Search
Close this search box.

Παναγιώτης Σάββα: “Δεν θέλουμε να μας σώσουν, απλά θέλουμε να μας αφήσουν να δουλέψουμε και θα σώσουμε μόνοι μας τους εαυτούς μας”

Ο Παναγιώτης Σάββα δεν χρειάζεται συστάσεις, η πόλη μας τον γνωρίζει καλά μέσα από το Barrel House και τώρα μέσα από το Spritzeria Ermou.
Η πρόσφατη ανάρτηση του Παναγιώτη, τα όσα συμβαίνουν στο χώρο της εστίασης λόγω πανδημίας, αλλά και η γνωστή και συμπαθής προσωπικότητα του, είναι οι βασικοί λόγοι που το SkalaTimes τον παρακάλεσε για μια συνέντευξη, για μια κουβέντα εφ’ όλης της ύλης. Με το δικό του αυθεντικό τρόπο, χωρίς περιστροφές, ο Παναγιώτης μιλά στο SkalaTimes και λέει πολλά και ενδιαφέροντα.

Της Γιώτας Δημητρίου

Παναγιώτη καταρχάς θέλω να ξεκινήσουμε λίγο τις συστάσεις αν και ο περισσότερος κόσμος στη Λάρνακα σε γνωρίζει από το Barrel House….
Είμαι ο Παναγιώτης, βρίσκομαι στο χώρο της εστίασης εδώ και σχεδόν 15 χρόνια. Ξεκίνησα από το Barrel House στη Λάρνακα το 2009, σαν κάτι επίσημα δικό μου. Πρέπει να πω όμως ότι προηγουμένως δούλευα σε κάποιους άλλους χώρους εστίασης, είτε πίσω από το μπαρ, είτε διοργανώνοντας συναυλίες και διάφορα events. Από το 2009 είμαι στο Βarrel House μέχρι πρόσφατα που το έχουμε διαφοροποιήσει, του δώσαμε μία νέα ταυτότητα και το ονομάσαμε Spritzeria Ermou. Και αυτός είναι ο χώρος από τον οποίο δουλεύουμε σήμερα, όταν βεβαίως με το καλό μας αφήσουν τα μέτρα της πανδημίας να ανοίξουμε.

Πριν προχωρήσω στην επόμενη ερώτηση πες μας λίγα λόγια για την νέα ταυτότητα του χώρου για την Spritzeria Ερμού.
Είναι ένας χώρος all day bar, όπου μπορείς να βρεις πάρα πολύ ωραίο καφέ, brunch, έχουμε διαφορά μεσογειακοασιατικά τάπας, Πήραμε κουζίνες από Ιταλία Κύπρο Μεσόγειο, αλλά και την Ασία, στην οποία τρέφω ιδιαίτερη αδυναμία και εγώ και σύζυγος μου, και δημιουργήσαμε κάποια πιάτα σε μορφή τάπας, που συνδυάζονται ωραία με τα κοκτέιλς που διαθέτει το μαγαζί μας τα Gin and Tonic, τα κρασιά μας και τις μπύρες μας και συμπληρώνεται έτσι ένα ωραίο μενού ενός μαγαζιού που δουλεύει από το πρωί μέχρι το βράδυ.
Επειδή όμως πολύ συχνά με ρωτούν για το Barrel house θα ήθελα να πω ότι οτιδήποτε έχει να κάνει με το μενού, των κοκτέιλ και των άλλων ποτών του Barrel house παρέμειναν στην Spitzeria Ermou γιατί ήταν κάτι το οποίο κόσμος αγαπούσε ιδιαίτερα. Η ποιότητα που υπήρχε στο Barrel House όσον αφορά στα ποτά και όχι μόνο, συνεχίζεται. Απλώς έχουμε προσθέσει ισάξια ποιοτικό καφέ με τα υπόλοιπα προϊόντα μας και το φαγητό.
Το Spritzeria Ermou είναι ένα μαγαζί το οποίο “παντρεύει” ή δένει μαζί αν θες, Κύπρο, Ιταλία και Ασία. Eξ ου και ο όρος Mediterrasian που χρησιμοποιούμε συνήθως. Δηλαδή μεσογειοασιατικό. Βγάλαμε ένα δικό μας όρο που μας άρεσε και το κρατήσαμε.

Προηγουμένως χρησιμοποιήσεις τον όρο τάπας τα τάπας όμως είναι ισπανικά…
Ο όρος τάπας σημαίνει μικρές μερίδες, για να μοιράζονται παρέες συνήθως, είναι ένας όρος που χρησιμοποιούν οι ισπανοί αλλά δε σημαίνει ότι δεν μπορείς να το χρησιμοποιήσεις για άλλα είδη κουζίνας όταν ακριβώς κάνεις αυτό, παρουσιάζει μικρές μερίδες διαφόρων ειδών φαγητού.

Και υπάρχει και αρκετό ασιατικό χρώμα στο μενού σας σωστά;
Ναι. Έχουμε dumplings, noodles, Siu Mai…. έχουμε πάρα πολλά ασιατικά ζυμαρικά τα οποία κάνουμε στον ατμό χρησιμοποιώντας μεθόδους όπως είναι το steaming, που είναι η βασική μέθοδος προετοιμασίας των πιάτων μας. Και για να βάλουμε και το κυπριακό μεσογειακό στοιχείο έχουμε χειροποίητες ραβιόλες, χειροποίητα “καλοηρκά”, τα οποία φτιάχνουμε διαφορετικά απ’ ότι τα ξέρουμε στη Κύπρο, με δικά μας ασιατικά σως, τα οποία φτιάχνουμε εμείς. Είναι ένα “πάντρεμα” γεύσεων και η ποιότητα είναι για μας μέγιστης σημασίας…

Άρα εντούτοις που το όνομα του χώρου ηχεί ιταλικά εντούτοις είναι μια γκάμα από διάφορες κουζίνες με την ασιατική να πρωταγωνιστεί…
Ακριβώς.

Πόσο εύκολο είναι να ζει κανείς από το χώρο της εστίασης στη Λάρνακα και τι θετικά παρατηρείς τα τελευταία χρόνια στη πόλη μας;
Δεν μπορώ να πω ότι είναι δύσκολα. Όπως έχω γράψει και σε ποστ μου, ο χώρος της εστίασης έχει μια ιδιαίτερη ανάπτυξη τα τελευταία 5-6 χρόνια. Το θετικό μάλιστα είναι ότι ο κόσμος άρχισε να το αναγνωρίζει αυτό και να το αναζητά.
Τα αρνητικά, αν μπορούμε να τα πούμε έτσι, είναι ότι βρισκόμαστε σε μια μικρή χώρα, ο κόσμος είναι λιγότερος, είναι πιο δύσκολο να αναπτύξεις τεχνικές, να δείξεις του κόσμου και να δεχθεί νέα πράγματα. Παρόλα αυτά, δεν παύει από το να είναι αυτή η χώρα μας, άρα προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε εδώ.
Υποθέτω και Αμερική να ανοίξεις ένα μαγαζί κι εκεί θα αντιμετωπίσεις κάποια προβλήματα. Άρα θα έλεγα ότι σε γενικές γραμμές η Κύπρος είναι μια χαρά για τους χώρους εστίασης και ξεκίνησαν τα πράγματα (μιλάμε προ κορωνοϊου) να γίνονται καλύτερα.
Στη Λάρνακα είδα το κόσμο να ταξιδεύει, να ανοίγεται, να βλέπει και να έρχεται να ζητά. Αυτό ήταν κάτι που άρχισα να το βλέπω σε μικρό βαθμό όταν πρωτοξεκινούσα με το Barrel House πριν μια δεκαετία, τώρα τα πράγματα είναι ακόμη καλύτερα.

Παρατηρείς και κάποια αρνητικά όσον αφορά τους χώρους εστίασης; (Αναφέρομαι στην προ πανδημίας εποχή).
Οι ιθύνοντες, δηλαδή οι αρχές είναι “πίσω”. Λειτουργούμε λες και είμαστε ακόμη στη δεκαετία του ’80. Χωρίς να θέλω να πω ονόματα. Μας απορροφούν αρκετό αχρείαστο χρόνο και χρήμα….

Θέλεις να μας εξηγήσεις τι εννοείς;
Σε χώρες του εξωτερικού όταν θα ανοίξεις ένα μαγαζί, ένα χώρο εστίασης, πριν βάλεις το κλειδί στη πόρτα ή ακόμη πριν ενοικιάσεις το χώρο, γνωρίζεις εκ των προτέρων τι άδειες θα χρειαστείς και πόσο καιρό θα σου πάρει και πριν καν ανοίξεις, έχεις τις άδειες σου. Στην Κύπρο έχουμε τεράστιο πρόβλημα γραφειοκρατίας και αυτό σε εμάς τους ιδιοκτήτες χωρων εστιασης δεν σημαίνει μόνο ότι μας κλέβουν αχρείαστο χρόνο, αλλά μας κοστίζει και αρκετά λεφτά. Παρατηρώ και “εκμετάλλευση” από ορισμένες αρχές για να κερδίζουν περισσότερα λεφτά. Χωρίς να υπονοώ κάτι, χωρίς να θέλω να θίξω κανένα, αυτή είναι μια παρατήρηση μέσα από τη δική μου εμπειρία.
Αυτό θεωρώ εγώ ως μεγαλύτερο πρόβλημα, την γραφειοκρατία που δημιουργεί ένα μαύρο σύννεφο πάνω από τις επιχειρήσεις. Δεν θα σου κρύψω πως είδα επιχειρηματίες να παραιτούν τις επιχειρήσεις τους (χώρους εστίασης) γι αυτούς τους λόγους!

Μα είναι δυνατόν;
Βεβαίως, όταν ο άλλος πληρώνει συνέχεια για άδειες, όταν έρχεται η αστυνομία στο μαγαζί και σε γράφει για τον Α ή Β λόγο, πας δικαστήριο, ο δικαστής “κάνει τη δουλειά του” χωρίς να υπάρχει καμιά ανθρώπινη αντιμετώπιση, πληρώνεις και αυτό σου στοιχίζει λόγω γραφειοκρατίας και μόνο…Νομίζω αντιλαμβάνεσαι τι γίνεται….

Φαντάζομαι αυτό είναι ένα πρόβλημα που το γνωρίζετε και ίσως το αντιμετωπίζεται αρκετοί ιδιοκτήτες χώρων εστίασης στη πόλη μας. Γιατί δεν ενωθήκατε οργανωμένα να κάνετε κάτι γι αυτό;
Έλα ντε! Πολύ καλή ερώτηση……Για διάφορους λόγους τους οποίους δεν θα ήθελα να αναλύσω τώρα, είναι κάτι που δεν κάναμε μέχρι σήμερα. Δοκιμάσαμε κάποια στιγμή, αλλά κάτι έγινε, κάτι έτυχε…. η αλήθεια είναι ότι χρειάζεται κάποιος άνθρωπος να το αναλάβει αυτό γιατί είναι και κάτι χρονοβόρο να προσπαθήσεις να αλλάξεις μια γραφειοκρατία και λάθος τακτικές που μετρούν χρόνια και έγιναν κατεστημένο.

Σε ποστ σου το οποίο είχε μεγάλη απήχηση, είχες γράψει και για τους χώρους στάθμευσης που είναι κι αυτό ένα πρόβλημα για τους ιδιοκτήτες των χώρων εστίασης….
Αρκετός κόσμος νόμισε ότι εννοούσα ότι δεν υπάρχουν αρκετοί χώροι στάθμευσης στη πόλη. Δεν είναι αυτό που εννοούσα, αν και συμβαίνει και αυτό. Εγώ ήθελα να τονίσω ότι ο κάθε χώρος εστίασης με βάση κάποιους νόμους της πολεοδομίας, οφείλει να έχει δικούς του κάποιους χώρους στάθμευσης και πρέπει να τους δηλώνει στα σχέδια και αν δεν έχει, η πολεοδομία για να σου δώσει άδεια (για να μπορέσεις στη συνέχεια να εξασφαλίσεις άδεια από τον ΚΟΤ και τον Έπαρχο) σε αναγκάζει να πληρώσεις 5 χιλιάδες ευρώ για κάθε χώρο στάθμευσης που θα έπρεπε να έχεις, αλλά δεν έχεις.

Πληρώνεις για χώρους στάθμευσης που δεν έχεις;
Η οδηγία λέει ότι αυτά τα λεφτά τα παίρνει ο Δήμος και δημιουργεί χώρους στάθμευσης οι οποίοι είναι κοντά στην επιχείρηση σου και παρέχει στην επιχείρηση αυτούς τους χώρους, έτσι ώστε να σταθμεύουν οι πελάτες της επιχείρησης. Το πρόβλημα είναι ότι, αν και εφοσον πληρώσουμε, οι χώροι σταθμευσης δεν υπάρχουν και ούτε μπορούν να δημιουργηθούν για διαφορους λογους.
Οπόταν εμείς πάμε και λέμε ότι δεν είναι λογικό να πληρώνουμε. Μας απαντούν “θα σας κάνουμε 50% έκπτωση”. Μα πάλι δεν είναι λογικό! Μια επιχείρηση σαν τη δική μου χρειάζεται 15 χιλιάδες ευρώ γι αυτή την υπόθεση που δεν είναι λογικό να δώσω λεφτά για κάτι τέτοιο, πληρώνω για κάτι που στο τέλος δεν έχω.

Παράλογο ακούγεται….
Και συνεχίζεται το παράλογο: Έρχεται η αστυνομία που γνωρίζει όλα αυτά που έχω αναφέρει και μου δίνει πρόστιμο για το θέμα των χώρων στάθμευσης.
Αυτό το πρόβλημα διαιωνίζεται, ο Δήμος το γνωρίζει και λέει “εντάξει, η πολεοδομία του Δήμου δεν θα σας βγάλει άδεια, αλλά δώσε μου εμένα εγγύηση (400 ευρώ) να σας βγάλω τις άδειες”. Άρα ο Δήμος έρχεται και παρακάμπτει την ίδια του την Αρχή;
Πέρσι νομίζω έχουν σταματήσει να δέχονται την εγγύηση…
Επίσης, πέρα από το Δήμο, ο ΚΟΤ ο οποίος είναι η δεύτερη πιο δυνατή αρχή στους χώρους εστίασης, έρχεται και γνωρίζοντας όλα αυτά ζητά να πληρώνουμε, να μας δίνει απόδειξη, αλλά να μην μας δίνει άδεια.

Σαν Ιταλική Μαφία ακούγεται….με όλο το σεβασμό στις αρχές!
Κοίταξε, έχει κάποιο νόημα, διότι έρχεται ο Δήμος και παραδέχεται έμμεσα το λάθος που υπάρχει. Εντούτοις, αν και το παρακάμπτει δεν το διορθώνει.

Αυτά που λες, γραφειοκρατία, άδειες, είναι σοβαρά προβλήματα για το χώρο της εστίασης, για να μην πω για τα όσα έφερε ο κορωνοίος….Θεωρείς πως αυτά τα θέματα είναι τα σοβαρότερα που έχετε να αντιμετωπίσετε ως ιδιοκτήτες χώρων εστίασης στη πόλη μας;
Θεωρώ πως το θέμα με τις άδειες είναι το μεγαλύτερο μας πρόβλημα, ναι. Και οκ να δεθχώ να πληρώσω τις άδειες για τους χώρους στάθμευσης, το πρόβλημα παραμένει, δεν έχω χώρους στάθμευσης. Έρχεται ο υπάλληλος μου και ψάχνει χώρο να σταθμεύσει, δεν βρίσκει, έρχεται ο τροχονόμος και του δίνει πρόστιμο….Εγώ προσωπικά έχω πάει πολλές φορές στο Δήμο Λάρνακας και ζήτησα να νοικιάσω από το Δήμο ένα χώρο στάθμευσης και να πληρώνω με το μήνα, γιατί να πρέπει να πάω σε ιδιώτη;

Σου έδωσαν;
Όχι!

Δημοτικοί Σϋμβουλοι, δημοσιογράφοι, ίσως και άλλοι, έχουμε ετήσιο χαρτί για δωρεάν χώρο στάθμευσης σε χώρους στάυθμευσης του Δήμου. Δεν μπορούσε να δοθεί και ένα τουλάχιστον τέτοιο σε κάθε μαγαζί χώρου εστίασης;
Το γνωρίζω, τα έχω δει….Ακριβώς! Εγώ τους έχω πει να πληρώνω με το μήνα. Φέρνω προϊόντα στο μαγαζί μου και έχω την έγνοια την ώρα που θα έρθω για 10-15 λεπτά να μην μας δώσουν πρόστιμο οι τροχονόμοι….Έρχεται η σύζυγος μου πέντε λεπτά να φέρει κάτι στο μαγαζί, έχουμε την έγνοια μην της δώσουν πρόστιμο! Αυτές οι απλές υποδομές δεν υπάρχουν και δημιουργούν σωρεία προβλημάτων.
Επίσης ανακύκλωση στην πλατεία Ερμού δεν υπάρχει.
Χώρος για προμηθευτικό στην πλατεία Ερμού δεν υπάρχει.
Είμαστε πέντε μαγαζιά, προστέθηκε και ένα ξενοδοχείο αλλά ακόμη χώρο για προμηθευτικό δεν έχουμε. Έρχεται ο ντελιβεράς της φρουταρίας να φέρει αγορές στο μαγαζί, σταματά στη μέση του δρόμου, τσακώνεται ο κόσμος μεταξύ του, φωνές, κτλ. Μα είναι αυτά πράγματα στο 2021, μέσα σε μια πόλη που προσπαθεί να αναπτυχθεί και να κρατηθεί εδώ που έφτασε; Αυτά είναι μικροπράγματα, αλλά είναι σοβαρά για εμάς.

Νομίζω ο Δήμος έχει ασχοληθεί με μεγάλα έργα και “ξέχασε” να ασχοληθεί με τα μικρά….
Ξέχασε να ασχοληθεί με την πνοή του; Διότι αυτά που αναφέρω είναι για όλους, δεν είναι για ένα μαγαζί, θα βοηθήσει ολόκληρο το κέντρο αν πχ βάλει κάδους ανακύκλωσης! Ξέρετε πόσο γυαλί πετάμε; Και το κρύβουμε μέσα στα σκουπίδια γιατί αν δεν το κρύψουμε θα το αφήσει πίσω το σκουπιδάρικο, δεν θα το πάρουν.

Το θέμα της ανακύκλωσης θεωρώ πως είναι σοβαρό!
Είναι ναι! Αλλά πληρώνουμε κανονικά τα σκύβαλα.

Αρκετά προβλήματα συν ο κορωνοϊος και τα μέτρα που σας έκλεισαν…
Οφείλω να σου αναφέρω ότι για τα ζητήματα της ανακύκλωσης, των βυθυζόμενων κάδων, του χώρου στάθμευσης για προμηθευτικό όχημα και άλλα ζητήματα, έχω ετοιμάσει επιστολή η οποία θα πάει στο Δήμαρχο και στα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου.

Παρατηρείς και κάποια θετικά που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, εννοώ πριν τον κορωνοϊο;
Στη Λάρνακα είδαμε πολύ ωραίους χώρους εστίασης να ανοίγουν από παιδιά της ηλικίας μας ή και πιο μικρούς ακόμα, να δίνουν ένα αναβαθμισμένο προϊόν, είδαμε όμορφους χώρους και ωραία ποιότητα.

Το νέο πρόσωπο της Ερμού σου αρέσει; Δέντρα, πλακώστρωτο….
Φυσικά μου αρέσει και αν με ρωτάς εμένα, όλη η πόλη έτσι θα έπρεπε να ήταν. Τρεις δρόμους έχουμε μέσα στο κέντρο, έτσι θα έπρεπε να ήταν όλο το κέντρο. Επίσης, το κλείσιμο των δρόμων στο κέντρο, που γίνεται κάθε Χριστούγεννα, θα μπορούσε να γίνεται ολόχρονα και η Λάρνακα να είναι ένα open air mall. Αλλά χωρίς χώρους στάθμευσης δεν κάνεις τίποτα! Χρειάζεσαι χώρους στάθμευσης μέσα στη πόλη! Και αυτή η έλλειψη ξέρεις τι δημιουργεί; Πληρώνουμε ακριβά για να σταθμευσουμε σε ιδιωτικούς χώρους στάθμευσης.
Κοίταξε, ο Δήμος κάνει ωραία έργα, αλλά δεν γίνεται να φτιάχνει ένα δρόμο και να κλείνουν μαγαζιά για τρεις μήνες και να μην δίνεται καμία στήριξη στο μαγαζί που έχει κλείσει λόγω των έργων που γίνονται μπροστά από το μαγαζί. Και αποζημίωση δεν σημαίνει να βγάλει λεφτά ο Δήμος να δώσει στον ιδιοκτήτη του μαγαζιού, αλλά μπορεί κάλλιστα να του πει “δεν θα πληρώσεις σκύβαλα διότι τα έργα που κάναμε μπροστά από το μαγαζί σου σε ανάγκασαν ή να κλείσεις ή να επηρεαστεί η δουλειά σου με τον άλφα ή βήτα τρόπο”.
Απλά, ανθρώπινα και πρακτικά.
Δυστυχώς αυτά είναι λάθη που κάνει ο Δήμος και δεν μιλώ για το Δήμο σήμερα, αλλά για το εκάστοτε δημοτικό συμβούλιο. Επίσης καλά έργα έχουν γίνει και από αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο, έχουν γίνει και από άλλα. Το θέμα είναι κάποια διαχρονικά προβλήματα να σταματήσουν επιτέλους.

Η πρόσφατη ανάρτηση σου στο προσωπικό σου λογαριασμό στo facebook μας εντυπωσιάσε γιατί είπες μερικές δυνατές αλήθειες, αλλά κι επειδή έκανες εξαιρετικές προτάσεις που θα έπρεπε να τις είχαν ήδη σκεφτεί οι ιθύνοντες και οι αρμόδιοι. Ποιο ήταν το έναυσμα να γράψεις εκείνο το ποστ;
Είχα παρακολουθήσει ένα σεμινάριο στο οποίο είχε μιλήσει ο Υφυπουργός Τουρισμού, ο κ. Περδίος, έλεγε πραγματικά πολύ ωραία πράγματα τα οποία θεώρησα έξυπνα, σωστά και πρακτικά. Δύο μέρες αργότερα είδα μια ανακοίνωση του Δήμου Λάρνακας μέσα από την οποία μας έφερνε προ τετελεσμένων γεγονότων. Εκείνη η ανακοίνωση ήταν το έναυσμα να γράψω την συγκεκριμένη ανάρτηση. Αντιλαμβάνεστε ότι μετά από δύο lockdowns, μετά από ένα Δεκέμβριο κλειστό που στοίχισε πολύ στους χώρους εστίασης, (διότι περιμένουμε ολοχρονα τον Δεκέμβριο να δουλέψουμε), δεν είναι και ότι πιο εύκολο! Οπόταν ναι, η ανάρτηση είχε κάποιες αλήθειες και κάποιες εισηγήσεις τις οποίες σκέφτηκα χωρίς να βλέπω τι γίνεται στο εξωτερικό ή να επηρεάζομαι από το εξωτερικό. Έγραψα κάποιες ιδέες που μπορούν να βοηθήσουν. Δεν θα σώσουν (διότι πχ δεν αναφέρθηκα στα ενοίκια), αλλά μπορούν να βοηθήσουν σε μεγάλο βαθμό και είναι εύκολο να υλοποιηθούν από τις αρχές και την ίδια ώρα θα δείξουν στον κόσμο ότι βοηθούν.
Οι αρχές δεν έχουν κάνει τίποτα! Κυριολεκτικά τίποτα!
Η πρώτη έγνοια που είχαν με το πρώτο κύμα της πανδημίας ήταν να χορηγήσουν τους εργαζόμενους της κάθε εταιρείας. Ξέρεις τι ήταν αυτο; Απλά σώσανε τους εαυτούς τους διότι όλοι αυτοί οι εργαζόμενοι θα γράφονταν άνεργοι οπόταν πάλι θα ήταν αναγκασμένοι να τους δώσουν το 60%.
Σώσανε τους εαυτούς τους, αναγκάσανε τις εταιρείες να κρατήσουν το προσωπικό τους, δεν βοήθησαν με τα ενοίκια, μας έκλεισαν τον Δεκέμβριο ξαφνικά χωρίς προειδοποιήσεις και η πρώτη οικονομική στήριξη από τις κοινωνικές ασφαλίσεις για τους εργαζομένους μας ήταν στα μέσα του Γενάρη. Αναρωτήθηκε κανείς τι Χριστούγεννα έκανε αυτός ο κόσμος;
Μας κλείσανε δέκα του Δεκέμβρη και άφησαν όλους τους εργαζόμενους απλήρωτους μέχρι τα μέσα του Γενάρη! Χωρίς να δώσουν τίποτα τα Χριστούγεννα! Μιλάμε για κόσμο που ήδη πέρασε ένα lockdown και περιμέναμε τα Χριστούγεννα για να συνέλθουμε οικονομικά και οι μεν και οι δε (ιδιοκτήτες χώρων εστίασης και εργαζόμενοι). Όσον αφορά εμάς, τους ιδιοκτήτες, ακόμη να μας στηρίξουν οικονομικά και ούτε νομίζω να το κάνουν!
Τα μέτρα που έχει εξαγγείλει ο Υπουργός Οικονομικών ήταν απλά εξαγγελίες, μέχρι στιγμής!
Και μέσα σε όλα αυτά λέγεται πως παγκύπρια 30% των χώρων εστίασης δεν θα ανοίξουν….

Η ανάρτηση σου θα ήταν χρήσιμο “εγχειρίδιο” στις αρχές…..
Η ανάρτηση μου σε μορφή επιστολής θα πάει σε βουλευτές της πόλης μας, στο Δημοτικό Συμβούλιο και σε άλλες αρμόδιες αρχές.

Λέγεται πως θα ανοίξουν οι χώροι εστίασης αλλά χωρίς μουσική…Ένα σχόλιο σου γι αυτο;
Ξέρεις τι θα γίνει; Κάθε τραπέζι θα βάζει τη δική του μουσική από το κινητό του. Αντιλαμβάνεσαι τι θα γίνεται….Αυτό είναι το πρώτο πράγμα που θα γίνει, αν οι αρμόδιοι πάρουν μια τέτοια απόφαση! Μεταδίδεται ο κορωνοϊος από τη μουσική;

Το σλόγκαν “support locals” πώς θα μπορούσαμε εμπράκτως να το κάνουμε πράξη;
Όσον αφορά εμάς ως μαγαζάτορες μπορούμε να το βάλουμε σε εφαρμογή στηριζοντας δικά μας κυπριακά ποτά, προϊόντα κτλ.

Ο κόσμος που θέλει να στηρίξει τις επιχειρήσεις της πόλης μας δεν σημαίνει μόνο να πάει σε αυτές και να αγοράσει από το μαγαζί, ή να επισκεφτεί το χώρο εστίασης. Μπορεί να γίνει και με πιο απλό και ανέξοδο τρόπο. Πήγες κάπου και σου άρεσε; Κάνε το share στα ΜΚΔ, γράψε ένα καλό σχόλιο, κάνε like στη σελίδα της επιχείρησης, είναι και αυτό ένα είδος στήριξης. Επίσης, με το να προτείνεις ένα χώρο που σου άρεσε σε φίλους,είναι στήριξη.
Στο εξωτερικό το Support local χρησιμοποιείται συνήθως για μικρούς παραγωγούς και μικρές επιχειρήσεις.

Εσύ Παναγιώτη από που αντλείς δύναμη σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς;
Σίγουρα από την οικογένεια μου, από τα όνειρα και τις ιδέες που έχω και θέλω να πραγματοποιήσω και εννοείται και από τη κόρη μου. Και όλα αυτά που κάνω, που προσπαθώ, που λέω, που έγραψα στην ανάρτηση μου, είναι όλα για τη κόρη μου και το κάθε παιδί που θέλω να μεγαλώσει σε μια κοινωνία καλύτερη από τη δική μας. Διότι αν συνεχίσουμε με αυτό το βιολί δεν ξέρω τι θα γίνει. Έχουμε τα μωρά κλεισμένα, δεν τα αφήνουμε να δουν παππούδες και γιαγιάδες, να παίξουν σε παιχνιδότους, επηρεάσαμε την καθημερινότητα τους, ε τουλάχιστον ας κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για το μέλλον τους!

Ποιο το μήνυμα σου στους κυβερνώντες που σας έκλεισαν εσάς τους ιδιοκτήτες χώρων εστίασης εδώ και τόσους μήνες;
Δεν χρειάζεται να στείλω κάποιο μήνυμα, το θέμα είναι να κάνουν σωστά τη δουλειά τους όπως πρέπει να την κάνουμε όλοι. Και να μας αφήσουν να δουλέψουμε. Δεν θέλουμε να μας σώσουν, απλά θέλουμε να μας αφήσουν να δουλέψουμε και θα σώσουμε μόνοι μας τους εαυτούς μας.

Στην Νέα Υόρκη ο Δήμαρχος λόγω κορωνοϊου επέτρεψε στους χώρους εστίασης να χρησιμοποιήσουν δρόμους και πεζοδρόμια και να βγουν έξω. Τo True Astoria πχ, που ανήκει και σε Κύπριο, το είδαμε να βάζει τραπεζάκια στη μέση του δρόμου, σε πεζοδρόμια και ήταν όμορφο αλλά και “ανάσα” για τους χώρους εστίασης….
Ναι, αυτό είναι κάτι που κάλλιστα θα μπορούσε να γίνει και στη Κύπρο αν σκεφτεί κανείς και το καιρό που έχουμε. Επίσης ο Δήμος Λάρνακας θα μπορούσε να το κάνει. Ας μας ενοικίαζε πεζοδρόμια και δρόμους με 40% -50% μείωση αλλά να έδινε την ευκαιρία σε όλους. Δηλαδή και στην πλατεία Ερμού, και στις Φοινικούδες και αλλού. Κοίταξε, υποδομές έχουμε, ιδέες έχουμε, αλλά θέλουμε και τα ανάλογα μυαλά να τα υλοποιούν αυτά.

Παναγιώτη θυμάμαι όταν εργαζόμουν στα περιοδικά του ΔΙΑ μία συνάδελφος σου είχε κάνει συνέντευξη και είχε εντυπωσιαστεί από τις μουσικές σου γνώσεις…..Θέλω να κλείσουμε με τους στίχους ενός τραγουδιού που κατά την δική σου προσωπική άποψη αντικατοπτρίζουν τις εποχές της πανδημίας που διανύουμε….Τις εποχές αυτές που ζούμε γενικότερα.
Τώρα αν σου πω το “Πάμε για τρέλες στις Σεϋχέλλες” φταίω; Δεν έχω συνδέσει τα όσα ζούμε με κάποιο τραγούδι, αλλά σήμερα το πρωί ξύπνησα και σκεφτόμουν αυτό το τραγούδι…..(Γέλια).

FB PAGE SPRITZERIA ERMOU: https://www.facebook.com/spritzeriaermou


H ανάρτηση που είχε κάνει ο Παναγιώτης στις 10 Φεβρουαρίου 2021:


Σκρολαροντας χτες στο FB έπεσα πάνω σε ένα άρθρο / ανακοίνωση του Larnaka Municipality – Δήμος Λάρνακας σχετικά με τις αδειες των χώρων εστίασης και σε συνδυασμό με τον ομολογουμένως ωραίο λόγο του αξ. Υφυπουργού Τουρισμού Υφυπουργείο Τουρισμού στο 2ο food & beverage horeca conference αποφάσισα να γράψω τα εξής!
Ανέκαθεν ο χώρος της εστίασης στην Κύπρο ήταν και είναι παρεξηγημένος! Ένας χώρος που για πολλούς είναι “η νύχτα” γεμάτη ναρκωτικά, μαύρο χρήμα, ποτό κτλ. Ένας χώρος που μας έμαθαν ότι δουλεύουμε μόνο τα καλοκαιριά για pocket money και ξεπετες!
Δυστυχώς θα σας λυπήσω! Ο χώρος μας, ο χώρος της εστίασης δεν είναι έτσι ή αν θέλετε, δεν είναι πλέον έτσι!
Ο χώρος της εστίασης πλέον είναι γεμάτος από νέους και νέες που βλέπουν την δουλειά τους σοβαρά! Βλέπουν την δουλειά τους σαν ένα μέσο έκφρασης, δημιουργικότητας και είναι ταυτόχρονα και απαιτητική! Άκρος απαιτητική θα ελεγα, μια δουλειά που δεν καταλάβει από αργίες και διακοπές! Μια δουλειά που, για να αντέξεις θέλει θυσίες, διάβασμα και αυτοσυγκράτηση.
Ένας χώρος ο οποίος προσφέρει ενεργά στον τόπο μας με διάφορους τρόπους. Ένας χώρος που παίζει πρωταρχικό ρόλο στον τουρισμό αλλά και στην οικονομία μας.
Στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια είδαμε χώρους εστίασης να διακρίνονται στο εξωτερικό, να μπαίνουν σε λίστες με τα καλύτερα μπαρ αλλά και εστιατόρια στον κόσμο, να προσελκύουν κόσμο από το εξωτερικό απλά και μόνο για να δοκιμάσουν τα κοκτέιλ τους, τα πιάτα τους ή τις μπίρες τους!
Είδαμε internationally known bartenders & chefs να φτάνουν στο νησί μας απλά και μόνο για να παρουσιάσουν τις τεχνικές τους και τις δημιουργίες τους.
Είδαμε ανθρώπους να επαναπατρίζονται και να επενδύουν στη δημιουργία αποστακτήριων και ζυθοποιείων αλλά και μικροοινοποιείων.
Είδαμε πρωτοπόρες τεχνικές από Κύπριους να παρουσιάζονται στις πιο μεγάλες εκθέσεις / shows στο εξωτερικό. Ναι εδώ μιλώ για εμένα, που στάθηκα μπροστά από, δεν ξέρω πόσο κόσμο, και μιλούσα για το γνωστό μας Κυπριακό νεροκολοκο και πως αυτό το κολοτζι που θωρούμε κάθε μέρα υπήρχε στην ιστορία μας και στο νησί μας από αρχαιότατων χρόνων και πως πλέον όταν το δεις πίσω που το μπαρ δεν είναι περίεργο!!
Γιατί;
Γιατί προφανώς ή “Κυπρουλλα” πλέον, έχει κάτι να δείξει!!!
Κάτι το οποίο εσείς, ακόμα δεν είδατε ή δεν θελετε να δειτε!!
Ήταν πραγματικά πολύ ωραίο να ακούς των Υφυπουργό Τουρισμού να μιλά για αναβάθμιση του προϊόντος, για support local και για farm to table! Απίστευτα ωραίο αλλά δυστυχώς, εάν τα πιο πάνω δεν τα είδατε και δεν τα εκτιμήσατε πως μπορούμε να μιλούμε για τούτα;
Πως μπορούμε να μιλούμε για τούτα εάν θέλω άπειρα χρόνια να βγάλω άδεια γιατί οι εκάστοτε αρμόδιες αρχές δεν συνεννοούνται;
Πως να μιλήσουμε για τούτα εάν τρώω τον χρόνο μου και τα λεφτα μου στα δικαστήρια σε δίκες (για τις άδειες) που θυμίζουν το θέατρο του παραλόγου;
Πως να μιλήσουμε για τούτα εάν σε μια περίοδο πανδημίας το support είναι ανύπαρκτο; Ανύπαρκτο από όλους τους τομείς, Δήμο, κυβέρνηση, Υφυπουργείο Τουρισμού, κτλ.
Εάν σε περίοδο πανδημίας, αναγκάζοντας μας να κλείσουμε τους πιο επικερδές μήνες, γιατί εκάμετε λάθος υπολογισμούς ή αν θέλετε “ενομίσετε πως είμαστε η Άρια φυλή” κλείσαμε σιωπηλά και άμεσα για δεύτερη φορά ξέροντας και κατανοώντας τα λάθη σας! Γιατί ξέρετε, θα μπορούσαμε να κάμουμε ότι κάνουν αλλού… και δεν θα ήταν τόσο easy τα πράματα. Αλλα εσεις εφατε εναμιση μηνα να πληρωσετε τους εργαζομενους μας και μαλιστα εν μεσο χριστουγεννων. Just saying…
Και εσείς αγαπητοί του δήμου Λάρνακας (και του κάθε Δημου) αντί να σκεφτείτε ότι είμαστε η καρδιά και η πνοή της πόλης, η οποία έχει να αντιμετωπίσει, έκτος από την πανδημία, την έλλειψη parking, τις “ορμές” των τροχονόμων της πόλης, τα έργα (που είναι για καλό μας, εαν και εφόσον τελειώσουν στην ώρα τους, γιατί διαφορετικά εννα μας ερτει boomerang και ξέρετε το) αλλά και την επερχόμενη λειτουργία του Mall. Το μόνο που καμνεται δυστυχώς είναι να παίζεται πελλον και να συρνεται την μαππα αλλού! Που την πολεοδομία στο υγειονομείο, που το υγειονομείο στην Ευρώπη, που τον δήμαρχο στην κυβέρνηση, κτλ. Δυστυχώς δεν πάει έτσι και όπως είπε και ο Louis Patsalides , Τικ Τοκ, Τικ Τοκ…
Οπότε εάν θέλετε να μιλούμε στο εγγύς μέλλον για αναβαθμισμένο προϊόν αλλά και farm to table πιάτα σταματάτε να μας πολεμάτε αλλά και να υποβαθμίζετε τους χώρους εστίασης!
Θέλουμε support γιατί προσφέρουμε!
Θέλουμε support για να συνεχίσετε να εισπράττετε.
Θέλουμε support για να μεν φορτωθείτε τους εργαζομένους μας.
Θέλουμε support για να μεν μας φορτωθείτε τζαι εμάς.
Θέλουμε support γιατί αξιζουμεν το.
Θέλουμε support γιατί οφείλετε να μας το δώσετε.
Θέλουμε support γιατί που εννα τελειώσουν τούτα ούλα πάλε εννα ερτετε στα μαγαζιά μας και να παίζεται τους ωραίους!
Προσωπικά, δεν περιμένω καμιά κυβέρνηση να σώσει την επιχείρηση μου, αλλά σε μια περίοδο πανδημίας στην οποία εξαναγκαζόμαστε να πράξουμε ανάλογα, εγώ, ο Παναγιώτης Σάββα που δεν είμαι ούτε οικονομολόγος αλλά ούτε και δικηγόρος σκέφτηκα 5 πράματα τα όποια ίσως, μπορούν να συζητηθούν, να προσαρμοστουν αλλά και να εφαρμοστούν όπου και όπως μπορούν!
Προς το παρών, είμαστε όλοι (και στο όλοι βάλλω και τις καρεκλες σας μαζι) στο έλεος της πανδημίας.
Προτεινομενα προς συζήτηση μετρα:
Προς Δήμο Λάρνακας:
• Όλες οι άδειες (λειτουργιάς, αλκοόλ, μεγαφώνων) για τα έτη 2020 & 2021 να είναι με 50% έκπτωση.
• Τα τέλη σκύβαλων για το 2020 να είναι με 70% έκπτωση
• Τα τέλη σκύβαλων για το 2021 να είναι με 50% έκπτωση
• Τα τέλη επαγγελματικής άδειας να είναι χορηγημένα ή με 70% έκπτωση για το 2020 & το 2021.
• Να προβείτε ΑΜΕΣΑ σε διευθέτηση με τους αρμόδιους για το γελοίο πρόβλημα των χώρων στάθμευσης το οποίο στέλνει πάμπολλες επιχειρήσεις ενώπιων δικαστήριου σε ένα θεατρο παραλόγου! Κατά την διάρκεια να ενημερώσετε της αρμόδιες αρχές για να αποφεύγετε η οποιαδήποτε καταγγελία για θέμα αδειών
Προς Αστυνομία Κύπρου:
• Όποιος διευθυντής χώρου εστίασης προσέλθει για λευκό ποινικό μητρώο για σκοπούς επανέκδοσης άδειας και μόνο, το λευκό ποινικό μητρώο να διατίθεται ΔΩΡΕΑΝ για το έτος 2021
Προς ΚΟΤ:
• Δωρεάν έκδοση άδειας σε όλους τους χώρους εστίασης που δικαιούνται (και έχουν πληρώσει για το 2020) για το 2021. Σε περίπτωση που δεν έχουν πληρωθεί η άδειες του 2020 να παραχωρείται έκπτωση 50% και για τις δύο χρονιες.
Προς ΑΗΚ/ ΑΤΗΚ / Υδατοπρομηθεια
• Να σταματήσει η οποιαδήποτε αποκοπή και να διευθετηθούν μηνιαίες δόσεις για αποπληρωμή των μηνών που η επιχειρήσεις ήταν κλειστές με διάταγματα.
Προς ΦΠΑ / ΚΑ:
• Άμεση διευθέτηση οφειλών σε μηνιαίες δόσεις με σοβαρές επιπτώσεις σε περίπτωση μη τήρησης τους.
• Αφαίρεση οποιονδήποτε τόκων για τους μήνες που οι επιχειρήσεις ήταν σε αναστολή.
Παντα με εκτίμηση,
Παναγιώτης Σάββα

  • Συγχωρέστε με για τα οποιαδήποτε ορθογραφικά!
  • Όπως ανάφερα και πιο πάνω, δεν είμαι οικονομολόγος, οπόταν τα ποσοστά έκπτωσης μπορούν να αλλάξουν
  • Τα πιο πάνω μέτρα προς συζήτηση θα σταλουν σε ολους τους αρμοδιους φορείς.
  • Η φωτογραφία που έβαλα δεν είναι τυχαία. Έμεινεν μας και η ταπέλλα καθώς μας απαγορεύουν να πουλούμε αλκοόλ για take away αλλά άμαν εν ντελίβερι εν εντάξει. Δηλαδή εμείς που δεν έχουμε υπηρεσία ντελίβερι να μας τα στέλνουν οι γνωστές εταιρίες ντελίβερι και να πιάνουν και το 20-25% της αξίας της παραγγελίας. Αλλά που το περίπτερο δίπλα μας εν εντάξει να πιάσει κάποιος.. Αν είναι δυνατόν!

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Συνάντηση Δημάρχου Λάρνακας κ. Ανδρέα Βύρα με Καταστηματάρχες και Κατοίκους για την Ανάπλαση της Πλατείας Ακροπόλεως και Πλατείας Αλκής

Ο Δήμος Λάρνακας ενημερώνει ότι την Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου 2024, διεξήχθη συνάντηση του Δημάρχου Λάρνακας κ. Ανδρέα Βύρα με καταστηματάρχες και κατοίκους της περιοχής στον

Ανακοίνωση ΑΚΕΛ Λάρνακας μετά από συνάντηση στη Στέγη Ηλικιωμένων «Άγιος Γεώργιος»

Αξιοποίηση του κενού χώρου Στέγης που προέκυψε ένεκα της μεταφοράς ασυνόδευτων ανήλικων για φιλοξενία ηλικιωμένων Με αφορμή τα γεγονότα με τους ασυνόδευτους ανήλικους, πραγματοποιήθηκε συνάντηση

Παγκόσμια Ημέρα Καθαρισμού των Ακτών

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Κάθε χρόνο, στις 21 Σεπτεμβρίου, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Καθαρισμού των Ακτών, για να θυμόμαστε πως σαν πολίτες έχουμε χρέος και ευθύνη να κρατάμε τις

Πολιτιστικό Ημερολόγιο Λάρνακας

Κινηματογράφος, street food, συναυλίες και άλλες υπέροχες προτάσεις για τις εξόδους σας στην Λάρνακα. Εσείς που θα πάτε; ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ  Δευτέρα 23/9/2024  Ώρα: 8:30 μ.μ. ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

error: Content is protected !!