Ο Σταύρος Αγαθού, Επαρχιακός ΕΔΟΝ Λάρνακας, ένας νέος άνθρωπος, οικογενειάρχης, διεκδικεί μία θέση στη βουλή για τη πόλη μας, με το ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ. Σε μια πολύ ενδιαφέρουσα κουβέντα, ο Σταύρος μας μιλά για τον κίνδυνο της ακροδεξίας και της «φασιστικοποίησης» της κοινωνίας, που είναι ορατός, μας μιλά για την πόλη μας τη Λάρνακα, αλλά και τις δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει σήμερα ένα νεαρό ζευγάρι που ξεκινά να χτίζει την οικογένεια του.
SkalaTimes
Σταύρο τι είναι αυτό που σε ώθησε έτσι ώστε να λάβεις μέρος στην προεκλογική διαδικασία για τις βουλευτικές εκλογές και να διεκδικήσεις μία θέση στη Βουλή;
Η εμπλοκή μου στα «κοινά» ξεκίνησε από μικρή ηλικία, με την ενεργή συμμετοχή μου στο μαθητικό και στο φοιτητικό συνδικαλιστικό κίνημα, και ευρύτερα στο κυπριακό κίνημα νεολαίας. Πριν μερικούς μήνες, είχα δεχθεί την τιμητική πρόταση από μέλη του ΑΚΕΛ για τη συμπερίληψή μου στο ψηφοδέλτιο. Μερικές μέρες μετά, είχα την ακόμα μεγαλύτερη τιμή να εκλεγώ από τα μέλη του Κόμματος για να είμαι ένας εκ των έξι υποψηφίων του ΑΚΕΛ στη Λάρνακα. Επομένως, δεν είχα άλλη επιλογή από το να μετουσιώσω την εμπιστοσύνη που μου δείχθηκε σε πράξη, θέτοντας τον εαυτό μου στην προεκλογική διαδικασία ως υποψήφιος βουλευτής.
Παρόλο το νεαρό της ηλικίας σου είσαι πατέρας και σύζυγος. Ποιες δυσκολίες πιστεύεις ότι έχει να αντιμετωπίσει σήμερα στην Κύπρο ένα νεαρό ζευγάρι με οικογένεια;
Τα νεαρά ζευγάρια στην Κύπρο έχουν να αντιμετωπίσουν διάφορες και σοβαρές δυσκολίες, δυσκολίες που σε πολλές περιπτώσεις αφορούν ακόμα και την επιβίωσή τους. Ιεραρχώντας τες δυσκολίες αυτές, να αναφέρουμε ενδεικτικά το στεγαστικό πρόβλημα, αλλά και προβλήματα που αφορούν τα εργασιακά ζητήματα (ευέλικτα ωράρια, ανασφάλιστη εργασία, χαμηλοί μισθοί, ανεργία).
Πως μπορεί ένα νεαρό ζευγάρι να «κτίσει» τη ζωή του, χωρίς να μπορεί να αντεπεξέλθει στα ψηλά ενοίκια, ενώ παράλληλα δεν λαμβάνει καμιά ουσιαστική κρατική στήριξη σε ότι αφορά την αγορά κατοικίας; Πως μπορεί ένα νεαρό ζευγάρι να δημιουργήσει οικογένεια, τη στιγμή που μετά βίας μπορεί να βγάλει τα προς το ζειν, τη στιγμή που οι δομές βρεφικής φροντίδας είναι σχεδόν ανύπαρκτες, τη στιγμή που το μέλλον φαντάζει τόσο αβέβαιο;
Σε αυτό το σημείο όμως, καλό είναι να διαχωρίσουμε το εξής: Οι πιο πάνω δυσκολίες, δεν αφορούν το σύνολο των νεαρών ζευγαριών. Νεαρά ζευγάρια που προέρχονται από εύπορες οικογένειες, οικογένειες μεγαλοεπιχειρηματιών και βιομηχάνων, σπάνια θα έχουν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα αυτά. Αντίθετα, νεαρά ζευγάρια που προέρχονται από την εργατική τάξη, θεωρούν πλέον δεδομένη την αβεβαιότητα και την ανέχεια. Ως ΑΚΕΛ, έχουμε συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις, οι οποίες εάν εφαρμοστούν θα μειώσουν το χάσμα μεταξύ των δύο, με την έμπρακτη στήριξη των νεαρών ζευγαριών.
Ως Επαρχιακός Γραμματέας ΕΔΟΝ Λάρνακας, τι έχεις μάθει από τη θέση σου αυτή;
Όσοι έχουν ζήσει τη δράση της ΕΔΟΝ, θα συμφωνήσουν ότι η Οργάνωση αποτελεί ένα μεγάλο «πανεπιστήμιο της ζωής». Η καθημερινή επαφή με τη νεολαία, ο αδιάκοπος συλλογικός αγώνας για επίλυση μικρών και μεγάλων προβλημάτων, ο ενθουσιασμός και η δημιουργικότητα για την οικοδόμηση μιας δίκαιης κοινωνίας, έχουν μάθει πολλά, όχι μόνο σε μένα, αλλά και σε κάθε μέλος και στέλεχος της ΕΔΟΝ. Η ΕΔΟΝ έχει μετατρέψει τις έννοιες «συλλογικότητα», «ανιδιοτέλεια», «έγνοια για τον Άνθρωπο», σε τρόπο ζωής.
Ποιο θα ήταν το πρώτο πράγμα που θα ήθελες να αλλάξεις σε περίπτωση που εκλεγείς βουλευτής;
Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΑΚΕΛ, ανέκαθεν έθετε στις προτεραιότητές της τα προβλήματα και τις ανάγκες της νεολαίας. Επομένως, οι βουλευτές/βουλεύτριες που θα απαρτίζουν τη νέα κοινοβουλευτική ομάδα του ΑΚΕΛ, είτε με την παρουσία μου, είτε χωρίς, θεωρώ ότι έχουν ήδη θέσει ψηλά στην ατζέντα τους ζητήματα που αφορούν τη νέα γενιά. Τα πρώτα ζητήματα που θα τροχοδρομηθούν, είναι: Κατοχύρωση ελάχιστων δικαιωμάτων για όλους τους εργαζόμενους που δεν καλύπτονται από συμφωνημένες συμβάσεις (κατώτατο μισθό, 13 ο μισθό, υπερωρίες, αργίες, Ταμείο Προνοίας). Προστασία και αναβάθμιση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα του σχολείου. Στήριξη των νεαρών ζευγαριών και των χαμηλόμισθων οικογενειών και εισαγωγή σχεδίου πληρωμένης γονικής άδειας. Ολοκληρωμένη και ουσιαστική στεγαστική πολιτική.
Τι χρειάζεται σήμερα η πόλη και επαρχία Λάρνακας κατά τη γνώμη σου;
Η Λάρνακα συχνά χαρακτηρίζεται ως ο «φτωχός συγγενής» της Κυβέρνησης. Ο χαρακτηρισμός αυτός, δεν είναι ούτε τυχαίος, ούτε αυθαίρετος. Τα τελευταία 8 χρόνια πολλά κονδύλια επενδύθηκαν σε άλλες επαρχίες σε δυσανάλογο βαθμό συγκριτικά με τη Λάρνακα, ενώ παράλληλα αρκετά κυβερνητικά έργα έμειναν στάσιμα.
Την ίδια στιγμή η Λάρνακα έχει αποδείξει έμπρακτα τα τελευταία χρόνια, ότι έχει την πρόθεση, το όραμα και το πλάνο, για σωστή και βιώσιμη ανάπτυξη. Το απέδειξε τόσο σε επίπεδο φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όσο και σε επίπεδο οργανωμένων συνόλων και ομάδων πληθυσμού της πόλης και επαρχίας.
Επομένως, αυτό που θεωρώ ότι χρειάζεται η Λάρνακα σήμερα, είναι το να καταφέρει να αποβάλει από πάνω της την ταμπέλα του «φτωχού συγγενή», συνεχίζοντας παράλληλα την προσπάθεια για ανάπτυξη και ευημερία των κατοίκων της.
Όλο και περισσότερος κόσμος, ιδιαίτερα νέοι, απέχουν από την εκλογική διαδικασία . Κάποιοι άλλοι αποφασίζουν να στηρίξουν ακροδεξιό κόμμα. Όλα αυτά λόγω απογοήτευσης αλλά και της διαφθοράς που έχουμε δει έντονα τα τελευταία χρόνια. Τι απαντάς σε αυτόν τον απογοητευμένο κόσμο που είτε επιλέγει την αποχή, είτε επιλέγει ακροδεξιό κόμμα;
Η απογοήτευση του κόσμου, ιδιαίτερα των νέων, είναι καθ’ όλα κατανοητή και δικαιολογημένη. Τη στιγμή που το πολιτικό σύστημα της Κύπρου χαρακτηρίζεται από διαφθορά, ατιμωρησία, αστυνομοκρατία, αυταρχισμό, διεύρυνση της ταξικής ανισότητας, αβεβαιότητα και ανασφάλεια, είναι απόλυτα λογικό μεγάλο μέρος του πληθυσμού να χάνει τις ελπίδες του για ένα καλύτερο μέλλον.
Την ίδια στιγμή όμως, το σύνολο της κοινωνίας θα πρέπει επιτέλους να αποβάλει την στρεβλή αντίληψη ότι η εκλογική αποχή αποτελεί πολιτική στάση και κάποιο είδος «τιμωρίας» για τα διεφθαρμένα πολιτικά κόμματα και το κατεστημένο. Το μόνο που μπορεί να επιτύχει η αποχή, είναι η συντήρηση του υπάρχοντος ισοζυγίου δυνάμεων εντός της βουλής.
Σε ότι αφορά στον κόσμο που λόγω απογοήτευσης επιλέγει ακροδεξιό κόμμα, θα έλεγα τα εξής: Αρχικά θα πρέπει να διασαφηνίσουμε το τι είναι και τι πρεσβεύουν τα ακροδεξιά κόμματα. Πρόκειται για κόμματα που ασπάζονται τη φασιστική ιδεολογία και δράση, ενώ παράλληλα αποτελούν και το «μακρύ χέρι» των παραδοσιακών δεξιών κομμάτων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα στην Κύπρο, το ΕΛΑΜ, που σε άπειρες περιπτώσεις εντός της βουλής στήριξε προϋπολογισμούς, προτάσεις και νομοσχέδια της Κυβέρνησης και του ΔΗΣΥ. Επομένως, ψηφίζοντας ακροδεξιό κόμμα, είναι λες και ψηφίζεις ΔΗΣΥ στην πιο βίαιη του εκδοχή.
Βέβαια, δεν είναι όλοι οι ψηφοφόροι των ακροδεξιών κομμάτων φασίστες. Όμως, όταν κάποιος νομιμοποιεί το φασισμό εκλογικά, εύκολα «φασιστικοποιείται». Η απογοήτευση του κόσμου, δεν μπορεί να οδηγεί στη φασιστικοποίηση της κοινωνίας. Η παγκόσμια ιστορία απέδειξε ότι μόνο σε αδιέξοδα και αιματοκύλισμα μπορεί να οδηγήσει η αντίληψη αυτή. Το μόνο παρήγορο, είναι το γεγονός ότι (ελπίζουμε) σύντομα οι ηγέτες του ακροδεξιού μορφώματος στην Κύπρο θα οδηγηθούν στη φυλακή, ακολουθώντας το δρόμο των ιδρυτών τους στην Ελλάδα.
Γιατί να πάει κάποιος να ψηφίσει;
Γιατί να μην ψηφίσει; Όσο μεγάλο και αν είναι το ποσοστό της αποχής, τον Ιούνιο θα βρίσκονται 56 εκλεγμένοι βουλευτές στα έδρανα της βουλής και να αποφασίζουν για ζητήματα που μας αφορούν. Επομένως, ο/η κάθε ψηφοφόρος έχει λόγο για το ποιοι 56 εκπροσωπούν τα συμφέροντά του καλύτερα.
Ποιοι μπορούν να ψηφίσουν ΑΚΕΛ κατά τη γνώμη σου; Τα άτομα που στηρίζουν το κόμμα ή θεωρείς ότι και ένα προοδευτικό άτομο που δεν ανήκει στο ΑΚΕΛ μπορεί να στηρίξει υποψήφιο του κόμματος;
Συνεχίζοντας από την προηγούμενη ερώτηση, να πούμε ότι το ΑΚΕΛ εκπροσωπεί τα συμφέροντα της πλειοψηφίας του κυπριακού λαού. Επομένως ο κάθε ψηφοφόρος θα βρει κάποιο λόγο να στηρίξει με τη ψήφο του το συνδυασμό του ΑΚΕΛ.
Φοιτητές, μαθητές, άνεργοι, χαμηλοσυνταξιούχοι, οικοκυρές, μπορούν να στηρίξουν τον ΑΚΕΛ, επειδή είναι το μοναδικό Κόμμα που εντός και εκτός βουλής υπερασπίζεται έμπρακτα τη φοιτητική μέριμνα, το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα του σχολείου, το κοινωνικό κράτος.
Οι εργαζόμενοι, μπορούν να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στη μοναδική πολιτική δύναμη, που διαχρονικά εντός και εκτός βουλής υπερασπίζεται εργατικά κεκτημένα και δικαιώματα, και παλεύει για βελτίωση της καθημερινότητάς τους.
Όποιος δεν αποδέχεται τη διχοτόμηση, που εκφράζεται από πολλά στόματα εντός της βουλής, τότε η μοναδική του επιλογή για προοπτική λύσης του Κυπριακού και επανένωσης του λαού, ξέρει ότι είναι το ΑΚΕΛ.
Τέλος, κοιτάζοντας κάποιος το ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ, θα συνειδητοποιήσει την εμπιστοσύνη που το Κόμμα δείχνει στη νεολαία, στους ανθρώπους του πολιτισμού, στους αθλητές, στα μέλη ευπαθών ομάδων, στους έμπειρους, στους ακαδημαϊκούς, στους επιστήμονες.
Τέλος θα θέλαμε το μήνυμα σου στους αναγνώστες του διαδικτυακού μας περιοδικού.
Το δικαίωμα της ψήφου, το δικαίωμα να αποφασίζει ο λαός για το ποιοι θα τον εκπροσωπούν, έχει κερδηθεί με αγώνες και αίμα. Να μη χαρίσει κανένας το δικαίωμα αυτό. Αποχή, θα σημαίνει συντήρηση της υφιστάμενης κατάστασης. Στις 30 Μαΐου, ο καθένας να στείλει τα δικά του μηνύματα.