Search
Close this search box.

Θύρα 9 : Δεν ήταν μια πορεία που τελείωσε τον αγώνα, τώρα ξεκινά ο αγώνας

Πολλοί οι διοργανωτές και οι υποστηρικτές της σημερινής διαδήλωσης, μιας διαδήλωσης που έβγαλε στους δρόμους δέκα περίπου χιλιάδες ανθρώπους. Μια διαδήλωση που έγραψε ιστορία.
Το SkalaTimes λίγο μετά τη διαδήλωση κουβεντιάζει με στέλεχος της Γραμματείας της Θύρας 9, αφού η Θύρα 9 έδωσε έντονα το παρόν της στη σημερινή διαδήλωση.

SkalaTimes Team

H θύρα 9 δεν ήταν μέσα στους διοργανωτές της σημερινής διαδήλωσης εντούτοις έδωσε έντονα το παρόν της. Για εσάς, ως θύρα 9, τι σημαίνει η σημερινή λαοθάλασσα διαδήλωσης;
Για εμάς ως Θύρα 9, αυτό που ήδη κάναμε ξεκάθαρο με την τοποθέτηση μας είναι ότι η σημερινή διαδήλώση ήταν μια απάντηση του λαού στην αστυνομική βία της περασμένης εβδομάδας, είναι μια απάντηση του λαού, ότι όσες απαγορεύσεις και αν βάλουν, όταν ο λαός έχει δίκαιο θα βρει τρόπο να το εκφράσει με κάθε τρόπο. Η σημερινή διαδήλωση ήταν η αρχή για τους επόμενους αγώνες. Αυτό πιστεύουμε ως θύρα 9, τουλάχιστον όσον αφορά το κόσμο της θύρας 9. Επίσης η σημερινή διαδήλωση ήταν και μια απάντηση προς την αστυνομία και προς την ρητορική που προσπαθούσε να περάσει εδώ και μια βδομάδα από τη μέρα που ανακοινώθηκε η δεύτερη πορεία….

Δηλαδή;
Για δήθεν πληροφορίες που έκαναν λόγο για ταραχοποιούς που θα παρεισφρούσαν στην πορεία. Είναι μια απόδειξη πως όταν ο λαός θέλει να περιφρουρήσει και να διαμαρτυρηθεί ειρηνικά θα το κάνει. Στο τέλος της ημέρας, φάνηκε, πως είναι η αστυνομία που προκαλεί τα οποιαδήποτε επεισόδια γίνονται.

Πιστεύετε ότι μετά την παρουσία δέκα χιλιάδων περίπου ανθρώπων στο δρόμο, μπορεί να αλλάξει κάτι;
Δεν θα σου κρύψω ότι όταν επέστρεψα σπίτι και εγώ και τα υπόλοιπα στελέχη μας, μας διακατείχε ένα συναίσθημα χαράς γιατί επιτέλους είδαμε τον κυπριακό λαό να σηκώνετε από το καναπέ του και να βγαίνει στο δρόμο για να διεκδικήσει.
Από την άλλη βέβαια, αντιλαμβανόμαστε ότι το σημερινό από μόνο του δεν μπορεί να εκφέρει κάτι, αλλά είναι αρχή. Η αρχή του να γεννηθούν συνειδήσεις στον κόσμο, πιστεύω ανοίξαμε νέους δρόμους εκεί που δεν υπήρχαν. Από εκεί και πέρα όμως πρέπει να συνεχίσουμε να πορευόμαστε σε αυτούς τους δρόμους και να δημιουργούμε πάνω σε αυτό που ξεκινήσαμε να χτίζουμε από το περασμένο Σάββατο (13/2) και σήμερα.
Και προχωράμε.

Ειχατε πει: “αν και μας ζητήθηκε, επιλέξαμε σαν ΘΥΡΑ 9 να μην είμαστε εκ των διοργανωτών των 2 διαμαρτυριών, αλλά να συμμετέχουμε με δικό μας ξεχωριστό μπλοκ. Με αυτή μας την επιλογή αναφέραμε στους διοργανωτές ότι, αν και μεταξύ μας υπάρχουν ιδεολογικές διαφορές, εντούτοις θα στηρίξουμε την διαμαρτυρία αφού συμφωνούσαμε στο γενικό πλαίσιο. Μάλιστα, θεωρήσαμε και θεωρούμε ακόμη την στάση μας ως τίμια στάση, αφού με την μάζα του κόσμου μας θα μπορούσαμε να καπελώσουμε την οποιαδήποτε εκδήλωση κάτι που σε καμία περίπτωση δεν θέλαμε”. Αυτή ήταν μια γενναία απόφαση αφού δείχνει πως δεν σκεφτήκατε το δικό σας όνομα να φιγουράρει ανάμεσα στους διοργανωτές, αλλά σκεφτήκατε το γενικότερο καλό της εκδήλωσης. Δυο λόγια για αυτό;
Αυτό που είπαμε αποδείχθηκε και σήμερα, δηλαδή έχοντας ένα μπλοκ της Θύρας 9 γύρω στις δύο χιλιάδες άτομα στη σημερινή πορεία, αντιλαμβάνεστε πως αν ήμασταν μέσα στους διοργανωτές πολύ πιθανόν να “καπελώναμε” τη πορεία, κάτι που δεν θα θέλαμε σε καμία περίπτωση, γιατί για εμάς κυριαρχεί ο σκοπός και όχι η εικόνα.

Πολύ σοφή απόφαση….
Ναι, ξεκάθαρη απόφαση. Επίσης, αυτό που λέμε συνέχεια, είναι ότι σήμερα δεν ήταν το τέλος του αγώνα, αλλά ήταν η αρχή, οπόταν δεν μας νοιάζει να μπει ο κόσμος κάτω από την “ομπρέλα” της Θύρας 9, μας ενδιαφέρει να συνειδητοποιήσει ο κόσμος τι γίνεται, να πορεύτεί στο σωστό δρόμο και να αγωνιστεί.

Σε ανακοίνωση σας είχατε γράψει: «Μας αηδιάζει η ξαφνική αγάπη διαφόρων κομμάτων προς την διαμαρτυρία, ειδικά, η στάση του ΑΚΕΛ που μέσω της πολιτικής του ηγεσίας πριν τις 13/2 δήλωνε ότι δεν διοργανώνει πορείες σεβόμενο το διάταγμα». Καταρχάς δεν είναι δυνατή η λέξη “αηδιάζει” ειδικά για ένα κόμμα όπως το ΑΚΕΛ που θεωρείται το μοναδικό Αριστερό κόμμα του τόπου και ως εκ τούτου πιο κοντά στη δική σας ιδεολογία; Κατά δεύτερο, γιατί θεωρείτε κακό το να λαμβάναν μέρος στην διαδήλωση κόμματα τα οποία δεν συμφωνούν με τη σημερινή διαφθορά και “δικαιοσύνη” της κ. Γιολίτη;
Καταρχάςη λέξη “αηδιάζει” δεν είναι δυνατή για εμάς. Αυτό νιώσαμε, αυτό εκφράσαμε και γράψαμε. Δεν θα κρύψουμε αυτά που πιστεύουμε, ούτε τα αισθήματα μας. Οπόταν όπως τα νιώθουμε έτσι τα εκφράζουμε. Επίσης είπατε ότι “θεωρείται το μοναδικό Αριστερό κόμμα του τόπου”. Επιτρέψετε μας να πιστεύουμε ότι το ΑΚΕΛ πλέον έφυγε από το δρόμο του Αριστερού κόμματος, ακολουθεί ένα δρόμο σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, ακόμη και παραπέρα, αστικού κόμματος.
Επίσης πριν μια βδομάδα όταν ο κόσμος έβγαινε στους δρόμους και διαδήλωνε, το ΑΚΕΛ κρατούσε μια ουδέτερη στάση, ενώ τα ΜΜΕ του “φορτώναν” ότι υποκινεί αυτή τη πορεία….εγώ θα θέσω ένα ερώτημα: αν η πορεία του περασμένου Σαββάτου ήταν μια πορεία βίαιη και όχι ειρηνική, το ΑΚΕΛ δεν θα έβγαινε να διαψεύσει ότι υποκινεί τη πορεία;
Δεν το έκανε ούτε πιο πριν και ήρθε μετά να καπηλεύθεί αυτό το πράγμα.
Ενώ πριν δήλωνε ότι απαγορεύονται οι διαδηλώσεις “και αφού απαγορεύονται δεν θα συμμετέχουμε”. Όταν όμως είδε ότι ο κόσμος έσπασε τον φόβο προσπάθησε να καπηλευθεί την πορεία και τον αγώνα του κόσμου.
Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησης, εμείς θεωρούμε ότι αυτά τα “συμπώματα” που έχουν βγει στην επιφάνεια δεν είναι ενός κόμματος και μιας κακής διακυβέρνησης, είναι προβλήματα τα οποία είναι ταυτισμένα με τον καπιταλισμό. Αυτή τη στιγμή κανένα κόμμα δεν έχει στην ατζέντα του την ανατροπή του βάρβαρου καπιταλιστικού συστήματος, οπόταν θεωρούμε πως οποιοδήποτε κόμμα και να κατέβαινε κάτω στη πορεία θα σήμαινε ότι λοξοδρομούμε από τη ρίζα των αιτημάτων μας.

Είχατε γράψει ότι θεωρείτε τη σημερινή διαδήλωση “σπόρο για την ολική ανατροπή του βάρβαρου καπιταλιστικού συστήματος με την οποία θα έρθει το τέλος της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο”. Αυτά θα γίνουν στους δρόμους; Δεν περνάνε από τις εκλογικές αναμετρήσεις και ως εκ τούτου με το ποιοι τοποθετούνται σε θέσεις Προέδρου της χώρας, μέλη της βουλής κτλ; Εννοώ με το υφιστάμενο πολίτευμα που έχει σήμερα η χώρα μας….
Εμάς δεν μας αρκεί η παραίτηση ενός Υπουργού ή ενός Προέδρου και η ανακύκλωση τους με άτομα ίδιων ιδεολογιών και νοοτροπιών. Εμείς θέλουμε ολική ανατροπή του συστήματος. Γι αυτό θεωρούμε τη σημερινή διαδήλωση και τις επόμενες που θα έρθουν (αν έρθουν) ως σπόρο ο οποίος θα δημιουργήσει τις δομές, θα δημιουργήσει τη ταξική συνείδηση στο κόσμο για να μπορέσει από εκεί και πέρα ταξικά να πορευτεί και να διεκδικήσει και να αντιληφθεί ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι ταξικά και δεν είναι απλά μιας καλής διακυβέρνησης.

Οκ….Τέλος, το μήνυμα σας στο κόσμο που θα διαβάσει αυτή τη συνέντευξη; Ένα μήνυμα από τη Θύρα 9 λίγες ώρες μετά τη πραγματοποίηση της μεγάλης διαδήλωσης της 20ης Φεβρουαρίου 2021;
Καταρχάς ένα τεράστιο ευχαριστώ της Θύρας 9 προς το κόσμο που αφήφισε το φόβο,αψηφισε τα διατάγματα αψηφίσε τις προκλήσεις της αστυνομίας και κατέβηκαν στον δρόμο και έσμιξαν την φωνή τους μαζί μας για να φωνάξουμε για το δίκαιο μας.
Καλούμε το κόσμο μείνει κοντά, γιατί ο αγώνας τώρα αρχίζει και δεν ήταν μια πορεία που τελείωσε τον αγώνα, αλλά τώρα ξεκινά ο αγώνας. Πιστεύουμε ότι θα έρθει αυτό που θέλουμε στο μέλλον….

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Συνάντηση Δημάρχου Λάρνακας κ. Ανδρέα Βύρα με Καταστηματάρχες και Κατοίκους για την Ανάπλαση της Πλατείας Ακροπόλεως και Πλατείας Αλκής

Ο Δήμος Λάρνακας ενημερώνει ότι την Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου 2024, διεξήχθη συνάντηση του Δημάρχου Λάρνακας κ. Ανδρέα Βύρα με καταστηματάρχες και κατοίκους της περιοχής στον

Ανακοίνωση ΑΚΕΛ Λάρνακας μετά από συνάντηση στη Στέγη Ηλικιωμένων «Άγιος Γεώργιος»

Αξιοποίηση του κενού χώρου Στέγης που προέκυψε ένεκα της μεταφοράς ασυνόδευτων ανήλικων για φιλοξενία ηλικιωμένων Με αφορμή τα γεγονότα με τους ασυνόδευτους ανήλικους, πραγματοποιήθηκε συνάντηση

error: Content is protected !!