Search
Close this search box.

Η ανάγκη μεταρρύθμισης στην τοπική αυτοδιοίκηση δεν δικαιολογεί τη λήψη βιαστικών αποφάσεων

Άρθρο του Ιάσωνα Ιασωνίδη
Αντιδήμαρχος Λάρνακας και Υποψήφιος Βουλευτής Λάρνακας (ΔΗΚΟ)



Είναι, πλέον, δεδομένο πως με το πέρας των χρόνων τα αστικά κέντρα θα αποκτούν όλο και περισσότερο πληθυσμό, με την ευθύνη μίας σωστής και αειφόρου διαχείρισης, να γίνεται όλο και μεγαλύτερη.

Έρευνες του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) δείχνουν ότι μέχρι το 2030, 5 δισεκατομμύρια κατοίκων του πλανήτη, από τα 8.1 δισεκατομμύρια, θα ζουν σε πόλεις. Με την Κύπρο να μην αποτελεί εξαίρεση από αυτή τη συνθήκη.

Τα αστικά κέντρα, λοιπόν, και οι τοπικές αρχές που έχουν την άμεση ευθύνη, βρίσκονται μπροστά σε μία πρόκληση ενός πολυπολιτισμικού περιβάλλοντος, το οποίο οφείλουν να διαχειριστούν με τρόπο τέτοιο, που θα προασπίζει τα δικαιώματα των πολιτών του, θα δημιουργεί συνθήκες μίας συνεχούς αναβάθμισης της ποιότητας ζωής τους, θα προάγει την κοινωνική συνοχή, την ατομική ελευθερία και προπάντων τη δικαιοσύνη.

Σε περιόδους δε, που η οικονομία βρίσκεται σε μία μακρά περίοδο ύφεσης και η κοινωνική συνοχή πλήττεται από διάφορους παράγοντες, η ανάγκη για ενοποίηση των δήμων μέσα από μία ποιοτική μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι περισσότερο επιβεβλημένη από κάθε άλλη φορά. Ωστόσο, αυτό δεν δικαιολογεί τις όποιες βιαστικές και τυχόν αψυχολόγητες αποφάσεις ως προς την εφαρμογή μιας τέτοιας μεταρρύθμισης.

Η πρόταση της κυβέρνησης και του υπουργείου Εσωτερικών για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την τοπική αυτοδιοίκηση παράλληλα με τις βουλευτικές εκλογές, δεν μπορεί παρά να μας βρει απέναντι. Ο τρόπος που προωθείται το συγκεκριμένο δημοψήφισμα, σε μία τέτοια περίοδο, θεωρούμε πως θα προκαλέσει σύγχυση ανάμεσα στους πολίτες, την ίδια στιγμή που κανείς αρμόδιος δεν αναλαμβάνει να εξηγήσει τι ακριβώς θα περιλαμβάνει μια τέτοια μεταρρύθμιση και πώς θα επηρεάσει την καθημερινότητά μας. Όπως ήδη ξεκαθάρισα, η μεταρρύθμιση είναι αναγκαία, αλλά πρέπει να υλοποιηθεί στη βάση ξεκάθαρων θέσεων και με σωστό προγραμματισμό.

Πριν ζητήσουμε από τους πολίτες να αποφασίσουν οφείλουμε να τους ενημερώσουμε. Το αρμόδιο υπουργείο που έχει στη διάθεσή του το νομοσχέδιο και τις ανάλογες μελέτες, να προχωρήσει σε ενδελεχή ανάλυσή του προς το κοινό, εξηγώντας τι ακριβώς προνοεί. Όταν και εφόσον η κυβέρνηση ενημερώσει το κοινό, τότε και μόνο θα έχει ουσία η διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος.

Ενός δημοψηφίσματος, όμως, που θα πραγματοποιηθεί τοπικά, με τους δημότες να καλούνται να επιλέξουν, όχι ανάμεσα στο δήμο της προτίμησής τους, αλλά ανάμεσα σε δύο επιλογές κλειστού τύπου, όπως θα καθοριστούν από τα αρμόδια όργανα.

Ως αντιδήμαρχος Λάρνακας και ως δήμος συλλογικά, αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη μεταρρύθμισης και είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με όποιους δήμους μας ορίσει η εφαρμογή του εν λόγω μεταρρυθμιστικού σχεδίου. Στόχος μας είναι η δημιουργία μιας ακόμη πιο δυνατής δημοτικής ομάδας, που στόχο θα έχει την περεταίρω ανάπτυξη της πόλης και της επαρχίας μας.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Συνάντηση Δημάρχου Λάρνακας κ. Ανδρέα Βύρα με Καταστηματάρχες και Κατοίκους για την Ανάπλαση της Πλατείας Ακροπόλεως και Πλατείας Αλκής

Ο Δήμος Λάρνακας ενημερώνει ότι την Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου 2024, διεξήχθη συνάντηση του Δημάρχου Λάρνακας κ. Ανδρέα Βύρα με καταστηματάρχες και κατοίκους της περιοχής στον

Ανακοίνωση ΑΚΕΛ Λάρνακας μετά από συνάντηση στη Στέγη Ηλικιωμένων «Άγιος Γεώργιος»

Αξιοποίηση του κενού χώρου Στέγης που προέκυψε ένεκα της μεταφοράς ασυνόδευτων ανήλικων για φιλοξενία ηλικιωμένων Με αφορμή τα γεγονότα με τους ασυνόδευτους ανήλικους, πραγματοποιήθηκε συνάντηση

Παγκόσμια Ημέρα Καθαρισμού των Ακτών

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Κάθε χρόνο, στις 21 Σεπτεμβρίου, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Καθαρισμού των Ακτών, για να θυμόμαστε πως σαν πολίτες έχουμε χρέος και ευθύνη να κρατάμε τις

Πολιτιστικό Ημερολόγιο Λάρνακας

Κινηματογράφος, street food, συναυλίες και άλλες υπέροχες προτάσεις για τις εξόδους σας στην Λάρνακα. Εσείς που θα πάτε; ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ  Δευτέρα 23/9/2024  Ώρα: 8:30 μ.μ. ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

error: Content is protected !!