Search
Close this search box.

Η Κύπρος αποχαιρετά τον σπουδαίο ποιητή Μιχάλη Πασιαρδή

Την τελευταία του πνοή άφησε σήμερα, ο Κύπριος Ποιητής και συγγραφέας Μιχάλης Πασιαρδής σε ηλικία 80 ετών.

Γεννήθηκε το 1941 στο χωριό Τσέρι της επαρχίας Λευκωσίας και αποφοίτησε από το Παγκύπριο Γυμνάσιο. Το 1964 προσελήφθη στο Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου, όπου εργάστηκε για πολλά χρόνια ως λειτουργός προγραμμάτων στο ραδιόφωνο, μέχρι την αφυπηρέτησή του το 2001, αλλά συνέχισε τη συνεργασία του με το ραδιόφωνο.

Με την ποίηση ασχολήθηκε από τα μαθητικά του χρόνια. Ήταν ένας από τους πιο αξιόλογους Κυπρίους ποιητές της γενιάς μετά την Ανεξαρτησία. Ποιήματά του δημοσιεύθηκαν σε πολλά έντυπα και περιελήφθησαν σε ανθολογίες. Αρκετά μελοποιήθηκαν από διάφορους μουσικοσυνθέτες. Έγραψε ποίηση τόσο στην πανελλήνια δημοτική όσο και στο κυπριακό γλωσσικό ιδίωμα. Η ποιητική του δημιουργία διαπνέεται από μια βαθιά αγάπη για τον τόπο του. Έχει εκδώσει πολλές ποιητικές συλλογές:

  1. Ποιήματα (1962).
  2. Μονόλογος μέ τό πρῶτο ἀστέρι (1964).
  3. Ποιήματα II (1964).
  4. Ποιήματα III (1967).
  5. Ὁ Δρόμος τῆς Ποίησης. 1959-1969 (1970).
  6. Δια-στάσεις (1972).
  7. Ὁ Δρόμος τῆς Ποίησης, Β’ (1976).
  8. Ὁ Δρόμος τῆς Ποίησης, Γ’ (1977).
  9. Πέντε Κύκλοι (1981).
  10. Ἐρημίων ὁ Στυλίτης (1981).
  11. Πάροδος (1983).
  12. Συμβάντα (1984).

    Διακρίσεις:
    Κρατικό Βραβείο Ποίησης, 1972
    Μεγάλο Βραβείο Θεάτρου του Θ.Ο.Κ., 2015
    Αριστείο Γραμμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, 2016

    H Κύπρος αποχαιρετά τον σπουδαίο ποιητή που “έφυγε” για το μεγάλο ταξίδι σήμερα, Μεγάλο Σάββατο
    Aρκετοί άνθρωποι του πολιτισμού και των γραμμάτων στα ΜΚΔ αποχαιρέτησαν με το δικό τους τρόπο τον Μιχάλη Πασιαρδή.

Κώστας Κώστα
Αντίο αγαπημένε μου Μιχάλη Πασιαρδή…
Ασχημα τα νέα σήμερα για το νησί μας. Ενας σπουδαίος πνευματικός δημιουργός και ένας άνθρωπος με Α κεφαλαίο έφυγε σήμερα για το μεγάλο ταξίδι. Οσοι είχαμε την τύχη να σε γνωρίσουμε απο κοντά, ξέρουμε πολύ καλά πως όσο σπουδαίος ποιητης ήσουν, άλλο τόσο απλός και ανθρώπινος ήσουν.
Σπάνια περίπτωση και ανθρώπου και δημιουργού. Ποτέ δεν έλεγε κακό λόγο για κανένα.
Ο Μιχάλης Πασιαρδής ήταν ένας από τους πλέον σημαντικούς δημιουργούς που γέννησε η Κύπρος μας. Η αξία του ξεπερνά κατά πολύ τα σύνορα της μικρής μας πατρίδας. Μεταξύ πολλών άλλων αρετών ήταν και ο πλέον μελοποιημνεος ποιητης της Κύπρου
Αντίο Μιχάλη μου.
Σε ευχαριστούμε για τις ατέλιωτες συζητησεις στην καντίνα του ΡΙΚ. Πάντα είχες κρυμμένο στο σακκάκι σου ένα καινούργιο σου ποίημα για να μας διαβάσεις. Πάντα μας άκουγες με προσοχή. Δεν ξεχώριζες κανένα. Σε όλους είχες ένα καλό κλόγο να πεις. Πάντα με ευγένεια και καλοσύνη.
ετσι έλεγες συχνά:
«το λλίον ένι το πολλύν, τούτη ένι η αρκοντιά μας
πάππου προς πάππου στούν την γην,
τζι εμείς τζαι τα παιθκιά μας
τζι αν θέλετε η Τζύπρου μας πάλε να ξαναζήσει
μέσα στο λλίον το πολλύν καθένας μας να ζήσει».
Το πιο κάτω απόσπασμα είναι ο επίλογος της ομιλίας που είχα την τιμή να εκφωνήσω στην τιμητική εκδήλωση που διοργάνωσε ο Ορφέας Λευκωσίας και το ΑΚΕΛ τον Δεκέμβριο του 2019:
Κύριε Πασιαρδή,
Σε ευχαριστούμε για όσα μας πρόσφερες με τη γραφή σου αλλά και με το παράδειγμα σου. Σε καιρούς όπου η απληστία και η αχαλίνωτη επιδίωξη για περισσότερα κέρδη ανθούν, εσύ επιλέγεις να εργάζεσαι αφιλοκερδώς στο ΡΙΚ, να εκδίδεις δωρεάν το σημαντικότατο συγγραφικό σου έργο και να ζεις μια λιτή ζωή παίρνοντας μόνο τη σύνταξή σου. Είσαι ένα φωτεινό παράδειγμα για όλους, ιδιαιτέρως για τη νέα γενιά. Έχεις δηλώσει πολλές φορές ότι δεν μπορείς να αποχωριστείς την ποίησή σου, όσα εμπόδια και αν σταθούν μπροστά σου.
Σε ένα ποίημα σου έγραψες: «Όχι δεν αφήνω το χέρι σου. Δεν αφήνω τη ζωή και τους ανθρώπους».
Ούτε και εμείς αφήνουμε το χέρι σου Μιχάλη μου. Μαζί θα βαδίζουμε. Χέρι με χέρι. Στους δρόμους της ποίησης και της ζωής σου.

Αθηνά Βιολάρη
Θα μας λείψει το καθημερινό σου χαμόγελο, η καθημερινή σου παρουσία, τα τετράστιχα που σκάρωνες χωρίς σταματημό, θα μας λείψει η καλημέρα κι η καληνύχτα σου. Μα θάχουμε συντροφιά τα αμέτρητα ποιήματα και τ’ άλλα γραφτά σου. Πολύτιμη κληρονομιά και οι εκατοντάδες εκπομπές σου. Καλό ταξίδι στον αληθινό κόσμο να έχεις Μιχάλη Πασιαρδή, δικέ μας Μιχάλη…

Έλενα Σταύρου
Εφυγε ενας γιγάντιος άνθρωπος του πνεύματος και της προσφοράς.
Φτωχότερος ο τόπος και το ΡΙΚ, το οποίο υπηρετούσε μέχρι την τελευταία του πνοή.
Καλοτάξιδος.Αιώνιος.

Ανδρέας Παράσχος
Σάββατο πικροσάββατο ποτέ μην ξημερώνεις
είσαι μαχαίρι δίκοπο και την καρδιά ματώνεις/
Πως πικραίνομαι το βράδυ Σαββατόβραδο,
που ‘μαι μόνος και με πνίγει το παράπονο.
Σαββατόβραδο Μεγάλου Σαββάτου έφυγες αγαπημένε ποιητή Μιχάλη Πασιαρδή στα 80 σου χρόνια. Γεννημένος στο Τσέρι, στις 27 Σεπτεμβρίου 1941, ο Πασιαρδής σφράγισε το λογοτεχνικό τοπίο της Κύπρου για 60 ολόκληρα χρόνια, με την ποίηση, την πεζογραφία και τα θεατρικά του έργα. Η φωτογραφία αυτή είναι στις 25 Ιουλίου 2020 στο Μουσείο Χαμπή στην βραδιά-τιμή στον ποιητή. Τον ακούσαμε να μας απαγγέλει κι εκείνος άκουσε φίλους να τραγουδάνε τραγούδια σε δικούς του στίχους. Στην φωτογραφία ο ποιητής Μιχάλης Πασιαρδής έχει στα γόνατα του τον εγγονό του Μιχάλη Πασιαρδή. Οποία στ’ αλήθεια κληρονομιά για τον μικρό Μιχάλη!
Στο γιο του ποιητή, Κωνσταντίνο -που έδωσε και την άδεια για ανάρτηση της φωτογραφίας- και σε όλη την οικογένεια απευθύνουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια, ως επίσης και στο γέρο Πενταδάκτυλο που έχασε τον ποιητή του!

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Συνάντηση Δημάρχου Λάρνακας κ. Ανδρέα Βύρα με Καταστηματάρχες και Κατοίκους για την Ανάπλαση της Πλατείας Ακροπόλεως και Πλατείας Αλκής

Ο Δήμος Λάρνακας ενημερώνει ότι την Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου 2024, διεξήχθη συνάντηση του Δημάρχου Λάρνακας κ. Ανδρέα Βύρα με καταστηματάρχες και κατοίκους της περιοχής στον

Ανακοίνωση ΑΚΕΛ Λάρνακας μετά από συνάντηση στη Στέγη Ηλικιωμένων «Άγιος Γεώργιος»

Αξιοποίηση του κενού χώρου Στέγης που προέκυψε ένεκα της μεταφοράς ασυνόδευτων ανήλικων για φιλοξενία ηλικιωμένων Με αφορμή τα γεγονότα με τους ασυνόδευτους ανήλικους, πραγματοποιήθηκε συνάντηση

Παγκόσμια Ημέρα Καθαρισμού των Ακτών

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Κάθε χρόνο, στις 21 Σεπτεμβρίου, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Καθαρισμού των Ακτών, για να θυμόμαστε πως σαν πολίτες έχουμε χρέος και ευθύνη να κρατάμε τις

error: Content is protected !!