Search
Close this search box.

Μάριος Κουκουμάς: “Τις ζωές μας δεν τις ζουν αριθμοί και στατιστικές αλλά άνθρωποι”

Σε μια συνέντευξη εφ όλης της ύλης, ο νομικός και Δημοτικός Σύμβουλος Λάρνακας, Μάριος Κουκουμάς, μια γνωστή προσωπικότητα της πόλης, μιλά στο SkalaTimes ανήμερα Χριστουγέννων και μας αναλύει τη χρονιά που φεύγει και τη χρονιά που έρχεται με επίκεντρο τη πόλη μας. Ανάμεσα σε άλλα πολλά ενδιαφέροντα που μοιράζεται μαζί μας στη συνέντευξη, ο Μάριος Κουκουμάς τονίζει: “Είμαι εκ φύσεως άνθρωπος αισιόδοξος και θεωρώ ότι με όσα έχω απαριθμήσει ανωτέρω όσον αφορά έργα ανάπτυξης θα είναι μια καλή χρόνια για την Λάρνακα. Παράλληλα και επειδή τις ζωές μας δεν τις ζουν αριθμοί και στατιστικές αλλά άνθρωποι ελπίζω να βρεθεί η βούληση να ληφθούν εκείνα τα μέτρα τα οποία θα επιτρέπουν σε όλες τις επιχειρήσεις να επαναλειτουργήσουν και τα νοικοκυριά να αναπνεύσουν. Καμία επιτυχία δεν μπορεί να καταγραφεί αν ολοκληρώνονται τα έργα αλλά οι άνθρωποι είμαστε έρμαιο οικονομικών δυσχερειών και θύματα έμμεσων ή άμεσων στοχοποιήσεων”.

Της Γιώτας Δημητρίου

Μάριε το 2020 πλησιάζει στο τέλος του, περιληπτικά τι θα έλεγες ότι πέτυχε η πόλη μας μέσα στο 2020; Και σε τι ή ποια θέματα / στόχους απέτυχε;
Σε αυτά τα νέα πλαίσια θεωρώ ως ουσιαστική επιτυχία του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου την άμεση και αποτελεσματική διαχείριση των θεμάτων που αναδυθήκαν λόγω της πανδημίας όπως ήταν οι απολυμάνσεις δημόσιων χώρων, η εισαγωγή νέων πρακτικών για την συνεχή και απρόσκοπτη λειτουργία του Δήμου και της παροχής των υπηρεσιών, τα διαδικτυακά προγράμματα που αναπτύχθηκαν για την ψυχαγωγία και επιμόρφωση εν μέσω της καραντίνας καθώς και η άμεση σύσταση δημοτικής υπηρεσίας για κατ’οικον διανομή φαγητού και τροφίμων σε ευπαθείς ομάδες. Θα ήταν παράλειψη να μην ευχαριστήσουμε το προσωπικό του Δήμου το οποίο καθολικά ανήλθε σε υψηλά επίπεδα αφοσίωσης και αλληλεγγύης για να υπηρετήσει το δημόσιο καλό. Παράλληλα ως μεγάλες επιτυχίες είναι δεδομένο ότι θεωρούνται η υπογραφή της ανάπτυξης Λιμανιού – Μαρίνας, οι θετικές εξελίξεις με το θέμα της μετακίνησης των πετρελαιδεξαμένων, καθώς και η έναρξη, συνέχιση και ολοκλήρωση έργων όπως είναι η μετακίνηση του Ομίλου Αντισφαίρισης σε νέες σύγχρονες εγκαταστάσεις, η συνέχιση προς ολοκλήρωση της Δημοτικής Αγοράς Λάρνακας, η σχεδόν ολοκλήρωση των εργασιών αναβάθμισης και διατήρησης της Λέσχη Λάρνακας, η έναρξη των εργασιών για την νέα πλατεία Ζουχουρί, οι αναβαθμίσεις προσβασιμότητας και υπηρεσιών σε αρκετούς δρόμους του αστικού κέντρου, η σχεδόν ολοκλήρωση των ζητημάτων που αφορούν το Μακένζυ, το άνοιγμα της συζήτησης για την επέκταση του παραλιακού μετώπου Μακένζυ προς Spyros Beach, η επίλυση των προβλημάτων στο έργο αναβάθμισης της περιοχής Αγίου Ιωάννη, καθώς και οι σημαντικές θετικές εξελίξεις στο θέμα δημιουργίας δημοτικού χώρου στάθμευσης στο εμπορικό κέντρο.
Θεωρώ ότι στην βάση των πιο πάνω δεν μπορούμε να μιλούμε για αποτυχίες εφόσον οι προτεραιότητες και σχεδιασμοί περάσαν δυστυχώς σε δεύτερη μοίρα και όλα τα δεδομένα αλλά και γεγονότα επισκιάστηκαν από την πανδημία και τις συνέπειες της. Λέγοντας αυτό δεν σημαίνει ότι η αδυναμία διαχείρισης δυνατών βροχοπτώσεων σε ορισμένα περιοχές με σοβαρές δυσκολίες τόσο στο οδικό δίκτυο ή και σε περιουσίες συνδημοτών μας περνούν απαρατήρητα ή χωρίς περίσκεψη. Παράλληλα οι δεδομένες καθυστερήσεις σε έργα είτε του Συμβουλίου Αποχετεύσεως ή του Δήμου Λάρνακας λόγω είτε τεχνικών θεμάτων είτε εύρεσης αρχαίων παραμένουν ένα σημαντικό θέμα για πολλά έργα που η καθυστέρηση ολοκλήρωσης τους δυσχεραίνει την υφιστάμενη κατάσταση και μεγεθύνει την ταλαιπωρία κάτοικων και ενοριών όπως π.χ στις ενορίες Αγίου Ιωάννη, Προδρόμου, Σταυροδρομίου στις οποίες τα έργα τα όποια βρίσκονται εν εξελίξει φιλοδοξούμε να λύσουν χρόνια προβλήματα των περιοχών και όχι μόνο.

Το 2020 λάβωσε την οικονομία του τόπου και φυσικά της μικρής μας πόλης, τι θα μπορούσε να είχε γίνει έτσι ώστε να μην φτάναμε στη κατάσταση που φτάσαμε σήμερα και να μην βρίσκονται τα καταστήματα και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε αυτή την τραγική θέση;
Βρισκόμαστε εν εξελίξει ακόμα των μέτρων διαχείρισης της πανδημίας και δεν θεωρώ ότι ο παρελθοντικός χρόνος είναι ο σωστός. Στα πλαίσια της διαχείρισης της πανδημίας από το Δήμο Λάρνακας πέραν του πρώτου θέματος που αντιμετωπίσαμε που ήταν τα θέματα δημόσιας υγείας και υγιεινής το δεύτερο ζήτημα που τέθηκε επιτακτικά ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν το ζήτημα στήριξης των τοπικών επιχειρήσεων και καταστηματαρχών. Με τον προϋπολογισμό του Δήμου σαφώς διαφοροποιημένο αλλά και τα έσοδα συρρικνωμένα προσπαθήσαμε μέσα στα πλαίσια των εξουσιών της τοπικής αυτοδιοίκησης να παρουσιάσουμε πακέτο στήριξης με μειωμένα τέλη ενοικιάσεων δημοσίων χώρων, με ευκολίες στην αποπληρωμής οφειλών κτλ. Ήταν κοινή και ομόφωνη και εκφρασμένη στην πράξη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου στο μέτρο του δυνατού η όσο το δυνατό μεγαλύτερη βοήθεια στις τοπικές επιχειρήσεις. Οι τοπικές επιχειρήσεις δεν αποτελούν κάποιο ξένο σώμα αποκομμένο είτε από τον Δήμο είτε από εμάς ως πρόσωπα. Ιδιαίτερα σε μια μικρή πόλη με δυνατό κοινωνικό ιστό είναι μέρος και κομμάτι της ζωής μας, είναι οι φίλοι μας, είναι η οικογένεια μας, είναι η πόλη μας, είμαστε εμείς.
Παράλληλα θα ήταν λάθος να αφεθεί η εντύπωση ότι ο Δήμος Λάρνακας και γενικότερα η τοπική αυτοδιοίκηση έχει αυξημένες ή μεγάλες εξουσίες για να παρέχει βοήθειες σε τοπικές επιχειρήσεις. Τέτοιες εξουσίες βρίσκονται στην Κυβέρνηση και η κρίση για την ορθότητα των μέτρων στήριξης ή των μέτρων διαχείρισης της πανδημίας αν και έχω άποψη θεωρώ ότι δεν εμπίπτουν στα πλαίσια της παρούσας κουβέντας μας.

Η Ερμού και η Ζήνωνος υποφέρουν, τι θα γίνει, θα βλέπουμε το ένα κατάστημα να κλείνει μετά το άλλο; Δεν θα μπορούσε ο Δήμος Λάρνακας να στηρίξει με κάποιο τρόπο το κέντρο της πόλης όπου οι καταστηματάρχες πληρώνουν υψηλά ενοίκια και έχουν δει τα έσοδα τους να μειώνονται τραγικά;
Δυστυχώς οι αριθμοί είναι εκεί και μαρτυρούν το εμφανές, η πανδημία, η στοχοποίηση συγκεκριμένων κλάδων επιχειρήσεων και η απουσία κυβερνητικών μέτρων στήριξης οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην σημερινή εικόνα. Αναφέρατε εσείς για επιχειρήσεις που έχουν μειωθεί τα έσοδα, να σας επισημάνω επιπρόσθετα την ύπαρξη επιχειρήσεων και κλάδων που έχουν κλείσει και μηδενίσει το ταμείο τους με τα ενοίκια να τρέχουν, τα βασικά έξοδα να τρέχουν και να βρίσκονται σε πραγματική απόγνωση. Η συζήτηση για τα ενοίκια γίνεται στην βουλή με τις θέσεις του καθενός να είναι δημόσιες. Η προσπάθεια του Δήμου Λάρνακας είναι συνεχής και αδιάλειπτη αλλά όπως ανέφερα και πιο πάνω με την απουσία κυβερνητικής βούλησης για επίλυση των πολλών προβλημάτων ο Δήμος Λάρνακας δεν μπορεί να παρέχει ουσιαστική βοήθεια. Πέραν της προσπάθειας ο Δήμος έχει ευήκοον ους και ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με κάθε οργανωμένο σύνολο ή κλαδική οργάνωση όπως η ΠΟΒΕΚ για ανταλλαγή απόψεων και εξεύρεση λύσεων, επικοινωνία η οποία τολμώ να πω είναι σχεδόν καθημερινή.

Δε θα μπορούσε το εμπορικό κέντρο της πόλης με τη βοήθεια του Δήμου Λάρνακας να γίνει πιο ελκυστικό έτσι ώστε να βοηθηθούν οι καταστηματάρχες;
Έχω ήδη αναφερθεί πιο πάνω στην αναβάθμιση μεγάλου μέρους του οδικού δικτύου του εμπορικού κέντρου με καλύτερη προσβασιμότητα, με την εισαγωγή πρασίνου, πιο άνετων πεζόδρομων κτλ. Το έργο αναβάθμισης του κέντρου είναι συνεχές και προχωρεί βάση προγραμματισμού. Όπως επισήμανα και πιο πάνω παραμένει πρόκληση και σοβαρό ζητούμενο η δημιουργία δημοτικού χώρου στάθμευσης το οποίο θα απαμβλύνει σε μεγάλο βαθμό το κέντρο, έργο το οποίο έχει προχωρήσει αρκετά το 2020 και αναμένονται θετικότερα νέα εντός 2021. Επιπρόσθετα έργα τα οποία ολοκληρώνονται εντός 2021 όπως είναι η Δημοτική Αγορά, η Λέσχη Λάρνακας, καθώς και η Πλατεία Ζουχουρί είναι δεδομένο ότι θα αποτελέσουν και πόλο έλξης αλλά και ουσιαστική αναζωογόνηση περιοχών του κέντρου οι οποίες είχαν μείνει παραμελημένες για χρόνια.

Η Λάρνακα έχει αρκετούς ταλαντούχους καλλιτέχνες, πως θα μπορούσε ο Δήμος να στηρίξει το κόσμο του πολιτισμού και πως θα μπορούσε να τους αξιοποιήσει έτσι ώστε να ομορφύνει και να εμπλουτίσει τη πόλη πολιτιστικά;
Θεωρώ ότι η Λάρνακα έχει ίσως την πιο ετοιμοπόλεμη ομάδα πρεσβευτών όχι μόνο εντός Κύπρου αλλά και εκτός και δεν είναι άλλοι από τους ανθρώπους του πολιτισμού οι οποίοι ζουν, δρουν λειτουργούν και δημιουργούν στην Λάρνακα και είμαστε και ευτυχείς και ευγνώμονες για αυτό. Ιδέες πολλές από το να παραχωρηθούν δωρεάν χώροι του Δήμου για πολιτιστικές δράσεις μέχρι το να δημιουργούσαμε μια σύγχρονη πολιτιστική ταυτότητα με προορισμό να γίνει η Λάρνακα προορισμός τοπικών αλλά και διεθνών δράσεων πολιτισμού, όλα όμως ξεκινούν με τον σεβασμό προς τον καλλιτέχνη και τον δημιουργό. Οι ιδέες σε οποιαδήποτε συζήτηση που έχει ως συνδαιτημόνες ανθρώπους του πολιτισμού αποδεικνύουν το αγγλικό “sky is the limit” και συνάμα αποδεικνύουν και την όρεξη, ικανότητα και δυνατότητα να βοηθήσουν την Λάρνακα.
Δυστυχώς δεν βρήκαμε ακόμα την εξίσωση που θα μας περάσει από τα «μπράβο» και τα «συγχαρητήρια» των εγκαινίων και των εκδηλώσεων στην πραγματική αμφίδρομη σχέση απόδοσης και βοηθειών αλλά και στήριξης στους καλλιτέχνες της πόλης μας. Είμαι πεπεισμένος ότι η δημιουργία και οι φορείς της είναι το κρυφό μας όπλο για να «μεγαλώσουμε» την Λάρνακα εντός και εκτός Κύπρου, η πρόκληση είναι να σταματήσει να είναι κρυφό. Μπορούμε να κάνουμε πολλά για τον πολιτισμό και τους φορείς τους στην Λάρνακα και παράλληλα μπορούν να κάνουν πολλά και οι ίδιοι για την Λάρνακα. Το παρών Δημοτικό Συμβούλιο έχει αποδείξει την στροφή στο θέμα της αναγνώρισης των δημιουργών της πόλης μας, υπάρχει όμως μια τεράστια προοπτική αξιοποίησης των δεκάδων εκπληκτικά ταλαντούχων ανθρώπων που βρίσκονται στην πόλη μας. Η αξιοποίηση όλων αυτών των δημιουργών από μόνη της θα είναι και η ώθηση αλλά και μέρος της στήριξη η οποία οι ίδιοι έχουν ανάγκη αλλά και η Λάρνακα παράλληλα. Δεν υπάρχει κανένα σενάριο ή προηγούμενο στο οποίο η αναγνώριση, η αξιοποίηση και η επένδυση στον πολιτισμό και τους δημιουργούς δεν έχει εκπληκτικά θετικά οφέλη πολυεπίπεδ για τον τόπο.

Πώς βλέπεις το 2021 για τη Λάρνακα μας;
Είμαι εκ φύσεως άνθρωπος αισιόδοξος και θεωρώ ότι με όσα έχω απαριθμήσει ανωτέρω όσον αφορά έργα ανάπτυξης θα είναι μια καλή χρόνια για την Λάρνακα. Παράλληλα και επειδή τις ζωές μας δεν τις ζουν αριθμοί και στατιστικές αλλά άνθρωποι ελπίζω να βρεθεί η βούληση να ληφθούν εκείνα τα μέτρα τα οποία θα επιτρέπουν σε όλες τις επιχειρήσεις να επαναλειτουργήσουν και τα νοικοκυριά να αναπνεύσουν. Καμία επιτυχία δεν μπορεί να καταγραφεί αν ολοκληρώνονται τα έργα αλλά οι άνθρωποι είμαστε έρμαιο οικονομικών δυσχερειών και θύματα έμμεσων ή άμεσων στοχοποιήσεων. Η φτωχοποίηση της κοινωνίας κτυπάει την πόρτα και ελπίζω να ακουστεί στα αυτιά των κυβερνητικών θεσμών λήψεως αποφάσεων.

Κάποιοι σε χαρακτηρίζουν “ο πανταχού παρόν”, με την καλή βεβαίως έννοια. Πως βρίσκεις χρόνο να είσαι παντού; Θεωρείς πως ένας Δημοτικός Σύμβουλος πρέπει να είναι κοντά στο κόσμο της πόλης;
Το ζήτημα δεν είναι να είσαι «πανταχού παρών» αλλά «τα πάντα πληρών» και ενώ το πρώτο μπορεί να το καταφέρνουμε κατά καιρούς το δεύτερο είναι εξ αντικειμένου δυσκολότερο. Θεωρώ ότι οποιοσδήποτε επιθυμεί να αναλάβει οποιοδήποτε ρόλο αντιπροσώπευσης οφείλει να είναι παρών όσο και οπού περισσότερο μπορεί, το μέτρο του καθενός μας είναι προσωπική υπόθεση. Η παρουσία από μόνη της οδηγεί στην τριβή με την καθημερινότητα, την αναγνώριση των προβλημάτων και την προσπάθεια επίλυσης των. Σε κλειστά γραφεία και πίσω από πόρτες δεν δίνεται η δυνατότητα τριβής ούτε και η δημιουργίας μια αμφίδρομης σχέσης πρώτα με τα προβλήματα και μετά με τους συνδημότες. Θεωρώ ότι είναι τουλάχιστον υποκριτικό η παρουσία μας να περιορίζεται είτε σε κομματικά κονκλάβια είτε σε βόλτες με “καρτούλα υποψηφίου” τις περιόδους εκλογών. Η παρουσία σε χώρους προβλημάτων είναι από μόνη της η αρχή της επίλυσης τους.

Ποιο είναι το αγαπημένο σου σημείο στη Λάρνακα;
Θα μπορούσα να αναφέρω 3-4 αλλά αναμφίβολα η θάλασσα θα ήταν το πρώτο.

Η Λάρνακα διατηρεί ή έχασε ή πάει να χάσει το χαρακτήρα της;
Κατ’αρχην για να απαντήσουμε την ερώτηση αυτή θα πρέπει να συμφωνήσουμε στο ποιος είναι ο χαρακτήρας της Λάρνακας και αν μας ικανοποιεί. Για μένα η Λάρνακα είναι μια πόλη με εξαιρετική πολιτιστική ταυτότητα η οποία είναι πολύπτυχη, από την αρχιτεκτονική των διατηρητέων και άλλων κτιρίων της, στα παγκόσμιας σημασίας θρησκευτικά μνημεία και οικοδομήματα, στα εξαιρετικής σημασίας αρχαιολογικά σημεία. Είναι μια πόλη φιλική προς τον δημότη και τον επισκέπτη και ασφαλής με κάθε άποψη, η οποία προσφέρει ίσως την καλύτερη επιλογή για να φτιάξεις και να μεγαλώσεις οικογένεια. Είναι ίσως η μόνη πόλη η οποία συνδυάζει αστικό εμπορικό κέντρο και παραλιακό μέτωπο μαζί. Είναι η πόλη που για την αγαπήσεις θα πρέπει να χαθείς μέσα της, να περπατήσεις στις γειτονιές που ακόμα μυρίζουν γιασεμί και τις Κυριακές μεσημέρι σπιτικά φαγητά, τις γειτονιές που θα σε τρατάρουν γλυκό ή κουλουράκι όσο ακόμα είναι ζεστό.
Ως τέτοια η Λάρνακα όχι μόνο δεν έχασε την ταυτότητα της, αλλά με τα έργα που προγραμματίζει ο Δήμος, κάποια τα οποία ανάφερα ανωτέρω, αλλά την αναβάθμισε. Το μεγάλο στοίχημα και πρόκληση είναι η διαχείριση των ιδιωτικών έργων ανάπτυξης ψηλών κτιρίων, αν δεν προσεχθεί το όλο ζήτημα και με δεδομένο το παράδειγμα της Λεμεσού τότε μπορεί ενδεχομένως να υπάρξει σοβαρό πρόβλημα. Χρειάζεται εξαιρετική ισορροπία μεταξύ ανάπτυξης και ταυτότητας και θα πρέπει πάλι να συμφωνήσουμε τι εννοούμε ανάπτυξης, ίσως σε κάποια άλλη κουβέντα μας να τα πούμε και για αυτό.

Αν σου ζητήσω να μας πεις έξι ονόματα ανθρώπων που για σένα σημαίνουν “Λάρνακα” τι θα απαντούσες;
Δημήτρης Πιερίδης, Γιώργος Χριστοδουλίδης, Αντρέας Μωυσέως, Δέσπω Τσινίκολα, Εύρος Ευριβιάδης, Φοίβος Σταυρίδης.

Θα ήθελες να μπεις στην πολιτική σκακιέρα με μια θέση στη Βουλή; Τι χρειάζεται σήμερα η πολιτική σκακιέρα του τόπου μας; Πιστεύεις πως όποιος κατεβαίνει υποψήφιος βουλευτής πρέπει να έχει πολιτικές γνώσεις και γνώθι σαυτόν;  Ή θεωρείς πως οποιοσδήποτε μπορεί να κατέβει;
Θεωρώ ότι μέρος της απάντηση έχει δοθεί ανωτέρω δηλαδή θεωρώ ότι η πολιτική χρειάζεται λιγότερους πολιτικούς και περισσότερους ανθρώπους. Ανθρώπους οι οποίοι θα έχουν σχέση με την κοινωνία τόσο ως σύνολο όσο και ως μονάδες. Χρειάζεται ανθρώπους να κριθούν για το σύνολο των απόψεων τους και την διαχρονική στήριξη των απόψεων αυτών. Όχι μόνο των πολιτικών αλλά και των κοινωνικών. Είναι άποψη μου ότι πέραν των γνωστών λόγων μέρος της απαξίωσης της πολιτικής είναι ανάμεσα σε άλλα η αναξιοπιστία στις θέσεις αρχών ορισμένων πολιτικών, της ευκολίας μεταγραφής από πολιτικό χώρο σε άλλο πολλές φορές και εκ διαμέτρου αντίθετο με τον προηγούμενο ή ακόμα και η συσχέτιση με τα κοινά και όχι σε βαθμό εκλογών αλλά και σε βαθμό δημόσιων τοποθετήσεων όταν και εφόσον κάποιος έχει λάβει χρίσμα υποψηφίου.

Ο θείος σου ο Άντης Κανάκης είναι ποιητής, και μάλιστα σπουδαίος, η δική σου σχέση με τη ποίηση ποια είναι;
Σε ευχαριστώ για τα καλά λόγια για τον κατά κόσμο Αντρέα Κουκουμά. Όσο αφορά την σχέση μου με την ποίηση κατά αρχήν το διάβασμα της, κατά δεύτερο η ερασιτεχνική συγγραφή και μέχρι φέτος η αυστηρά ιδιωτική, το 2021 θα δείξει. Η ποίηση για μένα βρίσκεται παντού και πηγάζει από το καθετί, από ένα δίστιχο του Παύλου Λιασίδη, στον επαναστατικό στίχο του Ρίτσου, στον ερωτικό στοχασμό του Cummıngs, τις ενδόμυχες σκέψεις του Bukowskı, τις κραυγές της Σάρα Κεϊν, στον Ανδαλουσιανό Νερουντα. Ένα ποίημα για μένα τουλάχιστον, είναι σαν ένα παράθυρο προς ένα κόσμο που αλλάζει κάθε φορά που το διαβάζεις φανερώνοντας σου άλλους κόσμους.

Ποιο ποίημα θεωρείς ότι αντικατοπτρίζει τις εποχές που ζούμε;
Θα μπορούσα να πω πολλά αλλά σε μεγάλο βαθμό θεωρώ ότι ζούμε την εποχή που προλάλησε ο Μπρεχτ στο «Όταν Ήρθαν»

Αν μπορούσες να διαλέξεις το αγαπημένο σου ποίημα και συγκεκριμένο στίχο ποιο θα ‘λεγες ότι είναι αυτό;
Ποίημα: Καβάφης «Στις Σκάλες», Στίχος: « Κι ‘ όμως το έρωτα που ήθελες τον είχα να στον δώσω»

Τέλος, Μάριε Κουκουμά, ως Δημοτικός Σύμβουλος Λάρνακας και ως ένας άνθρωπος που ζει την πόλη και επικοινωνεί με πολύ κόσμο, θέλουμε να ακούσουμε το δικό σου μήνυμα για την σημερινή ημέρα.
Είναι πρωτόγνωρα τα συναισθήματα μια τέτοια μέρα να μετρά πόσους μπορείς να αγκαλιάσεις, να φιλήσεις και να δεις από τα αγαπημένα σου πρόσωπα. Στην τελική, γιορτές είναι οι άνθρωποι μας, οι άνθρωποι που αγαπάμε, η οικογένεια και οι φίλοι μας. Όσο αυτοί είναι υγιείς και ασφαλείς θα έχουμε Χριστούγεννα όχι αλλιώτικα αλλά όπως πάντα, μαζί και με αγάπη.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Κλάπηκαν 12 δέντρα από τη πρόσφατη δεντροφύτευση του Δήμου Αραδίππου / Έγινε καταγγελία στην Αστυνομία

Ο Δήμαρχος Αραδίππου, κ. Χριστόδουλος Πάρτου, συμμετείχε πρόσφατα στην δενδροφύτευση που έγινε από την Επιτροπή Περιβάλλοντος μαζί με την εθελοντική ομάδα από το προσωπικό της

error: Content is protected !!