Search
Close this search box.

Βουλευτικές Εκλογές 2021 χρήσιμες πληροφορίες

Βουλευτικές Εκλογές 2021- Ώρες διεξαγωγής της ψηφοφορίας

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών υπενθυμίζει, ότι η ψηφοφορία για τις Bουλευτικές Eκλογές, στα εκλογικά κέντρα, που θα λειτουργήσουν στη Δημοκρατία, αρχίζει η ώρα 7:00π.μ. και λήγει κανονικά η ώρα 6:00 μ.μ., με ενδιάμεσο διάλειμμα το μεσημέρι από τις 12:00 μ. μέχρι τις 1:00 μ.μ.
Σημειώνεται, ότι οι ίδιες ώρες θα ισχύσουν και στα εκλογικά κέντρα που θα λειτουργήσουν στην Ελλάδα, ενώ οι ώρες λειτουργίας στα εκλογικά κέντρα που θα λειτουργήσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι από τις 8:00 π.μ. μέχρι τις 4:00 μ.μ., με διάλειμμα από τις 12:00 μ. μέχρι τις 12:30 μ.μ., τοπική ώρα.
Γι΄ αυτό καλούνται οι εκλογείς να προσέλθουν έγκαιρα στις κάλπες για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Βουλευτικές Εκλογές 2021- Ορθόδοξος τρόπος ψηφοφορίας

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει, ότι σύμφωνα με τους περί Εκλογής Μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων Κανονισμούς, τα μόνα καθορισμένα σημεία με τα οποία μπορούν οι εκλογείς να ψηφίσουν, είναι το «χ» ή το «+» ή το «√».
Γι΄ αυτό, καλούνται οι εκλογείς να ψηφίσουν σημειώνοντας ένα από τα πιο πάνω καθορισμένα σημεία, μέσα στο μεγάλο τετράγωνο που βρίσκεται κάτω από τη στήλη του συνδυασμού ή στο μικρό τετραγωνάκι, που βρίσκεται δίπλα από το όνομα του ανεξαρτήτου υποψηφίου της προτίμησής τους.
Σημειώνεται, ότι στην περίπτωση που ο εκλογέας επιλέγει να ψηφίσει συνδυασμό, μπορεί ταυτόχρονα να εκδηλώσει την προτίμησή του σε υποψηφίους του ιδίου συνδυασμού, χρησιμοποιώντας σταυρούς προτίμησης, μέχρι τον αριθμό που αναφέρεται πιο κάτω, κατά εκλογική περιφέρεια:
Σταυροί Προτίμησης ανά Εκλογική Περιφέρεια
Λευκωσία 5
Λεμεσός 3
Αμμόχωστος 3
Λάρνακα 2
Πάφος 1
Κερύνεια 1
Σε περίπτωση που ο εκλογέας σημειώσει οποιοδήποτε άλλο σημείο ή γράμμα, με το οποίο είναι δυνατόν να εξακριβωθεί η ταυτότητά του, το ψηφοδέλτιο θα είναι άκυρο.

Βουλευτικές Εκλογές 2021- Απαγορεύεται η χρήση κινητών τηλεφώνων εντός των εκλογικών κέντρων

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών τονίζει, ότι απαγορεύεται η χρήση κινητού τηλεφώνου εντός του εκλογικού κέντρου, από οποιοδήποτε πρόσωπο, πλην του προεδρεύοντα υπαλλήλου, κι΄ αυτό μόνο για επικοινωνία με τον οικείο Έφορο ή Βοηθό Έφορο Εκλογών.
Σημειώνεται, ότι ο προεδρεύων υπάλληλος έχει εξουσία να απομακρύνει από το εκλογικό κέντρο οποιοδήποτε πρόσωπο κάνει χρήση του κινητού του τηλεφώνου και πως έχουν δοθεί ήδη αυστηρές οδηγίες για το θέμα αυτό, μη αποκλειομένης και της σύλληψης των προσώπων, που θα επιχειρήσουν να κάμουν χρήση των κινητών τους τηλεφώνων.


Βουλευτικές Εκλογές 2021- Διαφύλαξη της μυστικότητας της ψήφου και προστασία των εκλογέων

O Γενικός Έφορος Εκλογών επιθυμεί να τονίσει, ότι λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα για τη διασφάλιση της μυστικότητας της ψήφου των εκλογέων, με στόχο τη διενέργεια αδιάβλητων και αντικειμενικών εκλογών.
Οι διοικητικές και νομοθετικές διευθετήσεις είναι τέτοιες, που διασφαλίζουν την πλήρη μυστικότητα της ψήφου των εκλογέων, συμπεριλαμβανομένων των εγκλωβισμένων και των φυλακισμένων.
Οι εκλογείς, αφού πάρουν το ψηφοδέλτιο της οικείας εκλογικής περιφέρειας, οφείλουν να εισέλθουν στους θαλάμους ψηφοφορίας για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.
Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται πλήρως η μυστικότητα της ψήφου των εκλογέων, αφού θα ελέγχεται η είσοδος και κάθε κίνηση των εισερχόμενων στα εκλογικά κέντρα, με τρόπο ώστε να αποφεύγεται κάθε ενδεχόμενο για τυχόν επηρεασμό τους, από οποιοδήποτε πρόσωπο.
Οι εκλογείς να είναι βέβαιοι ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να εξακριβωθεί η ταυτότητά τους και ούτε υπάρχει δυνατότητα να διαπιστωθεί εκ των υστέρων, από οποιοδήποτε πρόσωπο, τι ψήφισε ο καθένας.
Οι εκλογείς οφείλουν να ελέγχουν και να βεβαιώνονται, ότι το ψηφοδέλτιο που δίνεται σ΄ αυτούς, από τους υπεύθυνους υπαλλήλους, είναι δεόντως σφραγισμένο, με την επίσημη σφραγίδα της Δημοκρατίας, ώστε να θεωρείτε έγκυρο.

Βουλευτικές Εκλογές 2021- Απαγορεύονται οι πολιτικές διαφημίσεις και η τυχόν δημοσίευση ειδήσεων και ανακοινώσεων

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει, ότι σύμφωνα με τον περί Εκλογής των Μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων Νόμο, το Σάββατο 29 και την Κυριακή 30.5.2021, δηλαδή την παραμονή και την ημέρα διεξαγωγής της ψηφοφορίας, απαγορεύεται η μετάδοση, η διαφήμιση ή δημοσίευση οποιασδήποτε είδησης ή ανακοίνωσης, με πληρωμή ή χωρίς πληρωμή, που έχει σχέση αμέσως ή εμμέσως με τις εκλογές, εκτός από τις ανακοινώσεις ή ειδήσεις, που μεταδίδονται από το Γενικό Έφορο Εκλογών ή με δική του εξουσιοδότηση.

Οι παραβάτες είναι ένοχοι ποινικού αδικήματος και σε περίπτωση καταδίκης υπόκεινται σε φυλάκιση μέχρι ένα χρόνο ή πρόστιμο μέχρι €5000 ή/και στις δύο ποινές μαζί.

Επισημαίνεται, ότι οι εφημερίδες που κυκλοφορούν την παραμονή των εκλογών, μπορούν να δημοσιεύουν μόνο ειδήσεις από τις προεκλογικές συγκεντρώσεις, της προηγούμενης ημέρας.

Βουλευτικές Εκλογές 2021 – Ειδικά Εκλογικά Κέντρα για ασθενείς με κορωνοϊό

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ενημερώνει τα πιο κάτω αναφορικά με τα ειδικά κινητά εκλογικά κέντρα, στα οποία μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα ασθενείς με κορωνοϊό.

(α) Ειδικός εκλογικός κατάλογος

Για να μπορέσει κάποιος/α να ψηφίσει σε ειδικό κινητό εκλογικό κέντρο, θα πρέπει προηγουμένως να εγγραφεί στον ειδικό εκλογικό κατάλογο. Προς το σκοπό αυτό θα πρέπει να πληρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

(i) Να είναι εγγεγραμμένος/η εκλογέας στον εν ισχύ εκλογικό κατάλογο.

(ii) Να αποτελεί επιβεβαιωμένο κρούσμα του κορωνοϊού Covid-19.

(iii) Να βρίσκεται σε αυτοπεριορισμό την ημέρα των εκλογών, βάσει του περί Λοιμοκαθάρσεως (Καθορισμός Μέτρων για Παρεμπόδιση της Εξάπλωσης του Κορωνοϊού Covid-19) Διάταγμα του Υπουργείου Υγείας.

(β) Διαδικασία εγγραφής στον ειδικό εκλογικό κατάλογο

Η εγγραφή στον ειδικό εκλογικό κατάλογο γίνεται με υποβολή δήλωσης, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που έχει δημιουργηθεί για το σκοπό αυτό στη διεύθυνση https://aps.elections.moi.gov.cy/. Εναλλακτικά, μπορεί να ακολουθήσει το σχετικό σύνδεσμο μέσω της ειδικής ιστοσελίδας των εκλογών http://www.elections.gov.cy/ πατώντας στο εικονίδιο «Ειδικά Κινητά Εκλογικά Κέντρα για Ασθενείς με Κορωνοϊό Covid-19”. Ο έλεγχος τήρησης των σχετικών προϋποθέσεων γίνεται από τα στοιχεία που τηρούνται στη βάση δεδομένων του Υπουργείου Υγείας.

Κατά την υποβολή της δήλωσης πρέπει να συμπληρωθούν τα στοιχεία: (i) του δελτίο ταυτότητας, (ii) η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, η οποία χρησιμοποιείται για σκοπούς επιβεβαίωσης αποδοχής της αίτησης και επικοινωνίας και ο αριθμό τηλεφώνου επικοινωνίας (iii) εναλλακτικό τηλέφωνο επικοινωνίας και (iv) η διεύθυνση αυτοπεριορισμού.

Ο αριθμός τηλεφώνου, που θα δηλωθεί, θα χρησιμοποιηθεί για σκοπούς επικοινωνίας με τον/την Προεδρεύων του Ειδικού Κινητού Εκλογικού Κέντρου, με σκοπό να διευθετηθεί η ώρα επίσκεψης στη διεύθυνση αυτοπεριορισμού του/της ψηφοφόρου. Στην περίπτωση που δεν καταστεί δυνατή η επικοινωνία στον πρώτο αριθμό, θα χρησιμοποιηθεί ο εναλλακτικός αριθμός επικοινωνίας.

Η διεύθυνση αυτοπεριορισμού που θα δηλωθεί, δεν μπορεί να είναι διαφορετική από τη διεύθυνση συνήθους διαμονής του/της εκλογέα, όπως αυτή ορίζεται από το άρθρο 97 του περί Αρχείου Πληθυσμού Νόμου και είναι καταχωρημένη ως επίσημη διεύθυνση στο Αρχείο Πληθυσμού, δηλαδή η διεύθυνσή που αναφέρεται στον εκλογικό κατάλογο . Εξαίρεση αποτελούν οι ασθενείς που νοσηλεύονται, οι οποίοι μπορούν να δηλώσουν τη διεύθυνση του κέντρου νοσηλείας. Στα κέντρα νοσηλείας περιλαμβάνεται και το κέντρο περιορισμού θετικών κρουσμάτων COVID-19, που λειτουργεί υπό την ευθύνη του Υπουργείου Υγείας στην Κοινότητα Τερσεφάνου, στην Λάρνακα (EDEM).

Η ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής της αίτησης προϋποθέτει έλεγχο ασφαλείας δύο παραγόντων (two factor authentication), κατά την οποία ο/η εκλογέας θα λάβει ένα προσωρινό αριθμό OTP, με μήνυμα στο κινητό τηλέφωνο που έχει δηλώσει ως τηλέφωνο επικοινωνίας, τον οποίον θα καταχωρήσει για να γίνει επιβεβαίωση της ταυτότητάς του, στην ιστοσελίδα. Για σκοπούς διασφάλισης της προϋπόθεσης, ότι η αίτηση υποβάλλεται από τον ίδιο τον εκλογέα, στην περίπτωση που η όλη διαδικασία ολοκληρωθεί με επιτυχία, τόσο ο αριθμός τηλεφώνου που δηλώθηκε, όσο και η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για υποβολή δήλωσης για κάποιο άλλο πρόσωπο. Ο/η εκλογέας έχει τη δυνατότητα τροποποίησης της δήλωσης, μετά την υποβολή της, καθώς και πλήρη απόσυρσή της.

Για σκοπούς διευκόλυνσης των εκλογέων, σχετικά με τη διαδικασία υποβολής της αίτησης, λειτουργεί στο Υπουργείο Εσωτερικών τηλεφωνικό κέντρο εξυπηρέτησης του κοινού, στον αριθμό 22 867879, από τις 08:00 π.μ. μέχρι τις 07:00 μ.μ..

(γ) Κατάρτιση ειδικού εκλογικού καταλόγου

Ο ειδικός εκλογικός κατάλογος θα καταρτιστεί βάσει των δηλώσεων, που θα υποβληθούν στην ειδική πλατφόρμα, μέχρι την Παρασκευή 28 Μαΐου 2021 στις 06:00 μ.μ., που λήγει η προθεσμία υποβολής δήλωσης.

(δ) Διαδικασία ψηφοφορίας

Το Σάββατο 29 Μαΐου 2021, ο/η Προεδρεύων υπάλληλος θα ενημερώσει τηλεφωνικώς τον/την εκλογέα για το χρόνο περίπου της επίσκεψης στη διεύθυνση αυτοπεριορισμού του/της. Η ενημέρωση θα γίνει με κλήση στον αριθμό τηλεφώνου, που έχει δηλώσει ο/ εκλογέας. Την ημέρα των εκλογών, ο/η Προεδρεύων θα επικοινωνήσει εκ νέου, τουλάχιστον μια ώρα πριν την επίσκεψη, ενημερώνοντας με μεγαλύτερη ακρίβεια για το χρόνο της επίσκεψης, δίδοντας χρονικό διάστημα μισής ώρας (για παράδειγμα θα ενημερώνεται, πως η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 09:00 και 09:30). Σε περίπτωση που δεν καταστεί δυνατή η επικοινωνία στον πρώτο αριθμό, θα γίνει προσπάθεια επικοινωνίας στο δεύτερο.

Το κινητό εκλογικό κέντρο θα στελεχώνεται από δύο υπαλλήλους και θα συνοδεύεται από αστυνομικό. Η διακίνηση του προσωπικού θα γίνεται με όχημα της Αστυνομίας, το οποίο θα οδηγεί δεύτερος αστυνομικός.

Η εκκίνηση των κινητών εκλογικών κέντρων θα γίνει από συγκεκριμένους, όπου θα γίνει σφράγιση των ψηφοδελτίων και των καλπών. Οι χώροι αυτοί μπορούν να επιθεωρηθούν από τους εκπροσώπους των συνδυασμών, οι οποίοι έχουν ενημερωθεί σχετικά. Για σκοπούς προστασίας των προσωπικών δεδομένων των εκλογέων, δεν συμμετέχουν οι εκπρόσωποι των συνδυασμών στη διαδικασία ψηφοφορίας, στα ειδικά κινητά εκλογικά κέντρα.

Κατά την επίσκεψη του κινητού εκλογικού κέντρου στο χώρο περιορισμού του/της, ο/η εκλογέας θα πρέπει να ψηφίσει ακολουθώντας τις υποδείξεις του/της Προεδρεύοντα και τηρώντας τα μέτρα προφύλαξης που προβλέπονται στο σχετικό πρωτόκολλο του Υπουργού Υγείας. Για σκοπούς διασφάλισης της υγείας του προσωπικού του εκλογικού κέντρου, ο/η εκλογέας θα πρέπει απαραιτήτως όπως φέρει μάσκα προστασίας και να απολυμάνει τα χέρια του/της, πριν έλθει σε επαφή με το ψηφοδέλτιο, έντυπο ή την κάλπη. Επίσης, δεν θα υπογράψει στον εκλογικό κατάλογο, αλλά θα συμπληρώσει βεβαίωση άσκησης του εκλογικού δικαιώματος, αφού παρουσιάσει εκλογικό βιβλιάριο ή δελτίο ταυτότητα.

Διευκρινίζεται, πως στην περίπτωση που, κατά την επίσκεψη του κινητού εκλογικού κέντρου, ο/η εκλογέας δεν εντοπιστεί στη διεύθυνση που έχει δηλώσει, τότε θα θεωρηθεί ότι απέχει από τη ψηφοφορία και σε καμία περίπτωση το συνεργείο του εκλογικού κέντρου δεν θα επισκεφθεί ξανά το υποστατικό του.

Η ψηφοφορία σε κέντρα νοσηλείας θα γίνεται στη βάση αυστηρού πρωτοκόλλου από υπαλλήλους που θα οριστούν από τους Εφόρους, οι οποίοι παράλληλα θα έχουν υπηρεσία σε κέντρα νοσηλείας.

(ε) Οδηγός ενημέρωσης

Το κοινό μπορεί να ενημερωθεί με λεπτομέρεια για κάθε πτυχή της διαδικασίας που αφορά τα ειδικά κινητά εκλογικά κέντρα για ασθενείς με κορωνοϊό, κατεβάζοντας το σχετικό οδηγό, που βρίσκεται στην ειδική ιστοσελίδα των εκλογών στη διεύθυνση elections.gov.cy.

Βουλευτικές Εκλογές 2021- Πού ψηφίζω – Πηγές πληροφόρησης

Το Γραφείο του Γενικού Εφόρου ενημερώνει ότι οι εκλογείς μπορούν να μάθουν πού ψηφίζουν στις ακόλουθες πηγές πληροφόρησης:

  1. Διαδίκτυο:

wtv.elections.moi.gov.cy, elections.gov.cy

Καταχωρώντας αριθμό ταυτότητας και ημερομηνία γέννησης

  1. Γραπτό μήνυμα κινητού τηλεφώνου (SMS):

Μήνυμα στον αριθμό 1199, καταχωρώντας:

wtv κενό αριθμός ταυτότητας κενό ημερομηνία γέννησης

π.χ. wtv 900500 01/06/1990

  1. Τηλεφωνική υπηρεσία πληροφόρησης:

Παγκύπριος αριθμός : 77772212

Λευκωσία : 22804348

Λεμεσός : 25806443

Αμμόχωστος : 23200935

Λάρνακα : 24801858

Πάφος : 26801143

Υπουργείο : 22867771

Σημειώνεται ότι για την υπηρεσία αποστολής μηνύματος SMS καθώς για τον παγκύπριο αριθμό τηλεφώνου, ισχύουν οι ακόλουθες χρεώσεις:

αποστολή μηνύματος στο 1199 : €0,02/μήνυμα
κλήση στον παγκύπριο αριθμό : €0,08/λεπτό

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Γιώργος Κουκουμάς: Το μήνυμα της αυριανής εκδήλωσης είναι να υπερασπιστούμε το κράτος δικαίου και το συμφέρον αυτού του λαού που πληρώνει τα σκάνδαλα των εκατομμυρίων και της συγκάλυψης τους

Στις δημοκρατίες κάθε πολίτης έχει δικαίωμα να κρίνει να κατακρίνει και να διαδηλώνει ενάντια σε αποφάσεις της δικαστικής εξουσίας, τους ίδιους τους δικαστές που ασκούν

Γιος Οδυσσέα Μιχαηλίδη: «Ο καθένας ας ζήσει με τις επιλογές του, αν και πιστεύω πραγματικά πως δεν θα μπορέσουν ποτέ να βρουν έστω και τη μισή ησυχία συνείδησης που έχεις»

«Ο καθένας ας ζήσει με τις επιλογές του, αν και πιστεύω πραγματικά πως δεν θα μπορέσουν ποτέ να βρουν έστω και τη μισή ησυχία συνείδησης

Σκέφτεται το 2028 ο Οδυσσέας αλλά δεν θα ιδρύσει κόμμα ή κίνηση – Μελετά σοβαρά το ενδεχόμενο προσφυγής στο ΕΔΑΔ

Τι θα πράξει τελικά ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης; Θα εμπλακεί στην πολιτική; Θα ιδρύσει πολιτική κίνηση ή κόμμα; Θα κατέλθει υποψήφιος με κάποιο κόμμα στις βουλευτικές; Θα

Ομιλία της Επιτρόπου Περιβάλλοντος κας Αντωνίας Θεοδοσίου στην εκδήλωση «Γυναίκα, Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή»

Η τριπλή πλανητική κρίση –κλιματική αλλαγή, απώλεια βιοποικιλότητας και ρύπανση – δεν αποτελεί μόνο περιβαλλοντικό ζήτημα, αλλά μια εξαιρετικά σοβαρή κρίση της ανθρωπότητας, η οποία

error: Content is protected !!