Search
Close this search box.

Κρύο καιρός για δύο ή…..καιρός για ζεστές και νόστιμες σουπίτσες

Όταν η θερμοκρασία πέφτει, οι περισσότεροι αναζητούμε μια ζεστή αυγολέμονη, μια ζεστή μακαρονάδα, όχι μόνο για να ζεσταθούμε αλλά και για να ανακουφιστούμε από τυχόν κρυολόγημα. Πιο κάτω μερικές από τις πολλές συνταγές για ζεστές και νόστιμες σουπίστες.

ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΗ
(Συνταγή της γιαγιάς)

Δυο ποτήρια ρύζι
Δύο λίτρα νερό
2 κουταλάκια ζωμός λαχανικών
1 κουταλάκι αλάτι
2 αυγά
Χυμός από 2 λεμόνια
Εκτέλεση

  1. Βράζουμε το νέρο σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε το ρύζι, τον ζωμό, αλάτι και ανακατεύουμε.
  2. Σιγοβράζουμε για 20 λεπτά.
  3. Σ’ ένα μπολ χτυπάμε το αυγό με το λεμόνι μέχρι ν’ ασπρίσουν και ν’ αφρατέψουν. Προσθέτουμε λίγο απ’ το νερό της σούπας στο μείγμα του αυγού και κτυπάμε. Ρίχνουμε την αυγολέμονη λίγη λίγη στην κατσαρόλα με τη σούπα, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην κόψει το αυγό. Τη σερβίρουμε πολύ ζεστή και προσθέτουμε λεμόνι, αλάτι και αν θέλουμε πιπέρι.

ΣΟΥΠΑ ΤΡΑΧΑΝΑΣ
(Η “Εθνική Σούπα” της Κύπρου)


300 γρ. τραχανάς
2 λίτρα ζωμό(λαχανικών ή κοτόπουλο)
1 χαλούμι κομμένο σε κύβους (προαιρετικά)
αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση:

1.Βάζουμε τον τραχανά να φουσκώσει σε νερό από το βράδυ ή 2-3 ώρες πριν τον μαγειρέψουμε.
2.Προσθέτουμε σε κατσαρόλα το ζωμό μαζί με το τραχανά και βράζουμε στη φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς.
3.Όταν κοχλάσει χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράζει μέχρι να ψηθεί (35-40 λεπτά).Αν η σούπα είναι πολύ πηκτή μπορούμε να προσθέσουμε επιπλέον νερό.
4.Οταν τελειώσει μπορούμε να σερβίρουμε όπως είναι ή να τον περάσουμε απο το μπλέντερ για πιο κρεμώδη υφή.


ΜΑΝΙΤΑΡΟΣΟΥΠΑ ΒΕΛΟΥΤΕ
(Συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου)


1/2 φλ. αποξηραμένα μανιτάρια πορτσίνι (15γραμ.)
5 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
500 γραμ. φρέσκα μανιτάρια πορτομπέλο
200 γραμ. κάστανα προβρασμένα
2 κ.σ. κονιάκ
3 φλ. ζωμό κότας
1/2 φλ. κρέμα γάλακτος
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
Για το γαρνίρισμα
λίγο σχινόπρασο ψιλοκομμένο
λίγες σταγόνες ελαιόλαδο

Ξεκινάμε τη μανιταρόσουπα βελουτέ με κάστανα, ξεπλένοντας πρώτα τα πορτσίνι σε κρύο νερό. Τα βάζουμε σε μπολ, τα σκεπάζουμε με 1/2 φλ. βραστό νερό. Καλύπτουμε το μπολ και τα αφήνουμε να μουλιάσουν για 15΄-20΄, να ανακτήσουν την υγρασία τους. Καθαρίζουμε τα μανιτάρια (τα ξεφλουδίζουμε). Αφαιρούμε τα ποδαράκια και τα σκουπίζουμε καλά με υγρή πετσέτα. Τα κόβουμε σε λεπτές φέτες.

Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2΄-3΄ να γυαλίσει. Προσθέτουμε τα φρέσκα μανιτάρια, το σκόρδο και τα κάστανα. Στραγγίζουμε καλά τα αποξηραμένα μανιτάρια και τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα. Σουρώνουμε το νερό τους σε ψιλή σήτα και πετάμε το κατακάθι (περίπου το μισό τελευταίο φλ.).
Ανακατεύουμε καλά να σοταριστούν τα μανιτάρια. Βγάζουμε 2 κ.σ. μανιτάρια (τα κρατάμε για το γαρνίρισμα). Σβήνουμε με το κονιάκ.

Προσθέτουμε το ζωμό και το υγρό των μανιταριών. Σκεπάζουμε και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 20΄. Αλέθουμε τη μανιταρόσουπα να γίνει κρέμα και την ξαναβάζουμε στη φωτιά. Προσθέτουμε την κρέμα, το μοσχοκάρυδο και το αλατοπίπερο. Ανακατεύουμε καλά, ελέγχουμε την πυκνότητα της σούπας.

Σερβίρουμε την κρεμώδη βελουτέ μανιταρόσουπα σε μπολ. Γαρνίρουμε κάθε μπολ με λίγα σοταρισμένα μανιτάρια, σχινόπρασο και ελάχιστες σταγόνες ελαιόλαδο. Πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

ΚΟΛΟΚΥΘΟΣΟΥΠΑ ΒΕΛΟΥΤΕ ΜΕ ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΚΑΙ ΚΡΟΥΤΟΝ
(Συνταγή Πρεζεντζίκη)


Για τη σούπα

  1. Καθαρίζουμε και κόβουμε τα λαχανικά μας σε κύβους.Προσέχουμε να αφαιρέσουμε από τη ντομάτα τα σπόρια. Κρατάμε λίγη από την κολοκύθα στην άκρη για το γαρνίρισμα κομμένη σε κύβους.
  2. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε λίγο λάδι και σοτάρουμε τα λαχανικά μας για λίγα λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτουμε νερό μέχρι να καλυφθούν, αλάτι, πιπέρι τη μαντζουράνα και το δεντρολίβανο. Βράζουμε για περίπου 20 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν όλα μας τα λαχανικά.
  3. Σουρώνουμε τα λαχανικά κρατώντας το νερό σε ένα μπολ.
  4. Τοποθετούμε τα λαχανικά σε δόσεις στο μπλέντερ μαζί με λίγο ζωμό και τα πολτοποιούμε μέχρι να γίνουν ενιαία κρέμα.
  5. Τοποθετούμε το μείγμα ξανά στην κατσαρόλα και σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 3-4 λεπτά προσθέτοντας το βούτυρο και την την κρέμα γάλακτος. Εάν τη θέλουμε περισσότερο αραιή προσθέτουμε επιπλέον ζωμό.

Για το γαρνίρισμα

  1. Σε ένα τηγανάκι βάζουμε λίγο λάδι και δεντρολίβανο. Όταν ζεσταθεί προσθέτουμε τους κύβους κολοκύθας και σοτάρουμε για 5 λεπτά προσθέτοντας αλάτι.
  2. Στο ίδιο λάδι βάζουμε το ψωμί μαζί με αλάτι και πάπρικα και σοτάρουμε μέχρι να κάνει κρούστα. Αφαιρούμε και στεγνώνουμε σε χαρτί κουζίνας για να τραβήξει τα λάδια. Σερβίρουμε τη σούπα σε βαθύ πιάτο με μια κουταλιά της σούπας γιαούρτι στο κέντρο και πασπαλίζουμε με τος κύβους κολοκύθας και τα κρουτόν. Καλή σας όρεξη!

ΚΡΕΜΜΥΔΟΣΟΥΠΑ ΒΕΛΟΥΤΕ & ΦΟΥΡΝΙΣΤΗ ΜΠΡΟΥΣΚΕΤΑ ΜΕ ΤΥΡΙΑ
(Συνταγή Γιάννης Λουκάκος)

ΥΛΙΚΑ
Για τη σούπα

100 γρ. βούτυρο
1 kg κρεμμύδι ξερό, κομμένο σε λεπτές φέτες
30 γρ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
1 κιλό ζωμός κοτόπουλου
10 γρ. θυμάρι φρέσκο, ψιλοκομμένο
50 γρ. ξίδι μπαλσάμικο, λευκό
2 φύλλα δάφνη
πιπέρι μαύρο, φρεσκοτριμμένο
αλάτι
Για το γαρνίρισμα (4 μπρουσκέτες)

4 φέτες ψωμί χωριάτικο
30 γρ. ελαιόλαδο
120 γρ. έμενταλ, τριμμένο
120 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
1 σκελίδα σκόρδου, κομμένη στη μέση


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για τη σούπα

Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και έπειτα τα κρεμμύδια. Τ’ αλατίζουμε και τα σοτάρουμε, ανακατεύοντάς τα συχνά. Μόλις τα κρεμμύδια χάσουν τα υγρά τους και μαλακώσουν αρκετά (υπομονή, η διαδικασία παίρνει τουλάχιστον 20 λεπτά), δυναμώνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε διαρκώς, μέχρι να πάρουν έντονο χρώμα και να καραμελώσουν.

Προσθέτουμε το σκόρδο και, μόλις μυρίσει, σβήνουμε με το ξίδι και προσθέτουμε τον ζωμό. Φέρνουμε σε βρασμό, χαμηλώνουμε την ένταση της εστίας και προσθέτουμε στην κατσαρόλα τη δάφνη. Αλατίζουμε και σιγομαγειρεύουμε τη σούπα για μισή ώρα περίπου.

Δοκιμάζουμε, αλατίζουμε και προσθέτουμε το θυμάρι και το πιπέρι.

Σ’ ένα μπλέντερ, αλέθουμε καλά τη σούπα, μέχρι να έχει ωραία και κρεμώδη υφή. Σερβίρουμε τη σούπα με μια φέτα ψωμιού (μπρουσκέτα) σε κάθε πιάτο.
Για το γαρνίρισμα (4 μπρουσκέτες)

Μ’ ένα πινέλο, αλείφουμε με το ελαιόλαδο τις φέτες του ψωμιού.

Τρίβουμε το σκόρδο με την κομμένη του πλευρά πάνω στις φέτες, ώστε να αφήσει το άρωμά του διακριτικά.

Τοποθετούμε τις φέτες σ’ ένα ταψί και τις ψήνουμε στο γκριλ του φούρνου, μέχρι να πάρουν χρώμα και να σχηματίσουν κρούστα στην πάνω τους πλευρά.

Tις βγάζουμε από τον φούρνο και τις καλύπτουμε με τα τυριά. Τις ξαναβάζουμε στο γκριλ μέχρι να λιώσουν τα τυριά.

ΣΟΥΠΑ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ΒΕΛΟΥΤΕ
(Συνταγή του Άκη Πρεζεντζίκη)

Συστατικά
4 μεγάλες πατάτες
4 κολοκυθάκια ή 800γρ. βρασμένη κολοκύθα
8-10 καρότα
1/2 σελινόριζα
2 πράσα (μόνο το λευκό μέρος)
αλάτι
πιπέρι
μπούκοβο
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
χυμό λεμόνι
γιαούρτι
ψωμί προαιρετικά για το σερβίρισμα
Μέθοδος Εκτέλεσης
Κόβουμε τα λαχανικά (πατάτες, καρότα, κολοκύθα ή κολοκύθια, σελινόριζα, πράσα ) σε ομοιόμορφα κομμάτια για να βράσουν πιο γρήγορα.
Βράζουμε σε αλατισμένο νερό (προαιρετικό το αλάτι) για περίπου 20 λεπτά. Στα τελευταία 5 λεπτά προσθέτουμε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, για να κρατήσει το άρωμα του.
Βγάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε για 10 λεπτά να σταματήσει ο βρασμός. Έπειτα με τη βοήθεια ενός μπλέντερ ή μπλέντερ χειρός ράβδος (μπίμερ) πολτοποιούμε τα λαχανικά ώστε να γίνουν μια ελαφρώς παχύρρευστη σούπα. Αν επιθυμούμε πιο αραιή σύσταση προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό.
Σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι, μπούκοβο και χυμό λεμόνι. Μπορεί να συνοδευτεί από μια κουταλιά στραγγιστό γιαούρτι ή φρεσκοψημένο ψωμί.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Συνάντηση Δημάρχου Λάρνακας κ. Ανδρέα Βύρα με Καταστηματάρχες και Κατοίκους για την Ανάπλαση της Πλατείας Ακροπόλεως και Πλατείας Αλκής

Ο Δήμος Λάρνακας ενημερώνει ότι την Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου 2024, διεξήχθη συνάντηση του Δημάρχου Λάρνακας κ. Ανδρέα Βύρα με καταστηματάρχες και κατοίκους της περιοχής στον

Ανακοίνωση ΑΚΕΛ Λάρνακας μετά από συνάντηση στη Στέγη Ηλικιωμένων «Άγιος Γεώργιος»

Αξιοποίηση του κενού χώρου Στέγης που προέκυψε ένεκα της μεταφοράς ασυνόδευτων ανήλικων για φιλοξενία ηλικιωμένων Με αφορμή τα γεγονότα με τους ασυνόδευτους ανήλικους, πραγματοποιήθηκε συνάντηση

Παγκόσμια Ημέρα Καθαρισμού των Ακτών

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Κάθε χρόνο, στις 21 Σεπτεμβρίου, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Καθαρισμού των Ακτών, για να θυμόμαστε πως σαν πολίτες έχουμε χρέος και ευθύνη να κρατάμε τις

Πολιτιστικό Ημερολόγιο Λάρνακας

Κινηματογράφος, street food, συναυλίες και άλλες υπέροχες προτάσεις για τις εξόδους σας στην Λάρνακα. Εσείς που θα πάτε; ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ  Δευτέρα 23/9/2024  Ώρα: 8:30 μ.μ. ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

error: Content is protected !!