Πότε η ημέρα και η νύχτα έχουν την ίδια διάρκεια που σημαίνει και επίσημα τον ερχομό της άνοιξης του 2021.
Το Σάββατο 20 Μαρτίου 2021 και ώρα 11.37 στην Ελλάδα (Eastern European Time), σημειώθηκε η εαρινή ισημερία για το έτος 2021 (η ημέρα και η νύχτα έχουν περίπου την ίδια διάρκεια) που σημαίνει και επίσημα τον ερχομό της άνοιξης του 2021.
Τι είναι η Ισημερία
Η ισημερία συμβαίνει δύο φορές τον χρόνο, όταν η γη διέρχεται από τα σημεία τομής της εκλειπτικής (ελλειπτική τροχιά της γης) και του ουράνιου ισημερινού.
Στη συγκεκριμένη στιγμή η γραμμή ηλίου – γης είναι κάθετος στον άξονα περιστροφής της γης, με αποτέλεσμα η ημέρα και η νύχτα να έχουν ίση διάρκεια σε οποιοδήποτε σημείο της γήινης επιφάνειας.
Η ισημερία συμβαίνει γύρω στις 20 – 21 Μαρτίου (εαρινή) και 22 – 23 Σεπτεμβρίου (φθινοπωρινή) Το όνομα ισημερία προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις ίσος και ημέρα, ενώ το διεθνές αντίστοιχο όνομα, equinox, προέρχεται από το λατινικό aequus (ίσος) και nox (νύχτα)
Η εαρινή ισημερία πραγματοποιείται περίπου στις 20 – 21 Μαρτίου. Η φθινοπωρινή ισημερία γίνεται περίπου στις 22 – 23 Σεπτεμβρίου.
Οι ονομασίες εαρινή και φθινοπωρινή ισημερία είναι σχετικές και αναφέρονται σε περιοχές του βόρειου ημισφαιρίου, καθώς στις αντίστοιχες ημερομηνίες στο νότιο ημισφαίριο οι εποχές είναι αντίθετες.
Στα σημεία των δύο πόλων δεν έχει έννοια η ισημερία, όπως στα σημεία του ισημερινού είναι διαρκής.
Στην αστρονομία ισημερία καλείται η αστρική ημέρα κατά την οποία το κέντρο του ηλιακού δίσκου βρίσκεται ίσο χρονικό διάστημα πάνω και κάτω από τον ορίζοντα κάθε τόπου, διαγράφει δηλαδή ίσα τόξα (ημερήσιο και νυκτερινό), και κατά τη διάρκεια της οποίας οι ακτίνες του ηλίου πέφτουν κατακόρυφα στον ισημερινό.
Το φαινόμενο οφείλεται στην περιφορά της γης γύρω από τον ήλιο και στην κλίση του άξονα περιστροφής της. Καθώς η γη περιφέρεται γύρω από τον ήλιο και επειδή ο άξονας περιστροφής της δεν είναι κάθετος στο επίπεδο περιφοράς η διάρκεια της ημέρας αλλάζει.
Δύο φορές το χρόνο η γη βρίσκεται σε τέτοια θέση που οι ακτίνες του ήλιου πέφτουν εντελώς κατακόρυφα στον ισημερινό.
Σε πολλές γλώσσες ο αντίστοιχος όρος λεκτικά δεν αναφέρεται στην έννοια της ίσης ημέρας αλλά της ίσης νύχτας κυρίως λόγω της λατινικής προέλευσης του (λατινικά aequinoctium). Οι ισημερίες συμβαίνουν μεταξύ των ηλιοστασίων, του χειμερινού ηλιοστασίου και θερινού ηλιοστασίου.
Το φαινόμενο της ισημερίας παρουσιάζεται σε όλους τους πλανήτες κάθε ηλιακού συστήματος οι οποίοι παρουσιάζουν κλίση του άξονα περιστροφής ως προς το επίπεδο περιφοράς.
Τα 10 λουλούδια που αγαπούν την άνοιξη και γεμίζουν χρώμα το μπαλκόνι σου
Οι ηλιόλουστες ημέρες φέρνουν την άνοιξη όλο και πιο κοντά μας.
Περιμένουμε την ημέρα που η άνοιξη θα είναι και επισήμως εδώ και ο χειμώνας δεν θα έχει πια καμία δικαιολογία παρουσίας στην καθημερινότητά μας.
Κάθε βεράντα που σέβεται τον εαυτό της έχει λουλούδια: μια πανδαισία χρωμάτων που μας εμπνέει. Την άνοιξη τα λουλούδια έχουν τον πρώτο λόγο. Στη φύση αλλά και στο σπίτι μας, αν το θελήσουμε. Αν θέλετε να δώσετε άλλη πνοή στη βεράντα ή στον κήπο σας την άνοιξη, ακολουθούν 10 επιλογές που με τα χρώματα και την αύρα τους θα αλλάξουν την κάθε σας μέρα.
Bιολέτα: Λευκό, ροζ, κόκκινο, μωβ: σε όποιο χρώμα κι αν επιλέξετε την βιολέτα, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα δώσει στο χώρο σας άλλη αίσθηση. Ενα ανοιξιάτικο, ευωδιαστό λουλούδι που αγαπά τον ήλιο αλλά όχι την υπερβολική ζέστη και τον αέρα. Δεν χρειάζεται συνέχεια πότισμα, μια μέτρια συχνότητα ποτίσματος είναι επαρκής.
Γεράνι: Λευκό, πορτοκαλί, κόκκινο, μωβ, ρόδινο: το γεράνι αγαπά τα ηλιόλουστα σημεία και έχει ανθεκτικότητα στις υψηλές θερμοκρασίες. Χρειάζεται τακτικό πότισμα.
Nτάλια: Η ομορφιά της ντάλιας θα δώσει άλλο χαρακτήρα στη βεράντα ή τον κήπο σας. Ο ήλιος είναι καλός της φίλος, ενώ χρειάζεται προστασία από τους δυνατούς ανέμους. Οταν αρχίσει η ανάπτυξή της, ξεκινάμε το πότισμα σε εβδομαδιαία βάση. Οσο η θερμοκρασία θα ανεβαίνει, αυξάνουμε τη συχνότητα του ποτίσματος (δύο φορές την εβδομάδα).
Γιασεμί: Η άνοιξη αγαπά το γιασεμί και το γιασεμί την άνοιξη, γι’αυτό και είναι ένα από τα δημοφιλέστερα φυτά της. Το γιασεμί χρειάζεται ηλιακό φως για να ανθίσει και έχει ανθεκτικότητα στη ζέστη. Καλό είναι να ποτίζεται 1-2 φορές την εβδομάδα.
Βουκαμβίλια: Μπορείτε να φυτέψετε την βουκαμβίλια σε ζαρντινιέρα, γλάστρα ή στο χώμα. Η βουκαμβίλια χρειάζεται ήλιο για να δείξει τον πιο ανθισμένο της εαυτό. Εχει ευαισθησία στο κρύο.Την ποτίζουμε με μέτρο όταν ξεραίνεται το χώμα και την προφυλάσσουμε όσο μπορούμε από τους ανέμους και την βροχή
Πανσέδες: Μπορείτε να φυτέψετε τους πανσέδες σε ζαρντινιέρες ή γλάστρες. Οι υψηλές θερμοκρασίες δεν ευνοούν την ανθοφορία τους. Χρειάζονται καλό χώμα. Φροντίστε να μην τους λείπει το νερό. Αν βρίσκονται στο μπαλκόνι έχουν ανάγκη από τακτικό πότισμα (2 ή 3 φορές την εβδομάδα).
Σκυλάκια: Τα σκυλάκια θα γεμίσουν με χρώματα την βεράντα σας. Ο ήλιος είναι καλός τους φίλος και καλό θα είναι να προστατεύονται από τον άνεμο. Ποτίζουμε όταν έχει στεγνώσει το χώμα. Τους καλοκαιρινούς μήνες οι απαιτήσεις ως προς το νερό αυξάνονται.
Καλέντουλα: Eνα καλλωπιστικό φυτό με θεραπευτικές ιδιότητες. Οι ηλιόλουστες θέσεις είναι ευνοϊκές για την ανθοφορία του. Μπορεί να φυτευτεί σε γλάστρα, σε ζαρντινιέρα ή στον κήπο. H καλέντουλα χρειάζεται καλό πότισμα αν το περιβάλλον έχει ξηρασία, αλλιώς ελαφριά και τακτική ύγρανση.
Γκαζάνια: H περίοδος ανθοφορίας της γκαζάνιας είναι μεγάλη και εκτίνεται από την άνοιξη μέχρι αργά το φθινόπωρο. Αν φυτέψουμε την γκαζάνια στο έδαφος δεν έχει μεγάλες απαιτήσεις σε νερό και λίπανση. Αν την φυτέψουμε στη γλάστρα τους ανοιξιάτικους και τους καλοκαιρινούς μήνες, χρειάζεται συχνότερο πότισμα (περίπου κάθε 3 μέρες).
Πετούνια: Ενα φυτό που αγαπά η άνοιξη. Ο άνεμος και η δυνατή βροχή δεν την ευνοούν. Ο ήλιος είναι ο καλύτερος σύμμαχος της ανθοφορίας της και δεν έχει μεγάλη ανάγκη σε πότισμα, έχει μέτριες απαιτήσεις. Δύο φορές την εβδομάδα είναι αρκετές την άνοιξη.
Πηγές: http://www.odigostoupoliti.eu/ και www.bovary.gr/