Search
Close this search box.

Θα είναι ή όχι ένα νέο Lockdown η τελική οικονομική καταστροφή της Κύπρου;

Της Γιώτας Δημητρίου
Αρχισυντάκτρια SkalaTimes

‘Οσο και αν έχω αλλεργία στους δυσοίωνους τίτλους, δεν μπορούσα να σκεφτώ κάτι πιο αρμόζον από τον πιο πάνω τίτλο. Και πιστεύω ότι αρκετός κόσμος θα συμφωνήσει ότι ναι, ένα νέο -δεύτερο- Lockdown θα είναι η οικονομική καταστροφή, αν όχι της Κύπρου, της μεγαλύτερης μερίδας πληθυσμού του νησιού.

Από χθες συζητώ στο τηλέφωνο με κόσμο της πόλης και επαρχίας Λάρνακας και όλοι όσοι μίλησα μαζί τους βρίσκονται σε μια απόγνωση εν όψη του νέου lockown που είναι πλέον γεγονός πως έρχεται εντός ημερών, χωρίς όμως να γνωρίζουμε λεπτομέρειες.
Ο κόσμος, η μεσαία τάξη και τα χαμηλά στρώματα έχουν ήδη πληγεί και ακόμη μετράνε τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας. Κάποιους δε τους έχει οδηγήσει ακόμη και στο κλείσιμο της επιχείρησης τους.

Και μην ακούσω “τι να κάνει η κυβέρνηση; Είναι παγκόσμιο το πρόβλημα”. Oh please!

Ενοίκια. Η κυβέρνηση μπορούσε να συνεισφέρει στα ενοίκια. Δεν το έκανε! Σε αυτό το ζήτημα δεν ακολούθησε την μαμά πατρίδα -Ελλάδα- που τόλμησε να συνεισφέρει το 1/3 η κυβέρνηση Μητσοτάκη, το 1/3 ο ιδιοκτήτης και μόνο το 1/3 να πρέπει να πληρώσει ο ενοικιαστής. Όταν μια μικρομεσαία επιχείρηση στο κέντρο της Λάρνακας πληρώνει 2-3 χιλιάδες ευρώ ενοίκιο, (πιθανόν να έχει και δόσεις δανείων), πως περιμένετε να μη βάλει λουκέτο; Θα σωθεί με το 60% που θα πάρει από τη κυβέρνηση; Το 40% που θα χάσει ήταν αυτό που θα πήγαινε στο ενοίκιο και σε άλλα έξοδα.
Αξίζει να τονιστεί ότι το 60% που χορηγά η κυβέρνηση αφορά μόνο μισθούς υπαλλήλων. (Για αυτό και λέγεται ειδικό ανεργιακό επίδομα). Δεν αφορά όμως λειτουργικά έξοδα και ενοίκιο.

Δόσεις. Αναμένετε κύριοι, να επηρεαστεί ο κόσμος οικονομικά από τη πανδημία και το lockdown αλλά δεν μεριμνήσαμε (και σε αυτό σας έχει φέρει πρόταση η αντιπολίτευση) να σταματήσετε τις δόσεις. Μιλώντας χθες με τραπεζικό στέλεχος μου είπε “μόνο με κυβερνητική απόφαση μπορεί να σταματήσουν οι δόσεις, αλλιώς αλίμονο στον φτωχό κοσμάκη”.
Αν μια κυβέρνηση κάποτε οδήγησε κόσμο σε αυτοκτονίες λόγω χρηματηστηρίου, δεν θέλω να σκεφτώ τι θα έχουμε τώρα έτσι όπως βαδίζει η σημερινή κυβέρνηση!

Εκποιήσεις. Μπορούσε η κυβέρνηση να βάλει ένα pause στο θέμα των εκποιήσεων.
Η πρόταση του ΑΚΕΛ για αναστολή εκποιησεων μέχρι 31/3/21 υπερψηφίστηκε από τη Βουλή.
Αφορά πρώτη κατοικία μέχρι €350.000 και μικρή επαγγελματική στέγη. Μετά; Tι θα γίνει μετά;
Διότι πιθανόν το να χάνει τα σπίτια του ο λαουτζίκος μέσα σε ένα πλαίσιο που θα θυμίζει την “Μεγάλη Ύφεση” του ’29, για εσάς δεν σημαίνει τίποτα. Άλλωστε γιατί να σημαίνει; Εσείς έχετε εξασφαλισμένο το μέλλον σας (και το δικό σας και των συμπεθέρων σας).

Χώροι εστίασεις. Κλείσατε τους χώρους εστίασης σπρώχνωντας στην οικονομική εξαθλίωση μικρομεσαίες επιχειρήσεις και υπαλλήλους. Και δεν είχατε ΚΑΝΕΝΑ αποτέλεσμα όσον αφορά στον αριθμό κρουσμάτων. ΚΑΝΕΝΑ αποτέλεσμα κύριοι! Κατακρεουργήτε την οικονομία του τόπου (αφήνωντας βέβαια αλώβητη την ελίτ και τους κυβερνητικούς) χωρίς καν να έχουμε αποτελέσματα και μείωση κρουσμάτων.
Διότι οκ, να δεχθούμε τις θυσίες, αλλά να υπάρχει ένα πλάνο και μια στρατηγική που θα μας κάνει να αισθανόμαστε ασφάλεια, να αισθανόμαστε ότι θα δούμε αποτελέσματα. Εσείς οδηγείτε το κόσμο στη μεγαλύτερη οικονομική καταστροφή του τόπου και επιπλέον μας αφήνετε και στην αβεβαιότητα.

Ναι, αβεβαιότητα! Τι γίνεται με τα εμβόλια; Πείτε μας ότι είναι όλα εντάξει και ότι σε τρεις μήνες θα εμβολιαστεί το 70% του τόπου και θα τελειώνει ο εφιάλτης της πανδημίας, να έχουμε μια ελπίδα. Να σας πούμε μπράβο! Α μπα! Και εδώ αποτύχατε.
H αντιπολίτευση (ανακοίνωση πιο κάτω) και ο κόσμος ρωτά εδώ και μέρες, αλλά φωνή βοώντος εν τη ερήμω!
“Το Υπουργείο Υγείας δεν απαντά για το τι συμβαίνει με τους εμβολιασμούς και αυτό προκαλεί ακόμα μεγαλύτερες ανησυχίες.
Ποιος αποφάσισε το σχεδιασμό για τους εμβολιασμούς, δεδομένων των καταγγελιών από τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο ότι η αρμόδια αρχή -που είναι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών- ούτε συνήλθε, ούτε έλαβε αποφάσεις;
Γιατί το Υπουργείο Υγείας δεν δίνει στοιχεία για τον αριθμό των προσώπων που εμβολιάζονται; Η έλλειψη διαφάνειας εντείνει τα ερωτήματα.
Πώς τοποθετείται το Υπουργείο σχετικά με καταγγελίες που γίνονται για εμβολιασμούς που διενεργούνται εκτός των διαδικασιών;
Τι γίνεται με τα χρονοδιαγράμματα εμβολιασμού του πληθυσμού δεδομένου ότι η ΕΕ και η αρμόδια Επίτροπος δέχονται σοβαρές επικρίσεις για καθυστερήσεις, ελλείψεις και χειρισμούς που έγιναν σε σχέση με την παραγγελία εμβολίων και την πορεία παραγωγής και διάθεσης;
Μπροστά σε αυτά τα προβλήματα, η κυβέρνηση έχει προβεί σε μελέτη και προετοιμασία εναλλακτικών σχεδίων ώστε να προχωρήσουν ικανοποιητικά οι εμβολιασμοί;”.
Αναμένονται απαντήσεις και ζητείται ελπίς!

Σχολές τεχνών και δημιουργίας. Κλείσατε τις σχολές χορού, τις σχολές ζωγραφικής, τις σχολές θεάτρου κλείσατε ότι πιο όμορφο για την ψυχολογία των παιδιών (όχι δεν είναι ατάκες μιας ρομαντικής είναι αποδεδειγμένο από επιστήμονες τα οφέλη των τεχνών στα παιδιά, ευελπιστώ ότι το γνωρίζετε), αφήσατε τα μωρά μας να πηγαίνουν μέσα στα Jumbo και άλλους χώρους πολυκοσμίας, αλλά τους απαγορεύσατε να παρακολουθούν τα μαθήματα ζωγραφικής, χορού, μπαλέτου, θεάτρου, δημιουργικής γραφής, που τόσο μα τόσο οφελούν την ψυχολογία τους.
Κλείσατε τα γυμναστήρια που βοηθούν και στην ψυχολογία, αλλά και στο ανοσοποιητικό σύστημα, παρόλο που δεν υπήρχαν κρούσματα από τα γυμναστήρια! “Η σωστή και προγραμματισμένη άσκηση δύναται να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα του αθλουμένου, σε σημείο που να μειώσει τις πιθανότητες για εμφάνιση κρυολογημάτων, γρίπης και όχι μόνο”, λένε οι επιστήμονες. Εσείς όμως κλείσατε τα γυμναστήρια, επαναλαμβάνω: παρόλο που δεν υπήρχαν κρούσματα από γυμναστήρια! (Αλλά τα αεροδρόμια που μας έφερναν τον κανονικό και τον μεταλλαγμένο ιο, τα αφήσαμε ανοικτά).

Η δε παιδεία! Κλάφτα Χαράλαμπε! Δεν φοιτούν μόνο παιδιά κύπριων στα δημόσια σχολεία της Κύπρου, φοιτούν και παιδιά μη Κύπριων γονιών. Με ενημέρωσε σήμερα αλλοδαπή μητέρα παιδιού που πάει στην πρώτη τάξη δημοτικού για την κατάσταση. “Μας είπαν να τους διαβάζουμε εμείς, μα εγώ δεν ξέρω καλά ελληνικά και μας είπαν αύριο να παρακολουθήσουμε ΡΙΚ….”. ΡΙΚ; Της ζήτησα να μου στείλει την ανακοίνωση:
“Εξ αποστάσεως εκπαίδευση.
Τα Δημοτικά Σχολεία με τάξεις Α ́-Γ ́ εφαρμόζουν πρόγραμμα ασύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και κοινωνικοποίησης. Ως εκ τούτου οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας θα επικοινωνήσουν μαζί σας και θα σας δώσουν οδηγίες για εργασίες και ιδέες για δημιουργικές ασχολίες που μπορούν να γίνουν αυτές τις μέρες. Επιπλέον, σε περίπτωση που θα έχουμε παράταση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης θα σας παραδώσουν βιβλία ή άλλο έντυπο υλικό , αφού σας ενημερώσουν σχετικά.
Εκπαιδευτικό υλικό μπορείτε να βρείτε και στην ιστοσελίδα μας, στην εκπαιδευτική γωνιά.
Επίσης, σας ενημερώνουμε ότι τις μέρες αυτές θα μεταδίδεται εκπαιδευτικό πρόγραμμα(Δείτε Παράρτημα ) με οπτικογραφημένα μαθήματα από το ΡΙΚ2 για τις τάξεις Α ́-Β ́-Γ ́, μεταξύ των ωρών 8:30 – 10:00 π.μ., και σε επανάληψη από τις 2:00 μ.μ. μέχρι τις 3:30 μ.μ.. ,προς ενίσχυση της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
Θερμή μας παράκληση είναι να ενεργοποιήσετε και τον λογαριασμό Office 365 που σας δώσαμε αν δεν το έχετε ήδη κάνει, ώστε να μπορείτε να συμμετέχετε και σε σύντομες τηλεσυναντήσεις κατά αραιά διαστήματα, για επικοινωνία, μέσω της πλατφόρμας Office 365 και του λογισμικού εργαλείου MS Teams, καθότι πολύ πιθανόν η εξ αποστάσεως εκπαίδευση να παραταθεί και τις επόμενες εβδομάδες. Βέβαια, η επικοινωνία που αποσκοπεί στην κοινωνικοποίηση και συναισθηματική στήριξη των παιδιών μπορεί να γίνεται και μέσω τηλεφώνου ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Σας διαβεβαιώνουμε ότι ανά πάσα στιγμή έχουμε νέες αποφάσεις και οδηγίες θα σας ενημερώνουμε άμεσα. Τέλος, τονίζουμε ότι πρώτιστο μέλημά μας είναι η διασφάλιση της υγείας της οικογένειάς μας και των συμπολιτών μας πειθαρχώντας στα μέτρα της κυβέρνησης με υπευθυνότητα και αλληλοσεβασμό.
Ευχαριστούμε πολύ για τη συνεργασία! Εκ μέρους της διεύθυνσης και του διδακτικού προσωπικού του σχολείου”.

Δεν είναι όλες οι μητέρες Κύπριες, δεν είναι όλες της τεχνολογίας, το δε ΡΙΚ στην εκπαίδευση των μωρών με ξεπερνά! Όταν μου είπε η μητέρα στο τηλέφωνο “και μας είπαν να βλέπουμε ΡΙΚ” δεν άντεξα, γέλασα! Διότι σε μερικές περιπτώσεις τα τραγικά μέτρα σας είναι για γέλια!
Αυτό το μωρό στη πρώτη τάξη του δημοτικού πως θα μάθει τα πρώτα του γράμματα από το σπίτι και παρακολουθώντας ΡΙΚ; Αυτή είναι η καλύτερη λύση που μπορούσατε να βρείτε;

Να διαβάζετε SkalaTimes κύριοι, σε συνέντευξη της Σκαλιώτισσα εκπαιδευτικός που εργάζεται σε σχολείο της Νέας Υόρκης μας είχε πει ότι “οι γονείς είχαν το δικαίωμα να επιλέξουν αν θέλουν τα παιδιά τους να κάνουν το μάθημα διαδικτυακά από το σπίτι 5 μέρες την εβδομάδα ή να πηγαίνουν λίγες μέρες στο σχολείο και τις υπόλοιπες να έχουν μάθημα στο σπίτι μέσω διαδικτύου. Οποιαδήποτε επιλογή και αν διάλεξαν, μέσω ηλεκτρονικής φόρμας, τα παιδιά έχουν πρόγραμμα και μαθαίνουν 5 μέρες την εβδομάδα είτε από το σπίτι, είτε στο σχολείο. Δικαιούνται οι γονείς να αλλάξουν την επιλογή τους όποτε θέλησουν. Επίσης αξίζει να αναφερθεί ότι κάθε σχολείο έχει διαφορετικό πρόγραμμα για τους μαθητές του. Εξαρτάται από το μέγεθος του σχολείου. Υπάρχουν μερικά σχολεία που δεν μπορούν να δεχτούν μαθητές στα κτίρια τους περισσότερο από μια μέρα λόγο του ότι έχουν 4,500 μαθητές”.
Δώστε κι εσείς το δικαίωμα στο παιδί κάποιες μέρες να πηγαίνει σχολείο. Μην τα αποξενώσετε εντελώς από το τόσο οικείο γι αυτά περιβάλλον. Επίσης δώστε επιλογές στους γονείς.
(Η συνέντευξη της Κύπριας εκπαιδευτικού από τη Νέα Υόρκη: https://www.skalatimes.com/2020/09/30/%ce%b7-%ce%b5%ce%bb%ce%ad%ce%bd%ce%b7-%ce%bc%ce%b9%cf%87%ce%b1%ce%ae%ce%bb-%ce%bc%ce%b1%cf%82-%ce%bc%ce%b5%cf%84%ce%b1%cf%86%ce%ad%cf%81%ce%b5%ce%b9-%cf%84%ce%bf-%ce%ba%ce%bb%ce%af%ce%bc%ce%b1-%ce%b1/ )

Ναι. Θα ανακοινωθεί ένα νέο, δεύτερο, Lockdown. Πληροφορίες του SkalaTimes λένε πως “δεν θα είναι τόσο αυστηρό όσο του Μάρτη, πχ θα είναι ανοικτό το λιανικό εμπόριο”.
Τα μέτρα σκοτώνουν την οικονομία του τόπου (την μεσαία τάξη και τα χαμηλά στρώματα) και πλέον κρατώντας στο χέρι πολλά κομμάτια ενός παζλ που μετρά ήδη 11 μήνες, αρχίζω να πιστεύω ότι κάποια πράγματα δεν είναι τυχαία….
Το θέμα είναι αν ο κόσμος σιωπήσει και δεχθεί την οικονομική εξαθλίωση στην οποία θα τον οδηγήσουν ή αν θα ξεσηκωθεί με κάποιο τρόπο.


Και σας παρακαλώ μην μου πει κάποιος για τις ζωές και την υγεία, γιατί γνωρίζω πολύ καλά ότι η υγεία είναι το υπέρτατο αγαθό. Το θέμα είναι πως αν το γνώριζε και η νυν κυβέρνηση θα είχε μεριμνήσει να στελεχώσει τα νοσοκομεία με νοσηλευτές και γιατρούς και όχι να έχουμε ελλείψεις προσωπικού, (αναπνευστήρες έχουμε, προσωπικό δεν έχουμε) και δεν θέλετε να σας πω ποιος είχε κάνει θέμα στη βουλή την αύξηση του νοσοκομειακού προσωπικού, αλλά η κυβέρνηση είχε κλειστά τα αυτιά, ναι; Η αντιπολίτευση.

Λύσεις και προτάσεις για να μην οδηγηθεί ο κόσμος στην οικονομική καταστροφή δόθηκαν. Κάποιοι όμως δεν άκουσαν.

Από εκεί και πέρα το νέο, δεύτερο, Lockdown έρχεται και το να μην οδηγηθούμε σε οικονομική καταστροφή μοιάζει σαν να πηγαίνεις σε καζίνο του Las Vegas και να αφήνεις τη τύχη σου στην ρουλέτα. Και μιλώντας για Las Vegas, να αναφέρω (γνωρίζωντας από Κύπριους φίλους μου που ζουν εκεί), ότι ο Κυβερνήτης Steve Sisolak απαγόρευσε σε ιδιοκτήτες ακινήτων να οδηγήσουν σε έξωση όσους ενοικιάζουν σπίτια ή καταστήματα, όσους μάλιστα ενοικιάζουν καταστήματα η αποζημίωση είναι εξαιρετικά υψηλή έτσι ώστε να μπορούν να πληρώνουν τα ενοίκια τους, επιπλέον η κυβέρνηση πληρώνει για εκείνους που έχουν χάσεις τις δουλειές τους λόγω πανδημίας τα εξής : ενοίκια, ρεύμα και θέρμανση (electricity and gas), σκύβαλα. Από Μάρτη μέχρι Αύγουστο οι άνεργοι που έχασαν τις δουλειές τους λόγω πανδημίας πληρώνονταν 900 δολάρια τη βδομάδα. Τώρα παίρνουν ανεργειακό επίδομα 400 δολάρια τη βδομάδα.
Επιπλέον όσες οικογένειες παίρνουν κάτω από 100 χιλιάδες δολάρια το χρόνο η κυβέρνηση Τrump θα δώσει bonus 600 δολάρια για κάθε μέλος της οικογένειας, ενήλικα ή παιδί.
Σε μεγαλύτερες πόλεις όπως η Νέα Υόρκη τα οφέλη/αποζημιώσεις είναι μεγαλύτερα.

Να οδηγείς τον κόσμο σε Lockdown κύριε Αναστασιάδη αν το επιβάλλουν οι καταστάσεις, αλλά να ξέρεις να παίζεις σωστά μέσα στο πλαίσιο ενός αναγκαίου Lockdown και μέτρων και όχι να οδηγείς τον λαο στην χειρότερη οικονομική καταστροφή του τόπου!

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

2 thoughts on “Θα είναι ή όχι ένα νέο Lockdown η τελική οικονομική καταστροφή της Κύπρου;”

  1. Μπράβο εξαιρετικό κείμενο, καλύψατε τεκμηριωμένα το χάος που λέγεται Κυπριακή Δημοκρατία του κατακτητή Αναστασιαδη, κάτω απο την επιβλεψη και συμβουλή των ΟΕΒ /ΚΕΒΕ και ΔΗΣΥ!

  2. Ατέλειωτη ιστορία….. Δεν τελειώνει ποτέ αυτή η ιστορία της πανδημίας….. κατάντησε Γιοφυρι της Άρτας. Κάνετε εξαιρετική δουλειά. Μείνε ασφαλής, stay safe που λένε στα εγγλέζικα. Καλή χρονιά.

Comments are closed.

On Key

Related Posts

Συνάντηση Δημάρχου Λάρνακας κ. Ανδρέα Βύρα με Καταστηματάρχες και Κατοίκους για την Ανάπλαση της Πλατείας Ακροπόλεως και Πλατείας Αλκής

Ο Δήμος Λάρνακας ενημερώνει ότι την Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου 2024, διεξήχθη συνάντηση του Δημάρχου Λάρνακας κ. Ανδρέα Βύρα με καταστηματάρχες και κατοίκους της περιοχής στον

Ανακοίνωση ΑΚΕΛ Λάρνακας μετά από συνάντηση στη Στέγη Ηλικιωμένων «Άγιος Γεώργιος»

Αξιοποίηση του κενού χώρου Στέγης που προέκυψε ένεκα της μεταφοράς ασυνόδευτων ανήλικων για φιλοξενία ηλικιωμένων Με αφορμή τα γεγονότα με τους ασυνόδευτους ανήλικους, πραγματοποιήθηκε συνάντηση

Παγκόσμια Ημέρα Καθαρισμού των Ακτών

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Κάθε χρόνο, στις 21 Σεπτεμβρίου, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Καθαρισμού των Ακτών, για να θυμόμαστε πως σαν πολίτες έχουμε χρέος και ευθύνη να κρατάμε τις

Πολιτιστικό Ημερολόγιο Λάρνακας

Κινηματογράφος, street food, συναυλίες και άλλες υπέροχες προτάσεις για τις εξόδους σας στην Λάρνακα. Εσείς που θα πάτε; ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ  Δευτέρα 23/9/2024  Ώρα: 8:30 μ.μ. ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

error: Content is protected !!