Ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Πρόδρομος Προδρόμου είχε χθες τηλεδιάσκεψη με τις Γραμματείες της ΟΛΤΕΚ και της ΟΕΛΜΕΚ.
Από πλευράς Υπουργείου συμμετείχαν ο Γενικός Διευθυντής κ. Κύπρος Κυπριανού και οι Διευθυντές Μέσης Γενικής και Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης κ.κ. Κυπριανός Λούης και Ηλίας Μαρκάτζιης.
Στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης, ο κ. Προδρόμου ανέφερε ότι όλα κυλούν ομαλά με τις Παγκύπριες Εξετάσεις και διαφάνηκε ότι ο σχεδιασμός που έγινε όσον αφορά στους υποψήφιους και υποψήφιες που είναι είτε κρούσματα είτε στενές επαφές, είναι αποτελεσματικός. Το σημαντικό είναι, πρόσθεσε ο Υπουργός Παιδείας, ότι στο Υπουργείο εξασφαλίσαμε στους υποψήφιους και υποψήφιες που επηρεάζονται από την πανδημία ότι μπορούν να παρακαθήσουν στις εξετάσεις.
Ανέφερε επίσης ότι όλοι οι μαθητές και μαθήτριες θα πρέπει να έχουν είτε αρνητικό τεστ είτε οποιαδήποτε άλλη πιστοποίηση προβλέπεται για το ότι είναι αρνητικοί, ώστε να μπορούν να διεξαχθούν οι εξετάσεις σε συνθήκες υγειονομικής ασφάλειας.
Ταυτόχρονα, σημείωσε, ισχύουν και εφαρμόζονται όλες οι καλές πρακτικές που καθιστούν τις Παγκύπριες Εξετάσεις ένα αξιόπιστο θεσμό που ανταποκρίνεται στους στόχους και χαίρει αναγνώρισης τόσο από τους ενδιαφερόμενους όσο και ευρύτερα στην κοινωνία.
Στη συνέχεια, σημείωσε ότι εκτός από τη συζήτηση για το Σύστημα Αξιολόγησης του Εκπαιδευτικού Έργου και των Εκπαιδευτικών, στην οποία προχωράμε, υπάρχει και η νέα προσέγγιση Αξιολόγησης του Μαθητή/Μαθήτριας που ήδη εφαρμόζεται στο Λύκειο. Ως εκ τούτου, και ενόψει και της επέκτασης των εξετάσεων τετραμήνων από το 2021-22 και στην Γ’ Λυκείου και Τεχνικών Σχολών και με δεδομένο ότι στο Υπουργείο δεν επιθυμούμε να γίνονται πολλαπλές εξετάσεις, ετοιμάζεται τροποποιητική πρόταση της νομοθεσίας και των κανονισμών, ούτως ώστε την επόμενη σχολική χρονιά να αποφύγουμε τις αχρείαστα πολλαπλές εξετάσεις για τους τελειόφοιτους/ες.
Αν δεν αλλάξει κάτι, εξήγησε ο Υπουργός, την επόμενη σχολική χρονιά οι τελειόφοιτοι/ες θα εξεταστούν για τα ίδια θέματα τόσο τον Ιανουάριο, για το πρώτο τετράμηνο, όσο και το Μάιο/Ιούνιο στις Παγκύπριες. Ενώ στο τέλος της σχολικής χρονιάς θα συγκεντρωθούν σε μια περίοδο μερικών εβδομάδων, τόσο οι εξετάσεις Β’ τετραμήνου όσο και οι Παγκύπριες και οι υποψήφιοι/ες θα κληθούν σε εξέταση για τα ίδια θέματα δυο φορές μέσα σε μερικές εβδομάδες. Υπογράμμισε ότι δεν επιθυμούμε κάτι τέτοιο. Η πρόταση του Υπουργείου είναι να υιοθετήσουμε μια προσέγγιση «Παγκύπριων Εξετάσεων σε βάση Τετραμήνων». Δηλαδή να έχουμε μόνο τις εξετάσεις των δυο τετραμήνων και το αποτέλεσμά τους (δηλαδή μόνο η γραπτή εξέταση) να λαμβάνεται υπόψη για την πρόσβαση στα πανεπιστήμια.
Αυτό θα ισχύει, επισήμανε ο κ. Προδρόμου, και για τους υποψήφιους/ες που προέρχονται από τα ιδιωτικά σχολεία και για τους απόφοιτους/ες προηγούμενων χρόνων.
Στη συνέχεια εξήγησε αναλυτικά τον σχεδιασμό που ετοιμάστηκε στο Υπουργείο υπογραμμίζοντας ότι μέσα από αυτόν τον σχεδιασμό θα διατηρηθούν αναλλοίωτα όλα τα χαρακτηριστικά και οι ρυθμίσεις που δίνουν τη γνωστή αξιοπιστία στις Παγκύπριες Εξετάσεις και διαβεβαίωσε τις οργανώσεις ότι τις επόμενες μέρες θα λάβουν και γραπτώς τις αλλαγές που προτείνονται και θα προωθηθούν στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνική επεξεργασία.
Τέλος, ο Υπουργός σημείωσε ότι, με αυτή την ευκαιρία, το ότι οι εξετάσεις τετραμήνων θα χρησιμοποιούνται και για πρόσβαση στα πανεπιστήμια θα ενισχύσει και την αξιοπιστία και την εγκυρότητα των εξετάσεων όπως και το δημόσιο σχολείο.