Γράφει ο Αντιδήμαρχος Λάρνακας
και Υποψήφιος Βουλευτής ΔΗΚΟ, Λάρνακας,
Ιάσωνας Ιασωνίδης
Μελετώντας κανείς τα τελευταία στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας Κύπρου σε σχέση με την ανεργία στο νησί και το πώς αυτή διαμορφώθηκε προς τα τέλη του 2020, δεν χρειάζεται να είναι οικονομολόγος ή ειδικός αναλυτής για να αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος.
Κατά 32% (8.097 πρόσωπα), αυξήθηκαν οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στο τέλος του 2020 σε σχέση με το τέλος του 2019, με το συνολικό αριθμό ανέργων να φτάνει τα 33.382 πρόσωπα.
Πιο συγκεκριμένα, σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2019, σημειώθηκε αύξηση 8.097 προσώπων ή 32% που αποδίδεται κυρίως στους τομείς του εμπορίου (αύξηση 2.197), των κατασκευών (αύξηση 905), των επαγγελματικών, επιστημονικών και τεχνικών δραστηριοτήτων (αύξηση 764), της μεταποίησης (αύξηση 682), της εκπαίδευσης (αύξηση 574) και των νεοεισερχόμενων στην αγορά εργασίας (αύξηση 1.043).
Γεγονός που οφείλεται μεν στην πανδημία, θεωρώ, ωστόσο, πως θα μπορούσε να αποφευχθεί, στο βαθμό που συνέβη, εάν η πολιτεία προετοιμαζόταν καλύτερα στο χρόνο που δόθηκε μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης φάσης.
Το ζητούμενο τώρα, είναι τι κάνουμε απ’ εδώ και πέρα. Η πρωτόγνωρη υγειονομική, οικονομική και ανθρωπιστική κρίση που βιώνουμε, αναμένεται να επιφέρει ακόμη πιο τρομακτικές συνέπειες και οφείλουμε ως πολιτεία και ως κράτος να προχωρήσουμε έγκαιρα σε ένα σωστό σχεδιασμό που θα μειώσει στο μεγαλύτερο δυνατό τους κραδασμούς.
Τα κρατικά επιδόματα δεν είναι πανάκεια και ούτε μπορούν να επιλύσουν μακροπρόθεσμα το πρόβλημα της ανεργίας. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, που να αμείβονται δίκαια και σωστά, κάτι για το οποίο θα εργαστώ συστηματικά έως ότου επιτευχθεί, ιδίως για την πόλη και την επαρχία μας.
Όπως ανέφερα και σε προηγούμενο άρθρο μου, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της κυπριακής οικονομίας και οφείλουμε να τις στηρίξουμε, καθώς είμαι πεπεισμένος πως εκεί θα στηριχθεί η επανεκκίνηση της οικονομίας.
Πρέπει να δοθούν κίνητρα μέσα από συγκεκριμένα σχέδια στήριξης σε επιχειρηματίες, οι οποίοι προωθούν στην αγορά ποιοτικές θέσεις εργασίας, δίνοντας στους εργαζομένους ένα αξιοπρεπές εργασιακό περιβάλλον σε όλα τα επίπεδα. Αυτό φυσικά πρέπει να γίνει σε συνάρτηση με την πάταξη της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας, πρόβλημα το οποίο μαστίζει σήμερα την αγορά εργασίας. Παράλληλα πρέπει να εκμεταλλευτούμε τα χρηματοδοτικά προγράμματα που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση και αφορούν την εργοδότηση των νέων. Προγράμματα τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την απορρόφηση των νέων στην αγορά εργασίας, την κατάρτιση και την εκπαίδευση τους και την επαγγελματική τους ανέλιξη.
Η κρίση που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού αναμένεται να πλήξει την απασχόληση, και ιδιαίτερα την απασχόληση των νέων. Δεν μπορούμε επ ουδενί να επιστρέψουμε ξανά σε συνθήκες του παρελθόντος. Δεν μπορούμε να πάμε από τη γενιά της οικονομικής κρίσης, στη γενιά του lockdown. Τώρα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, χρειαζόμαστε τους νέους μας εδώ, για να βοηθήσουν, μαζί με όλους εμάς, στην επανεκκίνηση της οικονομίας του τόπου μας.
Οι νέοι της Λάρνακας πρέπει να έχουν το δικαίωμα να μπορούν να ζουν και να εργάζονται αξιοπρεπώς στην πόλη και την επαρχία τους και αυτό δεν σηκώνει άλλες εκπτώσεις.