Search
Close this search box.

Γεωργία Τσαλακού: “Ανέκαθεν θεωρούσα χρέος τη συμμετοχή στους συλλογικούς αγώνες για το αύριο που ονειρευόμαστε”

Η νεαρή δικηγόρος Γεωργία Τσαλακού, υποψήφια Βουλευτής Αμμοχώστου, με το ΑΚΕΛ Αριστερά Νέες Δυνάμεις, μιλά στο SkalaTimes και μας συστήνεται.
Ανάμεσα σε άλλα η Γεωργία Τσαλακού τονίζει: “Προσωπικά ωστόσο θεωρώ ότι και στη δικηγορία να μην ήμουν, η πολιτική και η ενασχόληση μου με τα κοινά θα ήταν και πάλι στη ζωή μου καθώς ανέκαθεν θεωρούσα χρέος τη συμμετοχή στους συλλογικούς αγώνες για το αύριο που ονειρευόμαστε”.

SkalaTimes

Την ωθεί μια νεαρή δικηγόρo να εμπλακεί στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές;
Η καθημερινή τριβή και ενασχόληση με τους νόμους αποτελεί ένα σημαντικό στοιχείο που ωθεί πιο εύκολα ίσως έναν δικηγόρο να ασχοληθεί με την πολιτική και να αξιώνει μια θέση στο νομοθετικό σώμα. Η εφαρμογή του νόμου στην πράξη και η καθημερινή μελέτη του ως αντικείμενο του επαγγέλματος βοηθά στο να αντιληφθείς τις τροποποιήσεις και τις προσθήκες που πρέπει να γίνουν σε υφιστάμενους νόμους αλλά και στη δημιουργία και κατάθεση προτάσεων. Περαιτέρω στην ορκωμοσία μας στην αποφοίτηση από τη νομική σχολή ορκιζόμαστε πίστη στην αλήθεια και στο δίκαιο, στοιχεία που πρέπει να χαρακτηρίζουν κάθε άτομο που βρίσκεται στην πολιτική σκηνή του τόπου. Προσωπικά ωστόσο θεωρώ ότι και στη δικηγορία να μην ήμουν, η πολιτική και η ενασχόληση μου με τα κοινά θα ήταν και πάλι στη ζωή μου καθώς ανέκαθεν θεωρούσα χρέος τη συμμετοχή στους συλλογικούς αγώνες για το
αύριο που ονειρευόμαστε.

Ποια η δικιά σου σχέση με την πολιτική;
Η ενασχόληση μου με την πολιτική και με τα κοινά αρχίζει με τη συμμετοχή μου στο νεολαιίστικο κίνημα της Αριστεράς, όπου και είχα την τιμή να εκλεγώ μέλος του Επαρχιακού Συμβουλίου ΕΔΟΝ Αμμοχώστου. Το 2016 συμμετείχα στις Δημοτικές εκλογές όπου και εκλέγηκα Δημοτικός Σύμβουλος Λύσης, από όπου είναι και η καταγωγή μου. Με την εμπλοκή μου στο Δημοτικό Συμβούλιο Λύσης έχω μια άμεση επαφή με την τοπική αυτοδιοίκηση ενός κατεχόμενου Δήμου με τις δυσκολίες που αυτό συνεπάγεται. Περαιτέρω, είμαι εκλελεγμένο μέλος του Γενικού Συμβουλίου ΠΟΓΟ.
Στην παρούσα φάση εκτελώ χρέη Επαρχιακής Γραμματέας ΠΟΓΟ Αμμοχώστου. Η συμμετοχή μου στο Γυναικείο Κίνημα της Αριστεράς αποτελεί για μένα ένα σημαντικό σταθμό στην προσπάθεια δημιουργίας της απαραίτητης κουλτούρας ισότητας που πρέπει να αφομοιωθεί στην κοινωνία.

Σήμερα που σε βρίσκουμε επαγγελματικά και ποια η δράση σου όσον αφορά την κοινωνική εμπλοκή;
Εργάζομαι ως συνεργάτης στο Δικηγορικό Γραφείο Savvopoulos Law Office με έδρα τη Λάρνακα όπου και είμαι υπεύθυνη για το δικαστηριακό τμήμα του γραφείου, καθώς επίσης είμαι και εγκεκριμένη διαμεσολαβητής.
Αναφορικά με την κοινωνική μου εμπλοκή, σε συνέχεια της συμμετοχής μου στο Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ με τους καθημερινούς αγώνες για την πραγματική και ουσιαστική ισότητα αλλά και στα καθημερινά κοινωνικά προβλήματα των γυναικών, συμμετέχω και στο Διοικητικό Συμβούλιο του Αθλητικού Μορφωτικού Ομίλου Λύσης, ΑΜΟΛ, το οποίο για χρόνια ήταν αδρανοποιημένο μέχρι και το 2017 όπου και είχα λάβει μέρος στην επανασύσταση και επαναλειτουργία του. Πρόκειται για ένα σωματείο με πλούσια κοινωνικοπολιτική δράση όπως ιστορικές ημερίδες, ποιητικές εκδηλώσεις, συζητήσεις.

Πιστεύεις ότι η πολιτική σκακιέρα του τόπου χρειάζεται νέους ανθρώπους; Ποιος θεωρείς ότι πρέπει να είναι ο ρόλος της γυναίκας στην Βουλή στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές;
Αυτό που χρειάζεται είναι ένα συνονθύλευμα παλαιού και νέου. Στην πολιτική σκακιέρα του τόπου χρειάζεται ο συνδυασμός της εμπειρίας και της νέας ιδέας όπου κατά την άποψη μου θα μπορούν να πετύχουν πολλά περισσότερα. Σίγουρα η συμμετοχή των νέων στην πολιτική και στα κέντρα λήψεως αποφάσεων θα φέρει νέες ιδέες καθώς επίσης και αμεσότητα στην προσέγγιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι νέοι σήμερα.
Οι γυναίκες οι οποίες εισέρχονται στη Βουλή πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες και να εμπλακούν με τέτοιο τρόπο ώστε να παύσουν τα στερεότυπα μεταξύ των 2 φύλων ώστε επιτέλους να επέλθει μετά από τόσους αγώνες η ισοτιμία και ισοτιμία που είναι το ζητούμενο στο συγκεκριμένο θέμα. Περαιτέρω στη βάση της βαθιάς ιδεολογικής προσέγγισης των γεγονότων της ιστορίας και του μέλλοντος, δεν υπάρχει αλλαγή, αγώνας και νίκη στην οποία η γυναίκα να μην έχει ισάξια συμμετοχή.

Κατά την δική σου άποψη ποια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα που έχει αντιμετωπίσει σήμερα η Αμμόχωστος;
Η καταπάτηση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, 550 και 789, που προνοούν την επιστροφή της περίκλειστης πόλης αποτελεί κατ’ εμένα το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει σήμερα η Αμμόχωστος. Σήμερα βιώνουμε το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης για να κάνει φεστιβάλ και πικ-νικ ο Ερτογάν. Για αυτό ακριβώς το λόγο, ή καλύτερα και για αυτό το λόγο θα πρέπει στην επικείμενη άτυπη διάσκεψη στη Γενεύη να είμαστε στοχοπροσυλωμένοι στη βάση λύσης Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα ως ερμηνεύεται από τα Ηνωμένα Έθνη. Το αποτέλεσμα της διάσκεψης είναι αυτό που θα καθορίσει όχι μόνο το θέμα της Αμμοχώστου αλλά και το μέλλον Ελληνοκυπρίων και
Τουρκοκυπρίων. Ακολούθως η ελεύθερη επαρχία Αμμόχωστου εδώ και ένα χρόνο βρίσκεται αντιμέτωπη με την πανδημία κτυπώντας την επαρχία στο μέγιστο βαθμό.
Ο τουριστικός τομέας έχε πληγεί σε πολύ μεγάλο βαθμό με αποτέλεσμα οικογένειες ολόκληρες εδώ και ένα χρόνο να αντιμετωπίζουν βιοποριστικό θέμα. Ο πρωτογενής τομέας επίσης έχει πληγεί, καθώς οι γεωργοί δεν μπορούν να σχεδιάσουν και να οργανώσουν την παραγωγή καθώς είναι άγνωστη η απορρόφηση στην αγορά. Και επειδή οι Αμμοχωστιανοί βρισκόμαστε σε όλη την Κύπρο ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα είναι η απουσία προσφυγικής πολιτικής, τόσο στη βοήθεια νέων ανθρώπων για απόκτηση στέγης αλλά και με τα προβλήματα στους προσφυγικούς συνοικισμούς. Οι προσφυγικοί συνοικισμοί βρίσκονται σε άθλια και τραγική κατάσταση δείχνοντας την εικόνα ενός κράτους που δεν ενδιαφέρεται για την ευημερία των πολιτών του.

Ποια ζητήματα θεωρείς ότι πρέπει να είναι ψηλά στην ατζέντα κάθε βουλευτή Αμμοχώστου;
Το θέμα της Αμμοχώστου και κατ΄ επέκταση η λύση του κυπριακού προβλήματος πρέπει να έχει πρώτιστο ρόλο στην ατζέντα κάθε βουλευτή Αμμοχώστου.
Ακολούθως είναι το θέμα της προσφυγικής πολιτικής. Θα πρέπει να χαραχθεί μια νέα προσφυγική πολιτική με αύξηση των προσφυγικών βοηθημάτων και στην ενίσχυση της δυνατότητας των εκτοπισμένων στη στέγαση ως επίσης και στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στους συνοικισμούς με την αναδόμηση τους και την υλοποίηση έργων υποδομής. Θα ήθελα να αναφέρω ωστόσο και ένα άλλο σημαντικό θέμα το οποίο πρέπει να βρίσκεται στην ατζέντα κάθε βουλευτή, και αυτό δεν είναι άλλο από την παιδεία. Θα πρέπει να επενδύσουμε στην παιδεία και να θέσουμε ως προτεραιότητα μας τη δημιουργία ενός ενιαίου και συμπεριληπτικού σχολείου χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς. Από την παιδεία αρχίζουν όλοι και από την παιδεία καθορίζονται κουλτούρες και συμπεριφορές.

Το ΑΚΕΛ τι έχει να προτείνει διαφορετικό από τα υπόλοιπα κόμματα σήμερα;
Αρχίζοντας από το κυπριακό, το ΑΚΕΛ είναι η πιο αξιόπιστη δύναμη λύσης του κυπριακού, όταν ακόμη σε καιρούς δύσκολους μίλησε για λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας και ότι η λύση του κυπριακού είναι σύμφυτη της επαναπροσέγγισης με τους Τουρκοκύπριους, και παρά τα κτυπήματα που δέχτηκε για αυτές του τις θέσεις, διαπιστώνει κανείς ότι όχι μόνο άντεξε αλλά έπεισε και για την ορθότητα του. Το ΑΚΕΛ δεν είναι μόνο εκπρόσωπος των εργαζομένων αλλά και η δύναμη τους και αντίστροφα η δύναμη του ΑΚΕΛ είναι οι εργαζόμενοι. Η ιστορία
καταδεικνύει ότι μπροστάρης για κάθε φιλολαϊκή κοινωνική αλλαγή είναι πάντα το ΑΚΕΛ ως ο κινητήριος μοχλός για να κερδηθούν βασικά δικαιώματα εργαζομένων εντός και εκτός Βουλής. Στα κοινωνικά θέματα σε όποια κοινωνική κατάκτηση και αν ανατρέξει κανείς δεν μπορεί να μην ιχνηλατήσει τη φωνή και τις θέσεις του ΑΚΕΛ.
Πρωτοπόρο στα θέματα γυναικών με προμετωπίδα το Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ όχι μόνο στα λόγια αλλά και στα έργα, με την εισαγωγή νομοθεσίας για την προστασία της εγκύου εργαζόμενης, της γυναίκας μονογονιού, την αύξηση της άδειας μητρότητας. Το ΑΚΕΛ ανέδειξε τη γυναίκα στα κέντρα λήψεως αποφάσεων όχι μέσω πολιτικής διάκρισης όπως είναι η ποσόστωση αλλά στη βάση μια βαθιάς ιδεολογικής κουλτούρας ισότητας που το διακατέχει. Επίσης κατά γενική ομολογία το ΑΚΕΛ είναι το κόμμα του πολιτισμού και των τεχνών, ο σεβασμός και η στήριξη του ΑΚΕΛ στους φορείς των τεχνών και του πολιτισμού είναι πάνω απ’ όλα συνεχής, διαρκής και ειλικρινής. Στα θέματα περιβάλλοντος το ΑΚΕΛ αγωνίζεται όλα αυτά τα χρόνια για ένα μοντέλο αειφόρου ανάπτυξης που διαπνέεται από θεμελιώδεις κοινωνικές και περιβαλλοντικές αρχές όπως το δικαίωμα όλων καθώς και των μελλοντικών γενιών να ζουν σε ένα υγιές περιβάλλον. Συνεπώς είναι ξεκάθαρο ότι το ΑΚΕΛ έχει θέσεις και προτάσεις για κάθε θέμα όχι μόνο σήμερα αλλά διαχρονικά.

Υπάρχει μία απαξίωση από τον κόσμο και πολλοί σκέφτονται να απέχουν από την εκλογική διαδικασία. Τι απαντάς σε αυτόν τον απογοητευμένο κόσμο;
Το δικαίωμα της ψήφου αποκτήθηκε μετά από πολλούς αγώνες και είναι το μέσο όλων μας για να εναντιωνόμαστε απέναντι σε πολιτικές φτωχοποίησης και εξαθλίωσης, απέναντι σε φαινόμενα διαφθοράς και διαπλοκής και ταυτόχρονα το μέσο για να στηρίζουμε πολιτικές δυνάμεις που έχουν αποδείξει με τους αγώνες τους, ότι βρίσκονται πάντα στο πλευρό του λαού και του τόπου. Στη γενικευμένη αγανάκτηση του κόσμου και στην απαξίωση του απέναντι στην εκλογική διαδικασία αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι η αποχή μόνο συνενοχή μπορεί να θεωρηθεί στις πολιτικές που μας επιβάλλονται και που δεν λαμβάνουν υπόψην τις ανάγκες των
καιρών.

Το δικό σου όραμα για τον τόπο μας ποιο είναι;
Να μου επιτραπεί να χρησιμοποιήσω στίχους αγαπημένου τραγουδιού που εκφράζουν το όραμα μου για τον τόπο. Να γίνει ξανά το χρυσοπράσινο φύλλο, η Κύπρος της αγάπης και του όνειρού, να γίνει ξανά η γη των κοριτσιών που γελούν και η γη των αγοριών που «μεθούν».

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Συνάντηση Βουλευτή Λάρνακας (ΔΗΣΥ) Πρόδρομου Αλαμπρίτη με την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας της Ελλάδας, Σοφία Ζαχαράκη

Σε ανάρτηση του ο Βουλευτής Λάρνακας (ΔΗΣΥ) Πρόδρομος Αλαμπρίτης ενημέρωσε πως πραγματοποίησε συνάντηση με την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας της Ελλάδας, κ. Σοφία Ζαχαράκη.

Παρουσίαση Βιβλίου: Λάρνακα, Υποψήφια Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης με πέρα από 4000 χρόνια συνεχούς ζωής και πολιτισμού

Ο Δήμαρχος Λάρνακας και το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης μας προσκαλούν στη παρουσίαση του βιβλίου του κ. Αλέξη Μιχαηλίδη με τίτλο “Λάρνακα: Υποψήφια Πολιτιστική Πρωτεύουσα

error: Content is protected !!