Search
Close this search box.

Μήνυμα του Επιτρόπου Εθελοντισμού και ΜΚΟ κ. Γιάννη Γιαννάκη για την Ημέρα της Ευρώπης

Η Ημέρα της Ευρώπης τιμάται στις 9 Μαΐου, ημερομηνία που σηματοδοτεί την επέτειο της ιστορικής «Διακήρυξης Σουμάν». Το 1950, ο Ρομπέρ Σουμάν, τότε Υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, σε ομιλία του στο Παρίσι, πρότεινε μια νέα μορφή πολιτικής συνεργασίας στην Ευρώπη, η οποία θα απέτρεπε κάθε ενδεχόμενο πολέμου μεταξύ των ευρωπαϊκών λαών. Οραματίστηκε τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού οργάνου, που θα διαχειριζόταν κεντρικά την παραγωγή άνθρακα και χάλυβα. Μόλις έναν χρόνο μετά, υπογράφηκε η Συνθήκη για την ίδρυση του οργάνου αυτού. Γι’ αυτό, η πρόταση του Σουμάν θεωρείται η απαρχή της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

Η Ημέρα της Ευρώπης δεν είναι μόνο εορτασμοί, αλλά αποτελεί κάλεσμα για δράση. Φέτος, η 9η Μαΐου σηματοδοτεί τόσο την Ημέρα της Ευρώπης όσο και τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης. Με αφορμή την Ημέρα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δίνει την ευκαιρία στους Ευρωπαίους πολίτες να καθορίσουν το μέλλον της Ευρώπης. Η διασύνδεση των δύο γεγονότων δείχνει πως η αλλαγή είναι αναγκαία τώρα περισσότερο από ποτέ. Η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης προσφέρει την πλατφόρμα για να ακουστεί η φωνή και η γνώμη των Ευρωπαίων, όπου κι αν βρίσκονται, για να προχωρήσει η Ευρώπη προς ένα λαμπρότερο μέλλον. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ως η κινητήριος δύναμη για τη δημοκρατική αλλαγή, θα αποτελέσει τον χώρο συνάντησης, όπου, ακόμη και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι πολίτες μπορούν να συνευρεθούν στη διαφορετικότητά τους, για να ληφθούν οι μεγάλες αποφάσεις που είναι αναγκαίες για να βελτιωθεί το κοινό μας σπίτι, η Ευρώπη.

Παράλληλα, με την ευκαιρία της Ημέρας της Ευρώπης, κάθε χρόνο στις αρχές Μαΐου, τα θεσμικά όργανα της ΕΕ άνοιγαν τις πόρτες τους στο κοινό, στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο. Τα κατά τόπους γραφεία της ΕΕ στην Ευρώπη και σ’ όλο τον κόσμο διοργάνωναν εκδηλώσεις και δραστηριότητες για όλες τις ηλικίες. Χιλιάδες άτομα συμμετείχαν σε επισκέψεις, δημόσιες συζητήσεις, συναυλίες κι άλλες εορταστικές εκδηλώσεις, που σκοπό είχαν να ενημερώσουν το κοινό γύρω από την ΕΕ. Αφότου ξέσπασε η κρίση COVID-19, η ΕΕ προσκαλεί πολίτες της Ευρώπης και άλλων χωρών να ανακαλύψουν την Ευρώπη με ασφαλή, κυρίως εικονικό, τρόπο, μέσα από φυσικές ή υβριδικές εκδηλώσεις και επιτόπιες επισκέψεις, όπου το επιτρέπουν οι υγειονομικές συνθήκες.

Ως Γραφείο Επιτρόπου Εθελοντισμού και ΜΚΟ γιορτάζουμε μαζί με την Ευρώπη, νιώθοντας περηφάνια που η χώρα μας αποτελεί μέλος της σπουδαίας ευρωπαϊκής οικογένειας. Συμμεριζόμαστε τις βασικές αξίες της ΕΕ, που είναι η ειρήνη, η ενότητα, η δημοκρατία, η συμμετοχή, η συμμετοχικότητα και η αλληλεγγύη. Η ΕΕ έδωσε και δίνει ιδιαίτερη σημασία στη συμμετοχή των πολιτών στα θέματα χάραξης πολιτικής, αλλά και στην εφαρμογή σημαντικών προγραμμάτων για την ενίσχυση του εθελοντισμού και του τομέα νεολαίας.

Ειδικά στον Τρίτο Τομέα, οι πολιτικές που εφαρμόζει το Γραφείο μας στα θέματα Ενεργού Πολιτότητας, Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, Κοινωνίας των Πολιτών και Εθελοντισμού τυγχάνουν αναγνώρισης από την ΕΕ και το Συμβούλιο της Ευρώπης. Σε παλαιότερες επισκέψεις του Επιτρόπου στις Βρυξέλλες, διαπιστώθηκε ότι η Κύπρος είναι από τα λίγα κράτη μέλη που έχουν ολοκληρωμένο και σύγχρονο πλαίσιο πολιτικής στα θέματα αυτά. Επιπρόσθετα, αποφασίστηκε η αξιοποίηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των πολιτικών της Κυπριακής Δημοκρατίας στον τομέα της Κοινωνίας των Πολιτών και η ενδυνάμωση της συνεργασίας στην προώθηση του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης. Τέλος, το Γραφείο Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων έλαβε συγχαρητήρια επιστολή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον τρόπο διαχείρισης εθελοντών κατά την πανδημία, καθώς η πρακτική της Κύπρου στη διαχείριση της εθελοντικής προσφοράς αναδείχθηκε ως ευρωπαϊκή καλή πρακτική.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Κοινή ανακοίνωση ΑΕΚ και Ανόρθωσης

Πραγματοποιήθηκε χθες, συνάντηση μεταξύ αντιπροσωπειών των ΔΣ των Σωματείων ΑΕΚ και Ανόρθωσης με θέμα συζήτησης την οπαδική βία και την ποικιλότροπη έκφραση της εντός της

Aυξάνονται οι ποινές για το αδίκημα της υποκίνησης βίας ή μίσους λόγω γενετήσιου προσανατολισμού ή ταυτότητας φύλου με νόμο που ψήφισε η Ολομέλεια της Βουλής

Αύξηση ποινών για υποκίνηση βίας ή μίσους κατά των ΛΟΑΤΚΙ, τι αλλάζει Την σχετική πρόταση νόμου του Βουλευτή του ΑΚΕΛ Άριστου Δαμιανού ψήφισαν 30 Βουλευτές

error: Content is protected !!