Search
Close this search box.

Faisal Alaidy: “Μπορούμε να αλλάξουμε το κόσμο μέσα από τη γνώση”

Κόντρα στα άσχημα των ημερών, της εποχής, της πανδημίας, κόντρα και στους ρατσισμούς και στη βλακεία, κόντρα σε ότι μοιάζει με μαύρο, η συνέντευξη με τον Φαϊσάλ είναι μια αχτίδα φωτός, μια ελπίδα, ένα χαμόγελο μέσα από την καρδιά που λέει πως οι νέοι θα βρουν τον δρόμο και θα τον χτίσουν καλύτερα από εμάς.
Η Μιράντα, φίλη, φιλόλογος και αρθρογράφος του SkalaTimes μου μίλησε με θαυμασμό για τον μαθητή της τον Φαϊσάλ (Faisal Alaidy), για τις γνώσεις, την ωριμότητα του, το γεγονός ότι σε μόλις δύο χρόνια έμαθε άπταιστα ελληνικά. Μου μίλησε επίσης για την ενδιαφέρουσα ιστορία του. O Φαϊσάλ ζει στη Λάρνακα, συγκεκριμένα στη περιοχή της Αραδίππου.
Η συμμετοχή του στο TEDxYouth@Engomi* που θα γίνει τον Μάρτιο, ήταν μια καλή ευκαιρία για να του ζητήσω συνέντευξη. Ένα πρωϊνό Κυριακής λοιπόν κάναμε την τηλεφωνική μας συνέντευξη. Τελειώνοντας τη συνέντευξη στο μυαλό μου ακούγονταν οι στίχοι του Ναζίμ Χικμέτ: “Η πιο όμορφη θάλασσα, είναι αυτή που δεν έχουμε ακόμα ταξιδέψει, τα πιο όμορφα παιδιά δεν έχουν μεγαλώσει ακόμα, τις πιο όμορφες μέρες μας, δεν τις έχουμε ζήσει ακόμα…”
Ναι. Tα πιο όμορφα παιδιά δεν έχουν μεγαλώσει ακόμη, τα πιο όμορφα παιδιά είναι εδώ για να μας διδάξουν, εμάς του “μεγάλους”.

*https://www.ted.com/tedx/events/39577

Της Γιώτας Δημητρίου

Φαϊσάλ μου πριν από πόσα χρόνια ήρθες στην Κύπρο;
Ήρθα στις 28 Φεβρουαρίου το 2018.
 
Είναι πάρα πολύ καλά τα ελληνικά σου, πώς τα έμαθες;
Αρχικά, πήγα στο Ευρυβειάδειο Γυμνάσιο και εκεί υπήρχε ένα πρόγραμμα που λεγόταν “αλλόγλωσσο πρόγραμμα” μέσα από το οποίο κάναμε 6-7 ώρες ελληνικά τη βδομάδα για να βελτιώσουμε τα ελληνικά μας. Στη συνέχεια έκανα παρέα με Κύπριους και Έλληνες  και επειδή ο καλύτερος τρόπος για να μάθεις μια γλώσσα είναι να την μιλάς, μιλούσα με τους φίλους μου ελληνικά και έτσι έμαθα.
 
Είναι εξαιρετικά τα ελληνικά σου, αν σκεφτεί κανείς πώς μόνο δύο χρόνια είσαι στη Κύπρο… Από που ήρθες; Που ήσουν πριν έρθεις στην Κύπρο;
Είμαι από την Παλαιστίνη, από μια πόλη που ονομάζεται Τιβερία, μια ιστορική πόλη με θρησκευτική σημασία για τους Χριστιανούς και είναι πάρα πολύ κοντά από τη Συρία. Όταν ξεκίνησε ο πόλεμος (Παλαιστίνη-Ισραήλ) ο παππούς μου μετακινήθηκε από την Τιβερία στη Συρία σε μια επίσης ιστορική πόλη την Γιαρμούκ. Σε αυτή τη πόλη έγινε η Μάχη που διεξήχθη από τις 15 έως τις 20 Αυγούστου του 636, στο υψίπεδο του ποταμού Ιερομύακα (Γιαρμούκ), παραπόταμου του Ιορδάνη, στη Συρία, ανάμεσα στα Βυζαντινά στρατεύματα του Αυτοκράτορα Ηράκλειου και τα αραβικά στρατεύματα του χαλίφη Ουμάρ Iμπν αλ-Χαττάμπ. Είναι γνωστή ιστορικά περιοχή…

Άρα εσύ γεννήθηκες στη Συρία;
Όχι, γεννήθηκα στη Σαουδική Αραβία, επειδή ο παππούς μου, ο οποίος ήταν δάσκαλος, πήγε στη Σαουδική Αραβία για να βρει δουλειά. Η μαμά μου γεννήθηκε στη Σαουδική Αραβία, το ίδιο και εγώ. Έμεινα εκεί, μετά μετακινηθήκαμε στη Συρία και μετά ήρθαμε στη Κύπρο. Αρχικά είχα έρθει με τη μητέρα μου, ο πατέρας μου είχε μείνει για δουλειά στη Σαουδική Αραβία και μετά από δύο χρόνια ήρθε και αυτός στη Κύπρο.

Έχεις αδέλφια;
Μια μικρότερη αδελφή, πάει Γυμνάσιο.
 
Ένας 17χρόνος σαν κι εσένα που στα 14-15 του ήρθε Κύπρο, ο οποίος είδε την ασχήμια του πολέμου στη Συρία, πώς βλέπει τις πολεμικές συγκρούσεις που αναγκάζουν τον κόσμο να εγκαταλείπει τις πατρίδες του;
Το βλέπως ως ένα τραγικό φαινόμενο. Το ότι εμείς ως άνθρωποι έχουμε ζήσει για χιλιάδες χρόνια στη Γη κι ακόμα δεν έχουμε μάθει πως να συνυπάρχουμε, να συνεργαζόμαστε να ζούμε ειρηνικά, ακόμα δεν μάθαμε πως να ζούμε σαν να είμαστε όλοι ένας λαός, ενωμένος. Το βλέπω τραγικό, αλλά βασικά είναι μια συνέχεια των όσων ζούμε σήμερα. Είναι πάρα πολύ άδικο.

Είναι άδικο γιατί κάποιοι άνθρωποι αναγκάζονται να ζήσουν φρικτές καταστάσεις, να εγκαταλείψουν τον τόπο τους…..
Σκεφτείτε να παιδιά που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις πόλεις τους, τα σπίτια τους, τα σχολεία τους. Το βλέπω άδικο να πρέπει να χάσουν όλα όσα έχουν εξαιτίας ενός πολέμου για τον οποίο δεν φταίνε, δεν λαμβάνουν μέρος, δεν τους αφορά. Ξέρω πως είναι πάρα πολύ δύσκολο να μετακινηθείς και να γίνεις μετανάστης. Δεν είναι καθόλου εύκολο, είναι πάρα πολύ δύσκολο, το ξέρω!

Επίσης πολλές χώρες έχουν και ρατσιστικές διαθέσεις….Εσύ όταν ήρθες στην Κύπρο, στη Λάρνακα, βίωσες ρατσισμό;
Έμενα πάντα στην Αραδίππου και πρέπει να σου πω ότι ο κόσμος στην Αραδίππου ήταν φιλικός. Οι Αραδιππιώτες με εκτιμούν, είναι φιλόξενοι, με αποκαλούν πολλές φορές “το παιδί από τη Συρία”, αλλά δεν αντιμετώπισα ιδιαίτερα ρατσισμό στην Αραδίππου. Αλλά, όταν πηγαίνουμε κάτω στη πόλη (Λάρνακα) κάποιες φορές ακούω κάποια σχόλια που έχουν….έχουν διάκριση, δεν είναι και τα καλύτερα.
 
Θα λάβεις μέρος στο TEDxYouth@Engomi , τον Μάρτιο, στη Λευκωσία…Για τι πράγμα θα μιλήσεις;
Θα μιλήσω για μια ιδέα που είχα πριν κάποιους μήνες, για το τι είναι η ζωή και πως πρέπει να τη ζούμε. Η ζώη μοιάζει σαν να έχεις πέσει μέσα σε μια τρύπα…Υπάρχουν πολλές φιλοσοφικές απόψεις για τη ζωή, είναι βοηθητικό να έχεις μια άλλη οπτική γωνία για το τι είναι η ζωή και τι σημαίνει.

Με δυο λόγια τι θα λέει η ομιλία σου;
Ότι η ζωή είναι πάρα πολύ άδικη, μπορούμε να δούμε τη ζωή σαν μια πτώση σε μια τρύπα, μια τρύπα χωρίς τέλος στην οποία πέφτουμε συνέχεια. Αλλά, αν δουλεύεις αρκετά σκληρά και συνεργάζεσαι με τον διπλανό, μπορούμε να σταματήσουμε τη πτώση και να ξεκινήσουμε να ανεβαίνουμε προς τα πάνω.

Έμαθα ότι διαβάζεις πολλά βιβλία, είναι σωστή η πληροφορία μου;
Προσπαθώ να διαβάζω, με ενδιαφέρουν διαφορετικά είδη, όπως π. χ. φιλοσοφία, πολιτική, κ.ά και επειδή δεν είναι θέματα που διδασκόμαστε στο σχολείο, τα διαβάζω στο σπίτι.

Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σου συγγραφείς;
Για φιλοσοφία, αυτό το καιρό διαβάζω για το ζήτημα του υπαρξισμού και μου αρέσει και διαβάζω Νίτσε. Για πολιτική μου αρέσει και διαβάζω τον Πήτερ Κοπχεν ο οποίος έζησε κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης και είχε πολλές ιδέες για το πώς έπρεπε να γίνει η Παρισινή Κομμούνα και επίσης διαβάζω και Καρλ Μάρξ. Μου αρέσει η ανάλυση του για την κοινωνία, ο Μαρξ ήταν από τους λίγους που παρατήρησαν τόσο καλά το πως λειτουργεί η κοινωνία και διερωτήθηκε γιατί γίνεται αυτό; Πιστεύω πως χρειαζόμαστε ακόμη ένα Μαρξ σήμερα, να παρατηρεί και να ρωτά το «γιατί» και να ψάχνει τις λύσεις.
Μπορούμε να πούμε ότι η ιδέα του Μαρξ για ισότητα, το πλάνο που μας έδωσε και οι εξηγήσεις ώστε να ζήσουμε όλοι σαν ίσοι, είναι κάτι που κανείς δεν πίστεψε ότι μπορεί να γίνει, αλλά σίγουρα είναι κάτι που γίνεται.

Ενδιαφέρουσα άποψη…..Έχω δει το διαφημιστικό για το TEDex και εκεί έχει κάποια λόγια σου “ο πατέρας μου μου είπε ότι μπορούμε να χάσουμε τα πάντα αλλά δεν μπορούμε να χάσουμε τη γνώση που αποκτήσαμε”. Θέλω να μου πεις δυο λόγια γι αυτό….
Είναι κάτι που ο πατέρας μού μου είχε πει όταν ήμουν πολύ μικρό παιδί και αυτό με επηρέασε και καθόρισε την άποψη μου για τη ζωή. Κατάλαβα πως η γνώση είναι το πιο σημαντικό πράγμα. Πέρα από τις επαναστατικές ιδέες, εγώ έχω καταλήξει στο συμπέρασμα πως για να αλλάξουμε το κόσμο χρειάζονται γνώσεις, δηλαδή μπορούμε να αλλάξουμε το κόσμο μέσα από τη γνώση. Πολύ συχνά ξεχνάμε την αξία της γνώσης, αλλά είναι πολύ σημαντικό, είναι το καλύτερο όπλο.

Ποια τα όνειρα σου για το μέλλον;
Θα ήθελα να γίνω γιατρός ή νοσοκόμος και να είμαι εθελοντής σε εμπόλεμες περιοχές. Πιστεύω πως αν είσαι γιατρός ή νοσοκόμος μπορείς να δώσεις ευκαιρίες σε έστω ένα άνθρωπο να συνεχίσει τη ζωή του και νομίζω αυτό είναι σπουδαίο. Το πιο άξιο πράγμα.

Δεν θα ήθελες να ακολουθήσεις ακαδημαϊκή καριέρα και να μεταφέρεις τη γνώση;
Πιστεύω ότι η γνώση και η παιδεία δεν είναι περιορισμένη σε σχολεία και πανεπιστήμια, οποιοσδήποτε μπορεί να μοιραστεί γνώσεις με άλλους.
 
Θα ήθελες να σπουδάσεις Κύπρο ή εξωτερικό;
Δεν με πειράζει, όπως έρθουν τα πράγματα.

Τι θα ήθελες να πεις στους αναγνώστες μας;
Προσπάθησε σήμερα να βρεις ένα βιβλίο του Κάρλ Μαρξ και διάβασε το, θα είναι το καλύτερο πράγμα που έκανες στη ζωή σου. Το λέω αυτό γιατί εμένα κατάφερε ο Μαρξ μέσα από τα βιβλία του να με κάνει να αλλάξω τον τρόπο που έβλεπα τον κόσμο!

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

1 thought on “Faisal Alaidy: “Μπορούμε να αλλάξουμε το κόσμο μέσα από τη γνώση””

  1. Ποσο περίεργο ένας άνθρωπος να εχει τοσο μεγαλη ψυχη και παραλληλα να εχει περάσει τόσα στη ζωή του. Παρολα αυτα να καταφερνει να παραμένει δυνατός και αισιόδοξος. Μπράβο Φαϊσάλ, ειμαι σίγουρη οτι θα καταφέρεις πολλά πραγματα στη ζωη σου. Συνέχισε με αυτη την δύναμη ψυχής.

Comments are closed.

On Key

Related Posts

error: Content is protected !!