Search
Close this search box.

Ήταν απόπειρα πραξικοπήματος τα χθεσινά γεγονότα στην Washington;

SkalaTimes Team

Πυροβολισμοί, τραυματίες, σκηνές που θύμισαν πραξικόπημα, στη Γη της Επαγγελίας! Στην Αμερική. Δεν ήταν πραξικόπημα τα χθεσινά γεγονότα, αλλά ήταν αδιαμφισβήτητα μια πληγή στην Δημοκρατία των ΗΠΑ και μια μαύρη στιγμή στην ιστορία της χώρας, ήταν «Ημέρα ντροπής για την αμερικανική δημοκρατία» όπως χαρακτηριστικά έγραψε η Γερμανική καθημερινή εφημερίδα Die Welt.

Το “έργο” ψηνόταν εδώ και καιρό
Oι σκηνές στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ στην Wasgington δεν ήταν ούτε αναπάντεχες, ούτε έκπληξη. Ήταν το αποτέλεσμα της συμπεριφοράς του Trump τις τελευταίες βδομάδες και η άρνηση του να δεχθεί το αποτέλεσμα των εκλογών Νοεμβρίου. Αν κάποιος συμπληρώσει στην εικόνα και την όλη συμπεριφορά του Πλανητάρχη τα τελευταία χρόνια (ρητορική μίσους, αλαζονεία) αλλά και την ομιλία που προηγήθηκε των γεγονότων στο Καπιτώλιο (η ομιλία Trump η οποία ήταν μια παρότρυνσή προς τους χιλιάδες οπαδούς του, να ασκήσουν πίεση για ακύρωση του εκλογικού αποτελέσματος), τότε εύκολα αντιλαμβάνετε κανείς πως τα γεγονότα χθες ήταν μια φυσική εξέλιξη των όσων είχαν προηγηθεί.

Σταμάτησαν την συνταγματική διαδικασία επικύρωσης του εκλογικού αποτελέσματος
Γιατί χθες και γιατί καπιτώλιο; Επειδή χθες θα γινόταν η συνταγματική διαδικασία της επικύρωσης από το Κογκρέσο, του εκλογικού αποτελέσματος, κάτι που αποτελεί μια τυπική διαδικασία επικύρωσης των εκλογικών αποτελεσμάτων και είναι το τελευταίο βήμα για την ανακήρυξη του Joe Biden ως επόμενου προέδρου των ΗΠΑ.
Μάλιστα ο ίδιος ο αντπρόεδρος Michael Richard Pence είχε δηλώσει ότι προτίθεται να επικυρώσει το αποτέλεσμα των εκλογών, παρά τις παροτρύνσεις του Trump να πράξει αλλιώς.
Τα γεγονότα όμως σταμάτησαν την συνταγματική διαδικασία.

Σαν χολυγουντιανή ταινία
Οι οπαδοί του Trump παραβίασαν τα οδοφράγματα ασφαλείας εκτός του Καπιτωλίου και εισέβαλαν στο κτίριο. Οι συνεδριάσεις των δυο σωμάτων, Γερουσίας και Βουλής, ανεστάλησαν. Σοκαρισμένα τα μέλη του Κογκρέσου (Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί), πληροφορήθηκαν από την ασφάλεια του κτιρίου ότι για τη δική τους ασφάλεια, θα έπρεπε να εκκενώσουν τις αίθουσες, να μεταβούν στα γραφεία τους και να παραμείνουν εκεί. Τους δόθηκαν μάλιστα και μάσκες σε περίπτωση ρίψης δακρυγόνων. Ο αντιπρόεδρος Michael Pence φυγαδεύτηκε και οδηγήθηκε εκτός του κτιρίου. Οι σκηνές που έκαναν το γύρο του κόσμου θύμιζαν καλοστημένη χολυγουντιανή ταινία.

CNN: Ούτε σε τριτοκοσμική χώρα
“Ούτε σε τριτοκοσμική χώρα δεν συμβαίνουν αυτά” ανέφερε σοκαρισμένος ο ανταποκριτής του CNN στην Washington περιγράφοντας όλα όσα γίνονταν μέσα και έξω από το Καπιτώλιο. Ναι, με τη διαφορά ότι αν γινόταν σε τριτοκοσμική χώρα πολύ πιθανόν να είχαν επέμβει οι ΗΠΑ για να “βοηθήσουν”.
Όπως ανέφεραν οι δημοσιογράφοι του CNN “δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ στην Ιστορία από τότε που ο κυβερνήτης της Λουιζιάνα Χιουι Λονγκ είχε αναφωνήσει “Εγώ είμαι το Σύνταγμα!” αλλά ποτέ μα ποτέ δεν είχε καταφέρει κανείς να καταλάβει το Καπιτώλιο-το ύψιστο σύμβολο του πολιτεύματος της χώρας”.

Toν πέταξαν έξω και Twitter και Facebook
Tο αγαπημένο “παιχνίδι”του Trump το Twitter, ανέστειλε τον λογαριασμό του Trump για 12 ώρες, προειδοποιώντας οτι εάν υπάρξουν νέες παραβιάσεις των όρων χρήσης του, θα τον αναστείλει μόνιμα.
To Facebook ανακοίνωσε ότι αναστέλλει προσωρινά τον λογαριασμό Trump, έπειτα από τη βίαιη εισβολή οπαδών του μεγιστάνα στο Καπιτώλιο που ήταν ξεκάθαρο πως η κίνηση αυτή είχε γίνει για να εμποδιστεί η κύρωση από το Κογκρέσο της νίκης του Δημοκρατικού Joe Biden στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου. «Καταγράψαμε στη σελίδα του προέδρου Donald Trump δύο παραβιάσεις των όρων χρήσης οι οποίες οδήγησαν στην αναστολή της λειτουργίας του λογαριασμού του για 24 ώρες, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα έχει τη δυνατότητα να κάνει αναρτήσεις στην πλατφόρμα την περίοδο αυτή», διευκρίνισε η διαχείριση του Facebook σε ανακοίνωσή της. Επίσης, νωρίτερα διαχειριστές αφαίρεσαν από τον ιστότοπο βίντεο στο οποίο ο Trump επαναλάμβανε τον αναπόδεικτο ισχυρισμό του ότι του «έκλεψαν» την εκλογική νίκη.

Joe Biden: “Η Δημοκρατία μας βρίσκεται αντιμέτωπη με μια επίθεση”
«Αυτή την ώρα η Δημοκρατία μας βρίσκεται αντιμέτωπη με μία επίθεση χωρίς προηγούμενο, επίθεση στους εκπροσώπους του έθνους, στους αστυνομικούς στους ανθρώπους και τους υπαλλήλους που υπηρετούν το Καπιτώλιο», «οι σκηνές που βλέπουμε δεν αντανακλούν τις αξίες και τις βασικές αρχές της δημοκρατίας της Αμερικής», «Ένας μικρός αριθμός ακραίων έχει προκαλέσει χάος. Τους καλώ να κάνουν πίσω», «Είμαι σοκαρισμένος για όσα συμβαίνουν στο έθνος μας», «Αυτό δεν είναι διαδήλωση, είναι εξέγερση. Ζούμε σκοτεινές στιγμές. Η αποστολή μας τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να είναι η αποκατάσταση της δημοκρατίας, της ευπρέπειας, της τιμής και του σεβασμού στις ΗΠΑ», ήταν μερικά από τα λόγια του Joe Biden, όταν τηλεοπτικά έστειλε το μήνυμα τους στους Αμερικανούς και κάλεσε τον Trump να απαιτήσει από τους οπαδούς του να δώσουν ένα τέλος στα όσα διαδραματίζονταν στο Καπιτώλιο.

Με αξιοπρέπεια αποχωρεί ο Michael Pence
Είναι σημαντικό να φεύγεις από μια θέση με αξιοπρέπεια, να αποχαιρετάς την Αλεξάνδρεια που χάνεις με το κεφάλι ψηλά. Κανείς δεν βρέθηκε να το μάθει αυτό στον Trump. Ωστόσο, ο Αντιπρόεδρος του, ο Michael Pence, προχώρησε σε μια κίνηση που μόνο αξιέπαινη μπορεί να χαρακτηριστεί, δείχνωντας πως είναι έτοιμος να αποχωρήσει με αξιοπρέπεια και το κεφάλι ψηλά (σε αντίθεση με τον Trump). Συμβολικά ο απερχόμενος αντιπρόεδρος των ΗΠΑ έβγαλε από τoν προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter τη φωτογραφία του Trump και την αντικατέστησε με μια φωτογραφία του εκλεγμένου προέδρου Joe Biden και της αντιπροέδρου Kamala Harris.

Τα Διεθνή ΜΜΕ – Διεθνής κατακραυγή
«Η δημοκρατία υπό πολιορκία», ήταν ο τίτλος της Daily Telegraph
«Ντροπή και χάος», έγραψε η El Pais
«Ημέρα ντροπής για την αμερικανική δημοκρατία» είναι ο τίτλος της Die Welt.
«Το πραξικόπημα της τρέλας» , «ντροπή στην Ουάσινγκτον» γράφει η Sueddeutsche Zeitung
«Τραμπ: η στρατηγική του χάους» ο πρωτοσέλιδος τίτλος της γαλλικής εφημερίδας Liberation.
Η Αγγλική Guardian, έγραψε ότι αυτές οι βιαιότητες αποτελούν «την πιο σημαντική πρόκληση του αμερικανικού δημοκρατικού συστήματος μετά τον εμφύλιο πόλεμο».

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Συνάντηση Δημάρχου Λάρνακας κ. Ανδρέα Βύρα με Καταστηματάρχες και Κατοίκους για την Ανάπλαση της Πλατείας Ακροπόλεως και Πλατείας Αλκής

Ο Δήμος Λάρνακας ενημερώνει ότι την Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου 2024, διεξήχθη συνάντηση του Δημάρχου Λάρνακας κ. Ανδρέα Βύρα με καταστηματάρχες και κατοίκους της περιοχής στον

Ανακοίνωση ΑΚΕΛ Λάρνακας μετά από συνάντηση στη Στέγη Ηλικιωμένων «Άγιος Γεώργιος»

Αξιοποίηση του κενού χώρου Στέγης που προέκυψε ένεκα της μεταφοράς ασυνόδευτων ανήλικων για φιλοξενία ηλικιωμένων Με αφορμή τα γεγονότα με τους ασυνόδευτους ανήλικους, πραγματοποιήθηκε συνάντηση

Παγκόσμια Ημέρα Καθαρισμού των Ακτών

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Κάθε χρόνο, στις 21 Σεπτεμβρίου, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Καθαρισμού των Ακτών, για να θυμόμαστε πως σαν πολίτες έχουμε χρέος και ευθύνη να κρατάμε τις

Πολιτιστικό Ημερολόγιο Λάρνακας

Κινηματογράφος, street food, συναυλίες και άλλες υπέροχες προτάσεις για τις εξόδους σας στην Λάρνακα. Εσείς που θα πάτε; ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ  Δευτέρα 23/9/2024  Ώρα: 8:30 μ.μ. ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

error: Content is protected !!