Η νέα Διευθύντρια του Ιδρύματος Πολιτιστικής Δημιουργίας Λάρνακας, Σάββια Ιακώβου, μας συστήνεται και μιλά στο SkalaTimes για την “πολιτιστική εστία” της Λάρνακας, το Ίδρυμα Πολιτιστικής Δημιουργίας Λάρνακας το οποίο υπάγεται στο Υπουργείο Παιδείας, έχει άμεση σχέση με το Δήμο Λάρνακας και προσφέρει πολιτισμό στη Λάρνακα για παιδιά, νέους και ενήλικες, εδώ και κάποια χρόνια.
Η Σάββια Ιακώβου μας μιλά για ένα θέμα που τόσο έχουμε ανάγκη ιδιαίτερα σε δύσκολες εποχές, τον πολιτισμό.
“Ο Πολιτισμός είναι μια λέξη της οποίας η έννοια αλλάζει μέσα από χρόνια, θεωρώ είναι δύσκολο να προσδιοριστεί. Για μένα όμως, ο πολιτισμός συνδέει, διδάσκει, καλλιεργεί, εμπνέει, δημιουργεί, δεν μπορεί να περιοριστεί, δεν έχει ταυτότητα και δεν έχει ανάγκη από το «ανήκειν»”, λέει ανάμεσα σε άλλα η Σάββια.
SkalaTimes
Καταρχάς έτσι για τις συστάσεις, εσύ Σάββια εσύ τι έχεις σπουδάσει;
Έχω σπουδάσει μουσική και κατέχω πτυχίο από το πανεπιστήμιο του Αμπερτίν στη Σκωτία και μεταπτυχιακό στις παραστατικές τέχνες (Κλασικό Τραγούδι) από το Πανεπιστήμιο του Leeds. Αυτή τη στιγμή παρακολουθώ το μεταπτυχιακό πρόγραμμα Πολιτιστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου.
Aπό τα χρόνια σπουδών σου στο Leeds τι έχεις κρατήσει;
Τα δύο χρόνια που βρισκόμουν στο Λίντς για τις μεταπτυχιακές μου σπουδές, είχα την ευκαιρία να εξελιχθώ ως καλλιτέχνης αφού έλαβα μέρος σε δύο όπερες με τον οργανισμό Leeds Youth Opera, όπου έπαιξα δύο πρωταγωνιστικούς ρόλους την Αμέλια στην όπερα του Giuseppe Verdi ‘Un Ballo in Maschera’ καθώς επίσης και την Μιμή στην όπερα του Giacomo Puccini ‘Bohème’. Επίσης, τα δύο αυτά χρόνια εργάστηκα στο Northern Ballet όπου, ως βοηθός των μαθητών γνώρισα την τέχνη του επαγγελματικού μπαλέτου βλέποντας πως οι μαθητές που προορίζονται για επαγγελματικής κατάρτισης χορευτές ακολουθούσαν ένα αυστηρό πρόγραμμα πρωταθλητισμού.
Η σχέση σου με τις τέχνες και ιδιαίτερα με τη τέχνη της μουσικής πότε ξεκίνησε;
Η σχέση μου με την μουσική ξεκίνησε στην ηλικία των 5 χρονών όταν η οικογενειακή μας φίλη και μουσικός Σύλβα Μακαμιάν με άκουσε να τραγουδώ και με παρότρυνε να λάβω μέρος στο διαγωνισμό τραγουδιου του Κατακλυσμού, που διοργάνωνε ο Δήμος Λάρνακας. Επίσης στην ίδια ηλικία ξεκίνησα μαθήματα πιάνου και στα 15 μου κατάφερα να πάρω το Grade 8 από το Trinity Guildhall.
Η αγάπη μου για τις τέχνες γενικότερα όμως, ξεκίνησε κατά την διάρκεια των σπουδών μου στη Σκωτία όπου ήρθα σε επαφή με ανθρώπους του πολιτισμού, έμαθα από τους καθηγητές μου πόσες διαστάσεις μπορεί να έχει ένα κομμάτι μουσικής και πως όλες οι τέχνες μπορούν να συνυπάρχουν χωρίς να αναιρεί η μια την άλλη. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν η πρώτη φορά που έλαβα μέρος στην παράσταση όπερας του πανεπιστημίου, (ως μέλος της χορωδίας) της όπερα ‘Ο Μαγικός Αυλός’ του W.A. Mozart. Θυμάμαι ότι σαν μια πρωτοετής φοιτήτρια είχα κατενθουσιαστεί με το γεγονός ότι εμείς οι φοιτητές εκτός από το μουσικό κομμάτι (στο οποίο είχαμε τη βοήθεια των καθηγητών μας) ήμασταν ηθοποιοί, σκηνοθέτες, φτιάχναμε τα σκηνικά, τα κοστούμια, ετοιμάζαμε τη σκηνή, επιμελούμασταν των φωτισμό καθώς επίσης και το μακιγιάζ μας. Και όλα αυτά γίνονταν με τη βοήθεια των καθηγητών μας οι οποίοι μας συμβούλευαν αλλά ποτέ δεν μας υποδείκνυαν πως και τι να δημιουργήσουμε.
Πόσο καιρό είσαι στη θέση της Διευθύντριας του Ιδρύματος Πολιτιστικής Δημιουργίας Λάρνακας;
Στη θέση της λειτουργού του Ιδρύματος Πολιτιστικής Δημιουργίας για Παιδιά και Νέους, Επαρχίας Λάρνακας βρίσκομαι από τον Ιούλιο του 2020.
Το Ίδρυμα υπάγεται στο Υπουργείο Παιδείας;
Το Ίδρυμα Πολιτιστικής Δημιουργίας για Παιδιά και Νέους, Επαρχίας Λάρνακας δημιουργήθηκε από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας το 2010 και μέχρι σήμερα χρηματοδοτείται και υποστηρίζεται από αυτούς. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος απαρτίζεται από εκπροσώπους τοπικών φορέων καθώς επίσης και από το Δήμο Λάρνακας αφού ο προεδρεύων του Δ.Σ. είναι ο αντιδήμαρχος κ. Ιάσων Κ. Ιασωνίδης και ο αντιπρόεδρος, ο πρόεδρος της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών κ. Κώστας Κατσώνης. Τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. είναι ο κ. Βασίλης Κωνσταντίνου – Αναπτυξιακή Εταιρεία Λάρνακας, η κ. Έλενα Καλλή- Οργανισμό Νεολαίας, η κ. Σάβια Βασιλείου – Ομοσπονδία Συνδέσμων Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης Επαρχίας Λάρνακας, ο κ. Χρίστος Ανδρέου Ομοσπονδία Συνδέσμων Γονέων Δημοτικής Εκπαίδευσης Επαρχίας Λάρνακας, καθώς επίσης και η κ. Αγγέλα Καϊμακλιώτη Αριστίνδην Μέλος. Η θερμή υποστήριξη του Δήμου Λάρνακας είναι και ήταν πάντα πολύ σημαντική για εμάς όχι μόνο με την παραχώρηση χώρων για τις εκδηλώσεις μας αλλά και μέσα από την έμπρακτη υποστήριξη στα καθημερινά δρώμενα.
Ποιος είναι ο ρόλος και οι σκοποί του Ιδρύματος;
Ο ρόλος του Ιδρύματος Πολιτιστικής Δημιουργίας για Παιδιά και Νέους, Επαρχίας Λάρνακας είναι η δημιουργικότητα και παροχή ίσων ευκαιριών πρόσβασης και συμμετοχής στα πολιτιστικά και καλλιτεχνικά αγαθά. Προτεραιότητα του Ιδρύματος είναι η δημιουργία ενός υγιούς περιβάλλοντος για παιδιά, εφήβους και νέους να δημιουργήσουν ανεξαρτήτως καταγωγής ή οικονομικής κατάστασης, προωθώντας τη δημιουργικότητα.
Τι ιδιαίτερο έχει το Ίδρυμα;
Το Ίδρυμα Πολιτιστικής Δημιουργίας είναι το μοναδικό Ίδρυμα του είδους του σε ολόκληρη την Κύπρο το οποίο έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει τέχνες και καλλιτέχνες οι οποίοι προέρχονται από διαφορετικούς τομείς με σκοπό την αρμονική συνύπαρξη και εξέλιξη τους.
Τι μαθήματα διδάσκονται στο Ίδρυμα;
Τα μαθήματα τα οποία διδάσκονται στο Ίδρυμα χωρίζονται σε δύο μέρη.
Προσφέρουμε εβδομαδιαία εργαστήρια καθώς επίσης και μονοήμερα.
Τα εβδομαδιαία μας εργαστήρια είναι μαθήματα Θεάτρου μέσα από την Νεανική Θεατρική σκηνή τα οποία διδάσκει ο κ. Αυγερινός Σανταμά.
Μαθήματα σεναριογραφίας και κινηματογράφο για νέους τα οποία διδάσκει η κ. Άντρια Νικολάου.
Μαθήματα Δημιουργικής Γραφής για παιδιά τα οποία διδάσκει η κ. Γιώτα Δημητρίου.
Μαθήματα μουσικής μέσα από τους συνεργάτες μας το Sistema Cyprus Πυρήνα Λάρνακας τα οποία συντονίζει η κ. Μαρία Κραμβή.
Καθώς επίσης και τους μικρούς αρχιτέκτονες τους οποίους διδάσκει η κ. Αλίς Φερνάντες.
Επίσης τα μονοήμερα μας εργαστήρια είναι τα Μουσικοτεχνάσματα-Music and Stories τα οποία διευθύνει η κ. Σαλώμη Παρασκευά.
Εκμάθηση δημιουργίας υφασμάτινων κούκλων τα οποία διδάσκει η κ. Κίκα Ιακώβου.
Καθώς επίσης και μαθήματα θεατρικού παιχνιδιού τα οποία διδάσκει η κ. Θεοδώρα Ανδρέου.
Κάποια μαθήματα είναι πρωτοποριακά για τα δεδομένα της Λάρνακας, πως επιλέγετε τους συνεργάτες σας;
Οι συνεργάτες μας επιλέγονται σύμφωνα με τον καταρτισμό, τις ικανότητες , την πείρα καθώς επίσης και για το προοδευτικό τους όραμα.
Η σχέση του Ιδρύματος με το Sistema Cyprus;
Η σχέση του Ιδρύματος με το Sistema Cyprus ξεκίνησε από το 2018 όπου η διευθύντρια του οργανισμού κ. Νικολέττα Πολυδώρου συνεργάστηκε μαζί μας για να δημιουργήσει τον πυρήνα Λάρνακας ως μέρος του μουσικού μας προγράμματος. Εμπνευσμένο από το El Sistema της Βενεζουέλας, ο σκοπός του είναι να καταστεί η μουσική εκπαίδευση προσιτή σε όλα τα παιδιά και του νέους μέσω της δημιουργίας Ορχηστρών και Χορωδιών.
Πόσο επηρέασε η πανδημία το Ίδρυμα;
Η πανδημία δεν θα μπορούσε να μην επηρεάσει το Ίδρυμα Πολιτιστικής Δημιουργίας αφού τα περιοριστικά μέτρα για την αποφυγή της εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού μας ανάγκασαν (όπως όλους τους πολιτιστικούς φορείς) να περιορίσουμε τις δραστηριότητες μας. Παρόλα αυτά, και με σκοπό τη δημιουργία ενός ασφαλούς περιβάλλοντος για τα παιδιά και νέους, δημιουργήσαμε καινούργιους τρόπους μετάδοσης και εκμάθησης διαφόρων τεχνών.
Ποιο είναι το δικό σου προσωπικό όραμα για το Ίδρυμα;
Το προσωπικό μου όραμα για το Ίδρυμα είναι να εξελιχθεί σε ένα κέντρο καλλιτεχνικής δημιουργίας όπου το κάθε παιδί και νέος να μπορεί να εκφραστεί, να δημιουργήσει και να εξελιχθεί όχι μόνο ως καλλιτέχνης αλλά και ως οντότητα.
Για σένα τι σημαίνει πολιτισμός;
Ο Πολιτισμός είναι μια λέξη της οποίας η έννοια αλλάζει μέσα από χρόνια, θεωρώ είναι δύσκολο να προσδιοριστεί. Για μένα όμως, ο πολιτισμός συνδέει, διδάσκει, καλλιεργεί, εμπνέει, δημιουργεί, δεν μπορεί να περιοριστεί, δεν έχει ταυτότητα και δεν έχει ανάγκη από το «ανήκειν».
Τι θα ήθελες να δεις πολιτιστικά στη πόλη μας;
Η Λάρνακα διαθέτει μια πλούσια πολιτιστική ιστορία η οποία αναδεικνύεται τόσο μέσα από τους διάφορους πολιτιστικούς φορείς όσο και μέσα από τους καλλιτέχνες της. Αυτό που θα ήθελα όμως να δω πολιτιστικά είναι η ακόμα πιο μεγάλη ενίσχυση της Πολιτιστική ταυτότητα και κληρονομιάς της Λάρνακας, μέσα από την συνεργασία των πολιτιστικών φορέων για το κοινό μας όραμα.
Τέλος, που και πως μπορεί να μάθει κανείς περισσότερα για το Ίδρυμα;
Ο κόσμος μπορεί να μάθει περισσότερα για το Ίδρυμα Πολιτιστικής Δημιουργίας μέσα από την ιστοσελίδα μας www.ipdlarnaca.com, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μας στο Facebook και instagram @larnacaculturalfoundation, μέσω e-mail infoyouthfoundationlarnaca@gmail.com, τηλεφωνικώς 24-001502 και όταν μας το επιτρέψουν τα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία του κορονοϊου, καλώ τους συμπολίτες μας να περάσουν από τα γραφεία μας, να συνομιλήσουν με τους καλλιτέχνες μας και να ενημερωθούν για τα προγράμματα μας.
Τέλος θα ήθελα και εγώ με τη σειρά μου να ευχαριστήσω θερμά το SkalaTimes για την ευκαιρία που μου έδωσες να ενημερώσω τον κόσμο της Λάρνακας για το ίδρυμα Πολιτιστικής Δημιουργίας για Παιδιά και Νέους, Επαρχίας Λάρνακας και τις δραστηριότητες του.