Επιτύμβια πλάκα που αναφέρεται σε πολίτη της Τύρου της Συρίας, τον Joseph de Sur, που πέθανε και ετάφη στην Αμμόχωστο, τον 14ο αιώνα, εντόπισε πολίτης σε κοίτη ποταμού στην Λάρνακα και την παρέδωσε στην Τασούλα Χατζητοφή.
Φαίνεται ότι η πλάκα παρουσιάστηκε στο “Αρχαίο Μεσαιωνικό Μουσείο” του κατεχόμενου μοναστηριού του Αποστόλου Βαρνάβα. Η Τασούλα Χατζητοφή, του Walk of Truth, γνωστή για τους αγώνες της για επιστροφή κλαπέντων θησαυρών στην Κύπρο, καλεί τις αρχές να μεριμνήσουν για παραχώρηση χώρων για να στεγαστούν αυτές οι αρχαιότητες.
Σε δελτίο Τύπου που στάληκε το Σάββατο στα ΜΜΕ αναφέρεται πως την πλάκα εντόπισε ο πολίτης, ο οποίος στο παρόν στάδιο επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του, πριν από 12 περίπου χρόνια, όταν αναζητούσε παλιές πέτρες για οικοδομικούς σκοπούς.
Η πλάκα εντοπίστηκε μέσα στη λάσπη και ο πολίτης την παρέλαβε και κατά καιρούς, όπως αναφέρεται στο δελτίο Τύπου, κάποια γνωστά πρόσωπα “του πρόσφεραν αδρά χρήματα για να την αγοράσουν και, ίσως, για να την μεταπωλήσουν σε εμπόρους αρχαιοτήτων”.
Ο πολίτης αυτός αρνήθηκε και την κράτησε στο σπίτι του αλλά επειδή ανησυχούσε για νομικές και άλλες επιπτώσεις και επειδή πίστευε, όπως δήλωσε, ότι αν έδινε την επιτύμβια πλάκα στις αρμόδιες Αρχές, αυτή θα καταχωνιαζόταν σε κάποιο κασόνι, ανέμενε και όταν παρακολούθησε πρόσφατα ρεπορτάζ για την Τασούλα Χατζητοφή, την προσέγγισε και της παρέδωσε την πλάκα.
Όπως αναφέρεται στο δελτίο Τύπου, εθελοντές εμπειρογνώμονες του Walk of Truth σε διάστημα μιας ώρας παρουσίασαν πληροφορίες για την επιτύμβια πλάκα που αναφέρεται σε τόμο στην Γαλλική, με τίτλο: Lacrimae Cypriae, Les Larmes de Chypre, ο οποίος εκδόθηκε στη Λευκωσία, το 2004.
Η επιτύμβια πλάκα αναφέρεται σε πολίτη της Τύρου, της Συρίας, τον Joseph de Sur, που πέθανε και ετάφη στην Αμμόχωστο, τον 14ο αιώνα, δηλ. στην τότε Έγκωμη. Παρουσιάστηκε σε ένα λεγόμενο Αρχαίο Μεσαιωνικό Μουσείο του μοναστηριού του Αποστόλου Βαρνάβα.
“Αυτό σημαίνει ότι η επιτύμβια πλάκα, μαζί με άλλες αρχαιότητες, ήταν στα κατεχόμενα. Όμως προκύπτουν μερικά αναπάντητα ερωτήματα: Πώς βρέθηκε σε περιοχή της Λάρνακας; Ποιος ή ποιοι την μετέφεραν; Πόσες άλλες αρχαιότητες διακινήθηκαν από τις κατεχόμενες προς τις ελεύθερες περιοχές; Πού βρίσκονται σήμερα;” αναφέρει το δελτίο Τύπου.
Η Τασούλα Χατζητοφή κάλεσε τις αρχές να τους παραχωρήσουν αίθουσες στο Αρχαιολογικό Μουσείο Λεμεσού για να φυλάσσονται προσωρινά όσες αρχαιότητες, κυπριακές και ξένες, οι Cultural Crime Watchers Worldwide θα ανακαλύπτουν και θα επαναπατρίζουν. Στη συνέχεια με συνεργασία και συνεννόηση με τις Αρχές θα αποφασίζεται πού θα τοποθετηθούν ή πού θα εκτεθούν.
Η Cultural Crime Watchers Worldwide είναι ένα διεθνές δίκτυο παρατηρητών και εμπειρογνωμόνων που αποτελούν «τα μάτια και τα αυτιά» της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Η κ. Χατζητοφή, σε δηλώσεις της, εισηγήθηκε στην Κυβέρνηση όπως ο εν λόγω πολίτης τιμηθεί για την παράδοση αυτής της σημαντικής επιτύμβιας πλάκας με στόχο να ενθαρρυνθούν και άλλοι πολίτες που κατέχουν πολιτιστικούς θησαυρούς, να τους επιστρέψουν στο κράτος.
«Η καταστροφή και εμπορία της πολιτιστικής κληρονομιάς ενός λαού», πρόσθεσε η κ. Χατζητοφή, «συνιστούν έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Είναι ξεπούλημα της Ιστορίας αλλά και της ψυχής ενός λαού. Καλώ όλους τους πολίτες να στρατευτούν μαζί μας. Όσοι έχουν πληροφορίες για ιδιωτικές συλλογές αδήλωτες, παράνομες ανασκαφές και παράνομη διακίνηση αρχαιοτήτων να μας ενημερώσουν. Δεσμευόμαστε ότι θα σεβαστούμε πλήρως το απόρρητο των πληροφοριών»