Search
Close this search box.

Ανήμερα των νέων μέτρων….

Της Γιώτα Δημητρίου
Αρχισυντάκτρια SkalaTimes

(Oι φωτογραφίες είναι από τον Δεκέμβριο 2019-Ιανουάριο 2020, στο Λονδίνο, τότε που πιστεύαμε ότι η πανδημία που εμφανίστηκε στην Κίνα δεν αφορούσε την Ευρώπη, ή την Κύπρο).

Η ξάδελφη μου ήρθε από την Αμερική, πριν λίγες μέρες, όταν της ανακοίνωσα με το πιο μαραζιάρικο ύφος του κόσμου ότι” κλείνουν οι χωροι εστίασης και ούτε σε μια καφετέρια δεν θα μπορούμε να πάμε να πιούμε ένα καφέ” μου απάντησε με το πιο απλό τρόπο “θα παίρνουμε το καφέ μας και θα πηγαίνουμε σε ένα πάρκο όπως κάνουμε στο LA”.
“Ναι, αλλά και τα πάρκα είναι κλειστά, άσε που δεν έχουμε πάρκα έτσι όπως τα εννοείς εσύ”.

Σε ένα βήμα πάρακατω μιλώντας με την άλλη κολλητή μου, τη Μαρία, για το πόσο στενάχωρο είναι να περάσουμε τις γιορτές με κλειστά όλα τα αγαπημένα μας στέκκια, να μη μπορούμε να βγούμε έξω για ένα ποτό, ένα καφέ, κτλ, η συζήτηση κατέληξε στο “θα παίρνουμε take away καφέ και θα πηγαίνουμε στη θάλασσα, να καθόμαστε εκεί, με τον καφέ στο χέρι”.

Τι θέλω να πω με το σημερινό Editorial, ανήμερα των νέων των μέτρων;
Θέλω να πω (και να το πιστέψω) πως μπορούμε να βρούμε λύσεις, χωρίς να αφήσουμε τα μέτρα (τους) να μας ταράξουν κι άλλο την ήδη ταραγμένη καθημερινότητα μας.

Μπορούμε να δούμε φίλους, να τους καλέσουμε στο σπίτι μας, (ναι, πάντα με τα απαραίτητα μέτρα απόστασης, πλύσιμο χεριών κτλ), να βγούμε για μια βόλτα με ένα καφέ στο χέρι.
Επιπλέον καλό είναι να θυμόμαστε πως σε μια πόλη που η οικονομία έχει γονατίσει από τα μέτρα της πανδημίας, καλό θα είναι, αν θα κάνουμε ψώνια, να επιλέξουμε καταστήματα της πόλης μας, ούτε διαδικτυακά, ούτε από άλλες πόλεις, καταστήματα της πόλης μας, καταστήματα ανθρώπων που γνωρίζουμε, που ζουν μέσα στη πόλη μας, που έχουν ανάγκη τη στήριξη μας.
Σε αυτές τις γιορτές που τα αεροπορικά ταξίδια μοιάζουν “απαγορευμένη συνήθεια” μπορούμε να βρούμε άλλους εναλλακτικούς τρόπους “ταξιδιών” και δεν εννοώ τις αποδράσεις εντός Κύπρου, (που είναι κι αυτό μια καλή ιδέα), αλλά τα βιβλία.
Αγοράστε βιβλία και ταξιδέψτε μέσα από την καλή λογοτεχνία (Ernest Hemingway, Mark Twain, Tom Robbins, Fredrik Backman, Άγγλοι κλασικοί όπως Jane Austen, Charles Dickens, Emily Bronte, Oscar Wilde, Virginia Woolf και τόσο άλλοι), τα βιβλία χαρίζουν μαγικά μοναδικά ταξίδια, αφού σε αεροπλάνα δεν μπορούμε να μπούμε, προς το παρόν.

Για κανέναν δεν είναι εύκολο όλο αυτό που ζούμε, για κάποιους είναι ακόμη χειρότερα τα πράγματα από όσο μπορούμε να φανταστούμε.
Αλλά, και αυτό θα περάσει.

Και θα ξαναβρούμε την κανονικότητα μας, τους ρυθμούς της καθημερινότητας μας και θα ξαναταξιδέψουμε.

Κάποιοι μιλούν για την “κοσμική και πνευματική σημασία της 21ης ​​Δεκεμβρίου 2020” (The Cosmic and Spiritual Significance of December 21, 2020), δεν ξέρω αν η 21η Δεκεμβρίου θα αλλάξει πνευματικά και ενεργειακά τον κόσμο για να έρθουν καλύτερες μέρες, όπως λένε κάποιοι, άλλωστε για μένα προσωπικά η 21η Δεκεμβρίου είναι η σημαντικότερη μέρα της ζωής μου από το 2011, που έγινα θεία για πρώτη φορά, αλλά ξέρω πως το 2020 ήταν μια καταιγίδα για την ανθρώποτητα και νομοτελειακά μετά τις καταιγίδες έρχονται τα ουράνια τόξα και οι φωτεινοί ουρανοί. Και αν αυτό ακούγεται ρομαντική ψευδαίσθηση στα αυτιά κάποιων, δεν πειράζει, εμείς που μεγαλώσαμε με καλή λογοτεχνία έχουμε μια τάση στις ρομαντικές ψευδαισθήσεις και μέχρι στιγμής μόνο δύναμη και ελπίδα μας δίνουν.
Και αν κάτι έχει ανάγκη η ανθρωπότητα, ο τόπος μας, η πόλη μας, αυτές τις μέρες, είναι δύναμη και ελπίδα.

Καλές μας δυνάμεις λοιπόν, καλές μας αντόχες και υπομονές και προπάντων καλή μας τύχη!

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Διαδήλωση για την απόφαση παύσης του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη “Διαδηλώνουμε απέναντι στο σύστημα της διαφθοράς και της συγκάλυψης”

Κυριακή το απόγευμα έξω από το Προεδρικό!Θα είμαστε όλοι εκεί! Δήλωση Γενικού Γραμματέα Κ.Ε. ΑΚΕΛ, Στέφανου Στεφάνου Διαδηλώνουμε απέναντι στο σύστημα της διαφθοράς και της

Πατέρας Οδυσσέα Μιχαηλίδη: “Ουαί υμίν, υποκριταί, ότι αρπάξατε τις υψηλές θέσεις της δημόσιας υπηρεσίας, αλλά δεν διαθέτετε αρκετή αντίληψη να δείτε το ευρύτερο συμφέρον της Κύπρου”

Σε μια συγκλονιστική επιστολή προς το philenews, ο κ. Φίλιππος Μιχαηλίδης, πατέρας του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, σχολιάζει την απόφαση παύσης του υιού του από το αξίωμα του Γενικού Ελεγκτή. «Είμαι

Στον Γιάννη Διανέλλο η Δημοσιογράφος Γιώτα Δημητρίου για την αυριανή εκδήλωση «Larnaka’s Love Letters»

Στην εκπομπή του Γιάννη Διανέλλου Pod Talks φιλοξενήθηκε η Αρχισυντάκτρια του skalatimes δημοσιογράφος Γιώτα Δημητρίου. Ο Γιάννης Διανέλλος μίλησε με την δημοσιογράφο η οποία επιμελείται

error: Content is protected !!