Search
Close this search box.

Διαδικτυακό ψήφισμα από οργανωμένους γονείς

Με ένα διαδικτυακό ψήφισμα, οργανωμένοι γονείς ζητούν όπως ληφθούν υπόψη νομοθεσίες και θεμελιώδη δικαιώματα του παιδιού, αφού όπως ισχυρίζονται τα μέτρα της Κυβέρνησης κατά του κορωνοϊου έχουν σκοτώσει βασικά δικαιώματα του παιδιού, ενώ έχουν παραβλέψει σημαντικές νομοθεσίες.

Όπως αναφέρεται στο ψήφισμα:

Είμαστε μια ομάδα γονέων (πέρα από 4000 άτομα)

Ενθαρρύνουμε την προσωπική ευθύνη και την αυτοπροστασία από το COVID-19. Ωστόσο, εϊμαστε ΕΝΑΝΤΊΟΝ καταπάτησης των βασικών δικαιωμάτων του παιδιού καθώς και της αξιοπρέπειας του ανθρώπου από την πλευρά της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση της Κύπρου «επιβάλει» υποχρεωτικά μέτρα που παραβιάζουν τα δικαιώματα των παιδιών μας για σωματική ακεραιότητα και τους απαγορεύει την πρόσβαση στην εκπαίδευση στην οποία κάθε παιδί έχει δικαίωμα, χωρίς καμία διάκριση.

Ζητούμε όπως στηρίξετε την εκστρατεία μας ώστε να προστατέψουμε τα δικαιώματα των παιδιών μας με την υπογραφή της παρούσας αναφορά στην οποία παρουσιάζονται οι θέσεις και τα αιτήματά μας.

TΟ ΘΕΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΣ
Βάσει των Ανακοινώσεων του Υπουργού Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας ημερομηνίας 28 Φεβρουαρίου 2021 και 03 Μαρτίου 2021 και βάσει
του Διατάγματος του Υπουργού Υγείας με ημερομηνία 02 Μαρτίου 2021 υπ’ αριθμό Κ.Δ.Π. 94/2021, θεωρούμε ότι προκύπτουν σοβαρές παραβιάσεις των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων του παιδιού.

Συγκεκριμένα, παραβιάζονται:

  1. Το Δικαίωμα στην Εκπαίδευση
    Το άρθρο 20 του Συντάγματος
    διασφαλίζει το δικαίωμα εκάστου πολίτη στην εκπαίδευση και αποτελεί εχέγγυο μιας δημοκρατικής κοινωνίας αλλά και πυλώνα των βασικών ελευθεριών του ατόμου. Το δικαίωμα αυτό δύναται να τύχει περιορισμού για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, νοουμένου ότι οι περιορισμοί αυτοί εγκριθούν από την Βουλή των Αντιπροσώπων,
    βάσει του Περί Καταθέσεως στην Βουλή των Αντιπροσώπων των Κανονισμών που Εκδίδονται με Εξουσιοδότηση Νόμου του 1989 (Ν.99/1989), κάτι το οποίο
    ουδέποτε έγινε.

Επιπλέον όμως, σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι προκύπτει και σημαντική παραβίαση της αρχής της αναλογικότητας η οποία επιβάλλει σε όλες τις διοικητικές αρχές, περιλαμβανομένων των Υπουργών, όπως λαμβάνουν τα λιγότερα επαχθή μέτρα για τον διοικούμενο προς επίτευξη του σκοπού τους. Εν προκειμένω, η παραβίαση του δικαιώματος στην εκπαίδευση, το οποίο προκαλεί σημαντική δυσμενή διάκριση στο μαθητικό σώμα κατά παράβαση του Άρθρου 28 του Συντάγματος , είναι δυσανάλογη και έχει ληφθεί κατόπιν πλημμελούς έρευνας.

Συνεπώς, οποιαδήποτε πρόνοια του Διατάγματος του Υπουργού Υγείας ή των Ανακοινώσεων του Υπουργείου Παιδείας η οποία απαιτεί τη διενέργεια τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου στους μαθητές ως προϋπόθεση για να εξασκήσουν το συνταγματικό τους δικαίωμα της εκπαίδευσης, είναι άκυρη, και δεν φέρει οποιαδήποτε έννομα αποτελέσματα.

Το Άρθρο 14 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου(απαγόρευση διακρίσεων) σε συνδυασμό με το Άρθρο 2 του Πρώτου Πρωτοκόλλου της ίδιας Σύμβασης (δικαίωμα στην εκπαίδευση), απαγορεύει οποιαδήποτε διάκριση μεταξύ ατόμων στην απόλαυση των δικαιωμάτων τους και, ειδικότερα για την παρούσα περίπτωση, του δικαιώματος στην εκπαίδευση. Η οποιαδήποτε διάκριση απαγορεύεται επίσης με βάση το Άρθρο 28 του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πιστεύουμε ότι το δικαίωμα αυτό του παιδιού καταπατάται πρόδηλα καθώς με την εφαρμογή του διατάγματος και/ή των αποφάσεων των Υπουργών, δημιουργείται διάκριση στο επίπεδο εκπαίδευσης των μαθητών που επιλέγουν, ασκώντας αναφαίρετο συνταγματικό τους δικαίωμα, να μην προβούν στην εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου.
Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων η αρχή της
απαγόρευσης των διακρίσεων έχει «θεμελιώδη» φύση και βασίζεται στη Σύμβαση και τους κανόνες του κράτους δικαίου, και τις αξίες της ανοχής και της κοινωνικής ειρήνης.

Το Άρθρο 7 του Συντάγματος διασφαλίζει το δικαίωμα στη ζωή και στη σωματική ακεραιότητα, δικαίωμα αναφαίρετο που σε καμία περίπτωση δεν υπόκειται σε περιορισμούς. Τα διατάγματα και/ή οι αποφάσεις των Υπουργών, έκδηλα παραβιάζουν το αναφαίρετο αυτό δικαίωμα των παιδιών καθότι έμμεσα εξαναγκάζονται όπως προβούν στην εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου, (βλ. πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας όπου χαρακτήρισε την εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση ως “πρώτες βοήθειες” και την επίσημη ανακοίνωση της ΟΕΛΜΕΚ όπου ανακοίνωσαν πως η εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση αφορά μόνο παιδιά των οποίων τα αποτελέσματα στο τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου ήταν θετικά στον κορονοϊό και τα οποία, βάσει του αποτελέσματος αυτού, τέθηκαν σε καραντίνα ή που αποτελούν επαφές κρουσμάτων.)

Τα Άρθρα 5 και 6 του Περί της Σύμβασης για την Προστασία των
Δικαιωμάτων και της Αξιοπρέπειας του Ανθρώπου Νόμο του 2001 (Σύμβαση του Οβιέδο). Τα διατάγματα και/ή οι αποφάσεις των υπουργών πρόδηλα παραβιάζουν τα άρθρα 5 και 6 της Σύμβασης του Οβιέδο.
Για σκοπούς δικής σας ευκολίας τα άρθρα παρατίθενται κατωτέρω:
Κεφάλαιο II – Συγκατάθεση, Άρθρο 5 – Γενικός κανόνας 2 “Επέμβαση στο πεδίο της υγείας δύναται να διεξάγεται μόνο μετά την ελεύθερη και ενημερωμένη συγκατάθεση του ενδιαφερόμενου προσώπου.
Κατάλληλες πληροφορίες δίδονται από προηγουμένως στο πρόσωπο αυτό σχετικά με το σκοπό και τη φύση της επέμβασης καθώς επίσης για τις συνέπειες και τους κινδύνους της. Το ενδιαφερόμενο πρόσωπο δύναται κατά οποιοδήποτε χρόνο να αποσύρει ελεύθερα τη συγκατάθεση του.”

Άρθρο 6 – Προστασία προσώπων που δε δύνανται να δώσουν συγκατάθεση
(2) “Όπου, σύμφωνα με το νόμο, ανήλικος δεν έχει την ικανότητα να
συγκατατεθεί σε επέμβαση, η επέμβαση δύναται να διεξαχθεί μόνο με την εξουσιοδότηση του αντιπροσώπου του ή του αντιπροσώπου της ή αρχής ή προσώπου ή σώματος που προνοείται από το νόμο.” Βάσει των ανωτέρω, είναι εμφανέστατο πως η εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου, εμπίπτει στην έννοια της “επέμβασης στο πεδίο της υγείας” όπως αυτή αναγράφεται και επεξηγείται στη Σύμβαση του Οβιέδο.

Στην προκειμένη περίπτωση, ούτε ο Υπουργός ο οποίος εκδίδει τα σχετικά διατάγματα με τα οποία απαιτεί τη διενέργεια τεστ έχει δώσει, αλλά ούτε και καθηγητές/διευθυντές των σχολίων είναι σε θέση να δώσουν “κατάλληλες πληροφορίες…από προηγουμένως…σχετικά με τον σκοπό και τη φύση…καθώς επίσης και σχετικά με τις συνέπειες και τους κινδύνους…” της εξέτασης αντιγόνου RAPID TEST, κάτι το οποίο παράνομα υποχρεώνουν τα παιδιά να κάνουν ώστε να έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευσή τους.

Συνεπώς, ως κηδεμόνες και προστάτες των παιδιών μας, βάσει του Άρθρου 6 της Σύμβασης του Οβιέδο, έχουμε κάθε νόμιμο δικαίωμα να αρνηθούμε να συγκατατεθούμε στην επέμβαση στο πεδίο της υγείας των παιδιών μας, αφού ουδέποτε μας έχουν δώσει επαρκείς εξηγήσεις σχετικά με τις συνέπειες και/ή τους κινδύνους της εξέτασης η οποία απαιτείται όπως διενεργηθεί στα παιδία μας, ως προϋπόθεση για να εξασκήσουν το συνταγματικό τους δικαίωμα στην εκπαίδευση το οποίο παράνομα τους έχει αποστερηθεί βάσει άκυρων και/ή παράνομων διαταγμάτων.

  1. Το Άρθρο 3(1) της Συνθήκης για τα Δικαιώματα του Παιδιού αναφέρει ότι: «Σε όλες τις ενέργειες που αφορούν τα παιδιά, είτε αναλαμβάνουν τα από δημόσιους
    είτε ιδιωτικούς οργανισμούς κοινωνικής πρόνοιας,
    δικαστήρια, διοικητικές αρχές ή
    νομοθετικά όργανα, το συμφέρον του παιδιού πρέπει να αποτελεί πρωταρχικό μέλημα». Με την λήψη των αποφάσεων που αφορούν τα παιδιά, και εν όψει των
    ανωτέρω αναφερόμενων, με την καταπάτηση του δικαιώματος στην εκπαίδευση και τη δυσμενή διάκριση μεταξύ των μαθητών πιστεύουμε ότι το συμφέρον των παιδιών,
    κάθε άλλο παρά πρωταρχικό μέλημα φαίνεται να είναι.

Πέραν των ανωτέρω και βάσει του δικαιώματός μας ως γονείς / κηδεμόνες δεν μας έδωσαν ποτέ καμία:

A. Βεβαίωση ότι τα παιδία μας δε διατρέχουν οποιοδήποτε κίνδυνο πρόκλησης σωματικής ή άλλης βλάβης στην υγεία τους αν υποβληθούν σε εβδομαδιαία βάση στην εν λόγω εξέταση.

B. Βεβαίωση ανάληψης πολιτικής και ποινικής ευθύνης από τους Υπουργούς Παιδείας και Υγείας σε περίπτωση που τα παιδία μας υποστούν οποιαδήποτε σωματική ή άλλου είδους βλάβη στην υγεία τους ένεκα της υποβολής τους στην εν λόγω εξέταση.

Γ. Βεβαίωση ότι το γενετικό υλικό των παιδιών μας το οποίο θα συλλεχθεί για τους σκοπούς της εν λόγω εξέτασης, θα καταστραφεί μετά το πέρας της εξέτασης.
Με βάση πάντα το δικαίωμα μας για ενημερωμένη και ελεύθερη
συγκατάθεση ως έχουμε αναφέρει ανωτέρω, επιφυλάσσοντας πάντα όλα τα νόμιμα και συνταγματικά δικαιώματα των παιδιών μας, δεν συναινούμε όπως το σχολείο δώσει οποιαδήποτε προσωπικά ή άλλα δεδομένα μέσω των οποίων τα παιδία μας θα μπορούσαν να αναγνωριστούν προς την κυβέρνηση ή οποιοδήποτε τρίτο μέρος, ως άτομο το οποίο, ή του οποίου ο γονέας / κηδεμόνας, δεν συναινεί σε τέτοιο τεστ, αφού η κοινοποίηση οποιασδήποτε τέτοιας πληροφορίας θα παραβιάζει τον Κανονισμό 2016/679 (ΕΕ) ο οποίος αναφέρει: «Η προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα είναι θεμελιώδες δικαίωμα. Το άρθρο 8 παράγραφος 1 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης («Χάρτης») και το
άρθρο 16 παράγραφος 1 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης
(ΣΛΕΕ) ορίζουν ότι κάθε πρόσωπο έχει δικαίωμα στην προστασία των δεδομένων
προσωπικού χαρακτήρα που το αφορούν».

ΤΙ ΖΗΤΑΜΕ
Αφού δεν συναινούμε όπως τα παιδία μας να υποβληθούν σε εβδομαδιαία εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (RAPID Antigen Test) για τον εντοπισμό του ιού SARS- CoV-2 ως προϋπόθεση για την φυσική τους παρουσία στο σχολείο ζητάμε:

I. αφού τα τεστ του σαλιού είναι γραμμένα στην λίστα των εγκεκριμένων τεστ
Covid 19 του Υπουργείου Υγείας ημ. 8.03.21 (αρ. 67 και 73) θέλουμε να έχουν το δικαίωμα, εάν το θέλουν οι ίδιοι και οι γονείς τους, να επιλέξουν το τεστ του σάλιου και να αρνηθούν το παρεμβατικό χαρακτήρα ρινοφαρυγγικό τεστ και το κόστος να καλύπτεται από την Κυβέρνηση.

II. να μην είναι υποχρεωτικό το RAPID TEST στα σχολεία αφού:

(a). δεν υπάρχει ούτε έρευνα ούτε και επιστημονική τεκμηρίωση που να βεβαιώνει ότι τα παιδιά χωρίς συμπτώματα με μάσκα και σε απόσταση ασφαλείας
μεταδίδουν τον ιό,

(b). δεν μπορεί κανένας να μας δώσει την ΒΕΒΑΙΩΣΗ για την εμπειρία και
εκπαίδευση των λειτουργών που διενεργούν τη λήψη δείγματος για την εξέταση, ούτε για την αποτελεσματικότητα και ανάληψη ευθύνης σε περίπτωση
λανθασμένου αποτελέσματος.

(c). Δεν υπάρχει εκ μέρους των υπουργείων ΒΕΒΑΙΩΣΗ και ΑΝΑΛΗΨΗ
ΕΥΘΎΝΗΣ για πρόκληση βλάβης από αυτή τη συχνή παρεμβατική ιατρική
εξέταση στα παιδιά μας

III. Aφού δεν παρέχεται η εξ αποστάσεως εκπαίδευση σε όλα τα σχόλια επειδή ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΕΊΟ δεν είναι κατάλληλα εξοπλισμένο με κατάλληλα καταρτισμένο προσωπικό με εξαίρεση τις ιδιωτικές σχολές, θέλουμε να επιστρέψουν τα παιδιά μας στο σχολείο, να ακυρωθούν οι απουσίες που τους έβαλαν αφού το υπουργείο παιδείας και υγείας ουσιαστικά ανάγκαζαν να μείνουν σπίτι τα παιδιά που δεν ήθελαν να υποβληθουν σε τεστ καταπάτουντας τα δικαιώματα τους γραμμένα πιο πάνω.

IV. Θέλουμε τα Υπουργεία Παιδείας και Υγείας να αναλάβουν την ευθύνη για την ψυχολογική κατάσταση, το στιγματισμό και το μπούλινγκ που αντιμετωπίζουν τα παιδιά μας στο χώρο του σχολείου από καθηγητές και διευθυντές για τον εξαναγκασμό που επιβάλατε παράνομα για τη διενέργεια των rapid test ως
προϋπόθεση για την μάθηση και σταδιοδρομία τους

V.Αφού ανάγκασατε τα παιδιά να κάνουν μαθήματα εξ αποστάσεως είναι η υποχρέωση του υπουργείου παιδιάς να εξασφαλίσει ότι αυτό εφαρμόζετε σωστά. Θέλουμε όπως το Υπουργείο Παιδείας να τερματίσει την απαράδεκτη πρακτική της ΟΕΛΜΕΚ, λαμβανομένου υπόψη του συμφέροντος και την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών, η οποία (ΟΕΛΜΕΚ) έχει ανακοινώσει επίσημα στην Ιστοσελίδα της ότι καλεί τους καθηγητές και τους διευθυντές να μην κάνουν εξ αποστάσεως μαθήματα (online) διαβεβαιώνοντάς τους ότι θα τους στηρίξει νομικά και με όποιο άλλο απαραίτητο τρόπο.

Το διαδικτυακό ψήφισμα μπορεί να το βρει κανείς εδώ:
https://www.change.org/p/%CF%84%CE%B1-%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CF%8E%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CF%80%CE%B1%CE%B9%CE%B4%CE%B9%CF%8E%CE%BD-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BA%CF%8D%CF%80%CF%81%CE%BF-%CF%84%CE%B1-%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CF%89%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CF%80%CE%B1%CE%B9%CE%B4%CE%B9%CE%BF%CE%BD-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BA%CF%85%CF%80%CF%81%CE%BF?recruiter=1189894785&utm_source=share_petition&utm_medium=facebook_messenger_mobile&utm_campaign=psf_combo_share_abi&recruited_by_id=8c6c59f0-90df-11eb-a0b9-2184105b1f6c

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Κοινή ανακοίνωση ΑΕΚ και Ανόρθωσης

Πραγματοποιήθηκε χθες, συνάντηση μεταξύ αντιπροσωπειών των ΔΣ των Σωματείων ΑΕΚ και Ανόρθωσης με θέμα συζήτησης την οπαδική βία και την ποικιλότροπη έκφραση της εντός της

Aυξάνονται οι ποινές για το αδίκημα της υποκίνησης βίας ή μίσους λόγω γενετήσιου προσανατολισμού ή ταυτότητας φύλου με νόμο που ψήφισε η Ολομέλεια της Βουλής

Αύξηση ποινών για υποκίνηση βίας ή μίσους κατά των ΛΟΑΤΚΙ, τι αλλάζει Την σχετική πρόταση νόμου του Βουλευτή του ΑΚΕΛ Άριστου Δαμιανού ψήφισαν 30 Βουλευτές

error: Content is protected !!