Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 18 Μαΐου 2021, στο Προεδρικό Μέγαρο, συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του Πρωτοκόλλου Διαχείρισης Εθελοντών σε Καταστάσεις Έκτακτης Ανάγκης και το δωρεάν Πρόγραμμα Κατάρτισης για Εξειδικευμένους Εθελοντές.
Αναγνωρίζοντας την αξία του εθελοντισμού στην αντιμετώπιση προβλημάτων και σύμφωνα με τις συστάσεις των Ηνωμένων Εθνών, το Γραφείο του Επιτρόπου Εθελοντισμού και ΜΚΟ έχει προχωρήσει στη δημιουργία του Πρωτοκόλλου για τη Διαχείριση Εθελοντών σε Καταστάσεις Έκτακτης Ανάγκης. Με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, το Τμήμα Δασών, την Πολιτική Άμυνα και την Αστυνομία, σχεδιάσαμε το Πρωτόκολλο για την αξιοποίηση των εθελοντών σε έκτακτες καταστάσεις, το οποίο δίνει τη δυνατότητα για παροχή ασφάλισης στους εθελοντές, όταν ενεργοποιούνται από το Γραφείο του Επιτρόπου Εθελοντισμού και ΜΚΟ, έκδοση πρωτοκόλλων ενεργοποίησης των εθελοντών αναλόγως του συμβάντος και τον αποτελεσματικό συντονισμό τους, ως υποστηρικτικό εργαλείο προς τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Κράτους.
Η Κύπρος, ως ένα από τα λίγα κράτη στον κόσμο με ολοκληρωμένο Πλαίσιο Πολιτικής για τον Τρίτο Τομέα και με την έναρξη της Δημόσιας Διαβούλευσης για την εκπόνηση της Στρατηγικής για την Ενεργό Πολιτότητα και τον Εθελοντισμό, προχωρά με γρήγορα βήματα στον μετασχηματισμό του τομέα.
Στα Σχέδια Έκτακτης Ανάγκης «Πυρσός» και «Ήφαιστος» και στον σχεδιασμό του Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης έχει συμπεριληφθεί η δημιουργία ξεχωριστού Συντονιστικού Κέντρου υπό την επίβλεψη του Γραφείου του Επιτρόπου για όλους τους εθελοντές. Για αυτό τον λόγο, το Γραφείο του Επιτρόπου δημιούργησε την αναγκαία υποδομή, το Παγκύπριο Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης Ανθρωπιστικής Βοήθειας στην Κρατική Έκθεση, και απέκτησε τον κατάλληλο εξοπλισμό.
Στο πλαίσιο αυτό, σε συνεργασία με το Κέντρο Παραγωγικότητας του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, την Πυροσβεστική Υπηρεσία, το Τμήμα Δασών και την Πολιτική Άμυνα, προχωρήσαμε στη δωρεάν κατάρτιση εξειδικευμένων εθελοντών, ξεκινώντας με τα θέματα αντιμετώπισης πυρκαγιών. Η εκπαίδευση περιλαμβάνει θεωρητικό και πρακτικό μέρος. Οι πρώτοι εθελοντές προέρχονται από Εξειδικευμένες Οργανώσεις στα θέματα Κατάσβεσης Πυρκαγιών και από Κοινότητες. Οι εκπαιδεύσεις θα επαναληφθούν και για άλλες Οργανώσεις και Κοινότητες, τον Νοέμβριο του 2021, και θα επεκταθούν και σε άλλα θέματα.
Με την ολοκλήρωση της συγκεκριμένης σειράς μαθημάτων κατάρτισης, θα εκδοθεί Βεβαίωση Παρακολούθησης της κατάρτισης και θα δημιουργηθεί Μητρώο Εξειδικευμένων Εθελοντών από το Γραφείο του Επιτρόπου. Με την απόκτηση αυτής της Βεβαίωσης, οι αρμόδιες Υπηρεσίες θα μπορούν να αξιοποιούν τους εθελοντές των Οργανώσεων και σε μικρά συμβάντα.
Η αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά και η ανθρωπιστική εκστρατεία για τη στήριξη του λαού του Λιβάνου ανέδειξαν τον σημαντικό ρόλο του εθελοντισμού και των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, όταν αυτός λειτουργεί οργανωμένα και με συντονισμό, εφαρμόζοντας το Πρωτόκολλο Διαχείρισης Εθελοντών σε Καταστάσεις Έκτακτης Ανάγκης.