Σε ηλικία 10 ετών, ο Akram Khan ενσάρκωσε τον χαρακτήρα του Mowgli σε μια ινδική χορευτική έκδοση του “The Jungle Book”. Σήμερα, 37 χρόνια αργότερα, ο διάσημος χορογράφος αποφάσισε ότι ήρθε η ώρα να επανεξετάσει τις φημισμένες, αν και προβληματικές, ιστορίες του Rudyard Kipling. «Ήθελα να αντιμετωπίσω το “Βιβλίο της Ζούγκλας” μέσα από τη δική μου προοπτική, αντί για του Kipling», λέει ο Khan. «Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε ότι ήταν ρατσιστής και ιμπεριαλιστής, αλλά δεν αφαιρεί από το γεγονός ότι η συγκεκριμένη ιστορία υπήρξε κάτι με το οποίο συνδέθηκα. Μου προκάλεσε τεράστιο αντίκτυπο όταν ήμουν παιδί.».
Ο Khan, ο οποίος έγινε γνωστός για τη συγχώνευση του Ινδικού χορού kathak, του σύγχρονου χορού και του θεάτρου σε βραβευμένες παραστάσεις, συμπεριλαμβανομένων των έργων Desh, Xenos και Until the Lions (καθώς και την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012), ανακαλύπτει εκ νέου την ιστορία του Κίπλινγκ μέσα από το πρίσμα του 21ου αιώνα, συνδυάζοντάς την με μία από τις πιο ανησυχητικές συνθήκες που πιέζουν τον σύγχρονο κόσμο: την κλιματική κρίση.
Ο Akram και η ομάδα του ανακαλύπτουν εκ νέου το ταξίδι του Mowgli μέσα από τα μάτια ενός πρόσφυγα, ο οποίος παγιδεύεται σε έναν κόσμο που καταστρέφεται από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Οι καλλιτέχνες θα αφηγηθούν την ιστορία για το πώς αυτό το παιδί θα μας βοηθήσει να ακούσουμε ξανά, όχι τις δικές μας φωνές, αλλά τις φωνές του φυσικού κόσμου που εμείς, ο σύγχρονος κόσμος, προσπαθούμε να σιωπήσουμε. Πιο συγκεκριμένα, στο “The Jungle Book Reimagined”, το οποίο αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στο Leicester’s Curve στις αρχές Απριλίου του 2022, ο Mowgli εμφανίζεται ως ένας περιβαλλοντικός πρόσφυγας που φτάνει στο Λονδίνο από την Ινδία για να βρει τους δρόμους ερημικούς. Η πόλη έχει ανακτηθεί από τη φύση και μετατρέπεται σε ζούγκλα.
Ο κόσμος στη σκηνή θα δημιουργηθεί μέσω κινουμένων σχεδίων και προβολών (από τον Naaman Azhari και το Yeast Culture), αφαιρώντας την ανάγκη μεταφοράς μεγάλων σκηνικών, που συνάδει με το πνεύμα του Khan, ως διεθνώς περιοδεύων καλλιτέχνης. Επίσης, συμμετέχει ο σκηνοθέτης Andy Serkis δίνοντας συμβουλές για τη δημιουργία του οπτικού κόσμου, ενώ, η μουσικός Anoushka Shankhar θα γράψει ένα τραγούδι για την παράσταση. Τέλος, συγγραφέας είναι ο ηθοποιός Tariq Jordan.
Αναμφισβήτητα, οι πρωτότυπες ιστορίες του Kipling φέρουν μηνύματα του διχάζουν το αναγνωστικό κοινό, όπως η βεβαιότητα της εξουσίας και η υπεροχή του ανθρώπου έναντι του φυσικού κόσμου. Ωστόσο, η παραγωγή του Khan φιλοδοξεί να καταδείξει τις συνέπειες αυτής της αλαζονείας, παραπέμποντας στην πανδημία του Covid-19, ως παράδειγμα. «Η φύση μας φέρνει αυτόν τον μικροσκοπικό αόρατο ιό που δεν μπορούμε καν να αντιληφθούμε, φέρνοντας την ανθρωπότητα στα γόνατα. Αν αυτό δεν είναι κατάρα και δώρο ταυτόχρονα, δεν ξέρω τι είναι.» δηλώνει χαρακτηριστικά ο Khan.
Άραγε η πανδημία θα αποτελέσει την ώθηση για αναθεώρηση και αλλαγή του τρόπου σύνδεσης του ανθρώπου με το περιβάλλον σε ευρύτερη κλίμακα; «Απλώς δεν έχουμε επιλογή», λέει ο Khan. «Θα σου πω το πρόβλημά μου με τη γενιά μας: Θέλουμε την αλλαγή, όπως πιστεύω, αλλά όταν πρόκειται για κάποιον που ρωτάει, θα αλλάξετε; Τότε δεν το θέλουμε. Είναι σαν την κόρη μου που μου είπε: Κάνεις ένα κομμάτι για την κλιματική αλλαγή, γιατί οδηγείς αυτοκίνητο ντίζελ; Και είναι απολύτως σωστή. Πρέπει να αλλάξει. Πρέπει να αλλάξω.».
«Κοίτα, είμαστε φιλοξενούμενοι σε αυτήν τη Γη», λέει ο Khan. «Νομίζουμε ότι κατέχουμε τη Γη, αλλά η Γη ήταν εδώ πριν από εμάς και θα είναι εδώ πολύ μετά από εμάς. Το ερώτημα είναι, θέλουμε να το καταπολεμήσουμε και να επιτρέψουμε, ας πούμε, να αφαιρεθεί ο καρκίνος – που είμαστε εμείς. Ή θα αρχίσουμε κάπως να παραδινόμαστε σε αυτό και να βρούμε ένα νέο τρόπο ζωής που να έχει μεγαλύτερη επίγνωση της φωνής της Γης;».
Το θέμα της κατανόησης της φύσης είναι ενσωματωμένο στο “Jungle Book”, τη νέα αναμενόμενη δουλειά του Khan, όπου ο Mowgli παρουσιάζεται σε αρμονία με τη φύση και ικανός να επικοινωνεί με τα ζώα. «Βασίζεται σε αυτήν την ιδέα, ότι, δηλαδή, έχουμε δύο αυτιά και ένα στόμα», λέει ο Khan, «αλλά ο σύγχρονος πολιτισμός μας φαίνεται να πιστεύει ότι έχουμε δύο στόματα και ένα αυτί. Χάσαμε την τέχνη της ακρόασης.» Σύμφωνα με τον Khan, ωστόσο, υπάρχει ένα μέρος, όπου η πραγματική ακρόαση εξακολουθεί να κυριαρχεί. «Η πραγματική ακρόαση εξακολουθεί να συμβαίνει στα θέατρα», λέει. «Παραδίδεις τον εαυτό σου και λες, αγοράζω αυτό το εισιτήριο με μια σύμβαση για να πω ότι θα σου δώσω την πλήρη προσοχή μου για την επόμενη μιάμιση ώρα. Η τηλεόραση δεν το έχει αυτό. Αυτή είναι η δύναμη του θεάτρου.».
Αναδημοσίευση άρθρου:
https://www.maxmag.gr/politismos/to-neo-ergo-toy-akram-khan-gia-tin-klimatiki-allagi/