Search
Close this search box.

Τσικνοπέμπτη….

Μπορεί φέτος η πανδημία του κορωνοϊου να μη μας αφήνει να “γιορτάσουμε” την Τσικνοπέμπτη όπως της αρμόζει, αλλά κάτι θα κάνουμε….
Πιο κάτω θυμόμαστε τι σημαίνει η Τσικνοπέμπτη και ποια τα έθιμα της.

Η Τσικνοπέμπτη είναι γιορτή της ορθόδοξης παράδοσης στην οποία καταναλώνονται μεγάλες ποσότητες κρέατος. Λαμβάνει χώρα την Πέμπτη, λόγω του ότι οι ημέρες Τετάρτη και Παρασκευή είναι “νήστιμοι ημέραι”, της δεύτερης εβδομάδας των Αποκριών, της καλούμενης Κρεατινής. Προηγείται αυτής η πρώτη κατά σειρά εβδομάδα, η Προφωνή, και ακολουθεί η τρίτη εβδομάδα της Τυροφάγου. Πραγματοποιείται κάποιες ημέρες πριν από την έναρξη της μεγάλης νηστείας της Σαρακοστής.

«Την Τσικνοπέμπτη, σφάζονται σε πολλά μέρη τα χοιρινά, κυρίως στη νότια Ελλάδα και σε ορισμένα νησιά. Το Σάββατο όμως της ίδιας εβδομάδας, καθώς και τα δύο επόμενα Σάββατα, της Τυρινής και εκείνο της πρώτης εβδομάδας της Σαρακοστής, των Αγίων Θεοδώρων, είναι αφιερωμένα στη μνήμη των πεθαμένων. Στα Ψυχοσάββατα αυτά φαίνεται ότι συνεχίζεται αρχαία συνήθεια, αν λάβουμε υπόψη ότι στα Ανθεστήρια, που τελούνταν στην αρχαία Αθήνα την ίδια περίπου εποχή που σήμερα είναι οι Αποκριές, η τρίτη ημέρα, οι Χύτροι, ήταν ημέρα των ψυχών, με προσφορές πανσπερμίας στους νεκρούς και σπονδές από νερό πάνω στους τάφους».

— Γεώργιος Ν. Αικατερινίδης


Παρόμοιες γιορτές έχουν και άλλα χριστιανικά έθνη, όπως το Weiberfastnacht στη Γερμανία και τη Mardi Gras (Λιπαρή Τρίτη) στη Γαλλία που όμως αντιστοιχεί στην Ορθόδοξη Καθαρά Δευτέρα. Η τελευταία γιορτάζεται και σε άλλοτε γαλλόφωνες περιοχές, όπως στη Νέα Ορλεάνη.

Στην Κύπρο, λέγεται ότι η “Τσικνοπέμπτη” πήρε το όνομά της, από τις τσίκνες, δηλαδή τις μυρωδιές, που βγαίνουν από τα αναμμένα κάρβουνα όταν ψήνουν σουβλάκια, χαλλούμια, ρέγγες, λουκάνικα, λούντζες οι κάτοικοι του νησιού. Έτσι σι τσίκνες γεμίζουν την ατμόσφαιρα του χωριού ή της γειτονιάς τους. Αυτό φυσικά γίνεται, εν όψει της Μεγάλης Σαρακοστής, που τότε αρχίζει η μεγάλη νηστεία για τη Μεγάλη Εβδομάδα και την Ανάσταση του Χριστού. Κατά το έθιμο, την Τσικνοπέμπτη, συγγενείς και φίλοι, μαζεύονται σε ένα σπίτι και το ρίχνουν στο γλέντι, στο χορό και στο τραγούδι και τσουγκρίζουν τα ποτήρια τους, με την ευχή “υγείαν και καλόν Πάσχα να φτάσουμεν”.
Επίσης κατά την διάρκεια της διασκέδασης και του γλεντιού, κάνουν την εμφάνισή τους μάσκες, ντυμένες με ό,τι πρόχειρο εύρισκαν στο σπίτι, με μουντζουρωμένα πρόσωπα και φορώντας κουρούκλες. Ολοι προσπαθούσαν να βρουν ποιό πρόσωπο ήταν κρυμμένο κάτω από τη μάσκα και όταν γινόταν η αποκάλυψη ξεσπούσαν σε γέλια. Πόλη του καρναβαλιού και του γλενιού της Κύπρου, θεωρείται κυρίως η Λεμεσός, αφού το γλέντι ξεκινά από το βράδυ της Τσικνοπέμπτης με εκδηλώσεις και τερματίζεται με την Μεγάλη Παρέλαση στο κέντρο της πόλης της Κυριακή της Απόκρεω.
ΠΗΓΗ : http://www.madata.gr/epikairotita/san-simera/172424.html


(Επίσης Πηγή: wikipedia)

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Σήμερα οι εκλογές στις ΗΠΑ / Οι Αμερικανοί επιλέγουν Πρόεδρο ανάμεσα σε Κάμαλα Χάρις και Ντόναλντ Τραμπ

Διεξάγονται σήμερα στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής οι πολυαναμενόμενες εκλογές για την ανάδειξη του νέου Προέδρου της υπερδύναμης. Σε λίγες ώρες ανοίγουν οι κάλπες και περίπου 244

Νέα επίθεση ψες εναντίον 24χρονου αλλοδαπού – Η υποκρισία και η προπαγάνδα έχουν όρια, ο φασισμός όχι

SkalaTimes TeamΟι επιθέσεις κατά των μεταναστών / αλλοδαπών που εργάζονται στο νησί μας ως ντελιβεράδες (μια δουλειά που λίγοι Κύπριοι “καταδέχονται” να κάνουν) συνεχίζονται.Και ενώ

error: Content is protected !!