Search
Close this search box.

Η συγκινητική ανοικτή επιστολή του Πάτερ Ανδρέα Χατζησαββή…..

O Πάτερ Ανδρέας είναι γνωστός στην Κυπριακή Παροικία του Λονδίνου.
Για εμάς που έχουμε εργαστεί στην εφημερίδα “Παροικιακή” ήταν ιδιαίτερα γνωστός και αγαπητός, αφού συχνά επισκεπτόταν τα τότε γραφεία μας, που βρίσκονταν κοντά στην εκκλησία του Αγίου Ιωάννη, είτε για να μας φέρει κάτι να δημοσιεύσουμε, είτε για να μας δει.

Ο Πάτερ Ανδρέας, της εκκλησίας του St. John the Baptist, στο δρόμο Wightman Road, εκεί στις γειτονιές του Harringey, έχει διαγνωσθεί με καρκίνο στον εγκέφαλο και οι γιατροί του έχουν δώσει τρεις μήνες ζωής. Παρόλα αυτά βρήκε την δύναμη να γράψει την πιο κάτω συγκινητική επιστολή.

Η Επιστολή δημοσιεύτηκε στα αγγλικά στην εφημερίδα “Παροικιακή”.

Θεώρησα πως το λιγότερο που μπορούσα να κάνω ήταν να την αναδημοσιεύσουμε κι εμείς εδώ στη Κύπρο, στο SkalaTimes, για να δει ο κόσμος της Κύπρου πόσο σπουδαίοι άνθρωποι, ιερείς, υπάρχουν -ακόμη- στην Κυπριακή Παροικία του Λονδίνου….Και πόσο αγωνίστηκαν και αγωνίζονται για να κρατήσουν ζωντανή, μια άλλη Κύπρο, εκεί στην ξενιτιά.

Για τον πάτερ Ανδρέα, μόνο αγάπη και σεβασμό έχουμε όσοι τον γνωρίζουμε, μακάρι ο Θεός να του δίνει δύναμη…

Γιώτα Δημητρίου

Η επιστολή που έγραψε ο πάτερ Ανδρέας:

Αγαπητοί συντάκτες και αναγνώστες, ο Χριστός έχει αναστηθεί!

Είμαι ο πατέρας Ανδρέας Χατζησαββής, ιερέας στην Ιερή Εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή στο Wightman Road. Είμαι βέβαιος ότι είναι πλέον ευρέως γνωστό ότι είμαι σοβαρά άρρωστος με καρκίνο του εγκεφάλου. Δυστυχώς, αντιμετωπίζω το φάντασμα του θανάτου. Οι γιατροί δεν μπορούν να με βοηθήσουν και μου έδωσαν περίπου τρεις μήνες για να ζήσω.

Βρίσκομαι στην Αγγλία για περίπου εξήντα χρόνια και σαράντα χρόνια ως ιερέας. Μαζί με άλλους μετανάστες, είχαμε πάντα την έγνοια της κοινότητάς μας, να μην αφομοιωθεί και να χάσει τη ταυτότητα της. Όλοι εργαστήκαμε σκληρά για να διατηρήσουμε τη γλώσσα, τα έθιμα και τις παραδόσεις των προγόνων μας, ιδρύοντας ελληνικά σχολεία και κοινότητες. Προσπαθήσαμε να διατηρήσουμε έναν στενό δεσμό με την αγαπημένη μας πατρίδα Κύπρο και τη μητέρα Ελλάδα. Συγκεκριμένα, δημιουργήσαμε ελληνικές Ορθόδοξες εκκλησίες για να διατηρήσουμε ζωντανή την προγονική μας πίστη.

Εκτιμώ πολύ τις προσπάθειες που καταβάλλει ολόκληρη η κοινότητα, τα πολιτικά κόμματα, οι οργανώσεις και οι θρησκευτικές ενορίες μας, για την εξαιρετική συμβολή τους μέσα στα χρόνια. Πολλά επώνυμα και ανώνυμα μέλη της κοινότητας έκαναν θυσίες και ολόψυχα πρόσφεραν ό, τι μπορούσαν για να διαφυλάξουν τις παραδόσεις μας και την ελληνική ορθόδοξη χριστιανική ταυτότητα.

Γράφω αυτήν την ανοιχτή επιστολή σε ολόκληρη την κοινότητα για να προσφέρω κάποιες σκέψεις από τις εμπειρίες και τη ζωή μου σε αυτή τη φιλόξενη χώρα.

Θα ήθελα να ενθαρρύνω όλους να παραμείνουν δυνατοί και ενωμένοι ως κοινότητα. Υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν πάντα αντιξοότητες, προβλήματα και διαφορές. Ωστόσο, κάθε δυσκολία μπορεί να ξεπεραστεί με καλή θέληση, υπομονή και συνεργασία. Θα ήθελα να ζητήσω από όλους να αγαπήσουν και να σεβαστούν ο ένας τον άλλον, γιατί η ενότητα είναι πολύτιμη και οδηγεί σε πρόοδο.

Με τις νέες τεχνολογίες και την ταχεία επιτάχυνση της καθημερινής μας ζωής, η κοινωνία και η ζωή αλλάζουν συνεχώς, ειδικά για τη νεολαία μας. Γι ‘αυτό ζητώ από όλους να σταθούν δίπλα στους νέους μας με αγάπη, κατανόηση και υπομονή. Πάνω απ ‘όλα, ας διατηρήσουμε τις εκκλησίες μας και την πίστη μας στον Θεό, καθώς η πίστη δίνει δύναμη και νόημα στη ζωή μας.

Ας είμαστε πάντα θετικοί στη ζωή. Αγνοήστε τα αρνητικά που προκαλούν διχόνοια, δυσαρμονία και διαχωρισμό. Μην κρίνετε τους συνανθρώπους μας. Μην βιαστείτε να δείτε τα λάθη των άλλων αφού, δυστυχώς, όλοι κάνουμε λάθη.
Μην μιλάτε άσχημα ή μην ψάχνετε για σφάλματα σε άλλους και αποφύγετε διαφωνίες που προκαλούν διχασμούς.

Ας έχουμε πάντα την καλή θέληση να κατανοούμε ο ένας τον άλλον και να είμαστε προετοιμασμένοι να συμβιβαστούμε με στόχο την επίτευξη ενότητας και να εργαστούμε προς το κοινό καλό.

Να έχετε αγάπη και πίστη στον Χριστό, αφού η ζωή μας αποκτά νόημα και ουσία μόνο όταν έχουμε πίστη και φροντίδα για τους άλλους.

Θα ήθελα να ζητήσω συγνώμη από ολόκληρη την κοινότητα για τυχόν λάθη που έκανα ή αν έχω αναστατώσει ακούσια κάποιον.

Ζητώ επίσης συγνώμη εάν δεν έχω δώσει τη δέουσα προσοχή σε όσους αντιμετωπίζουν δυσκολίες ή προβλήματα στη ζωή τους.

Ευχαριστώ και δοξάζω τον Θεό γιατί μου έδωσε μια υπέροχη γυναίκα και μια στοργική οικογένεια. Είμαι επίσης τυχερός γιατί γνώρισα υπέροχους ανθρώπους σε όλη μου τη ζωή. Έχω λάβει πολλή αγάπη από την κοινότητα, σε βαθμό που δεν περίμενα. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους για την καλοσύνη τους σε όλη μου τη ζωή.

Θέλω επίσης να εκφράσω την ολόψυχη αγάπη και τις καλύτερες ευχές μου σε ολόκληρη την κοινότητα.

Είθε ο Αναστημένος Χριστός να σας ευλογεί όλους και να σας δώσει τη δύναμη ώστε η ζωή σας να είναι γεμάτη από ευλογίες και χαρά του Θεού.

St John the Baptist Greek Orthodox Church / Wightman Road N8 0LY London, UK

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Γιώργος Κουκουμάς: Το μήνυμα της αυριανής εκδήλωσης είναι να υπερασπιστούμε το κράτος δικαίου και το συμφέρον αυτού του λαού που πληρώνει τα σκάνδαλα των εκατομμυρίων και της συγκάλυψης τους

Στις δημοκρατίες κάθε πολίτης έχει δικαίωμα να κρίνει να κατακρίνει και να διαδηλώνει ενάντια σε αποφάσεις της δικαστικής εξουσίας, τους ίδιους τους δικαστές που ασκούν

Γιος Οδυσσέα Μιχαηλίδη: «Ο καθένας ας ζήσει με τις επιλογές του, αν και πιστεύω πραγματικά πως δεν θα μπορέσουν ποτέ να βρουν έστω και τη μισή ησυχία συνείδησης που έχεις»

«Ο καθένας ας ζήσει με τις επιλογές του, αν και πιστεύω πραγματικά πως δεν θα μπορέσουν ποτέ να βρουν έστω και τη μισή ησυχία συνείδησης

Σκέφτεται το 2028 ο Οδυσσέας αλλά δεν θα ιδρύσει κόμμα ή κίνηση – Μελετά σοβαρά το ενδεχόμενο προσφυγής στο ΕΔΑΔ

Τι θα πράξει τελικά ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης; Θα εμπλακεί στην πολιτική; Θα ιδρύσει πολιτική κίνηση ή κόμμα; Θα κατέλθει υποψήφιος με κάποιο κόμμα στις βουλευτικές; Θα

Ομιλία της Επιτρόπου Περιβάλλοντος κας Αντωνίας Θεοδοσίου στην εκδήλωση «Γυναίκα, Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή»

Η τριπλή πλανητική κρίση –κλιματική αλλαγή, απώλεια βιοποικιλότητας και ρύπανση – δεν αποτελεί μόνο περιβαλλοντικό ζήτημα, αλλά μια εξαιρετικά σοβαρή κρίση της ανθρωπότητας, η οποία

error: Content is protected !!