Search
Close this search box.

Μια Ελληνική ταινία στο δρόμο για τα Όσκαρ με executive producer την Cate Blanchett

Δεν είδαμε την ταινια “Τα Μήλα” του Χρήστου Νίκου αλλά είδαμε το trailer και μας άρεσε, όπως επίσης μας άρεσε και το soundrack.

Τα Μήλα βρίσκονται ένα βήμα πριν από την είσοδό τους στα Όσκαρ και προβάλλονται δωρεάν, παρέχοντας τη δυνατότητα στους ψηφοφόρους της Αμερικανικής Ακαδημίας να δουν την ταινία.
Αξίζει να πούμε ότι πριν καταφέρει να πλησιάσει τα Όσκαρ, η ταινία δέχθηκε μεγάλη επιτυχία σε διεθνή φεστιβάλ, με βραβεία και καλές κριτικές, στη διάρκεια μιας δύσκολης χρονιάς λόγω της πανδημίας, που έφερε την παγκόσμια κινηματογραφική κοινότητα σε μια απίστευτη κρίση.
Συμπαραγωγός της ταινίας είναι το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφο, σε μία συμπαραγωγή Ελλάδας, Πολωνίας, Σλοβενίας. Το σενάριο είναι του Χρήστου Νίκου και του Σταύρου Ράπτη. Ερμηνεύουν ο Άρης Σερβετάλης, η Σοφία Γεωργοβασίλη, η Άννα Καλαϊτζίδου και ο Αργύρης Μπακιρτζής.

Όπως έγινε ήδη γνωστό, τα Όσκαρ φέτος θα απονεμηθούν τον Απρίλιο. Αλλά από τις αρχές της χρονιάς (2021) ξεκίνησαν τα Διεθνή ΜΜΕ να ασχολούνται με αυτά. To γνωστό Αμερικάνικο περιοδικό Variety ανεβάζει Τα Μήλα στη 16η θέση ανάμεσα σε ταινίες από 70 χώρες που φιλοδοξούν ν’ ακουστούν στην πεντάδα των υποψηφίων για το Όσκαρ Διεθνούς Ταινίας.
Τα Μήλα, είναι η πρόταση της Ελλάδος για τις υποψηφιότητες των Όσκαρ στην κατηγορία της Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας.

Η Κέιτ Μπλάνσετ (Cate Blanchett) executive producer της ταινίας
Η διάσημη ηθοποιός Cate Blanchett είναι η executive producer στην προώθηση της ταινίας και έχει ήδη αρχισει να την προωθεί σε ξένα ΜΜΕ και να προβάλλει τον σκηνοθέτη και άλλους συντελεστές της ταινίας.


Σε κοινή δράση για να φτάσει η ελληνική πρόταση στα Όσκαρ προχώρησαν το Los Angeles Greek Film Festival και το UCLA Stavros Niarchos Foundation Center for the Study of Hellenic Culture. Την Κυριακή, 17 Ιανουαρίου, θα προβάλουν διαδικτυακά τα Μήλα –η 24ωρη διάθεση της ταινίας θα είναι ελεύθερη- παρέχοντας τη δυνατότητα και στους ψηφοφόρους της Αμερικανικής Ακαδημίας να δουν την ταινία. Στην ίδια πλατφόρμα θα διατίθεται μαζί με τα Μήλα και η ταινία Index του Νικόλα Κολοβού, που προσδοκά την είσοδό της στην πεντάδα υποψηφίων για το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους.

Τα καλύτερα από Διεθνή ΜΜΕ
Η εφημερίδα Los Angeles Times στην ηλεκτρονική της έκδοση, στις 12 Ιανουαρίου έγραψε: «Η πρόταση της Ελλάδας μάς φέρνει μπροστά σε μια πραγματικότητα που δεν είναι διαφορετική από τη δική μας, όταν ένας άγνωστος ιός ρίχνει ξαφνικά τους ανθρώπους σε αμνησία». Η εφημερίδα παραθέτει αποσπάσματα από συνέντευξη του Χρήστου Νίκου, σε ένα από αυτά ο Έλληνας σκηνοθέτης λέει: «Οι θεατές της ταινίας τη βρίσκουν επίκαιρη. Αισθάνονται τα στοιχεία της αβεβαιότητας για το μέλλον, της μοναξιάς και της απώλειας».

Το περιοδικό The Hollywood Reporter έχει τα Μήλα ανάμεσα στις τρεις καλύτερες ξενόγλωσσες ταινίες του 2020. Σημειωτέον ότι σύμφωνα με τον νέο κανονισμό της Αμερικανικής Ακαδημίας μπορούν να διεκδικήσουν τη συμμετοχή τους σε όλες τις κατηγορίες των Όσκαρ. Το ίδιο περιοδικό, σε εκτενές δημοσίευμά του για τα Όσκαρ και τις φετινές δυστοπικές ξενόγλωσσες ταινίες, μετά τον περυσινό θρίαμβο των κορεάτικων Παράσιτων, επισημαίνει: «Τα Μήλα είναι μια λεπτή σάτιρα για την τεχνολογία, για τα apple στις τσέπες μας που μάς κλέβουν την μνήμη και την προσωπική μας ταυτότητα. Ο ήρωας της ταινίας, όμως, ξυπνάει με αμνησία σε έναν αναλογικό κόσμο χωρίς ίντερνετ και κινητά για να καταγράψει σε μια παλιά Polaroid τις καινούργιες εμπειρίες του, που θα τον βοηθήσουν να συνθέσει μια νέα μνήμη».

Επίσης πολλά άλλα Διεθνή ΜΜΕ έχουν γράψει τα καλύτερα για τη ταινία, κάνοντας με αυτό το τρόπο ακόμη πιο διάσημη την Ελλάδα,δείχνοντας στο εξωτερικό πως η Ελλάδα δεν είναι μόνο τα μαγικά νησιά της αλλά και ο σύγχρονος πολιτισμός της.

Στη Κύπρο ο πολιτισμός είναι στον ανεπνευστήρα
Η επιτυχία της Ελληνικής ταινίας είναι ήδη μια γιορτή για τον πολιτισμό στην Ελλάδα (ανεξαρτήτως τι θα γίνει με τα Όσκαρ). Η στήριξη προς τον κινηματογράφο, τη μουσική, το θέατρο, το χορό, τη συγγραφή, τη ζωγραφική και όλες τις τέχνες γενικότερα είναι η καλύτερη επένδυση που μπορεί να κάνει μια χώρα και η καλύτερη διαφήμιση της. Μακάρι να το γνώριζαν και οι Κυβερνώντες στη Κύπρο αυτό! Οι άνθρωποι του πολιτισμού στη Κύπρο ακόμη περιμένουν τις αιτήσεις για τα 900ευρώ στήριξης που εξάγγειλε η Κυβέρνηση Αναστασιάδη.
Με κομμένα φτερά κανένας καλλιτέχνης δεν μπορεί να πετάξει και χωρίς πολιτισμό καμιά χώρα δε μπορεί να λέγεται πολιτισμένη.

.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Συνάντηση Δημάρχου Λάρνακας κ. Ανδρέα Βύρα με Καταστηματάρχες και Κατοίκους για την Ανάπλαση της Πλατείας Ακροπόλεως και Πλατείας Αλκής

Ο Δήμος Λάρνακας ενημερώνει ότι την Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου 2024, διεξήχθη συνάντηση του Δημάρχου Λάρνακας κ. Ανδρέα Βύρα με καταστηματάρχες και κατοίκους της περιοχής στον

Ανακοίνωση ΑΚΕΛ Λάρνακας μετά από συνάντηση στη Στέγη Ηλικιωμένων «Άγιος Γεώργιος»

Αξιοποίηση του κενού χώρου Στέγης που προέκυψε ένεκα της μεταφοράς ασυνόδευτων ανήλικων για φιλοξενία ηλικιωμένων Με αφορμή τα γεγονότα με τους ασυνόδευτους ανήλικους, πραγματοποιήθηκε συνάντηση

Παγκόσμια Ημέρα Καθαρισμού των Ακτών

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Κάθε χρόνο, στις 21 Σεπτεμβρίου, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Καθαρισμού των Ακτών, για να θυμόμαστε πως σαν πολίτες έχουμε χρέος και ευθύνη να κρατάμε τις

Πολιτιστικό Ημερολόγιο Λάρνακας

Κινηματογράφος, street food, συναυλίες και άλλες υπέροχες προτάσεις για τις εξόδους σας στην Λάρνακα. Εσείς που θα πάτε; ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ  Δευτέρα 23/9/2024  Ώρα: 8:30 μ.μ. ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

error: Content is protected !!