Search
Close this search box.

Αυξημένα τα κρούσματα στη Λάρνακα

SkalaTimes

Αυξημένα τα κρούσματα στη Λάρνακα τις τελευταίες μέρες, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του SkalaTimes: σε ιδιωτικό σχολείο της πόλης έχουν εντοπιστεί γύρω στα 15 κρούσματα, ενώ σε δημοτικό σχολείο της πόλης, τα κρούσματα είναι επίσης αρκετά.

Πληροφορία που έφτασε στο SkalaTimes και αφορά το δημοτικό στο οποίο εντοπίστηκαν τα κρούσματα, (πληροφορία η οποία ακόμη δεν έχει επιβεβαιωθεί), κάνει λόγο για “δασκάλα που ενώ είχε ενημερωθεί πως είναι κρούσμα εντούτοις δίδασκε από το πρωί που ενημερώθηκε μέχρι το μεσημέρι, καθότι δεν θα υπήρχε αντικαταστάτρια της”, το SkalaTimes διερευνά την πληροφορία αυτή, που μοιάζει με “εξωπραγματική”.

Για τα 705 κρούσματα που καταγράφηκαν την περασμένη Παρασκευή (02/04) και για το πώς θα περάσουμε φέτος το Πάσχα, μίλησε στην εκπομπή του ΣΙΓΜΑ «Μεσημέρι και Κάτι», η Δρ. Μαρία Κολιού.
Η Δρ. Κολιού είπε πως δεν μπορούν τα κρούσματα μιας μέρας να αντιπροσωπεύουν την κατάσταση που επικρατεί στην κοινότητα, αλλά τόνισε πως τις τελευταίες μέρες παρουσιάζεται μια αυξητική τάση του ποσοστού θετικότητας στη Λάρνακα.
“Η Λάρνακα άρχισε να δείχνει αυξητική τάση ικανή να ξεπεράσει τις άλλες Επαρχίες, όχι όμως τη Λεμεσό”, είπε.

Ωστόσο, ο γνωστός γιατρός της πόλης μας Δρ Μάριος Κυριαζής με ανάρτηση του στο προσωπικό του λογαριασμό στο facebook διευκρινίζει μια σημαντική παράμετρο των θετικών κρουσμάτων που ανακοινώνονται καθημερινά:
“Θα ήθελα να καθησυχάσω κάπως αυτούς που ανησυχούν καθημερινά για τον αριθμό των θετικών τεστ. Είναι πολύ πιθανόν ορισμένα/πολλά/πάρα πολλά από αυτά τα τεστ να μην είναι θετικά, αλλά ‘ψευδώς θετικά’. Δηλαδή να ανακοινώνονται σαν θετικά, ενώ στην πραγματικότητα είναι αρνητικά!
Είναι γνωστό ότι ο ‘επιπολασμός’ (prevalence) μιας νόσου (δείκτης που αντικατοπτρίζει το ποσοστό ενεργών περιπτώσεων στον πληθυσμό) επηρεάζει την θετική προγνωστική τιμή (PPV) ενός τεστ. Δηλαδή ο αληθινός αριθμός των θετικών εξετάσεων εξαρτάται από άλλους επιδημιολογικούς παράγοντες.
Καθώς μειώνεται ο επιπολασμός της νόσου, αυξάνεται το ποσοστό των αποτελεσμάτων των τεστ που είναι ψευδώς θετικά (βγαίνουν θετικά ενώ είναι αρνητικά).
Αν ο επιπολασμός είναι 10%, τότε 20 από τα 100 θετικά αποτελέσματα θα ήταν ψευδώς θετικά.
Αν ο επιπολασμός είναι 1%, τότε 70 από τα 100 θετικά αποτελέσματα θα ήταν ψευδώς θετικά.
Αν ο επιπολασμός είναι 0.1%, τότε 96 από τα 100 θετικά αποτελέσματα θα ήταν ψευδώς θετικά (!)
(Στοιχεία από το Αμερικανικό FDA εδώ
https://www.fda.gov/medical-devices/letters-health-care-providers/potential-false-positive-results-antigen-tests-rapid-detection-sars-cov-2-letter-clinical-laboratory?fbclid=IwAR2xRsjraaHMBNhWU0rE744p2NoyUGSraKdsckMreaMD1PTjuRCuNWI4uAc

και εδώ:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7850182/?fbclid=IwAR0eaef6WrNhAj8FLERVAkRJkG9tFN5MxvG-63S9XbPKYq2vTxT9uSQ3f2I
)
Εφόσον δίνονται τόσα στοιχεία στην δημοσιότητα, καλό θα ήταν να δίνονται και οι πιθανοί αριθμοί των ‘ψευδώς θετικών’ τεστ κάτι που θα ελαττώσει ίσως σημαντικά, για να μην πω και πολύ σημαντικά, τους αριθμούς που ακούμε από τα ΜΜΕ. Έτσι ο κόσμος δεν θα είναι τόσο αγχωμένος.
Με απλά λόγια: οι αριθμοί ‘κρουσμάτων’ που ακούμε κάθε νύκτα, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα”.

Το SkalaTimes τονίζει ακόμη μια φορά τα αυτονόητα, πως η ευθύνη είναι στα χέρια όλων μας, χρειάζεται προσοχή με τους γνωστούς τρόπους που ακούμε εδώ και ένα χρόνο: Τηρούμε τους κανόνες υγιεινής.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Πιλοτική Εφαρμογή Προγράμματος Προαιρετικού Ολοήμερου Σχολείου Μέσης Εκπαίδευσης

Η Διεύθυνση Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ), μετά από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, προχωρεί στην πιλοτική εφαρμογή προγράμματος Προαιρετικού Ολοήμερου

error: Content is protected !!