Search
Close this search box.

Πάμπος Γαβριήλ: “Είμαι περήφανος που είμαι μέλος αυτού του Δημοτικού Συμβουλίου”

Την πρώτη του Απρίλη ο Δημοτικός Σύμβουλος Λάρνακας Πάμπος Γαβριήλ και επικεφαλής της Δημοτικής Ομάδας ΔΗΣΥ, με μια ανάρτηση του έγραφε για την μετακίνηση του Κεντρικού Ταχυδρομείου Λάρνακας και τη δημιουργία πλατείας στην περιοχή εκεί. Τότε αρκετοί από εμάς σπεύσαμε να σχολιάσουμε ότι το πρωταπριλιάτικο του αστείο ήταν…. πολύ καλό!
Εκείνο λοιπόν το πρωταπριλιάτικο αστείο, μετά την πρόσφατη επίσκεψη του Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Καρούσου, στη Λάρνακα, φαίνεται πως θα βγει αληθινό.
Το SkalaTimes κουβεντιάζει με τον κ. Γαβριήλ για τη μετακίνηση του κεντρικού ταχυδρομείου, τη νέα πλατεία που θα αποκτήσει η πόλη μας, σε μια μάλιστα ιδιαίτερη περιοχή της πόλης, με διατηρητέα κτήρια.
Ο κ. Γαβριήλ μας μιλά επίσης για το μέλλον της Λάρνακας έτσι όπως φαίνεται να εξελίσσεται σήμερα και ανάμεσα σε πολλά και ενδιαφέροντα τονίζει: “Είμαι περήφανος που είμαι μέλος αυτού του Δημοτικού Συμβουλίου. Η επιτυχία του έγκειται στην ομόνοια, τον αμοιβαίο σεβασμό και την προσήλωση στις υποχρεώσεις μας. Το Δημοτικό Συμβούλιο εκπροσωπεί τη Λάρνακα πρώτα και μετά τα κόμματα μας. Δεν κάνουμε αντιπολίτευση για χάρη της αντιπολίτευσης. Στηρίζουμε τον Δήμαρχο και όπου βλέπουμε ότι πρέπει να παρέμβουμε βρίσκουμε θετική ανταπόκριση. Όλες σχεδόν οι αποφάσεις είναι ομόφωνες. Αν υπάρχουν διαφωνίες είναι ανεξάρτητες κομματικών προελεύσεων. Υπάρχει απόλυτη ελευθερία στα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου να εκφραστούν και δεν υπάρχουν κομματικές ντιρεκτίβες, ιδιαίτερα στην ομάδα του ΔΗΣΥ, που είναι η μεγαλύτερη. Επίσης όταν χρειάζεται να ασκηθούν πιέσεις προς στη Κυβέρνηση για το καλό της πόλης, η ομάδα μας έχει καθοριστικό ρόλο, αφού οι Επαρχιακοί Γραμματείς του ΔΗΣΥ Λάρνακας και Αμμοχώστου είναι μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου. Με αυτόν το τρόπο καταφέραμε να υπάρχει μια τέλεια συνεργασία μεταξύ του Δημοτικού Συμβουλίου και της Κυβέρνησης”.

SkalaTimes


Κύριε Γαβριήλ, ένα πρωταπριλιάτικο αστείο σε ανάρτηση σας βγήκε αληθινό….Πείτε μας δυο λόγια για αυτό.
Είναι γεγονός ότι με ξάφνιασε η ταχύτητα με την οποία κινήθηκε και το εύρος αποδοχής, μιας ιδέας που υπέβαλα ως πρωταπριλιάτικο αστείο. Βοήθησε πολύ η συγκυρία της σύσκεψης με τον Υπουργό Μεταφορών και Έργων στις 4 Απριλίου. Εκεί ο Δήμαρχος έκανε αναφορά στην “πρωταπριλιάτικη” υπόσχεση του Αναστασιάδη, σαν εισήγηση, με αποτέλεσμα να κριθεί σοβαρή, σωστή και υλοποιήσιμη. Απομένει πλέον η επιμονή και μεθόδευση.
Φανταστείτε πόσο όμορφη θα είναι μια τεράστια πλατεία πλακόστρωτη, που θα περικλείεται από τα κλασικά κτίρια των παλαιών δικαστηρίων, την Επαρχιακή Διοίκηση, το παλαιό Τελωνείο, τις πρώην αποθήκες του τελωνείου και νυν πινακοθήκη, το κτίριο του ΚΟΤ, την πρώην Οθωμανική Τράπεζα και το κτίριο τους αστυνομίας. Και απέναντι η θάλασσα.

Ακούγονται πολύ όμορφα όλα αυτά. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα πρόκειται για μια τεράστια άδεια πλατεία...
Εννοείται ότι πρέπει να δημιουργηθούν συνθήκες για δημιουργία χώρων εστίασης και καφετεριών. Πρέπει να μεριμνηθεί φυσικά και η τοποιοτέχνηση, αλλά και τα δέντρα και οι χώροι πρασίνου. Μην ξεχνάτε ότι η αναπαλαιωμένη πρώην Λέσχη Λάρνακας μετατρέπεται πλέον σε Πολυχώρο Δημιουργικότητας και Πολιτισμού, όπου θα φιλοξενηθούν παραδοσιακές τέχνες και επαγγέλματα, όπως ζωγραφική, γλυπτική, κεραμική, λευκαρίτικα, καλαθοπλεκτική κλπ. Ή αποβάθρα επίσης μπορεί να τύχει εκμετάλλευσης για ουζερί κλπ., ως προέκταση της πλακόστρωτης πλατείας που θα δημιουργηθεί θα είναι μια αρμονική συνέχεια των Φοινικούδων.
Δεν χρειάζεται πολλή φαντασία για να αντιληφθεί όποιος γνωρίζει την περιοχή ότι αυτή η μετατροπή θα δώσει νέο χαρακτήρα και ταυτότητα, όχι μόνο στην Λάρνακα αλλά θα είναι από τις ομορφότερες πλατείες στην Κύπρο.

Θεωρείτε πως η Λάρνακα θα αλλάξει πρόσωπο μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια;
Η Λάρνακα ήδη αλλάζει. Τα επόμενα 5 με 10 χρόνια θα μεταμορφωθεί σε μια ακόμα πιο σύγχρονη πόλη που αγκαλιάζει την ιστορία, την αειφορία, πολίτες και επισκέπτες. Μπορώ να μιλώ για ώρες πως βλέπω το μέλλον της Λάρνακας…. Φανταστείτε ότι στο κέντρο θα ολοκληρωθούν τα έργα Λιμανιού-Μαρίνας, το αρχαιολογικό μουσείο θα ενωθεί με το αρχαίο λιμάνι και το ψηφιδωτό με τους άθλους του Ηρακλή που θα αναδειχθεί, με πεζογέφυρα. Το Παλαιό Νοσοκομείο θα μετατραπεί σε Δημοτικό Μέγαρο, ο χώρος έναντι του Παγκυπρίου Λυκείου θα εξωραϊστεί και οι παράγκες θα απομακρυνθούν και θα γίνουν καταστήματα και δημόσιος χώρος στάθμευσης.
Στο παραλιακό μέτωπο θα αξιοποιηθούν οι χώροι των πετρελαιοδεξαμενών που απομακρύνονται, με τη δημιουργία πάρκων, πεζοδρόμων, ποδηλατοδρόμων. Οι πολίτες θα μπορούν πλέον να απολαμβάνουν μια παραλία την οποία στερήθηκαν εδώ και χρόνια.
Έχει επανέλθει η ιδέα να ενωθεί η περιοχή Μακένζυ με το Μενεού. Αν γίνει αυτό θα έχουμε συνεχόμενη εκμεταλλεύσιμη θάλασσα από την Δεκέλεια μέχρι τον Φάρο των Περβολιών. Την μεγαλύτερη και ωραιότερη της Κύπρου. Η άρνηση της Πολιτικής Αεροπορίας για σκοπούς ασφάλειας δεν πρέπει να υφίσταται πλέον. Σίγουρα υπάρχουν τρόποι να ξεπεραστεί και θα ξεπεραστεί. Τίποτε δεν πρέπει πλέον να κρατεί αιχμάλωτη τη Λάρνακα.
Ο Δήμος θα μεγαλώσει με όλα τα πλεονεκτήματα που προσφέρονται σε ένα μεγάλο Δήμο. Λάρνακα, Αραδίππου, Λειβάδια και Ορόκλινη ήδη αναμένεται να ενοποιηθούν με το νέο σχέδιο Τοπικής Αυτοδιοίκησης με πολλαπλά οφέλη.
Είναι φυσικά δεδομένο ότι χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια, σοβαρός προγραμματισμός, συντονισμός και παρακολούθηση όλων αυτών των έργων.
Πέρα από αυτά που μεθοδεύονται, θα πρέπει να επισημάνουμε και αυτά που λείπουν, ή αγνοούνται. Το πλεονέκτημα που έχουμε για θρησκευτικό τουρισμό. Πέραν της περισσότερης προβολής που πρέπει να τύχει το μνημείο της εκκλησίας του Αγίου Λαζάρου, ο τάφος του Αγίου Θεράποντα που είναι εγκατελειμμένος στο κέντρο σχεδόν της Λάρνακας, δεν επιτρέπεται να παραμένει άγνωστος και να μην είναι προσβάσιμος.
Πιστεύω ότι μας λείπει η διαδραστικότητα στη θάλασσα και τις παραλίες μας. Εννοώ πλατφόρμες για βουτιές ή και απλά πλωτά μέσα για παιγνίδι. Υπάρχουν και εδώ γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, κυρίως από την Αρχή Λιμένων. Χαίρομαι που ο Δήμαρχος συμφωνεί και ήδη μεθοδεύεται ένα τέτοιο έργο.

Το νυν Δημοτικό Συμβούλιο έχει πετύχει όσα δεν είχαμε πετύχει τόσα χρόνια, πού οφείλεται αυτό;
Είμαι περήφανος που είμαι μέλος αυτού του Δημοτικού Συμβουλίου. Η επιτυχία του έγκειται στην ομόνοια, τον αμοιβαίο σεβασμό και την προσήλωση στις υποχρεώσεις μας. Το Δημοτικό Συμβούλιο εκπροσωπεί τη Λάρνακα πρώτα και μετά τα κόμματα μας. Δεν κάνουμε αντιπολίτευση για χάρη της αντιπολίτευσης. Στηρίζουμε τον Δήμαρχο και όπου βλέπουμε ότι πρέπει να παρέμβουμε βρίσκουμε θετική ανταπόκριση. Όλες σχεδόν οι αποφάσεις είναι ομόφωνες. Αν υπάρχουν διαφωνίες είναι ανεξάρτητες κομματικών προελεύσεων. Υπάρχει απόλυτη ελευθερία στα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου να εκφραστούν και δεν υπάρχουν κομματικές ντιρεκτίβες, ιδιαίτερα στην ομάδα του ΔΗΣΥ, που είναι η μεγαλύτερη.
Επίσης όταν χρειάζεται να ασκηθούν πιέσεις προς στη Κυβέρνηση για το καλό της πόλης, η ομάδα μας έχει καθοριστικό ρόλο, αφού οι Επαρχιακοί Γραμματείς του ΔΗΣΥ Λάρνακας και Αμμοχώστου είναι μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου. Με αυτόν το τρόπο καταφέραμε να υπάρχει μια τέλεια συνεργασία μεταξύ του Δημοτικού Συμβουλίου και της Κυβέρνησης.
Θέλω επίσης να αναφέρω ότι σπάνια η συνεδρίαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου διάρκεσε πέραν των 2 ωρών, ενώ άλλα Δημοτικά Συμβούλια συνήθως συνεδριάζουν για περισσότερο από 6 ώρες. Αυτό από μόνο του δείχνει την μεθοδικότητα και αλληλοσεβασμό του Συμβουλίου μας, που δεν επιδέχεται άκυρες και ανούσιες αντιπαλότητες.

Το δικό σας όραμα για την Λάρνακα σήμερα κ. Γαβριήλ;
Θέλω να ζω σε μια πόλη που θα προσφέρει ένα ψηλό επίπεδο ζωής σε καθαρό περιβάλλον, καθαρές και προσβάσιμες παραλίες για όλους τους Δημότες. Να προσφέρει ευκαιρία στους νέους της να ολοκληρώνουν την μόρφωση τους και να σταδιοδρομήσουν, αν το θέλουν, στη πόλη τους με ασφάλεια και εμπιστοσύνη στο μέλλον. Μια πόλη με ανοιχτούς χώρους, πλατείες, πάρκα, πεζόδρομους και ποδηλατόδρομους, χώρους αναψυχής για όλα τα γούστα, ηρεμία και ευημερία.
Αυτή τη Λάρνακα θέλω να δω για τα παιδιά και τα εγγόνια μου.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Συνάντηση Δημάρχου Λάρνακας κ. Ανδρέα Βύρα με Καταστηματάρχες και Κατοίκους για την Ανάπλαση της Πλατείας Ακροπόλεως και Πλατείας Αλκής

Ο Δήμος Λάρνακας ενημερώνει ότι την Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου 2024, διεξήχθη συνάντηση του Δημάρχου Λάρνακας κ. Ανδρέα Βύρα με καταστηματάρχες και κατοίκους της περιοχής στον

Ανακοίνωση ΑΚΕΛ Λάρνακας μετά από συνάντηση στη Στέγη Ηλικιωμένων «Άγιος Γεώργιος»

Αξιοποίηση του κενού χώρου Στέγης που προέκυψε ένεκα της μεταφοράς ασυνόδευτων ανήλικων για φιλοξενία ηλικιωμένων Με αφορμή τα γεγονότα με τους ασυνόδευτους ανήλικους, πραγματοποιήθηκε συνάντηση

Παγκόσμια Ημέρα Καθαρισμού των Ακτών

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Κάθε χρόνο, στις 21 Σεπτεμβρίου, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Καθαρισμού των Ακτών, για να θυμόμαστε πως σαν πολίτες έχουμε χρέος και ευθύνη να κρατάμε τις

error: Content is protected !!