Search
Close this search box.

Αλέξης Μιχαηλίδης: “Η αδιαφορία του Τμήματος Αρχαιοτήτων είναι μέχρι σήμερα σκανδαλώδης”

Της Γιώτας Δημητρίου

Η Λάρνακα έρμαιο στις ορέξεις του Τμήματος Αρχαιοτήτων;
Φαίνεται πως για ακόμη μια φορά το Τμήμα Αρχαιοτήτων αδιαφορεί πλήρως για αρχαιολογικούς και πολιτιστικούς θησαυρούς της πόλης και επαρχίας Λάρνακας και όχι, δεν είναι η πρώτη φορά!
(Βλέπε περίπτωση Πύλας: https://www.skalatimes.com/2020/02/17/pyla-arxaia-vivliothiki-kolosiergia-tmima-arxaiotitwn/ κ.α)

Προβληματισμό προκάλεσε η ανάρτηση του δημοτικού συμβούλου Πάμπου Γαβριήλ, ο οποίος “ανέσυρε από τα αζήτητα” ένα αρχαίο θρησκευτικό μνημείο της πόλης μας, το οποίο το Τμήμα Αρχαιοτήτων έχει….ξεχάσει. Και δυστυχώς δεν είναι το μοναδικό αρχαίο μνημείο στη πόλη και επαρχία Λάρνακας για το οποίο το Τμήμα Αρχαιοτήτων αδιαφορεί.

Ο λόγος για το μνήμα του Αγίου Θεράποντος του οποίου η ανάδειξη θα μπορέσει να φέρει θρησκευτικό τουρισμό στη πόλη μας, αλλά παράλληλα η πολιτιστική του αξία δεν επιτρέπει τον “ενταφιασμό” του και την αδιαφορία της πολιτείας!

Από το 2017 συζητήθηκε το θέμα αυτό, ενώ το 2019 η Λάρνακα είχε την επιβεβαίωση της τότε Υπουργού Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων κ. Βασιλικής Αναστασιάδου ότι εντός του Μάρτη, του 2019, θα άρχιζαν οι απαιτούμενες εργασίες.
Μετά από σχετική ερώτηση της βουλευτού του ΔΗΣΥ της εκλογικής περιφέρειας Λ/κας, Αννίτας Δημητρίου η τότε Υπουργός είχε πει ότι το Τμήμα Αρχαιοτήτων, με επιστολή του ημερ. 29/09/2017, ζήτησε από το Υπουργείο Εσωτερικών, να μην προβεί σε ανανέωση της σύμβασης μίσθωσης του Τ/Κ τεμαχίου γης επί του οποίου βρίσκεται ο σταθμός πετρελαιοειδών και στο οποίο ανευρέθηκε το εν λόγω Αρχαίο Μνημείο.
«Λόγω του ότι η μετακίνηση του πρατηρίου ενδέχεται να πραγματοποιηθεί σε βάθος χρόνου, το Τμήμα Αρχαιοτήτων, διαβλέποντας την ανάγκη ανάδειξης του σημαντικού αυτού Μνημείου, το οποίο μέχρι σήμερα παραμένει καλυμμένο με πρόχειρες κατασκευές, ζήτησε από την διαχειρίστρια εταιρεία του πρατηρίου, να συνδράμει για την ανέγερση στεγάστρου, το οποίο θα επιτρέψει την αποκάλυψη του τάφου.
Η εταιρεία ανταποκρίθηκε θετικά και υπολογίζεται ότι, μέχρι τον Μάρτιο του 2019, θα ανεγερθεί το στέγαστρο, ενώ παράλληλα θα πραγματοποιηθούν και εργασίες καθαρισμού και εξωραϊσμού του χώρου, στο βαθμό που δύναται λόγω της παρουσίας του σταθμού πετρελαιοειδών. Με την νέα αυτή εξέλιξη, το Μνημείο θα είναι ορατό και επισκέψιμο, με αυστηρούς όμως όρους, για την ασφάλεια του κοινού».
Παρόλα αυτά, βρισκόμαστε στον Απρίλιο του 2021 και τίποτα απολύτως δεν έχει γίνει.

Τα σχόλια συνδημοτών μας κάτω από την σχετική ανάρτηση του δημοτικού συμβούλου, πολλά και ενδιαφέροντα, ανάμεσα τους και σχόλιο από τον πρώην αντιδήμαρχο Λάρνακας κ. Αλέξη Μιχαηλίδη, τα παραθέτουμε αυτούσια:

“Από το 1974 ανακαλύφτηκε η εκκλησία τού Αγίου Θεράποντος όταν τέθηκε και πυρκαγιά στο τουρκοκυπριακο σχολείο αλλά για κάποιο λόγο όλα τα κρύβουμε κάτω από το χώμα για κάποιο λόγο, θυμάμαι την μάνα μου πού το έλεγε για πολλά χρόνια..γιατί στους πιο παλιούς σκαλιωτες ήταν γνωστό ότι υπήρχε εκκλησία εκεί κάτω”.

“Εγώ έχω κατέβει μέσα και έχω βγάλει και φωτογραφίες. Ήταν εκκλησία πιο μεγάλη από ότι φαίνεται, οι τοίχοι είναι κρουσμένοι και ρίξανε και πολλά χώματα από μεγάλη τρύπα που είχαν βγάλει από πάνω μόλις κατέβεις κάτω αριστερά είναι ο τάφος και πιο μέσα είναι η εκκλησία”.

“Eγω ξερω τα παντα διοτι το πατρικο μου ηταν απεναντι .Μικρουλα τον επισκευθηκα .Ηταν υπογειο κατεβαινες με ξυληνες σκαλες παντου ειχε χαλια.Για τους Ελληνες ηταν ο ταφος του Αγιου Θεραποντος για τους μΜουσουλμανους ο ταφος του αραβα Τουραπη που πεθανε περι το 6 ον αιωνα σε επιδρομη στην Κυπρο με την αδελφη του Μωαμεθ.Γι αυτον τονλογο ειναι μετα την Μεκκα το δευτερο προσκυνημα μαζι με το Τεκκε.Θυμουμαι την εποχη του ραμα,ανιου γεμιζεν ο δρομος λεοφωρεια προσκυνητες Τουρκους.Τα θυμουμαι ολα.Οι Τουρκαλες ειχαν τα χερια τους κοκκινα απο την χεννα”

” Η μητέρα μου «αιωνία της η μνήμη» τη δεκαετία 1940 πήγαινε τακτικά πολλές φορές μαζί της και εγώ και άναβε κερί και η Τουρκού που ήταν εκεί μας κέρναγε καφέ”.

Σχόλιο του πρώην αντιδήμαρχου Λάρνακας κ. Αλέξη Μιχαηλίδη: “Ο τάφος του Αγίου Θεράποντα είναι γνωστός από αιώνες και είναι αρχαίο μνημείο. Οι Τούρκοι μετά το 1571 μετάτρεψαν τον βυζαντινό ναό σε τζαμί και έκτισαν μιναρέ. Για τον τάφο έλεγαν είναι κάποιος δικός τους που σκοτώθηκε κατά την εισβολή το 1571. Τα κτίσματα δεν άντεξαν τον χρόνο και κατέρρευσαν την δεκαετία 1920/30. Παρέμεινε μόνο η κατακόμβη του τάφου του Αγίου Θεράποντα. Η παραμέληση από το τμήμα αρχαιοτήτων και οι επεμβάσεις από το πρατήριο έκαναν την οροφή της κατακόμβης να καταρρεύσει. Ο Γυμνασιάρχης του διπλανού Γυμνασίου Δροσιάς όπως και ο Δήμος έκαναν συνέχεια διαβήματα για αναστύλωση του μνημείου από το 2000 αλλά η αδιαφορία του Τμήματος Αρχαιοτήτων είναι μέχρι σήμερα σκανδαλώδης”.

Το SkalaTimes θα επανέλθει στο θέμα αυτό.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

1 thought on “Αλέξης Μιχαηλίδης: “Η αδιαφορία του Τμήματος Αρχαιοτήτων είναι μέχρι σήμερα σκανδαλώδης””

  1. Η αξιοποίηση του αρχαίου μνημείου του Τάφου του Αγίου Θεράποντα, ή του Τουραπή για τους Μουσουλμάνους, είναι υποχρέωση της Πολιτείας και της Εκκλησίας. Με την ανάδειξη και αξιοποίηση του πολιτιστικού και θρησκευτικού αυτού μνημείου, προάγεται τόσο ο πολιτισμός, όσο και ο τουρισμός, για να μην αναφερθώ και στις θρησκευτικές υποχρεώσεις των ταγών της εκκλησίας μας και ιδιαίτερα του Μητροπολίτη Κιτίου.
    Συγχαρητήρια στη Γιώτα Δημητρίου και στο Skala Times για την επέμβαση τους

Comments are closed.

On Key

Related Posts

error: Content is protected !!