H Τάλια Ευαγγέλου, Κλινική Διαιτροφολόγος & Sports Nutritionist BSc, MSc και συνεργάτιδα του SkalaTimes μας μιλά για τις διατροφικές μας συνήθειες στις μέρες του Lockdown, αλλά και εν μέσω πανδημίας. Υπάρχουν ειδικά tips και συμβουλές; Η Τάλια λύνει όλες μας τις απορίες γύρω από τη σωστή διατροφή, αλλά και τα συμπληρώματα διατροφής, στις εποχές που διανύουμε.
SkalaTimes
Τάλια αλλάζουν οι διατροφικές μας συνήθειες σε περιόδους άγχους;
Αρχικά οι αλλαγές στην όρεξη είναι συνήθης φαινόμενο σε περιόδους στρες και μπορεί το άτομο να μην έχει καθόλου όρεξη ή αίσθημα πείνας, είτε να έχει έντονες λιγούρες με αποτέλεσμα να καταφεύγει στο φαγητό ακόμα και σε ώρες που κανονικά δεν θα έτρωγε, όπως αργά το βράδυ. Σε περιόδους άγχους παρατηρούμε και αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες καθώς γίνεται αναζήτηση για πρόχειρες και γρήγορες τροφές πλούσιες σε ζάχαρη, λιπαρά ή αλάτι. Ο λόγος είναι ότι τα τρόφιμα αυτά είναι συνδεδεμένα με την απόλαυση και τη χαλάρωση ή με κάποιο ευχάριστο συναίσθημα.
Πόσο επηρεάζει την διατροφή μας το Lockdown και οι δύσκολες μέρες που διανύουμε;
Η πανδημία του κορωνοϊού έχει αναμφίβολα επηρεάσει σημαντικά την καθημερινότητα των πολιτών. Η αύξηση της τηλεργασίας και τα περιοριστικά μέτρα επιβάλουν μια νέα κανονικότητα και μαζί με αυτήν αλλαγές ακόμη και στην διατροφή μας. Πολλοί άνθρωποι κατά τη διάρκεια της καραντίνας ξεφεύγουν από τις διατροφικές τους συνήθειες με αποτέλεσμα είτε να μην τρέφονται σωστά, είτε να βάζουν κιλά. Αυτό κυρίως οφείλετε στην αλλαγή των καθημερινών συνηθειών τους που σε ένα μεγάλο βαθμό επηρεάζεται και η ψυχική τους υγεία αλλά και στην μειωμένη φυσική δραστηριότητα.
Τι μπορούμε να κάνουμε έτσι ώστε να προσέξουμε τη διατροφή μας; Υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο διατροφολόγιο που θα πρέπει να ακολουθεί κανείς στη διάρκεια του lockdown;
Οι σωστές διατροφικές συνήθειες είναι το κλειδί της επιτυχίας! Μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή με βάση το πρότυπο της μεσογειακής πυραμίδας παρέχει στον οργανισμό όλα τα απαραίτητα συστατικά που χρειάζεται για την ομαλή λειτουργία του και την διατήρηση ενός υγιές βάρους.
Πρόσφατη μια μελέτη έδειξε ότι οι παχύσαρκοι έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν βαριά από τη νόσο της covid-19 σε σχέση με ανθρώπους που παρακολουθούν συστηματικά το βάρος τους. Μια συμβουλή σου σε παχύσαρκα άτομα;
Πράγματι, μελέτες έχουν δείξει ότι τα παχύσαρκα άτομα είναι πιο επιρρέπειες στο να νοσήσουν πιο βαριά με τα συμπτώματα της νόσου του covid-19, και αυτό κυρίως οφείλεται στο γεγονός ότι η παχυσαρκία αποτελεί από μόνη της μία χρόνια φλεγμονώδη κατάσταση που επιβαρύνει και επιβραδύνει το σύστημα ανοσολογικής απόκρισης του οργανισμού, με αποτέλεσμα τη δυσκολία καταπολέμησης του ιού. Επίσης οι παχύσαρκοι ασθενείς είναι πιο πιθανό να παρουσιάζουν υποκείμενες χρόνιες παθήσεις όπως άσθμα, πνευμονοπάθεια, διαβήτη, καρδιαγγειακά νοσήματα κ.α. που αυξάνουν τον κίνδυνο για σοβαρή νόσηση από Covid-19.
Τάλια ποια άτομα θεωρούνται παχύσαρκα; Μπορεί κάποιο άτομο να είναι απλώς “γεμάτο” και όμως λόγω λίπους να θεωρείται παχύσαρκο;
Αρχικά η παχυσαρκία θα μπορούσε να οριστεί ως η υπερβολική εναπόθεση λίπους στα λιποκύτταρα του οργανισμού. Ο βαθμός παχυσαρκίας μπορεί να προσδιοριστεί εύκολα από τον Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ), όπου υπολογίζεται το πηλίκο του βάρους σώματος σε κιλά διαιρούμενο με το τετράγωνο του ύψους σε εκατοστά. Υπέρβαρο θεωρείται το άτομο που έχει ΔΜΣ μεταξύ 25 και 30 και παχύσαρκο εκείνο που έχει ΔΜΣ μεγαλύτερο του. Τιμές ΔΜΣ μεγαλύτερες από 35 υποδηλώνουν πρόβλημα σοβαρής παχυσαρκίας, η οποία προδιαθέτει σε επικίνδυνες επιπλοκές.
Μπορούμε με την κατάλληλη διατροφή να στηρίξουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα και να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας από τον κορωνοιο;
Όπως αναφέραμε και πιο πάνω, ένας υγιεινός τρόπος ζωής βασισμένος σε μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή μπορεί να παρέχει όλα θα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός ώστε να έχει ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα!
Γνωρίζουμε ότι η βιταμίνη C βοηθά. Κάποια άλλα συμπληρώματα ή βιταμίνες;
Αρχικά να αναφέρουμε ότι τα συμπληρώματα διατροφής δεν θεραπεύουν, ούτε μπορούν να χρησιμοποιηθούν από μόνα τους ως προστασία από τον κορωνοϊό. Η βιταμίνη C είναι γνωστή για την ισχυρή αντιοξειδωτική της δράση. Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι η βασική πηγή της βιταμίνης C, οπότε αν καταναλώνετε 4-5 μερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως είναι αρκετά για την επαρκή πρόσληψή της. Κύριες πηγές της βιταμίνης C είναι οι κόκκινες και πράσινες πιπεριές, τα ακτινίδια, το μπρόκολο, οι φράουλες, τα εσπεριδοειδή (πχ. πορτοκάλια) κλπ. Άλλες βιταμίνες που φαίνεται να έχουν ευεργετική δράση στο ανοσοποιητικό σύστημα είναι η βιταμίνη Α που βρίσκεται στο αυγό, ψάρι, γαλακτοκομικά και συκώτι) και η πρόδρομη μορφή της το β-καροτένιο που την βρίσκουμε στα καρότα , τη γλυκοπατάτα και τη ντομάτα, η βιταμίνη Ε που βρίσκεται κυρίως στο ελαιόλαδο και στους ξηρούς καρπούς και η βιταμίνη D που βρίσκεται κυρίως στα λιπαρά ψάρια (πχ. σολομός) και στο κρόκος του αυγού.
Τι θεωρείς «απαγορευτικό» στην διατροφή μας κατά τη διάρκεια του lockdown;
Μια διατροφή που βασίζεται κυρίως σε τροφές πλούσιες σε λίπος, ζάχαρη και αλάτι έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του σωματικού βάρους και λειτουργεί ως παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση διαφόρων νοσημάτων.
Τέλος, μια τελευταία συμβουλή σου στους αναγνώστες μας τώρα που διανύουμε το δεύτερο Lockdown;
Οργανωθείτε! Η συμβουλή που έχω να δώσω είναι να εκμεταλλευτούν και να αξιοποιήσουν τον ελεύθερο χρόνο που μπορεί να έχουν τώρα στην καραντίνα ώστε να μπουν σε ένα υγιεινό πρόγραμμα διατροφής και να αυξήσουν την φυσική τους δραστηριότητα!
Tάλια Ευαγγέλου
Κλινική Διαιτροφολόγος & Sports Nutritionist BSc, MSc
Τηλ: +357 99930705
Email: info@nutritionbalancecy.com
Web: https://nutritionbalancecy.com/