Search
Close this search box.

Οι υποψήφιοι βουλευτές Λάρνακας ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ απαντούν σε πέντε βασικές ερωτήσεις του SkalaTimes

Πέντε ερωτήσεις στους υποψήφιους βουλευτές ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ Λάρνακας. Μέσα από τις απαντήσεις τους τους μαθαίνουμε καλύτερα και βλέπουμε την δική τους ματιά και όραμα για τη πόλη μας.
Οι υποψήφιοι βουλευτές Λάρνακας των δύο μεγάλων κομμάτων του νησιού μιλούν στο διαδικτυακό περιοδικό της πόλης και επαρχίας Λάρνακας SkalaTimes.
Διαβάστε πιο κάτω τις 12 μίνι συνεντεύξεις, με τις πέντε ίδιες ερωτήσεις και στους 12 υποψήφιους.

*Όλοι οι υποψήφιοι ανταποκρίθηκαν άμεσα στην παράκληση μας και μας απάντησαν, ο κ. Παντελής Ποιητής παρόλα τα μηνύματα μας δεν κατέστη δυνατό να μας απαντήσει γι αυτό και απουσιάζουν οι δικές του τοποθετήσεις στα πιο κάτω.

SkalaTimes

ΔΗΣΥ

ΑΝΝΙΤΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Βουλεύτρια ΔΗΣΥ
Υποψήφια Βουλεύτρια Λάρνακας ΔΗΣΥ


Ποια θεωρείτε ως τα μεγαλύτερα προβλήματα της πόλης και επαρχίας Λάρνακας σήμερα;
Το μεγαλύτερο στοίχημα που έχουμε να κερδίσουμε είναι να προχωρήσουν απρόσκοπτα οι επενδύσεις και έργα που ήδη έχουν τροχοδρομηθεί και αποτελούν διαχρονικά ζητήματα και προβλήματα που απασχολούν την πόλη και επαρχία της Λάρνακας. Τα ζητήματα αυτά χωρίς να παραγνωρίζουμε την σημασία αντιμετώπισης άλλων ζητημάτων που απασχολούν επίσης την καθημερινότητα των Λαρνακέων είναι η απρόσκοπτη ολοκλήρωση της μετακίνησης των πετρελαιοδεξαμενών και αποκατάσταση της περιοχής, η υλοποίηση της επένδυσης που ήδη υπογράφηκε και ξεκίνησε και αφορά το λιμάνι-μαρίνα γεγονός που θα επιφέρει νέες θέσεις εργασίας με ανέγερση και επέκταση χώρων για κοινωνικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, η ολοκλήρωση των εργασιών για την ανάδειξη του αρχαίου λιμανιού, η κατασκευή της επόμενης φάσης του δρόμου Λάρνακας Δεκέλειας και η ολοκλήρωση μικρών και μεγάλων αναπλάσεων εντός και εκτός της πόλης που θα ευκολύνουν την καθημερινότητα των πολιτών. Χρειάζεται παράλληλα να προωθηθούν περισσότερα έργα στις κοινότητες και να ολοκληρωθούν το συντομότερο όσα έχουν δρομολογηθεί. Πλέον, είναι εμφανές ότι η Λάρνακα αλλάζει προς το καλύτερο, απέκτησε μια πολύ σημαντική δυναμική την οποία πρέπει να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο με την συνεργασία όλων των αρμοδίων φορέων.

Τι έχετε θέσει ψηλά στην ατζέντα σας σε περίπτωση εκλογής σας στη θέση βουλευτή/βουλεύτριας Λάρνακας;
Να συνεχίσει η Λάρνακα να έχει την δυναμική φωνή διεκδίκησης που δικαιούται και της αξίζει προσδίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στην συλλογική αντιμετώπιση των μικρών και μεγάλων ζητημάτων που απασχολούν την πόλη και επαρχία μας, αλλά και να έχει την δική της ιδιαίτερη υπόσταση στην διαμόρφωση του αύριο. Την ίδια δυναμική προοπτική και διεκδίκηση – εάν και εφόσον οι πολίτες μας εμπιστευτούν με την ψήφο τους – θα πρέπει να έχουμε για κάθε ζήτημα που αφορά τον τόπο μας, την Κύπρο μας με μοναδικό γνώμονα το κοινό καλό και συμφέρον.

Ποια η θέση σας όσον αφορά το θέμα της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης; Είστε υπερ της ένωσης Δήμων Λάρνακας Αραδίππου Λιβαδιών και Ορόκλινης;
Η θέση μου προσωπικά αλλά και ως βουλεύτρια του ΔΗΣΥ είναι ξεκάθαρα υπέρ της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης. Μετά από τόσα χρόνια συζητήσεων, διαβουλεύσεων και έκδηλα παρουσιαζόμενων δυσκολιών λειτουργίας των δήμων και κοινοτικών συμβουλιών όχι προς το όφελος του πολίτη, θεωρώ αναγνωρίζουμε την σημαντικότητα υλοποίησης αυτής της πολύ σημαντικής μεταρρύθμισης. Είναι πραγματικά κρίμα που οι προσπάθειες τόσων χρόνων δεν τελεσφόρησαν με την διακοπή των εργασιών της παρούσας κοινοβουλευτικής περιόδου εν όψει και των εκλογών και φαίνεται να επικρατούν επιχειρήματα που καθόλου δεν συνάδουν με την κατά τα άλλα συμφωνημένη φιλοσοφία της μεταρρύθμισης για την οποία προηγήθηκε έντονη διαβούλευση με όλους τους εμπλεκομένους αλλά και έντονη συζήτηση στην Βουλή των Αντιπροσώπων. Εύχομαι και ελπίζω με την σύγκλιση της επόμενης Βουλής να προχωρήσει και αυτή η απαραίτητη μεταρρύθμιση που θα επιφέρει σημαντικότατο όφελος στην καθημερινότητα των πολιτών.

Γιατί θεωρείτε πως είστε μια καλή επιλογή για τους ψηφοφόρους;
Σίγουρα προσωπικά δεν μπορώ να κρίνω αν είμαι μια καλή επιλογή για τους πολίτες, αυτό θα το κρίνουν οι ίδιοι. Μπορώ όμως να σας διαβεβαιώσω ότι θα συνεχίσω να εργάζομαι σκληρά όπως έπραξα από την πρώτη μέρα εκλογής μου το 2016 ενισχύοντας την σχέση εμπιστοσύνης την οποία ανέπτυξα με τους πολίτες και νιώθω ιδιαίτερα περήφανη για αυτή. Ευελπιστώ ότι οι πολίτες θα μου δώσουν την ευκαιρία να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο αυτή την σχέση εμπιστοσύνης και θα συνεχίσουμε την πορεία που μαζί ξεκινήσαμε με δυναμισμό και προοπτική.
Ποιος στίχος ή απόφθεγμα θα λέγατε ότι χαρακτηρίζει ή θα θέλατε να χαρακτηρίζει τη ζωή σας;
‘Ν’αγαπάς την ευθύνη. Να λές εγώ, εγώ μονάχος μου θα σώσω τον κόσμο. Αν χαθεί, εγώ θα φταίω..’.
Πιστεύω έντονα ότι έχουμε την ευθύνη να αναλαμβάνουμε ευθύνες και να διεκδικούμε την δυναμική προοπτική που αξίζει σε εμάς και τα παιδιά μας, που αξίζει στον τόπο. Αναλαμβάνοντας καθένας και καθεμία την ευθύνη που του αναλογεί και συνεργαζόμενοι υπερβαίνοντας προσωπικές, κομματικές ή άλλες διαφορές και σκοπιμότητες πραγματικά μπορούμε να κάνουμε την υπέρβαση και να οδηγήσουμε τον τόπο και την κοινωνία μας σε καλύτερες, ευοίωνες και υποσχόμενες μέρες

ΑΝΝΑ ΚΟΣΜΑ
Υποψήφια Βουλεύτρια Λάρνακας ΔΗΣΥ

Ποια θεωρείτε ως τα μεγαλύτερα προβλήματα της πόλης και επαρχίας Λάρνακας
σήμερα;

Στην πόλη αλλά και στην Επαρχία Λάρνακας υπάρχουν αρκετά έργα υποδομής σε εκκρεμότητα, τα οποία επηρεάζουν άμεσα την τουριστική της βιομηχανία και θα πρέπει να φροντίσουμε ώστε να υλοποιηθούν χωρίς περαιτέρω χρονοτριβή. Η Επαρχία Λάρνακας έχει όλες τις προοπτικές να καταστεί ένας ποιοτικός και αξιόλογος τουριστικός προορισμός και πρώτιστο μέλημα θα πρέπει να είναι η διατήρηση αλλά και η περαιτέρω ανάδειξη της αυθεντικότητάς της, ένα χαρακτηριστικό που ήδη αποτελεί ένα από τα συγκριτικά της πλεονεκτήματά. Συνεπώς η εφαρμογή αειφόρων πρακτικών για τη Λάρνακα είναι η ιδανική επιλογή και αυτή που θα επιφέρει μακροπρόθεσμα οφέλη και βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη.

Τι έχετε θέσει ψηλά στην ατζέντα σας σε περίπτωση εκλογής σας στη θέση βουλευτή/βουλεύτριας Λάρνακας;
Οι θέσεις που εκπροσωπώ και τα θέματα που θέλω να ασχοληθώ έχουν κοινό
παρανομαστή. Τον άνθρωπο. Άρα λοιπόν στην ατζέντα μου δεν υπάρχουν θέματα που
βρίσκονται ψηλά ή χαμηλά στη λίστα. Όλα είναι υψίστης σημασίας για μένα και θέλω
να καταφέρω να ασχοληθώ με όλα με την ίδια βαρύτητα και την ίδια αποτελεσματικότητα. Τώρα επί της ουσίας, την ημέρα μετά τις εκλογές και σε περίπτωση που εκλεγώ, την φαντάζομαι σαν μια καινούρια ημέρα γεμάτη προκλήσεις και ενέργεια για να κερδηθούν και άλλες μάχες και άλλα στοιχήματα όπως η ευημερία, η υγεία, η ειρήνη και η ανάπτυξη σε αυτόν τον τόπο. Και αυτό για να επιτευχθεί πρέπει να αφήσουμε όλοι στην άκρη τα προσωπικά μας θέλω και πιστεύω, να αφήσουμε στην άκρη εγωισμούς και στεγανά του παρελθόντος, και όλοι μαζί να πορευτούμε για το κοινό καλό.

Ποια η θέση σας όσον αφορά το θέμα της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης;
Είστε υπερ της ένωσης Δήμων Λάρνακας Αραδίππου Λιβαδιών και Ορόκλινης;

Η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης αποτελεί μια από τις πιο βασικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος στην παρούσα φάση. Είναι μια μεταρρύθμιση που θα μας κάνει πιο σύγχρονους και πιο αποτελεσματικούς απέναντι στις ανάγκες των πολιτών ώστε να μπορούμε να ανταποκρινόμαστε άμεσα και θα επιφέρει πολλαπλές δυνατότητες ανάπτυξης στους Δήμους,. Ο βασικός στόχος αυτής της μεταρρύθμισης είναι η δυνατότητα να προσφέρουμε ποιοτικότερες και φτηνότερες υπηρεσίες στους πολίτες. Να τους προσφέρουμε δηλαδή αυτό που τους αξίζει, αυτό για το οποίο μας εμπιστεύονται, αυτό που επιθυμούν πολλά χρόνια τώρα. Τώρα όσον αφορά στο αν είμαι υπέρ ή κατά της ένωσης Δήμων Λάρνακας Αραδίππου Λιβαδιών και Ορόκλινης δεν έχει τόση σημασία όση έχει η κρίση των πολιτών. Είμαι πεπεισμένη ότι ζούμε σε
ένα κράτος δικαίου και δημοκρατίας οπότε τον τελικό λόγο τον έχει ο πολίτης. Ο πολίτης παίζει τον σημαντικότερο ρόλο στη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης οπότε και ο πολίτης θα πάρει την τελική απόφαση μέσα από δημοψήφισμα, κατά τη διάρκεια των Βουλευτικών εκλογών, το οποίο προτείνεται από τον Δημοκρατικό Συναγερμό.

Γιατί θεωρείτε πως είστε μια καλή επιλογή για τους ψηφοφόρους;
Θεωρώ και πιστεύω πραγματικά πως αποτελώ μια καλή επιλογή για τους ψηφοφόρους
διότι οι θέσεις τις οποίες εκπροσωπώ είναι θέματα τα οποία τα έχω αγγίξει εδώ και
πολλά χρόνια και έχω δουλέψει για το κάθε ένα ξεχωριστά μέσω της ενασχόλησής μου
με τα κοινά. Είναι θέματα για τα οποία γνωρίζω εκ των θεμελίων τους τα πραγματικά
τους προβλήματα και τι χρειάζεται για να επιλυθούν. Δεν ξεκινώ από το μηδέν ούτε
περιμένω την εκλογή μου για να μελετήσω εκ νέου θέματα άγνωστα σε μένα. Για μένα
η συμμετοχή μου στην πολιτική σκηνή αποτελεί χρέος και καθήκον στον τόπο και
πιστεύω ότι μετά από τόσα χρόνια αφοσίωσης και ενεργής συμμετοχής στα κοινά έχω
και τη γνώση και την εμπειρία να προσφέρω ότι καλύτερο μπορώ. Παρόλο που είναι
ένα καινούριο μονοπάτι θέλω να το περπατήσω. Είμαι προετοιμασμένη για κάτι νέο,
γεμάτο προκλήσεις, και όλο αυτό με γεμίζει ενέργεια και δύναμη να το παλέψω. Με
σταθερά και μικρά βήματα θα τον περπατήσω όσο πιο ομαλά γίνεται.

Ποιος στίχος ή απόφθεγμα θα λέγατε ότι χαρακτηρίζει ή θα θέλατε να χαρακτηρίζει τη
ζωή σας;

Ένα απόφθεγμα που αγγίζει τις αξίες μου οι οποίες είναι η ακεραιότητα, το ήθος και η
ειλικρίνεια, είναι κάτι που είπε ο Ιωάννης Καποδίστριας : «Εφ´ όσον τα ιδιαίτερα
εισοδήματά μου αρκούν διά να ζήσω, αρνούμαι να εγγίσω μέχρι και του οβολού τα
δημόσια χρήματα, ενώ ευρισκόμεθα εις το μέσον ερειπίων και ανθρώπων βυθισμένων
εις εσχάτην πενίαν» . Θεωρώ πως τα χαρακτηριστικά ενός σωστού πολιτικού είναι να
είναι έντιμος, να τηρεί όλα όσα πρεσβεύει και να σέβεται όλους όσους τον
εμπιστεύονται.

ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ ΑΛΑΜΠΡΙΤΗΣ
Υποψήφιος Βουλευτής Λάρνακας ΔΗΣΥ


Ποια θεωρείτε ως τα μεγαλύτερα προβλήματα της πόλης και επαρχίας Λάρνακας σήμερα;
Η Λάρνακα είναι μια πόλη με πολλές δυνατότητες και ψηλές προοπτικές ανάπτυξης, οι οποίες για αρκετά χρόνια δεν είχαν αξιοποιηθεί σε ικανοποιητικό βαθμό. Δεν υπήρξε η απαιτούμενη συνεργασία όλων των φορέων της επαρχίας μας και η σωστή διεκδίκηση, με αποτέλεσμα πολλές φορές να αισθανθήκαμε, δικαιολογημένα, ότι η Λάρνακα ήταν «ο φτωχός συγγενής». Τα τελευταία χρόνια αυτό άλλαξε. Άρχισε μια προσπάθεια προς τη σωστή κατεύθυνση και η Λάρνακα κερδίζει σιγά σιγά έδαφος. Πρέπει λοιπόν να ενώσουμε τις δυνάμεις μας ως επαρχία για να πετύχουμε ορθολογιστική και δομημένη ανάπτυξη, που να διατηρεί στο επίκεντρο τον Σκαλιώτη. Στην επαρχία υπάρχουν πολλές ευκαιρίες τόσο στον γεωργοκτηνοτροφικό όσο και σε άλλους παράλληλους τομείς ανάπτυξης, όπως για παράδειγμα ο αγροτουρισμός. Στο χέρι μας είναι να εντοπίσουμε αυτές τις ευκαιρίες, να τις αναδείξουμε και να βοηθήσουμε τους πολίτες να τις αξιοποιήσουν.

Τι έχετε θέσει ψηλά στην ατζέντα σας σε περίπτωση εκλογής σας στη θέση βουλευτή Λάρνακας;
Λαμβάνοντας υπόψη τις μεγάλες αλλαγές που θα επιφέρει η ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας, θεωρώ πολύ σημαντικό να δοθεί προτεραιότητα σε έργα που θα βελτιώνουν παράλληλα και την ποιότητα ζωής των πολιτών. Το μεγαλόπνοο έργο θα πρέπει να συνυπάρξει αρμονικά με τον ιστορικό χαρακτήρα της πόλης μας. Την ίδια στιγμή θα πρέπει να παρακολουθούμε τα χρονοδιαγράμματα μετακίνησης των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και υγραερίου, ώστε να ξεκινήσουν τα έργα αποκατάστασης της παραλιακής περιοχής. Θα πρέπει να εστιάσουμε στη γαλάζια ανάπτυξη της πόλης μας. Παράλληλα, θα πρέπει να υπάρξει στήριξη των ορεινών και ημιορεινών κοινοτήτων της επαρχίας μας, οι οποίες συμβάλλουν στον ιδιαίτερο χαρακτήρα της και διαμορφώνουν το συγκριτικό της πλεονέκτημα.

Ποια η θέση σας όσον αφορά το θέμα της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης; Είστε υπέρ της ένωσης Δήμων Λάρνακας Αραδίππου Λιβαδιών και Ορόκλινης;
Όλοι αναγνωρίζουν την ανάγκη μεταρρύθμισης του συστήματος τοπικής αυτοδιοίκησης στη χώρα μας. Θέλουμε Δήμους σύγχρονους, οικονομικά βιώσιμους και με διευρυμένες αρμοδιότητες, για να μπορούν να προσφέρουν ποιοτικές υπηρεσίες και να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των πολιτών. Γι’ αυτό τάσσομαι ανεπιφύλακτα υπέρ και αυτής της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας της Κυβέρνησης του Νίκου Αναστασιάδη και λυπούμαι γιατί αντιπολίτευση τηρεί αυτή την ανεύθυνη στάση. Η φιλοσοφία της προτεινόμενης μεταρρύθμισης με βρίσκει σύμφωνο. Απ’ εκεί και πέρα, διατηρώ επιφυλάξεις για κάποιες από τις προτεινόμενες αλλαγές οι οποίες δεν συνάδουν με τις εισηγήσεις των εμπειρογνωμόνων.

Γιατί θεωρείτε πως είστε μια καλή επιλογή για τους ψηφοφόρους;
Δεν θέλω να δώσω υποσχέσεις ούτε να πω μεγάλα λόγια. Άλλωστε, χορτάσαμε όλοι από αυτά. Μπορώ μόνο να υποσχεθώ δύο πράγματα: Σκληρή δουλειά και συνεχή επαφή και επικοινωνία με τους πολίτες της πόλης και της επαρχίας μας. Καλώ όλους τους συμπολίτες μας να συμπορευτούμε, για να μπορέσουμε μαζί να αλλάξουμε τα πράγματα που μας ενοχλούν, για να αποκτήσουμε ξανά εμπιστοσύνη στο πολιτικό σύστημα. Είμαι αισιόδοξος. Μπορούμε να χτίσουμε ένα καλύτερο αύριο. Υπεύθυνα και Αποφασιστικά, δηλώνω πως μπορώ και θέλω να προσφέρω. Μέσα από την μέχρι σήμερα ενεργή ενασχόλησή μου με τα κοινά και την επαγγελματική μου πορεία, είμαι πεπεισμένος ότι έχω τα εφόδια για να φανώ αντάξιος των προσδοκιών των συμπολιτών μου.

Ποιος στίχος ή απόφθεγμα θα λέγατε ότι χαρακτηρίζει ή θα θέλατε να χαρακτηρίζει τη ζωή σας;
Το «Γίνε η αλλαγή που θέλεις να δεις στον κόσμο», του Μαχάτμα Γκάντι. Πιστεύω στους ανθρώπους του τόπου μας και στις υγιείς δυνάμεις της κοινωνίας. Πιστεύω στην προοπτική και την πρόοδο της Λάρνακας. Για αυτό και επιλέγω τον δρόμο της συμμετοχής, γιατί μόνο με τη συμμετοχή μας θα επέλθουν οι αλλαγές που θέλουμε και θα μπορέσουν τα οράματα και οι στόχοι μας να υλοποιηθούν.

ΜΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
Υποψήφιος Βουλευτής Λάρνακας ΔΗΣΥ


Ποια θεωρείτε ως τα μεγαλύτερα προβλήματα της πόλης και επαρχίας Λάρνακας
σήμερα;

Τα μεγαλύτερα προβλήματα της πόλης και επαρχίας Λάρνακας σήμερα θεωρώ ότι είναι η
ολοκλήρωση της μετακίνησης των εγκαταστάσεων υγραερίου, η ολοκλήρωση δρόμου
Λάρνακας-Δεκέλειας, η μετακίνηση του στρατοπέδου και ανάδειξη της αλυκής, η
αξιοποίηση του παλιού αεροδρομίου, η μετεστέγαση του Δημαρχείου στο παλιό
νοσοκομείο, η προώθηση της εκκλησίας του Αγίου Λαζάρου για προσέλκυση θρησκευτικού
τουρισμού, η ανάδειξη της Λάρνακας ως σπουδαστικού κέντρου για προσέλκυση φοιτητών,
η ανάδειξη των παραλιών της Λάρνακας, η ανάδειξη των φυσικών ομορφιών της Ορεινής
Λάρνακας, η βελτίωση σχολικών εγκαταστάσεων, η προώθηση της Λάρνακας ως
τουριστικού προορισμού, η βελτίωση ποιότητας ζωής των γειτονιών κά

Τι έχετε θέσει ψηλά στην ατζέντα σας σε περίπτωση εκλογής σας στη θέση βουλευτή
Λάρνακας;

Την ψήφιση των σωστών νομοσχεδίων, προτάσεων νόμου και προϋπολογισμών, και να
είμαι κοντά στους πολίτες και στις κοινότητες για μια καλύτερη και υποσχόμενη Λάρνακα
και επαρχία!

Ποια η θέση σας όσον αφορά το θέμα της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης;
Είστε υπερ της ένωσης Δήμων Λάρνακας Αραδίππου Λιβαδιών και Ορόκλινης;
Η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι μια από τις πιο ριζοσπαστικές
μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος. Θα καταστήσει το κράτος μας πιο σύγχρονο και
αποτελεσματικό συνδεόμενο με ευρωπαικούς πόρους 968 εκ. γεγονός που θα επιφέρει
πολλαπλές δυνατότητες ανάπτυξης στους Δήμους και Κοινότητες με προσφορά
ποιοτικότερων και φτηνότερων υπηρεσιών στους πολίτες.
Η συνένωση Δήμων και Κοινοτήτων πρέπει να γίνει βάσει τεχνοκρατικών μελετών και του
οφέλους που θα προκύψει για τους Δημότες και την εξοικονόμηση οικονομικών πόρων και
όχι βάσει πολιτικών σκοπιμοτήτων.

Γιατί θεωρείτε πως είστε μια καλή επιλογή για τους ψηφοφόρους;
Η πολύχρονη πορεία μου στα πολιτικά δρώμενα και στα κοινά της Λάρνακας και της
επαρχίας μας, η συσσώρευση πανεπιστημιακών γνώσεων, οι επαγγελματικές μου
εμπειρίες, η διαχρονική εθελοντική μου προσφορά, οι πολύχρονες και πολυεπίπεδες
δραστηριότητες μου, αλλά πιο σημαντικό, η συνέπεια, η εντιμότητα και η θέληση μου,
αποτελούν τα καλύτερα εχέγγυα της ενδεχόμενης επιλογής μου.

Ποιος στίχος ή απόφθεγμα θα λέγατε ότι χαρακτηρίζει ή θα θέλατε να χαρακτηρίζει τη
ζωή σας;

-Στην πολιτική μιλάμε πολύ, όμως ξεχάσαμε να ακούμε… Να ακούμε τη φωνή των αδύναμων, των νέων,του διπλανού μας….

ΑΚΕΛ

ΕΥΑΝΘΙΑ ΣΑΒΒΑ ΒΟΥΛΕΥΤΡΙΑ ΛΑΡΝΑΚΑΣ ΑΚΕΛ
Υποψήφια Βουλεύτρια ΑΚΕΛ Λάρνακας

Ποια θεωρείτε ως τα μεγαλύτερα προβλήματα της πόλης και επαρχίας Λάρνακας σήμερα;
Νιώθω μεγάλη ικανοποίηση που βλέπω τη Λάρνακα να αναπτύσσεται και να αλλάζει
προς το καλύτερο με τους κόπους των προσπαθειών όλης της πόλης να
ευοδώνονται. Ως ΑΚΕΛ σταθήκαμε δίπλα στον αγώνα του Δήμαρχου και του
Δημοτικού Συμβουλίου αλλά και όλων Λαρνακέων μέσα στη Βουλή και έξω στους
δρόμους. Για να εμποδιστεί η βιομηχανοποίηση του λιμανιού, να απομακρυνθούν οι
εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών, να παραχωρηθεί το παλιό Νοσοκομείο στο Δήμο, να
γίνει πραγματικότητα η επένδυση στη μαρίνα κ.α. Μας χαροποιεί ιδιαίτερα που
κάποια έργα προωθούνται μαζί και με το δικό μας λιθαράκι αλλά εκκρεμούν ακόμα
και άλλα, όπως ο δρόμος Λάρνακας – Δεκέλειας, τα αντιπλημμυρικά έργα στην
περιοχή Καμάρων, η Πανεπιστημιακή Σχολή που μας υποσχέθηκαν , η δημιουργία
νέων σχολικών υποδομών και η βελτίωση του οδικού δικτύου. Αυτά νομίζω είναι
ψηλά στην ατζέντα των διεκδικήσεων της πόλης και όπως πάντα θα μας βρει στο
πλευρό της.

Τι έχετε θέσει ψηλά στην ατζέντα σας σε περίπτωση εκλογής σας στη
θέση βουλευτή/βουλεύτριας Λάρνακας;

Σε όλα τα χρόνια που πολιτεύομαι ο κεντρικός πυλώνας της δράσης μου ήταν η
κοινωνική πολιτική, η προάσπιση και ενίσχυση της κοινωνικής πρόνοιας. Μαζί με το
συνεχή αγώνα για πραγματική ισότητα η κοινωνική πολιτική είναι ψηλά στην ατζέντα
μου, όπως φυσικά και η στήριξη των πολιτικών που αφορούν την πόλη μας. Θέλουμε
ένα κοινωνικό κράτος που να μπορεί να στηρίζει τους αδύνατους και τους
αδικημένους της ζωής, να στηρίζει έμπρακτα τις ευπαθείς ομάδες, με σύγχρονο και
αποδοτικό συνταξιοδοτικό σύστημα χωρίς συντάξεις πείνας. Δικαιούμαστε και
αξίζουμε μια ισότιμη κοινωνία χωρίς χάσμα αμοιβών μεταξύ ανδρών και γυναικών, με
ισότιμη εκπροσώπηση γυναικών σε θέσεις εξουσίας. Μας αξίζει η Λάρνακα της
συνεχούς ανάπτυξης που να προσφέρει ψηλό ποιοτικό επίπεδο στους κατοίκους της.
Αυτά ήταν και παραμένουν οι προτεραιότητες μου στην πολιτική μου δράση.

Ποια η θέση σας όσον αφορά το θέμα της μεταρρύθμισης της τοπικής
αυτοδιοίκησης; Είστε υπερ της ένωσης Δήμων Λάρνακας Αραδίππου
Λιβαδιών και Ορόκλινης;

Αναντίλεκτα η μεταρρύθμιση της ΤΑ είναι αναγκαία αφενός για να είναι βιώσιμοι οι
Δήμοι αφετέρου για να μπορούν να παρέχουν ουσιαστικές και ποιοτικές υπηρεσίες
στους δημότες. Η άμεση και πρώτη επαφή με τη πολιτική διοίκηση των πολιτών είναι
η ΤΑ, για αυτό ο ρόλος της είναι τεράστιος σε ότι αφορά την ποιότητα ζωής και την
ευημερία των κατοίκων μιας περιοχής. Θέλουμε Δήμους με ισχυρές εξουσίες που να
μπορούν να ασκούν με αποτελεσματικό τρόπο τις εξουσίες τους χωρίς να εξαρτώνται
από την κεντρική εξουσία. Την ίδια ώρα οι όποιες αλλαγές θα πρέπει να είναι
σεβαστές και να υποστηρίζονται από τις τοπικές κοινωνίες. Δεν μπορεί να γίνεται μια
τέτοια ιστορική αλλαγή στην καθημερινότητα των πολιτών και να μην ληφθεί υπόψη
και η δική τους γνώμη. Γι αυτό σαν ΑΚΕΛ στηρίζουμε τη διενέργεια τοπικών
δημοψηφισμάτων ώστε οι πολίτες να είναι κοινωνοί των αλλαγών που θα
μεταρρυθμίσουν την ΤΑ.

Γιατί θεωρείτε πως είστε μια καλή επιλογή για τους ψηφοφόρους;
Καταρχάς θεωρώ ως τη μόνη επιλογή για να αλλάξουμε κάτι το ΑΚΕΛ Αριστερά Νέες Δυνάμεις. Μια πολιτική δύναμη που διαχρονικά στηρίζει τους εργαζόμενους, του αδυνάτους της κοινωνίας, τον πολιτισμό, τη διανόηση. Μια πολιτική δύναμη που στηρίζει διαχρονικά τα δίκαια αιτήματα της πόλη μας αλλά και την προσπάθεια εξεύρεσης δίκαιης βιώσιμης λύσης στο κυπριακό. Αν θέλουμε να απαλλαγούμε από της «οικογενειοκρατίες» της διαφθοράς, να πατάξουμε τη διαπλοκή και να αλλάξουμε το μέλλον που προδιαγράφεται ζοφερό για τον τόπο, η επιλογή είναι αριστερά.
Όσο αφορά την επιλογή προσώπων στα ψηφοδέλτια του ΑΚΕΛ υπάρχει πληθώρα
αξιόλογων προσώπων και ο καθένας μπορεί να κάνει την επιλογή. Αν το εκλογικό
σώμα με τιμήσει ξανά το μόνο σίγουρο είναι ότι θα δώσω όλες τις δυνάμεις μου για
να ανταποδώσω τη τιμή αυτή, όπως κάνω τα τελευταία 5 χρόνια.

Ποιος στίχος ή απόφθεγμα θα λέγατε ότι χαρακτηρίζει ή θα θέλατε να
χαρακτηρίζει τη ζωή σας;

Παραφράζοντας το Δ. Σολωμό, «Γυναίκα η δύναμη σου πέλαγος και η θέληση σου βράχος!» Είναι κάτι που με χαρακτηρίζει και μαζί όλες τις γυναίκες που παλεύουν , που δεν σταματούν να αγωνίζονται για τα θέλω τους, που καταφέρνουν και κατακτούν το όνειρο. Το έχω βιώσει στο πετσί μου αυτό και για αυτό το λόγο ο παραφρασμένος στίχος του Σολωμού είναι κάτι που με συντροφεύει και με εμπνέει πάντα.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΣΙΟΥΡΤΙΔΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΛΑΡΝΑΚΑΣ
Υποψήφιος Βουλευτής ΑΚΕΛ Λάρνακας

Ποια θεωρείτε ως τα μεγαλύτερα προβλήματα της πόλης και επαρχίας Λάρνακας σήμερα;
Το μεγαλύτερο στοίχημα για την Επαρχία μας είναι να αποτινάξει από πάνω της, οριστικά και αμετάκλητα, την ταμπέλα του «φτωχού συγγενή». Μια αντίληψη που δεν είναι ούτε αυθαίρετη, ούτε και αδικαιολόγητη. Κι αυτό διότι αρκετά ιδιωτικά κεφάλαια τις τελευταίες δεκαετίες επενδύθηκαν σε άλλες πόλεις, ενώ αρκετά κυβερνητικά έργα είτε έμειναν στάσιμα, είτε κινήθηκαν με ρυθμούς χελώνας. Είναι ανεπίτρεπτο η Επαρχία με τον μεγαλύτερο αερολιμένα της χώρας να μην είναι πρώτη σε τουρισμό και στην πλειοψηφία τους οι τουρίστες να τη θεωρούν διαμετακομιστικό σταθμό για τη μετάβασή τους σε άλλες επαρχίες. Δύο πρόσφατες θετικές εξελίξεις ωστόσο δημιουργούν αισιοδοξία ότι η Λάρνακα μπαίνει σιγά-σιγά στον δρόμο της ανάπτυξης. Η πρώτη αφορά την υπογραφή των συμβολαίων για την ενιαία ανάπτυξη Λιμανιού και Μαρίνας. Πρόκειται για ένα έργο πνοής, πέραν του €1 δις με πρόσθετα οικονομικά οφέλη, το οποίο θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και θα λειτουργήσει ως πόλος έλξης για νέες επενδύσεις. Η δεύτερη αφορά την έναρξη κατεδαφίσεων των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και υγραερίου στη Λάρνακα, η οποία σηματοδοτεί μια νέα εποχή, αφού ένα διαχρονικό και δίκαιο αίτημα των Λαρνακέων ικανοποιείται. Επιβάλλεται να συνεχίσουμε να διεκδικούμε από κοινού, με σχέδιο και όραμα.

Τι έχετε θέσει ψηλά στην ατζέντα σας σε περίπτωση εκλογής σας στη θέση βουλευτή Λάρνακας;
Στο ΑΚΕΛ δεν υπάρχει προσωπική ατζέντα, αλλά συλλογική. Σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, όμως, θα ‘λεγα πρώτα απ’ όλα να επανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών και να εμβολιάσουμε τον πολιτικό βίο με ήθος και εντιμότητα. Απ’ εκεί και πέρα, να διεκδικήσουμε αναπτυξιακά έργα υποδομής για τη Λάρνακα και ασφαλώς να στηρίξουμε τους εργαζόμενους και τους μικρομεσαίους σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία. Να ενισχύσουμε το κοινωνικό κράτος, βάζοντας την κοινωνική πολιτική στο επίκεντρο.

Ποια η θέση σας όσον αφορά το θέμα της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης; Είστε υπερ της ένωσης Δήμων Λάρνακας Αραδίππου Λιβαδιών και Ορόκλινης;
Ως κόμμα τασσόμαστε υπερ της μεταρρύθμισης διότι κάτι τέτοιο θα δώσει την ευκαιρία στους πολίτες να έχουν καλύτερες υπηρεσίες. Επιπλέον οι Δήμοι θα αποκτήσουν περισσότερη εξουσία προς όφελος πάντα της κάθε τοπικής περιοχής και των κατοίκων της.
Βεβαίως αξίζει να αναφέρω ότι επειδή το θέμα της μεταρρύθμισης θα είναι μια μεγάλη σημαντική αλλαγή για τις πόλεις και κοινότητες του νησιού, ως κόμμα θεωρούμε απαραίτητο τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος ώστε οι πολίτες να είναι μέρος αυτής της αλλαγής και να ακουστεί και η δική τους φωνή.
Στόχος της Μεταρρύθμισης πρέπει να είναι η πολιτική και οικονομική ανεξαρτησία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μια ευρεία ανακατανομή πολιτικής και οικονομικής εξουσίας και η απόδοση των πόρων που θα την κάνουν πραγματική τοπική εξουσία, προς όφελος των πολιτών. Είναι πλέον εμφανές ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση καλείται να αναλάβει νέους ρόλους -πολιτικούς, κοινωνικούς, περιβαλλοντικούς, αναπτυξιακούς, πολιτισμικούς.

Γιατί θεωρείτε πως είστε μια καλή επιλογή για τους ψηφοφόρους;
Μοναδικός κριτής είναι ο κόσμος. Από την πλευρά μου είμαι πάντοτε ειλικρινής απέναντι στους πολίτες, έστω κι αν κάποιες φορές λέω πράγματα που δεν χαϊδεύουν αυτιά. Αυτό είναι κάτι που στην τελική εκτιμάται. Έχω όρεξη για δουλειά και διάθεση να προσφέρω. Στον τόπο, στην επαρχία Λάρνακας και στην παράταξή μας. Προσπαθώ να πολιτεύομαι μακριά από λαϊκισμούς και συνθήματα, με μετριοπάθεια και ανοιχτά μυαλά.

Ποιος στίχος ή απόφθεγμα θα λέγατε ότι χαρακτηρίζει ή θα θέλατε να χαρακτηρίζει τη ζωή σας;
Δεν ξέρω αν κάποιος στίχος χαρακτηρίζει τη ζωή μου, αλλά ξέρω πως έχω πολλά αγαπημένα ποιήματα και στίχους. Ωστόσο αν πρέπει να επιλέξω μόνο ένα κομμάτι θα αναφέρω ένα απόσπασμα από τον Γιάννη Ρίτσο:
“Αυτὰ τα δέντρα δε βολεύονται με λιγότερο ουρανό,
αυτὲς οι πέτρες δε βολεύονται κάτου ἀπ᾿ τα ξένα βήματα,
αυτὰ τα πρόσωπα δε βολεύονται παρὰ μόνο στον ήλιο
αυτὲς οι καρδιὲς δε βολεύονται παρὰ μόνο στο δίκιο”. Ο λαός της Κύπρου πρέπει και θα ξαναβρεί τον ουρανό, τον ήλιο και το δίκιο. Αλλά, “για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολλή”.

ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΚΟΥ
Υποψήφιος Βουλευτής Λάρνακας ΑΚΕΛ

Ποια θεωρείτε ως τα μεγαλύτερα προβλήματα της πόλης και επαρχίας Λάρνακας σήμερα;
Αν θα πρέπει να ιεραρχηθούν τα προβλήματα της Λάρνακας αυτά θα ήταν οι πετρελαιοδεξαμενές και η ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας της πόλης, ζητήματα τα
οποία όμως πήραν τον δρόμο τους. Άρα αυτό στο οποίο θα πρέπει να εστιάσουμε την
προσοχή μας είναι η επόμενη μέρα για αυτά τα κεφαλαιώδους σημασίας ζητήματα. Η
επιτυχία της μετακίνησης των πετρελαιοδεξαμενών και η τροχιοδρόμηση της ενιαίας
ανάπτυξης του λιμανιού και της μαρίνας δεν είναι το τέλος του δρόμου αλλά η αρχή, και θα
πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σε ότι αφορά το είδος της ανάπτυξης, τις
προκλήσεις που θα προκύψουν, και τη διαχείριση των θέσεων εργασίας.
Ταυτόχρονα, δημιουργήθηκε η αντίληψη ότι η Λάρνακα αποτελεί τον “φτωχό συγγενή”. Και
ασφαλώς αυτή η αντίληψη δεν είναι αυθαίρετη. Όλες οι στατιστικές παρουσιάζουν την
Λάρνακα πολύ ψηλά στους δείκτες ανεργίας αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις αρκετά
χαμηλά στο ύψος των μισθών/αμοιβών.

Τι έχετε θέσει ψηλά στην ατζέντα σας σε περίπτωση εκλογής σας στη θέση βουλευτή/βουλεύτριας Λάρνακας;
Συνεχίζοντας από την προηγούμενη σας ερώτηση, θεωρώ ότι η νέα Βουλή θα πρέπει να
αναπτύξει εκείνες τις πρωτοβουλίες έτσι ώστε να ανακουφιστούν ιδιαίτερα οι μικρομεσαίες
επιχειρήσεις της πόλης μας που σε αυτή την περίοδο της πανδημίας και της οικονομικής
κρίσης έχουν πληγεί σημαντικά, και να συγκρατηθεί το εργατικό δυναμικό στη Λάρνακα με
ταυτόχρονη βελτίωση των εισοδημάτων του.
Παράλληλα, και σε προσωπικό επίπεδο, προτεραιότητα μου θα είναι η αμεσότητα και η
αμφίδρομη σχέση με όλους τους δημότες και πολίτες της πόλης και επαρχίας της
Λάρνακας. Ο βουλευτής δεν πρέπει να δραστηριοποιείται πίσω από ένα γραφείο αλλά να
είναι πραγματικός εκπρόσωπος των εργαζομένων της Λάρνακας και να ασκεί διαρκώς
πίεση για προώθηση των πολιτικών που αφορούν την πόλη και τον κόσμο της.

Ποια η θέση σας όσον αφορά το θέμα της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης; Είστε υπερ της ένωσης Δήμων Λάρνακας Αραδίππου Λιβαδιών και Ορόκλινης;
Σε γενικές γραμμές θεωρώ πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να μεταρρυθμιστεί. Το ζήτημα είναι ποιοι θα αποφασίσουν. Εμείς θεωρούμε ότι οι πολίτες πρέπει να έχουν τον πρώτο λόγο. Μεταρρυθμίσεις αυτού ιδιαίτερα του βεληνεκούς, θα πρέπει να έχουν μαζί τους τους πολίτες, να έχουν δηλαδή τη νομιμοποίηση και τη σφραγίδα στήριξης των πολιτών. Και αυτό θα επιτευχθεί μέσα από τοπικά δημοψηφίσματα. Οι αλλαγές που θα επέλθουν από τυχόν συνενώσεις δήμων θα επηρεάσουν την καθημερινότητα των κατοίκων αυτών των Δήμων και ως εκ τούτου θα πρέπει να τους δοθεί το δικαίωμα να αποφασίσουν, κάτι που εξάλλου προνοείται και από την υφιστάμενη νομοθεσία για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Γιατί θεωρείτε πως είστε μια καλή επιλογή για τους ψηφοφόρους;
Πιστεύω ακράδαντα ότι σε παγκύπρια κλίμακα, το ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ αποτελείται από αξιόλογες προσωπικότητες που μπορούν να ενισχύσουν ποιοτικά τη νέα Βουλή. Σε μια
χρονική συγκυρία που ο τόπος μας διάγει ίσως τις κρισιμότερες στιγμές μετά το 1974,
χρειάζεται να καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια από όλους για να αντιστραφεί αυτή η
κατάσταση. Κοινωνικό κράτος, κράτος δικαίου, διαφάνεια, λύση του κυπριακού και
επανένωση του τόπου και του λαού μας. Αυτές οι στοχεύσεις πρέπει να μας καθοδηγούν
και δυστυχώς τα τελευταία χρόνια βαδίζουμε προς την αντίθετη κατεύθυνση. Ο τόπος μας
χρειάζεται αλλαγή, και σε αυτό το κάλεσμα θα πρέπει να βγουν μπροστά και να
ανταποκριθούν άνθρωποι φρέσκοι, με γνώσεις και όραμα για το μέλλον. Θεωρώ ότι στην
πολιτική πρέπει να μπαίνουν άτομα που δεν έχουν ανάγκη την πολιτική. Επέλεξα να
συμμετάσχω σε αυτή τη διαδικασία, σε μια προσπάθεια να βοηθήσω με την παρουσία μου
στο ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ Λάρνακας προς αυτή την κατεύθυνση. Και σκοπεύω να το πράξω
παραμένοντας συνεπής και ειλικρινής σε όσα πίστευα και εξέφραζα πάντα.

Ποιος στίχος ή απόφθεγμα θα λέγατε ότι χαρακτηρίζει ή θα θέλατε να χαρακτηρίζει τη ζωή σας;
Πάντα με εντυπωσίαζε η ποίηση του Ξυλοτυμπιώτη ποιητή Κυριάκου Καρνέρα. Ο λαϊκός
μας ποιητής, παρά το ότι δεν είχε καμία μόρφωση, πέτυχε τα ποιήματα του να
παραμείνουν επίκαιρα και να τον τοποθετήσουν στο πάνθεον των Κύπριων ποιητών.
Ε, ΑΔΡΩΠΕ
Ε άδρωπε πού μασιεσαι ν’ αρπάξεις, να στοιβάσεις,
την γην να κάμεις μάλιν σου, τον κόσμον ν’ αγκαλιάσεις.
Σάν έρκεσαι, χαρρεύκεσαι τόν κόσμον εννά φάεις, μμά πάλε πίσω νηστικός, σάν ηρτες, εννά πάεις

ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΙΧΑΗΛ
Υποψήφιος Βουλευτής ΑΚΕΛ Λάρνακας

Ποια θεωρείτε ως τα μεγαλύτερα προβλήματα της πόλης και επαρχίας Λάρνακας σήμερα;
Όπως όλες οι πόλεις και η επαρχίες έτσι και η επαρχία Λάρνακας αντιμετωπίζει αρκετά
προβλήματα που αφορούν στην ανάπτυξη αλλά και στην ποιότητα ζωής των κατοίκων την
ασφάλεια, την υγεία αλλά και το περιβάλλον.
Θεωρώ πως το μεγαλύτερο ζήτημα που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι πρόθεση της
κυβέρνησης να μεταφέρει τα εργοστάσια ασφάλτου από το Δάλι και Τσέρι στην επαρχία μας.
Κατανοούμε βέβαια την ανάγκη της οικονομίας για άσφαλτο αλλά η υγεία και η ποιότητα ζωής των πολιτών πρέπει να μπαίνει πάνω από όλα. Θέση μας είναι πως τέτοιες οχληρές μονάδες θα πρέπει να χωροθετούνται βάση στρατηγικού σχεδίου μετά από μελέτες των επιπτώσεων στην υγεία των πολιτών αλλά και στο περιβάλλον κάτι που η κυβέρνηση εδώ και χρόνια δεν πράττει.
Άλλα σοβαρά θέματα είναι η ενιαία ανάπτυξη λιμανιού – μαρίνας και η μετακίνηση των
πετρελαιοδεξαμενών που θα δώσουν μεγάλη προοπτική ανάπτυξης στην πόλη και επαρχία. Το θέμα των δεξαμενών βρίσκεται επιτέλους σε καλό δρόμο με την αποξήλωση τους, όμως πρέπει να επαγρυπνούμε για την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων για την απορρύπανση του χώρου και για την επίλυση των προβλημάτων με την φορτοεκφόρτωση του υγραερίου στο Βασιλικό για να δούμε επιτέλους τους αγώνες πολλών χρόνων να φέρνουν το αποτέλεσμα που όλη η πόλη οραματίστηκε. Φαίνεται πως προχωρά και η ανάπτυξη στην Μαρίνα και το λιμάνι πράγμα που μας ικανοποιεί μεν αλλά πάλι θα πρέπει να παρακολουθούμε την εξέλιξη του έργου για να μην έχουμε άλλες καθυστερήσεις.

Τι έχετε θέσει ψηλά στην ατζέντα σας σε περίπτωση εκλογής σας στη θέση βουλευτή/βουλεύτριας Λάρνακας;
Αντιλαμβάνεστε ότι εμείς στο ΑΚΕΛ δεν μάθαμε να έχουμε προσωπικές ατζέντες για κανένα
θέμα. Μεγαλύτερη φιλοδοξία μου είναι να εργαστώ σκληρά και με ανιδιοτέλεια μαζί με όλους
όσους έχουν στην έγνοια τους την πόλη και επαρχία μας για να προωθήσουμε με την
μεγαλύτερη δυνατή επιτυχία τα καλώς νοούμενα συμφέροντα όλων των συμπολιτών μας.

Ποια η θέση σας όσον αφορά το θέμα της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης; Είστε υπερ της ένωσης Δήμων Λάρνακας Αραδίππου Λιβαδιών και Ορόκλινης;
Εμείς ως κόμμα πάντα υποστηρίζαμε πως η τοπική αυτοδιοίκηση είναι η πιο άμεση,
δημοκρατική και προοδευτική μορφή διοίκησης. Διαχρονικά στηρίζουμε την μεταρρύθμιση και πρωτοστατούμε στον εκσυγχρονισμό της τοπικής αυτοδιοίκησης . Θεωρώ πως η ένωση των δήμων Αραδίππου, Λιβαδιών και της κοινότητας της Ορόκλινης με την Λάρνακα θα δώσουν μια μεγαλύτερη δυναμική ανάπτυξης , θα εξοικονομηθούν δυνάμεις και πόροι ώστε να μπορεί καλύτερα και με λιγότερο κόστος ο δημότης να απολαμβάνει ποιοτικότερες και φθηνότερες υπηρεσίες με τρόπο που οι μικρότεροι δήμοι ή οι κοινότητες δεν μπορούσαν να του προσφέρουν. Απαραίτητη προϋπόθεση όμως όπως πολλές φορές είπαμε, είναι η συγκατάθεση όλων και η επικύρωση της θέλησης του κόσμου με δημοψήφισμα με ουσία και όχι με τον τρόπο που προσπάθησε η κυβέρνηση να το επιβάλει.

Γιατί θεωρείτε πως είστε μια καλή επιλογή για τους ψηφοφόρους;
Η αλήθεια είναι πως η ερώτηση σας με κάνει να νιώθω λίγο άβολα γιατί δεν έχω
συνηθίσει να μιλώ για μένα, προτιμώ να μιλούν για μένα οι πράξεις και η δράση μου,
αλλά αφού πρέπει να απαντήσω, θεωρώ πως η μακρόχρονη δράση μου μέσα από
διάφορα πόστα στο Λαϊκό κίνημα, οι εμπειρίες που έχω αποκτήσει με την τριβή μου στα
κοινά και τον εθελοντισμό αλλά και η συλλογικότητα με την οποία έχω μάθει να
δουλεύω, με καταστούν μια καλή επιλογή για τους ψηφοφόρους της επαρχίας μας.

Ποιος στίχος ή απόφθεγμα θα λέγατε ότι χαρακτηρίζει ή θα θέλατε να
χαρακτηρίζει τη ζωή σας;

«Ένα όνειρο που ονειρευόμαστε μόνοι μας είναι απλά ένα όνειρο. Ένα όνειρο που
ονειρευόμαστε μαζί με άλλους είναι πραγματικότητα».
Η εποχή που ζούμε έχει ως κύριο χαρακτηριστικό τον ατομικισμό και τον εγωκεντρισμό ενώ ξέρουμε πως κανένας μόνος του δεν μπορεί να αλλάξει τίποτε. Για αυτό τα λόγια της Γιόκο Όνο νομίζω πως είναι πολύ επίκαιρα.

ΠΑΝΙΚΟΣ ΞΙΟΥΡΟΥΠΠΑΣ
Υποψήφιος Βουλευτής ΑΚΕΛ Λάρνακας

Ποια θεωρείτε ως τα μεγαλύτερα προβλήματα της πόλης και επαρχίας Λάρνακας σήμερα;
Ξεκινώντας από τα διαχρονικά προβλήματα της Μαρίνας Λάρνακας και των πετρελαιοδεξαμενών, που ήδη με μεγάλες προσπάθειες του Δημάρχου, αλλά και του Δημοτικού Συμβουλίου υλοποιούνται, ένα από τα μεγάλα προβλήματα, κατά την άποψη μου, είναι η μη τήρηση των υποσχέσεων της Κυβέρνησης για Πανεπιστημιακή Σχολή στην πόλη μας, παρά τις δεσμεύσεις, και το οποίο θα διεκδικήσουμε στη νέα Βουλή.
Πρέπει να διεκδικήσουμε αντισταθμιστικά μέτρα για την μεγάλη έκταση γης που καταλαμβάνει το Αεροδρόμιο, καθώς και για την χρήση του, για να προσφέρουμε στους δημότες μας καλύτερη ποιότητα ζωής. Επιπρόσθετα, είναι εμπόδιο στην ενοποίηση του παραλιακού μετώπου για την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας.
Τέλος, ένα μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε ως Λάρνακα, είναι η εξεύρεση εργασίας των νέων μας, που δυστυχώς αναγκάζονται να φεύγουν σε άλλες πόλεις ή ακόμα και στο εξωτερικό.

Τι έχετε θέσει ψηλά στην ατζέντα σας σε περίπτωση εκλογής σας στη θέση βουλευτή Λάρνακας;
Πρωταρχικό μέλημα μου είναι η επαναφορά στην χαμένες αξίες του κράτους δικαίου, τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την αναβάθμιση της κοινωνικής πρόνοιας.
Η άρση κοινωνικών αδικιών προς τα άτομα με αναπηρίες, αλλά και προς όλους ανεξαιρέτως τους συνανθρώπους μας, πρέπει να εξαλειφθεί και τη θέση του να πάρει η ισότιμη αντιμετώπιση όλων των ατόμων. Σημαντικό είναι η εισαγωγή ποσόστωσης στις προσλήψεις στον ιδιωτικό τομέα για τα άτομα με αναπηρίες.
Για τη Λάρνακα θα διεκδικήσω βελτίωση της ποιότητας ζωής, της κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης της με επίκεντρο το περιβάλλον και την τεχνολογική πρόοδο. 

Ποια η θέση σας όσον αφορά το θέμα της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης; Είστε υπέρ της ένωσης Δήμων Λάρνακας Αραδίππου, Λιβαδιών και Ορόκλινης;
Συμφωνώ απόλυτα με τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης (ΤΑ) διότι είναι προς το
συμφέρον του πολίτη. Με την μεταρρύθμιση θα γίνει πιο αποτελεσματική, ποιοτική και αποδοτική η ΤΑ. Θα πρέπει να δοθεί ένα εύλογο χρονικό διάστημα να λειτουργήσει, ούτως ώστε να δοθεί ευκαιρία στους δημότες να την αξιολογήσουν σωστά. Επίσης, θα πρέπει η κάθε επαρχία να αποφασίζει για τον Δήμο της.

Γιατί θεωρείτε πως είστε μια καλή επιλογή για τους ψηφοφόρους;
Φιλοδοξία μου δεν ήταν ποτέ να γίνω πολιτικός. Μέσα από την εθελοντική μου δράση, εδώ και 25 χρόνια, ακούω την αγωνία, τον πόνο και τους προβληματισμούς των συνανθρώπων μου. Γι’ αυτόν τον λόγο θέλω να γίνω η φωνή τους στο Κοινοβούλιο.

Ποιος στίχος ή απόφθεγμα θα λέγατε ότι χαρακτηρίζει ή θα θέλατε να χαρακτηρίζει τη ζωή σας;
Σ’ αυτό τον κόσμο κανείς δεν πρέπει να είναι μόνος. Μαζί μπορούμε.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΓΑΘΟΥ
Υποψήφιος Βουλευτής Λάρνακας ΑΚΕΛ


Ποια θεωρείτε ως τα μεγαλύτερα προβλήματα της πόλης και επαρχίας Λάρνακας σήμερα;
Όχι τα μοναδικά σημαντικά, αλλά δύο από τα μεγαλύτερα προβλήματα της πόλης και επαρχίας μας, είναι η ανεργία και το στεγαστικό πρόβλημα. Και τα δύο αυτά προβλήματα βέβαια, δεν
μονοπωλούν στη Λάρνακα, αλλά εντείνονται σε τοπικό επίπεδο και είναι αλληλένδετα, αν
συνυπολογίσει κανείς την έλλειψη υποδομών και κρατικής στήριξης. Πως να βρει δουλειά ένας
νέος στη Λάρνακα, χωρίς σωστή και βιώσιμη ανάπτυξη; Πως να εκμεταλλευτεί ένα νεαρό ζευγάρι τα σχέδια της Κυβέρνησης για στεγαστική στήριξη, όταν τα ίδια τα σχέδια ευνοούν παρά μόνο τις τράπεζες και υποθηκεύουν τη ζωή του ζευγαριού; Πως μπορεί κάποιος να αντεπεξέλθει στο ενοίκιο ενός διαμερίσματος, με τόσο ψηλά ενοίκια και τόσο χαμηλούς μισθούς;

Τι έχετε θέσει ψηλά στην ατζέντα σας σε περίπτωση εκλογής σας στη θέση βουλευτή/βουλεύτριας Λάρνακας;
Η ατζέντα για κανέναν από τους 56 βουλευτές που θα αποτελούν τη νέα σύνθεση της Βουλής, δεν είναι προσωπική. Οι 56 βουλευτές, εντάσσονται σε κοινοβουλευτικές ομάδες, οι οποίες και
καθορίζουν την ατζέντα, τις προτεραιότητες, τις διάφορες προτάσεις νόμων και τροποποιήσεων που κατατίθενται στη βουλή. Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΑΚΕΛ, ανέκαθεν έθετε στις προτεραιότητές στη βουλή, τα προβλήματα και τις ανάγκες της νεολαίας. Επομένως, οι βουλευτές/βουλεύτριες που θα απαρτίζουν τη νέα κοινοβουλευτική ομάδα του ΑΚΕΛ, είτε με την παρουσία μου, είτε χωρίς, έχουν ήδη θέσει ψηλά στην ατζέντα τους ζητήματα που αφορούν τη νέα γενιά. Χαρακτηριστικά να πούμε ότι ήδη το ΑΚΕΛ εισηγείται τα εξής: Κατοχύρωση ελάχιστων δικαιωμάτων για όλους τους εργαζόμενους που δεν καλύπτονται από συμφωνημένες συμβάσεις(κατώτατο μισθό, 13 ο μισθό, υπερωρίες, αργίες, Ταμείο Προνοίας). Προστασία και αναβάθμιση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα του σχολείου. Στήριξη των νεαρών ζευγαριών και των χαμηλόμισθων οικογενειών και εισαγωγή σχεδίου πληρωμένης γονικής άδειας. Ολοκληρωμένη και ουσιαστική στεγαστική πολιτική.

Ποια η θέση σας όσον αφορά το θέμα της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης; Είστε
υπερ της ένωσης Δήμων Λάρνακας Αραδίππου Λιβαδιών και Ορόκλινης;

Υπέρ της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Βέβαια το σχέδιο για να είναι εφαρμόσιμο και βιώσιμο, χρειάζεται βελτιώσεις και τροποποιήσεις. Γι’ αυτό άλλωστε και ως ΑΚΕΛ έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις. Ο τελευταίος λόγος όμως για την εφαρμογή της μεταρρύθμισης, πρέπει να ανήκει στους πολίτες κάθε δήμου και κοινότητας, λόγος που θα διασφαλιστεί με τη διενέργεια τοπικών δημοψηφισμάτων και με την ολοκληρωμένη ενημέρωση για τη μεταρρύθμιση.

Γιατί θεωρείτε πως είστε μια καλή επιλογή για τους ψηφοφόρους;
Είμαι μια καλή επιλογή για τους ψηφοφόρους, επειδή είμαι στο ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ. Ένα
ψηφοδέλτιο που με πρόσωπα, με θέσεις και με πράξεις, αποδεικνύει την εμπιστοσύνη που έχει
στους νέους, στους αθλητές, στους ανθρώπους του πολιτισμού, στις γυναίκες, στους άντρες, στους ευπαθείς, στους ακαδημαϊκούς, στους έμπειρους. Το μόνο διαφορετικό που έχει να προσθέσει η δική μου εκλογή, όπως και όλων των νεαρών ηλικιακά υποψηφίων, είναι η ηλικιακή ανανέωση στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Αναμφίβολα, η ανανέωση πρέπει να είναι επιδίωξη στην πολιτική, ούτως ώστε να μη δημιουργούνται κατεστημένα. Ωστόσο, η ηλικία δεν πρέπει να αποτελεί το μοναδικό κριτήριο για την επιλογή σύνθεσης της νέας Βουλής. Αυτό που υπολείπεται της σημερινής πλειοψηφίας των βουλευτών και βουλευτριών, δεν είναι η νεανικότητα σε ηλικία, αλλά η νεανικότητα σε θέσεις, η έγνοια για τη νέα γενιά δηλαδή.

Ποιος στίχος ή απόφθεγμα θα λέγατε ότι χαρακτηρίζει ή θα θέλατε να χαρακτηρίζει τη ζωή
σας;

«Υπερασπίσου το παιδί, γιατί αν γλυτώσει το παιδί, υπάρχει ελπίδα.»


Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Συνάντηση Δημάρχου Λάρνακας κ. Ανδρέα Βύρα με Καταστηματάρχες και Κατοίκους για την Ανάπλαση της Πλατείας Ακροπόλεως και Πλατείας Αλκής

Ο Δήμος Λάρνακας ενημερώνει ότι την Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου 2024, διεξήχθη συνάντηση του Δημάρχου Λάρνακας κ. Ανδρέα Βύρα με καταστηματάρχες και κατοίκους της περιοχής στον

Ανακοίνωση ΑΚΕΛ Λάρνακας μετά από συνάντηση στη Στέγη Ηλικιωμένων «Άγιος Γεώργιος»

Αξιοποίηση του κενού χώρου Στέγης που προέκυψε ένεκα της μεταφοράς ασυνόδευτων ανήλικων για φιλοξενία ηλικιωμένων Με αφορμή τα γεγονότα με τους ασυνόδευτους ανήλικους, πραγματοποιήθηκε συνάντηση

Παγκόσμια Ημέρα Καθαρισμού των Ακτών

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Κάθε χρόνο, στις 21 Σεπτεμβρίου, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Καθαρισμού των Ακτών, για να θυμόμαστε πως σαν πολίτες έχουμε χρέος και ευθύνη να κρατάμε τις

error: Content is protected !!