Γράφει η εκπαιδευτικός και βραβευμένη συγγραφέας
Αναστασία Ξενοφώντος Γαϊτάνου
Πόσο χαρούμενη είμαι σήμερα! Ξέρετε γιατί; Μα, γιατί ο καλεσμένος μας θα μας μιλήσει για τη χαρά. Τι ωραία! Είναι τόσο όμορφο να μιλάς γι’ αυτή μα κυρίως να τη νιώθεις.
*Η ταυτότητα του βιβλίου:
Συγγραφέας: Μαρία Προδρόμου
Εικονογράφος: Λιάνα Δενεζάκη
Τίτλος: Η Χαρά βρήκε τη χαρά
Εκδόσεις: Έαρ
(Για παιδιά από τριών ετών)
-Σας καλωσορίζουμε στην παρέα μας. Είμαι τόσο χαρούμενη που θα μιλήσουμε για τη χαρά. Θα ξεκινήσω με μια απορία. Τι κάνει κάποιος όταν χαίρεται;
Όταν κάποιος χαίρεται είναι έτοιμος να κάνει και τη πιο μεγάλη θυσία.
-Πόσο δίκιο έχετε. Καμιά φορά όμως το δύσκολο είναι να βρούμε τη χαρά. Να, όπως η ηρωίδα σας, η Χαρά, που δεν βρίσκει τη χαρά κι αυτό τη βυθίζει στη θλίψη. Αυτό πολύ με προβλημάτισε. Είναι στ’ αλήθεια τόσο δύσκολο να βρει κάποιος τη χαρά;
Η χαρά όπως και η ευτυχία δεν είναι μόνιμες καταστάσεις. Κανένας δεν είναι διαρκώς χαρούμενος. Υπάρχουν στιγμές χαράς. Πολλοί την αναζητούν στα υλικά αγαθά και κάποιος σοφός είπε: «Χαρά που τελειώνει δεν είναι πραγματική χαρά».
-Μμμμ, με βάλατε σε σκέψεις. Άρα αν θέλαμε να πούμε αλλιώς τη χαρά τι θα λέγαμε;
Αγαλλίαση, ευφροσύνη.
-Τι σπουδαίες λέξεις. Για να είμαι ειλικρινής, λυπήθηκα και τη Χαρά αλλά λυπήθηκα πολύ και τους γονείς της. Προσπάθησαν οι καημένοι τόσο πολύ να την κάνουν ευτυχισμένη μα κάθε φορά αποτύγχαναν. Γιατί;
Γιατί πίστευαν πως τα ρούχα, τα παιχνίδια, τα γλυκά, όλου του κόσμου τα καλά μπορούσαν να την κάνουν ευτυχισμένη. Όλα αυτά όμως δεν προσφέρουν μόνιμη ευτυχία.
-Ίσως αυτό προσπάθησε να πετύχει η γιαγιά της. Αχ, αυτές οι γιαγιάδες! Στάζουν μέλι. Κάποια στιγμή στην ιστορία σας η γιαγιά της Χαράς προσευχήθηκε. Τι ζήτησε από τον θεό;
Υπάρχει μια προσευχή στην Παναγία, τη χαρά των θλιβομένων που λέει: «Χάρισέ μου την πίστη που υπομένει, την υπομονή που ελπίζει, την ελπίδα που χαροποιεί και τη χαρά». Αυτά ζήτησε η γιαγιά για την εγγονή της.
-Πόσο μου αρέσουν οι προσευχές. Είναι ο τρόπος να επικοινωνείς με τον Θεό. Τι πιο σπουδαίο απ’ αυτό; Σε κάποιο σημείο αναφέρετε την αληθινή χαρά. Μα, υπάρχει ψεύτικη χαρά; Με μπερδέψατε.
Η μικρή Χαρά ένιωθε προσωρινή χαρά όταν της έφερναν παιχνίδια, γλυκά, φορέματα αστραφτερά, αλλά πάντα ένιωθε ένα κενό στην καρδιά της. Όταν όμως βγήκε από το «εγώ» της και νοιάστηκε για τους άλλους γύρω της τότε ένιωσε πραγματική και αληθινή χαρά, αυτή που πλημμυρίζει την καρδιά μας και την κάνει να φτερουγίζει. Μια ανείπωτη ευτυχία.
-Η χαρά που πλημμυρίζει την καρδιά και την κάνει να φτερουγίζει. Μακάρι όλοι να τη νιώθουμε έτσι. Στο τέλος η Χαρά θα βρει την αληθινή χαρά;
Ναι, γιατί στο τέλος της ιστορίας η Χαρά ανακαλύπτει πως τη χαρά τη βρίσκεις όχι μόνο όταν παίρνεις αλλά και όταν δίνεις.
-Μια φράση που θα θέλατε να θυμούνται τα παιδιά και να την κουβαλούν μαζί τους σε όλη τη ζωή τους.
Η αγάπη γεννά τη χαρά
-Όλοι μας ψάχνουμε την αληθινή χαρά. Τι συμβουλή θα μας έδινες;
Όλοι περιμένουμε να συμβεί στη ζωή μας κάτι σπουδαίο, μεγάλο φοβερό για να χαρούμε. Ή αγωνιζόμαστε να αποκτήσουμε ολοένα και περισσότερα μπας και νιώσουμε ωραία. Όλα αυτά όμως είναι παροδικά. Γι’ αυτό ας ξεφύγουμε από το «εγώ» μας και ας πάμε στο «εμείς». Τη χαρά θα τη βρούμε στα απλά και στα καθημερινά. Στο φαγητό που θα ετοιμάσουμε για έναν πεινασμένο, στην παρηγοριά που θα δώσουμε σε κάποιον που έχασε ένα αγαπημένο του πρόσωπο, στην αγκαλιά που θα χαρίσουμε σε κάποιον που νιώθει μόνος. Στην προσευχή που θα κάνουμε για τους άλλους, στα λόγια αγάπης που θα πούμε. Έτσι θα κερδίσουμε τη « μάχη της χαράς!»
Ας ευχηθούμε λοιπόν ότι όλοι μας θα κερδίσουμε τη «μάχη της χαράς!». Σας ευχαριστούμε τόσο πολύ. Αυτά που μας είπατε είναι μαθήματα ζωής.
Ενδιαφέρουν κι αυτά:
- Ποια είναι όμως η Μαρία Προδρόμου;
H Μαρία Προδρόμου γεννήθηκε στη Λάρνακα αλλά κατάγεται από τον Άγιο Σέργιο και το Αρναδί, κατεχόμενα χωριά της επαρχίας Αμμοχώστου. Αποφοίτησε από το Τμήμα Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Κύπρου και εργάζεται ως δασκάλα. Είναι παντρεμένη και έχει δυο παιδιά. Είναι μέλος του Κυπριακού Συνδέσμου Παιδικού και Νεανικού βιβλίου ενώ παρακολούθησε σεμινάρια δημιουργικής γραφής από καταξιωμένους επαγγελματίες του χώρου.
Από τις εκδόσεις Σταμούλη κυκλοφορούν τα βιβλία της «Το ταξίδι της αγάπης», «Άγιος Ευφρόσυνος ο Μάγειρας και η μαγειρική των αγίων» και «Εκδρομή στον Άγιο Λάζαρο». Τον Μάρτιο του 2018 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Έαρ το βιβλίο της «Η Χαρά βρήκε τη χαρά» και τέλη του 2020 ακολούθησε η συνέχεια με τον τίτλο «Δεν μπορώ να κοιμηθώ». Από την Ελληνοκεδοτική κυκλοφορεί «Το Φως των Χριστουγέννων το αληθινό». Το 2018 απέσπασε εύφημη μνεία, στο διαγωνισμό της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς, στην κατηγορία Ιστορία Μυστηρίου με το έργο της «Ένα πουά μαγιό, μια μπλε πλαστική σακούλα και δυο περίεργα αγόρια» το οποίο μόλις κυκλοφόρησε από την Ελληνοεκδοτική με τον τίτλο Ιστορίες Μυστηρίου, Υπόθεση 1: Πουά μαγιό. Το 2020 απέσπασε εύφημη μνεία, στο διαγωνισμό της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς, στην κατηγορία Λογοτεχνικό γνώσεων βραχείας φόρμας για παιδιά με τον τίτλο «Οι παρτιτούρες του Βόλφι».
*Δραστηριότητες για παιδιά
1.Σχεδίασε τα χέρια της Χαράς και γράψε στις παλάμες και στα δάχτυλα πράγματα που έκανε για να κάνει τους άλλους να νιώσουν καλύτερα. Μετά σκέψου και γράψε τι άλλα πράγματα μπορούσε να κάνει με τα χέρια της για να προσφέρει χαρά στους συνανθρώπους της.
- Ζωγράφισε τη Χαρά…
Όταν της έφερναν δώρα.
Όταν βαριόταν τα παιγνίδια.
Όταν μοιράστηκε αυτά που είχε. - Βοήθησε τη Χαρά να βρει τη χαρά για να φτάσει κοντά στον Χριστό. Κύκλωσε τις λέξεις που θα την οδηγήσουν στην αληθινή χαρά:
μίσος, προσφορά, ζήλεια, αγάπη, συγχωρητικότητα, θυμός. - Βρες στο κρυπτόλεξο τα ρήματα που δείχνουν τι έκανε η Χαρά μετά που έδωσε την κούκλα της στο κορίτσι που συνάντησε στον δρόμο:
Ε Δ Ι Ν Ε Ρ Χ Ω Γ Ι Γ Ξ Α Α Γ Γ Η Κ Μ Ν Π Ο Ξ Γ Γ Ζ Χ Ψ Η Ξ Φ Ο Θ Υ Ρ Ε Σ Α Α Ε Α Γ Α Π Ο Υ Σ Ε Ν Ρ
Λ Κ Η Ξ Χ Ψ Ω Β Ν Μ Γ Υ Π Ρ Ο Σ Φ Ε Ρ Ε Χ Α Ι Ρ Ο Τ Α Ν Θ Τ Ι Ο Λ Κ Ξ Σ Δ Φ Η Υ
- Η Χαρά είπε στη γιαγιά να ετοιμάσουν πακέτα αγάπης για να δώσουν στις άπορες οικογένειες που μένουν στη γειτονιά τους. Γράψε τι θα μπορούσαν να βάλουν μέσα στα πακέτα.
- H γιαγιά είπε στη Χαρά ότι η ελεημοσύνη δεν περιορίζεται μόνο στην προσφορά χρημάτων ή άλλων υλικών αγαθών, αλλά έχει και άλλες μορφές. Ελεημοσύνη είναι να λες λόγια παρηγοριάς σε κάποιον, να του δώσεις κουράγιο και δύναμη να συνεχίσει τον αγώνα του. Ελεημοσύνη είναι να επισκεφτείς κάποιον άρρωστο, να προσφέρεις πνευματική βοήθεια σε κάποιον που τη χρειάζεται. Ελεημοσύνη είναι να μεταδώσει κάποιος τις γνώσεις του και τη βοήθειά του σε όσους έχουν ανάγκη. Ελεημοσύνη είναι να συγχωρέσεις με όλη σου την καρδιά αυτόν που σε έβλαψε και σε αδίκησε. Ο ίδιος ο Χριστός είπε: «Μακάριοι οι ελεήμονες ότι αυτοί ελεηθήσονται». Μακάριοι δηλαδή αυτοί που ελεούν τους άλλους γιατί κι αυτούς θα τους ελεήσει o Θεός. Σχεδίασε ένα λουλούδι και γράψε στα πέταλά του και άλλες μορφές ελεημοσύνης που μπορείς να σκεφτείς.