Tου Ανδρέα Πασιουρτίδη
(Βουλευτής ΑΚΕΛ Λάρνακας
Υποψήφιος Βουλευτής ΑΚΕΛ Λάρνακας)
Η οποιαδήποτε συζήτηση για την οικονομία και την αναπτυξιακή δραστηριότητα γίνεται, αναπόφευκτα, υπό τη δαμόκλειο σπάθη της πανδημίας η οποία έχει επισκιάσει τα πάντα. Εδώ καιρό η οικονομία κινείται στους ρυθμούς των επιδημιολόγων και όχι των οικονομολόγων. Επιβάλλεται όμως να δούμε και την επόμενη μέρα. Ιδιαίτερα για την Επαρχία Λάρνακας, το διακύβευμα είναι σημαντικό.
Το μεγαλύτερο στοίχημα για την Επαρχία μας είναι να αποτινάξει από πάνω της, οριστικά και αμετάκλητα, την ταμπέλα του «φτωχού συγγενή». Μια αντίληψη που δεν είναι ούτε αυθαίρετη, ούτε και αδικαιολόγητη. Κι αυτό διότι αρκετά ιδιωτικά κεφάλαια τις τελευταίες δεκαετίες επενδύθηκαν σε άλλες πόλεις, ενώ αρκετά κυβερνητικά έργα είτε έμειναν στάσιμα, είτε κινούνται με ρυθμούς χελώνας. Είναι ανεπίτρεπτο η Επαρχία με τον μεγαλύτερο αερολιμένα της χώρας να μην είναι πρώτη σε τουρισμό και στην πλειοψηφία τους οι τουρίστες να τη θεωρούν διαμετακομιστικό σταθμό για τη μετάβασή τους σε άλλες επαρχίες.
Ισχυρή πεποίθησή μου είναι ότι η Λάρνακα αποτελεί την επαρχία με τις μεγαλύτερες προοπτικές ανάπτυξης. Ένα από τα δυνατά σημεία της είναι η γεωγραφική της θέση και κυρίως η απόσταση που τη χωρίζει από τα κυριότερα αστικά κέντρα Λευκωσίας και Λεμεσού. Διαθέτει σύγχρονο αεροδρόμιο και λιμάνι, μεγάλο παραλιακό μέτωπο, συμπαγές εμπορικό κέντρο με πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, φυσικές ομορφιές και αρχαιολογικά αξιοθέατα, ενώ είναι η μόνη πόλη που διαθέτει παγκόσμιας εμβέλειας προστατευόμενο βιότοπο. Αυτό που χρειάζεται είναι εκσυγχρονισμό των υποδομών της και βιώσιμες επενδύσεις. Μόνο έτσι θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και θα ανέβει το βιοτικό επίπεδο. Με αναπτύξεις που δεν θα είναι της «αρπαχτής», αλλά ουσίας και ποιότητας.
Δύο πρόσφατες θετικές εξελίξεις δημιουργούν αισιοδοξία ότι η Λάρνακα μπαίνει σιγά-σιγά στον δρόμο της ανάπτυξης. Η πρώτη αφορά την υπογραφή των συμβολαίων για την ενιαία ανάπτυξη Λιμανιού και Μαρίνας. Πρόκειται για ένα έργο πνοής, πέραν του €1 δις με πρόσθετα οικονομικά οφέλη, το οποίο θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και θα λειτουργήσει ως πόλος έλξης για νέες επενδύσεις. Η δεύτερη αφορά την έναρξη κατεδαφίσεων των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και υγραερίου στη Λάρνακα, η οποία σηματοδοτεί μια νέα εποχή, αφού ένα διαχρονικό και δίκαιο αίτημα των Λαρνακέων ικανοποιείται. Θερμά συγχαρητήρια αξίζουν σε όλους τους συντελεστές της προσπάθειας. Στον Δήμαρχο της πόλης Ανδρέα Βύρα και τη Δημοτική Αρχή αλλά και σε όλους τους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς που συνέβαλαν στην κοινή προσπάθεια.
Υπάρχουν όμως και αρκετά άλλα έργα που εκκρεμούν. Όπως για παράδειγμα η δημιουργία Πανεπιστημιακής Σχολής, η ολοκλήρωση του δρόμου Λάρνακας-Δεκέλειας, η δημιουργία νέων σχολικών υποδομών, η απαλλαγή της πόλης και της επαρχίας από οχληρές και ρυπογόνες εγκαταστάσεις και βιομηχανίες, η επαρκής στελέχωση του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας, τόσο σε ιατρικό προσωπικό, όσο και σε αναλώσιμα και εξοπλισμό, καθώς επίσης η βελτίωση των τουριστικών υποδομών και ο εμπλουτισμός του τουριστικού προϊόντος που προσφέρουμε. Μεγάλες προοπτικές παρουσιάζει και ο αθλητικός τουρισμός, όπως απέδειξε μελέτη της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας. Ήδη η Λάρνακα κατέχει σημαντική θέση ως προορισμός αθλητικών εκδηλώσεων, έχοντας ήδη φιλοξενήσει με επιτυχία πολλά διεθνή τουρνουά σε αθλήματα όπως το ποδόσφαιρο, η κολύμβηση, το τένις, το beach volley, η ποδηλασία κ.α.
Επιβάλλεται να συνεχίσουμε να διεκδικούμε με σχέδιο, συγκροτημένα και αποφασιστικά όλα όσα θεωρούμε ότι η Επαρχία μας αξίζει και δικαιούται. Μέχρι να φθάσουμε στον τελικό μας προορισμό, που δεν είναι άλλος από την επιστροφή σε αναπτυξιακή τροχιά και ευημερία.