Search
Close this search box.

Καθαρά Δευτέρα με χαρταετό αύριο

SkalaTimes


Σύμφωνα με τις νέες αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, επιτρέπεται από αύριο Δευτέρα, 15 Μαρτίου, η πρόσβαση σε πλατείες και πάρκα μέχρι 6 άτομα με υποχρεωτική χρήση μάσκας από άτομα διαφορετικών νοικοκυριών.

Μόνο για τη Καθαρά Δευτέρα, αύριο, 15 Μαρτίου, επιτρέπεται η πρόσβαση και σε εκδρομικούς χώρους και φράγματα.

Η απόφαση “να μας αφήσουν ελεύθερους” αύριο στην Καθαρά Δευτέρα, πάρθηκε με βάση την ψυχολογική κούραση που έχει επέλθει στον κόσμο εδώ και ένα χρόνο με τα μέτρα που πολλές φορές δεν έχουν καμία λογική! (πχ στην ύπαιθρο μέχρι 6 άτομα, στο ίδιο τραπέζι σε χώρο εστίασης, 8 άτομα).

Όπως και να έχει, χωρίς ιδιαίτερα γκρίνια, ας ευχηθούμε να απολαύσουμε όλοι όσο περισσότερο γίνεται την αυριανή μέρα, στη πόλη και επαρχία Λάρνακας, τώρα που η γη έχει πρασινίσει και έχει φορέσει τα ανοιξιάτικα της (η φυσή προκαλεί με την ατέρμονη ομορφιά της για ακόμη μια Άνοιξη και ας θερίζει ψυχολογίες η πανδημία).

Η Καθαρά Δευτέρα για τους Χριστιανούς σηματοδοτεί την έναρξη της Σαρακοστής και παράλληλα το τέλος της Αποκριάς. Ονομάζεται “Καθαρά” γιατί με την έναρξη της νηστείας «καθαρίζονται» πνευματικά και σωματικά οι χριστιανοί που νηστεύουν.
Η νηστεία διαρκεί για 40 μέρες, όσες ήταν και οι μέρες νηστείας του Χριστού στην έρημο.

Την Καθαρά Δευτέρα συνηθίζεται να τρώμε λαγάνα (άζυμο ψωμί που παρασκευάζεται μόνο εκείνη τη μέρα), ταραμά, χούμους, ταχίνι, βραστή πατάτα και άλλα νηστίσιμα φαγώσιμα, κυρίως λαχανικά, χωρίς λάδι. Και είδη ψαρικών στη σχάρα.
Επίσης, συνηθίζεται το πέταγμα χαρταετού.
Κούλουμα (στην Ελλάδα) ονομάζεται η καθαροδευτεριάτικη έξοδος στην εξοχή και το πέταγμα του αετού.

“Τα κούλουμα από τόπο σε τόπο γιορτάζονται διαφορετικά, με διάφορες εκδηλώσεις. Παντού, όμως, επικρατεί κέφι, χορός και τραγούδι. Για την ετυμολογία της λέξης κούλουμα υπάρχουν πολλές εκδοχές. Κατά τον Νικόλαο Πολίτη, πατέρα της ελληνικής λαογραφίας, η λέξη προέρχεται από το λατινικό Cumulus (κούμουλους) που σημαίνει σωρός, αφθονία αλλά και το τέλος. Εκφράζει δηλαδή το τέλος, τον επίλογο της Απόκριας. Σύμφωνα με μία άλλη εκδοχή, προέρχεται από μία άλλη λατινική λέξη, τη λέξη «κόλουμνα», δηλαδή «κολώνα». Κι αυτό, επειδή το πρώτο γλέντι της Καθαράς Δευτέρας στην Αθήνα έγινε στους Στύλους του Ολυμπίου Διός”.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Οι βουλευτές Λάρνακας στέλνουν τις δικές τους Χριστουγεννιάτικες ευχές μέσα από το SkalaTimes, για τη Λάρνακα και όλο το κόσμο!

SkalaTimes Το SkalaTimes ζήτησε από τους Βουλευτές Λάρνακας Πρόδρομο Αλαμπρίτη (ΔΗΣΥ), Ανδρέα Πασιουρτίδη (ΑΚΕΛ), Σωτήρη Ιωάννου (ΕΛΑΜ), Χρίστο Ορφανίδη (ΔΗΚΟ) και Ανδρέα Αποστόλου (ΕΔΕΚ), να

Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι, Κοινοτάρχες, Επαρχίας Λάρνακας στέλνουν τις δικές τους ευχές μέσω του SkalaTimes

Από τους Τρούλλους μέχρι τη Δρομολαξιά, από Δημάρχους, Αντιδημάρχους, μέχρι κοινοτάρχες, το SkalaTimes ζήτησε να μας στείλουν τις δικές τους Χριστουγεννιάτικες ευχές μέσω του SkalaTimes!

Ο Πάτερ Λάζαρος μιλά στο SkalaTimes με αφορμή τα Χριστούγεννα αλλά και τα εγκάινια του εκκλησιαστικού μουσείου στην Παρεκκλησιά

“Να πλησιάσουμε όσο μπορούμε τον Χριστό. Να γιορτάσουμε Χριστούγεννα με τον Χριστό, όχι Χριστούγεννα χωρίς Χριστό. Πέρα από τα μελομακάρονα, τα πάρτι και τα δείπνα,

error: Content is protected !!