Search
Close this search box.

Θοδωρής Τσάτσος: “‘Εμαθα να εμπιστεύομαι τους ανθρώπους, να σέβομαι τη διαφορετικότητα και να συναισθάνομαι”

Ένας «λογικός εκ γενετής» , ένας νεαρός νομικός, τραγουδιστής, ψυχολόγος, διηγηματογράφος που θα ήθελε η ζωή του να είναι μια μελωδία στην οποία δεν θα μπορεί να αντισταθεί μιας και η μουσική είναι μεγάλο κομμάτι της καθημερινότητάς του. Μιας καθημερινότητας στην οποία συμπεριλαμβάνεται η αλληλεγγύη, η προσφορά και ο οργανισμός «Διαβάζω για τους άλλους». Με αφορμή λοιπόν την είσοδο του Θοδωρή στο χώρο της δισκογραφίας μιλήσαμε μαζί του και μάθαμε πολλά από έναν άνθρωπο που έμαθε να εμπιστεύεται τους ανθρώπους, να σέβεται τη διαφορετικότητα και να συναισθάνεται.
To SkalaTimes με ιδιαίτερη χαρά φιλοξενεί σήμερα συνέντευξη του Θοδωρή Τσάτσου.

Της Στέλλας Παπά

Θοδωρή μου, κάνεις την είσοδο σου στον χώρο της δισκογραφίας με το κομμάτι «Λογικός εκ γενετής». …θες να μας μιλήσεις γι’αυτό;
Είναι ένα πολύ προσωπικό κομμάτι, όσον αφορά τους στίχους. Οι στίχοι έχουν μέσα τους έντονα φορτισμένο συναίσθημα και είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που ο Σπύρος Παρασκευάκος κατάφερε να φωτίσει αυτό το συναίσθημα με τη μελοποίησή του.

Να περιμένουμε και κάποια ολοκληρωμένη δουλειά μετά απ’αυτό;
Το τραγούδι αυτό είναι ο προάγγελος του πρώτου μου δίσκου που θα κυκλοφορήσει σύντομα από την MLK. Ο τίτλος του δίσκου είναι «Το πιο δικό μου ψέμα». Η παραγωγή και ενορχήστρωση είναι του συνθέτη Γρηγόρη Πολύζου που υπογράφει επίσης και τέσσερις από τις εννέα συνθέσεις του. Οι υπόλοιπες συνθέσεις ανήκουν στους Κώστα Γάκη, Σπύρο Παρασκευάκο, Γιώργο Κυριάκο και Δημήτρη Ιλεμόσογλου. Στο δίσκο συμμετέχουν επίσης η στιχουργός Αθηνά Σπανού με ένα κομμάτι και η ερμηνεύτρια Πολυξένη Καράκογλου σε δύο.

Οι σπουδές σου όμως δεν έχουν σχέση με το τραγούδι (νομικά και ψυχολογία)μίλησε μας λίγο για αυτές και γιατί τις επέλεξες;
Με τη νομική δεν συνδέθηκα ποτέ συναισθηματικά. Απλά, τελειώνοντας το λύκειο είχα ένα βαθμό που μου επέτρεπε να σπουδάσω σε όποια θεωρητική σχολή και αν επιθυμούσα. Ακούγοντας συμβουλές πολλών επέλεξα τη νομική. Ήξερα από τα πρώτα έτη ότι δεν είναι για εμένα, αλλά δεν ήθελα να την αφήσω στη μέση.
Από την άλλη, από μικρός μου άρεσε να παρατηρώ και να προσπαθώ να κατανοήσω βαθύτερα πρώτα εμένα και ύστερα τους άλλους. Αυτή η ανάγκη μου, με οδήγησε στο να σπουδάσω ψυχολογία και να ασχοληθώ με αυτήν.

Πίσω από την επιλογή του τίτλου του κομματιού «κρύβεται» κάποια ιστορία ή κάποιο κοινωνικό μήνυμα;
Γράφτηκε μετά από ένα χωρισμό. Θα το έλεγα ένα τραγούδι αποδοχής και συγνώμης. Θεωρώ πολύ σημαντικό να βρίσκει κανείς τη δύναμη να αποδέχεται και να ζητά συγνώμη από τους άλλους και τον εαυτό του. Ζούμε σε μια κουλτούρα που μας οδηγεί στο να γινόμαστε όλο και περισσότερο μηχανικοί και λογικοί. Αυτό όμως έχει κόστος σε πολλά επίπεδα όταν χάνουμε την επαφή με όσα νιώθουμε.

Το τραγούδι θα λέγατε είναι ένα από τα σημαντικά κεφάλαια της αυτοβιογραφίας σας;
Το τραγούδι μιλάει για δύο ανθρώπους που σχετίστηκαν, μοιράστηκαν, αγαπήθηκαν. Δεν θα μπορούσε λοιπόν να μην αποτελεί σπουδαίο κεφάλαιο.

Αγαπημένοι στίχοι του κομματιού;
Κι αν ήμουν λίγος μην μου το κρατάς ψυχή μου.

Τραγουδούσατε από ανέκαθεν μόνος ή συμμετείχατε και σε κάποια συγκροτήματα;
Ήμουν σε συγκροτήματα από τα δέκα οκτώ μου χρόνια. Μου αρέσει πολύ να παίζω μαζί με άλλους. Είναι πολύ όμορφη η διαδικασία της δημιουργίας όταν γίνεται από ανθρώπους που έχουν κοινή αισθητική και όραμα.

Ως παιδί και ως έφηβος ποια κομμάτια ακούγατε;
Ως παιδί δεν είχα ξεκάθαρες προτιμήσεις όσον αφορά τα ακούσματά μου. Στα χρόνια του γυμνασίου έγινα πιο συνειδητός ακροατής. Άρχισα να έρχομαι σε επαφή με το έργο σημαντικών δημιουργών του έντεχνου και λαϊκού ρεπερτορίου. Προχωρώντας η εφηβεία άρχισα να αγαπώ εξίσου και ξένα συγκροτήματα από ένα ευρύ φάσμα της ροκ μουσικής. Από τα εφηβικά μου χρόνια έως τώρα η μουσική είναι μεγάλο κομμάτι της καθημερινότητάς μου.

Εκτός από στίχους γράψατε και κάποια διηγήματα σωστά;
Από παιδί λάτρευα να ακούω ιστορίες. Δεν έχει αλλάξει καθόλου αυτό μέσα στα χρόνια. Απλώς αντί για παραμύθια διαβάζω πλέον μυθιστορήματα. Στα τέλη του 2019 κυκλοφόρησε μια συλλογή επτά διηγημάτων με τίτλο «Εκτός οπτικού πεδίου» από τις εκδόσεις «Εύμαρος». Κάποια από αυτά είχαν γραφτεί στα πρώτα χρόνια της νομικής, ενώ κάποια άλλα πιο πρόσφατα με αφορμή την έκδοση αυτού του βιβλίου.

Στη ζωή σου όμως υπάρχει και ο οργανισμός «Διαβάζω για τους άλλους» . Πες μας λιγα λόγια γι αυτό.
Το «Διαβάζω για τους άλλους» ιδρύθηκε το 2015. Όραμά του είναι η ισότιμη πρόσβαση όλων στη γνώση και τη λογοτεχνία. Ηχογραφούμε λογοτεχνικά και εκπαιδευτικά βιβλία ώστε να έχουν πρόσβαση και άνθρωποι που δεν μπορούν να τα διαβάσουν σε έντυπη μορφή. Επίσης κάνουμε ζωντανές αναγνώσεις σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες όπως οι ηλικιωμένοι, παιδιά σε ιδρύματα και αναλφάβητοι σε φυλακές. Ο οργανισμός δραστηριοποιείται στην Αθήνα, το Ηράκλειο και τα Χανιά της Κρήτης.

Πόσο σημαντικό είναι να προσφέρουμε ιδιαίτερα σε δύσκολες εποχές και τι κερδίζει κατά τι γνώμη σου αυτός που προσφέρει;
Η αλληλεγγύη είναι από τα ομορφότερα γνωρίσματα που μπορεί να έχει ένας άνθρωπος. Η προσφορά δεν έχει να κάνει απαραίτητα με κάτι υλικό. Προσφορά μπορεί να είναι ένα χαμόγελο ή μια ενθαρρυντική κουβέντα. Δεν νομίζω πως είναι υπερβολικό να πω πως αυτός που προσφέρει ωφελείται το ίδιο αν όχι περισσότερο από εκείνον που δέχεται την προσφορά. Δεν μιλάω καθόλου για φιλανθρωπία, ελεημοσύνη ή οτιδήποτε τέτοιο. Με αφορά μόνο η συνεισφορά που γίνεται με σεβασμό, ενδιαφέρον και αλήθεια.

Η δική σου περίπτωση τύφλωσης πως προέκυψε και τι θεωρείς ότι έχεις κερδίσει μέσα από αυτή τη δοκιμασία;
Ήταν κάτι που προέκυψε λίγους μήνες μετά τη γέννησή μου. Δεν το σκέφτηκα ποτέ ως δοκιμασία. Κάθε άνθρωπος έχει στη ζωή του τις δικές του προκλήσεις και δυσκολίες που τον αναγκάζουν να ανακαλύψει ποιος είναι. Κάποια πράγματα που θεωρώ πως έχω κερδίσει είναι πως έμαθα να εμπιστεύομαι τους ανθρώπους, να σέβομαι τη διαφορετικότητα και να συναισθάνομαι.

Ποια η σχέση σου με το Θεό;
Είναι πολύ δύσκολο να την περιγράψω. Είμαι μακριά από δόγματα, βεβαιότητες και κάθε είδους τελετές. Υπάρχει όμως κάτι ένθεο μέσα μου.

Εσύ από που αντλείς δύναμη στη ζωή σου;
Από τους φίλους, την τέχνη και τον έρωτα.

Τέλος, αν η ζωή σου ήταν βιβλίο τι τίτλο θα είχε;
Δεν θέλω η ζωή μου να είναι βιβλίο. Θέλω να είναι μια μελωδία που δεν θα μπορώ να της αντισταθώ. Τίποτα για εμένα δεν είναι πιο μαγικό από μια ακαταμάχητη μελωδία.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Αρνίσια παϊδάκια στο φούρνο

Η συνδημότισσα μας Κωνσταντίνα Ελευθερίου μας παρουσιάζει γι αυτή τη βδομάδα, μέσα από τη στήλη της στο SkalaTimes, νοστιμότατα αρνίσια παϊδάκια στο φούρνο. ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ

error: Content is protected !!