Search
Close this search box.

Η δικαστής Vanessa Baraitser απέρριψε το αμερικανικό αίτημα για έκδοση του Julian Assange

Ο ιδρυτής του WikiLeaks Julian Assange δεν μπορεί να εκδοθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες αποφάσισε εν τέλει δικαστήριο του Λονδίνου σήμερα 4 Ιανουαρίου 2020.

Η δικαστής Vanessa Baraitser απέρριψε το αμερικανικό αίτημα για έκδοση του Julian Assange γιατί υπήρχαν υποψίες πως σε ένα τέτοιο σενάριο θα επιχειρούσε ο ίδιος να τελειώσει τη ζωή του. Συγκεκριμένα η δικαστής της υπόθεσης στην απόφαση της ανέφερε ότι υπάρχουν αποδείξεις ότι η ενδεχόμενη έκδοση του στις ΗΠΑ, θα είχε ως αποτέλεσμα να κάνει σκέψεις για να αφαιρέσει τη ζωή του.
«Αντιμέτωποι με τις συνθήκες σχεδόν ολικής απομόνωσης χωρίς τους προστατευτικούς παράγοντες που περιόρισαν τον κίνδυνο του στο HMP Belmarsh, είμαι πεπεισμένη ότι οι διαδικασίες κράτησης που περιγράφονται από τις ΗΠΑ δεν θα εμποδίσουν τον κ. Assange να βρει τρόπο να αυτοκτονήσει και για αυτόν τον λόγο αποφάσισα την έκδοση θα ήταν καταπιεστική λόγω ψυχικής βλάβης και διατάζω την απαλλαγή του», ανέφερε η δικαστής Vanessa Baraitser.

Ο 49χρονος καταζητείται εξαιτίας της δημοσιοποίησης χιλιάδων απόρρητων εγγράφων το 2010 και το 2011 μέσω του WikiLeaks. Οι ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι η δημοσιοποίηση των εν λόγω εγγράφων παραβιάζει το νόμο και θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.
Η δημοσιοποίηση της αλήθειας του στοίχισε την ελευθερία του εδώ και 9 χρόνια, ενώ την ίδια στιγμή τίθεται σε κίνδυνο η ίδια του η ζωή.

Η υπόθεση Julian Assange αφορά την δημοσιογραφία, την ελευθερία έκφρασης και το δικαίωμα στην αλήθεια.

Η Αμερική έχει στη διάθεση της 14 ημέρες για να ασκήσει έφεση επί της απόφασης, πράγμα που αναμένεται να γίνει τις επόμενες ημέρες.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Συνάντηση Δημάρχου Λάρνακας κ. Ανδρέα Βύρα με Καταστηματάρχες και Κατοίκους για την Ανάπλαση της Πλατείας Ακροπόλεως και Πλατείας Αλκής

Ο Δήμος Λάρνακας ενημερώνει ότι την Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου 2024, διεξήχθη συνάντηση του Δημάρχου Λάρνακας κ. Ανδρέα Βύρα με καταστηματάρχες και κατοίκους της περιοχής στον

Ανακοίνωση ΑΚΕΛ Λάρνακας μετά από συνάντηση στη Στέγη Ηλικιωμένων «Άγιος Γεώργιος»

Αξιοποίηση του κενού χώρου Στέγης που προέκυψε ένεκα της μεταφοράς ασυνόδευτων ανήλικων για φιλοξενία ηλικιωμένων Με αφορμή τα γεγονότα με τους ασυνόδευτους ανήλικους, πραγματοποιήθηκε συνάντηση

Παγκόσμια Ημέρα Καθαρισμού των Ακτών

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Κάθε χρόνο, στις 21 Σεπτεμβρίου, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Καθαρισμού των Ακτών, για να θυμόμαστε πως σαν πολίτες έχουμε χρέος και ευθύνη να κρατάμε τις

error: Content is protected !!