Search
Close this search box.

Μαρία Ζαχαρίου Καραπίττα: “Τα παιδιά έχουν δικαίωμα στην τέχνη,όπως και στην αναπνοή”

SkalaTimes
(Φωτογραφίες από το αρχείο της σχολής μας,με παιδιά μαθητές μέλη της ομάδας της σχολής χορού mambo)

Με ένα κείμενο η γνωστή χορογράφος και ιδιοκτήτρια της Σχολής Χορού MAMBO, Μαρία Ζαχαρίου Καραπίττα, εξαίρει τη σημασία της τέχνης του χορού, αλλά και γενικότερα όλων των τεχνών και τα οφέλη στη ψυχολογία και διαμόρφωση τω παιιδών.
Η Μαρία Ζαχαρία Καραπίττα ανακοίνωσε ότι σύντομα η σχολή επανέρχεται με νέα σχέδια για όλους (για τους μαθητές της Σχολής Mambo, αλλά και για όλα τα παιδιά) και τόνισε: “Πάμε ξανά μαχητικά και ενεργητικά, με αυτό που ξέρουμε να κάνουμε καλά! Μπορεί να ησυχάσαμε για λίγο τις δράσεις μας,αλλά με γρήγορα αντανακλαστικά επιχειρούμε να ανακάμψουμε με ρεαλισμό! Ε π α ν ε ρ χ ό μ α σ τ ε, με ένα επιτρεπόμενο, μή προβλέψιμο και πολύ ι δ ι α ί τ ε ρ ο τρόπο!
Και με plan A και με plan B! Και ΔΩΡΕΑΝ για ΟΛΟΥΣ!”


Το κείμενο της γνωστής χορογράφου της πόλης μας Μαρίας Ζαχαρία Καραπίττα:

“Τα παιδιά έχουν δικαίωμα στην τέχνη,όπως και στην αναπνοή”
-Mark Rothko

Αυτή τη στιγμή χάνονται πολύτιμα κομμάτια από ικανότητες ψυχικές και σωματικές,τις οποίες τα παιδιά έχουν αποκτήσει χρόνια τώρα και με πολλή κόπο.Οι ψυχικά και σωματικά ανθεκτικοί άνθρωποι δεν προκύπτουν,διαμορφώνονται μέσα από τις εμπειρίες και τις δραστηριότητες τους.Είναι σε παύση η οποιαδήποτε μορφή άσκησης που τροφοδοτεί το σώμα και το πνεύμα.Πρέπει να σκεφτούμε δημιουργικούς τρόπους αφού παρατείνεται ο εγκλεισμός,να ξυπνήσουμε όπως μας επιτρέπεται και με ασφάλεια τα παιδιά!Αυτό που βιώνουν είναι επικίνδυνο για την υγεία και την ανάπτυξη τους και είναι ενάντια στη φύση τους.Πρέπει να έχουν την δυνατότητα να κινούνται,να ασκούνται εκφράζοντας συναισθήματα,για να εκτονώνονται.Ο χορός είναι ισορροπία σωματική και ψυχική.Είναι άσκηση και τέχνη μαζί.Και η τέχνη είναι απαραίτητη να υπάρχει, ειδικά σε περιόδους κοινωνικής αναταραχής και σύγχυσης, γιατί δυναμώνει,μορφώνει και υψώνει τον άνθρωπο.

Οι αθέατες δεξιότητες που καλλιεργούν οι τέχνες στο μυαλό,στη ψυχή και στο σώμα των παιδιών:
▪️Κιναισθητική ενσυναίσθηση,δημιουργική ελευθερία,νεότητα του πνεύματος,ευέλικτη σκέψη.
▪️Ευφυΐα,φαντασία,μνήμη,αρμονία,πρωτοβουλία,χαρά της επαφής και της αλληλεπίδρασης.
▪️Σύνθετος τρόπος σκέψης,αίσθημα ικανοποίησης,εξέλιξη,αυτογνωσία.
▪️Συντονισμός κινήσεων,εκφραστικότητα και επικοινωνία με μή λεκτικούς τρόπους.
Και όχι μόνο!Και τα έχουμε παύσει!

Θέλουμε να μπορούμε να βλέπουμε χαρούμενα,ευφυή,ευέλικτα και ευαίσθητα παιδιά μέσα από τις τέχνες!

TA ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΟΧΕΣ ΑΥΤΕΣ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΙΟΥ;
Προερχόμενη από ένα ευαίσθητο δημιουργικό χώρο,ως άτομο που συναναστρέφεται καθημερινά με παιδιά και γονείς,με αφορούν και με ανησυχούν οι αλλαγές που επιδέχονται και καλούνται να δεχτούν και να προσαρμοστούν οι άνθρωποι. Με απασχολεί η κοινωνική και η υπαρξιακή πλευρά αυτής της κρίσης.Με τα “ξεχασμένα” και αργοπορημένα επιδόματα που περιμένουν όλοι ακόμα να δοθούν,ναι με απασχολεί αν όλα τα παιδιά έχουν πρόσβαση στην τηλεκπαίδευση.Αν όλοι έχουν ηλεκτρισμό και διαδύκτιο στο σπίτι τους.Αν οι απουσίες δεν είναι θέμα αδιαφορίας αλλά σοβαρών κοινωνικών επιπτώσεων.Αν υπάρχει σε κάθε σπίτι ακόμα κάποιος που να μπορεί να εργάζεται. Αν,αν,αν…
Αυτό είναι παιδεία και πολιτισμός. Ο κοινωνικός προβληματισμός.
Γιατί το πρόβλημα παρατείνεται και οι επιπτώσεις συσσωρεύονται για όλους και οι εκπλήξεις,οι αντιφάσεις και οι ανατροπές υποδέχονται η μια την άλλη.
Και είναι πλέον θέμα επιβίωσης.

Συντονισμένοι στο “ρυθμό” των μέτρων προστασίας οφείλουμε να δρούμε και να αντιδρούμε ωφέλιμα.Με μαχητική και ενεργητική δράση η οποία είναι ευεργετική στην κοινωνία.
Σε τέτοιες πρωτόγνωρες στιγμές που γυγαντώνονται οι ανάγκες,οφείλουμε να στεκόμαστε δίπλα στον άνθρωπο και στα παιδιά.

Ερχόμαστε με αυτό που ξέρουμε να κάνουμε καλά!Με το μυαλό μας,την τέχνη μας και την καρδιά μας!
Στην εποχή της COVID-19,
επισκεφτήκαμε επιστημονικά εργαστήρια,φορεσαμε προστατευτικές μάσκες,ρόπες και γάντια,χρησιμοποιήσαμε αντισυπτικά,κρατήσαμε αποστάσεις!
Κάναμε παύση και γίναμε για λίγο όλοι, “ειδικοί”!

Πάμε ξανά μαχητικά και ενεργητικά με αυτό που ξέρουμε να κάνουμε καλά!
Μπορεί να ησυχάσαμε για λίγο τις δράσεις μας,αλλά με γρήγορα αντανακλαστικά επιχειρούμε να ανακάμψουμε με ρεαλισμό!
Ε π α ν ε ρ χ ό μ α σ τ ε,
με ένα επιτρεπόμενο,μή προβλέψιμο και πολύ ι δ ι α ί τ ε ρ ο τρόπο!
Και με plan A και με plan B!
Και Δ Ω Ρ Ε Α Ν για ΟΛΟΥΣ!

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΑΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΓΝΩΡΙΣΟΥΝ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ!
Ευπροσάρμοστοι στις αλλαγές στηρίζουμε έμπρακτα ψυχικά και σωματικά όλα τα παιδιά!

Έναρξη 20 Φεβρουαρίου!
Μείνετε συντονισμένοι!

Παιδιά τον Κορωνοϊό θα τον περάσουμε μαζί με τρόπο!
Η εμπιστοσύνη και η αγάπη σας,εμπνέει την προσπάθεια μας και είναι η δύναμη της κοινωνιολογικής και δημιουργικής μας φαντασίας!
Πάντα δίπλα σας με επαγγελματισμό,συνέπεια και συνέχεια!

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Συνάντηση Δημάρχου Λάρνακας κ. Ανδρέα Βύρα με Καταστηματάρχες και Κατοίκους για την Ανάπλαση της Πλατείας Ακροπόλεως και Πλατείας Αλκής

Ο Δήμος Λάρνακας ενημερώνει ότι την Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου 2024, διεξήχθη συνάντηση του Δημάρχου Λάρνακας κ. Ανδρέα Βύρα με καταστηματάρχες και κατοίκους της περιοχής στον

Ανακοίνωση ΑΚΕΛ Λάρνακας μετά από συνάντηση στη Στέγη Ηλικιωμένων «Άγιος Γεώργιος»

Αξιοποίηση του κενού χώρου Στέγης που προέκυψε ένεκα της μεταφοράς ασυνόδευτων ανήλικων για φιλοξενία ηλικιωμένων Με αφορμή τα γεγονότα με τους ασυνόδευτους ανήλικους, πραγματοποιήθηκε συνάντηση

Παγκόσμια Ημέρα Καθαρισμού των Ακτών

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Κάθε χρόνο, στις 21 Σεπτεμβρίου, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Καθαρισμού των Ακτών, για να θυμόμαστε πως σαν πολίτες έχουμε χρέος και ευθύνη να κρατάμε τις

Πολιτιστικό Ημερολόγιο Λάρνακας

Κινηματογράφος, street food, συναυλίες και άλλες υπέροχες προτάσεις για τις εξόδους σας στην Λάρνακα. Εσείς που θα πάτε; ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ  Δευτέρα 23/9/2024  Ώρα: 8:30 μ.μ. ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

error: Content is protected !!