Search
Close this search box.

$2,1 δισ. σε μετανάστες εργάτες χωρίς χαρτιά δίνει η Νέα Υόρκη

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. («ΝΥΤ»). Οταν ο κορωνοϊός έφτασε στην πόλη της Νέας Υόρκης πριν από ένα χρόνο, έπληξε με μανία θύλακες μεταναστών χωρίς έγγραφα, σκοτώνοντας χιλιάδες και εξαλείφοντας τις υπηρεσίες και τις οικοδομικές εργασίες που είχαν κρατήσει στην επιφάνεια πολλές οικογένειες.

Κινήσεις σωτηρίας, όπως η ασφάλιση ανεργίας και οι ομοσπονδιακές επιταγές ανακούφισης ήταν απρόσιτες επειδή τα άτομα χωρίς έγγραφα δεν είναι επιλέξιμα για τις περισσότερες πολιτειακές ενισχύσεις. Αντ’ αυτού, βασίστηκαν σε τράπεζες τροφίμων, επιεικείς ιδιοκτήτες και δάνεια από φίλους.

Αλλά μετά από μια σαρωτική κίνηση από τους νομοθέτες αυτήν την εβδομάδα, η Νέα Υόρκη θα προσφέρει τώρα εφάπαξ πληρωμές έως και $15.600 σε μετανάστες χωρίς έγγραφα που έχασαν τη δουλειά τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η προσπάθεια -ένα ταμείο $2,1 δισ. στον κρατικό Προϋπολογισμό- είναι μακράν η μεγαλύτερη του είδους της στη χώρα και ένα σημάδι της αλλαγής της Πολιτείας προς τις πολιτικές που υποστηρίζονται από προοδευτικούς Δημοκρατικούς.

«Εχω γνωρίσει γείτονες που δεν μπόρεσαν να πληρώσουν ενοίκιο, ούτε έβαλαν φαγητό στο τραπέζι, ή δεν μπόρεσαν να δώσουν στα παιδιά τους ένα φορητό υπολογιστή όταν το δημόσιο σχολείο δεν τους τον πρόσφερε», είπε η γερουσιαστής Τζέσικα Ράμος (Jessica Ramos), Δημοκρατική από το Κουίνς και υποστηρίκτρια του ταμείου.

Το Εξαιρούμενο Ταμείο Εργαζομένων, μέρος της νέας κρατικής συμφωνίας Προϋπολογισμού, ύψους $212 δισ. που επιτεύχθηκε την Τρίτη, ήταν ένα από τα πιο επίμαχα σημεία συζήτησης κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, οι οποίες ξεπέρασαν την προθεσμία της 1ης Απριλίου.

Οι Ρεπουμπλικανοί επέκριναν αμέσως το μέτρο ως άσκοπο σε μια εποχή που πολλοί άλλοι Νεοϋορκέζοι αγωνίζονται ακόμα, ενώ ορισμένοι Δημοκρατικοί δήλωσαν ιδιωτικά ότι ένα πρόγραμμα διάσωσης που χρηματοδοτείται από το κοινό για άτομα που δεν είναι νόμιμα στη χώρα θα μπορούσε να γίνει μπούμερανγκ εναντίον τους στις μελλοντικές εκλογές.

«Το ερώτημα δεν είναι, βοηθάτε αυτούς τους εργαζόμενους, είναι πώς το κάνετε και πώς το διαμορφώνετε με τρόπο που να είναι υπερασπίσιμο σε αυτές τις εκλογικές περιοχές», δήλωσε ο Μπρους Γκιόρι (Bruce Gyory), Δημοκρατικός πολιτικός σύμβουλος. Οι εργαζόμενοι είχαν κάνει μια συναρπαστική υπόθεση ότι είχαν καταστραφεί από την πανδημία, είπε, αλλά ορισμένοι ψηφοφόροι της υπαίθρου και των προαστίων μπορεί να βλέπουν τις πληρωμές σαν ακριβό και άδικο ευεργέτημα για τους μη πολίτες.

Οι περισσότεροι Δημοκρατικοί δεν θα μιλούσαν δημοσίως για λάθος κινήσεις στο κόμμα τους, αλλά εσωτερικές συγκρούσεις εμφανίστηκαν στα κοινωνικά Μέσα Ενημέρωσης την Τρίτη, καθώς οι νομοθέτες διαφωνούσαν για την επιλεξιμότητα και αντάλλαξαν προσωπικές προσβολές.

Το ταμείο της Νέας Υόρκης επισκιάζει ένα παρόμοιο πρόγραμμα ανακούφισης που θεσπίστηκε στην Καλιφόρνια, όπου αξιωματούχοι δημιούργησαν ένα πρόγραμμα βοήθειας με μετρητά ύψους $75 εκατ. πέρυσι, το οποίο έδωσε στους μετανάστες χωρίς χαρτιά μια εφάπαξ πληρωμή $500 με σειρά προτεραιότητας.

Είναι δύσκολο να προσδιοριστεί ο αριθμός των οικογενειών χωρίς έγγραφα που ζουν στη Νέα Υόρκη, αλλά το αριστερό Ινστιτούτο Δημοσιονομικής Πολιτικής δήλωσε την Τετάρτη ότι το ταμείο θα μπορούσε να ωφελήσει έως και 290.000 άτομα σε όλη την Πολιτεία.

Οι εργαζόμενοι χωρίς έγγραφα θα μπορούσαν να λάβουν έως και $15.600, το ισοδύναμο των $300 την εβδομάδα για το προηγούμενο έτος, εάν μπορούν να επαληθεύσουν ότι ήταν κάτοικοι της Πολιτείας, μη επιλέξιμοι για ομοσπονδιακά επιδόματα ανεργίας και απώλεσαν εισόδημα ως αποτέλεσμα της πανδημίας. Αλλοι που μπορούν να αποδείξουν τουλάχιστον την κατοικία και την ταυτότητά τους και να παρέχουν κάποια τεκμηρίωση εργασίας, ίσως να δικαιούνται χαμηλότερο ποσό έως $3.200.

Η πρόταση βρήκε ανταπόκριση στη Γερουσία και τη Βουλή της Δημοκρατικής Πολιτείας, ιδίως μεταξύ των προοδευτικών που είχαν υποστηρίξει τη βοήθεια για περισσότερο από ένα χρόνο. Τους μήνες κοντά στη λήξη της προθεσμίας ψήφισης του Προϋπολογισμού, οι μετανάστες χωρίς χαρτιά προσπάθησαν να τραβήξουν την προσοχή στο πρόβλημά τους.

Πηγή: Εθνικός Κήρυξ Νέας Υόρκης / https://www.ekirikas.com/

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Συνάντηση Δημάρχου Λάρνακας κ. Ανδρέα Βύρα με Καταστηματάρχες και Κατοίκους για την Ανάπλαση της Πλατείας Ακροπόλεως και Πλατείας Αλκής

Ο Δήμος Λάρνακας ενημερώνει ότι την Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου 2024, διεξήχθη συνάντηση του Δημάρχου Λάρνακας κ. Ανδρέα Βύρα με καταστηματάρχες και κατοίκους της περιοχής στον

Ανακοίνωση ΑΚΕΛ Λάρνακας μετά από συνάντηση στη Στέγη Ηλικιωμένων «Άγιος Γεώργιος»

Αξιοποίηση του κενού χώρου Στέγης που προέκυψε ένεκα της μεταφοράς ασυνόδευτων ανήλικων για φιλοξενία ηλικιωμένων Με αφορμή τα γεγονότα με τους ασυνόδευτους ανήλικους, πραγματοποιήθηκε συνάντηση

error: Content is protected !!