Search
Close this search box.

Γιαννάκης Γαβριήλ: “Η αποχή δεν είναι ψήφος διαμαρτυρίας, ούτε πράξη επαναστατική. Η αποχή είναι ψήφος συνενοχής”

Ο Γιαννάκης Γαβριήλ επαναδιεκδικεί τη θέση βουλευτή για την Αμμόχωστο, με το ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ και το SkalaTimes κουβεντιάζει μαζί του για την ελεύθερη Αμμόχωστο και τα προβλήματα και ιδιαιτερότητες της, για την πολιτική, αλλά και για την αποχή από τις εκλογές.

SkalaTimes

Τι είναι αυτό που σας έχει ωθήσει να διεκδικήσετε τη θέση του βουλευτή Αμμοχώστου;
Η ενασχόληση μου με τα κοινά γενικότερα και με την πολιτική ζωή του τόπου ειδικότερα, μετράει χρόνια. Από νεαρή ηλικία εντάχθηκα στη νεολαιίστική παράταξη της Αριστεράς, την ΕΔΟΝ, και από τότε βρίσκομαι στο κόμμα της Αριστεράς, συνειδητά και με περηφάνεια. Ανέλαβα καθήκοντα βουλευτή το 2008, απανεκλέγηκα το 2011 μέχρι το 2016, ενώ τον Οκτώβριο του 2020 ανέλαβα εκ νέου καθήκοντα βουλευτή. Άρα καταλήγω στο συμπέρασμα ότι η επαναδιεκδίκηση της βουλευτικής έδρας δεν ήταν ώθηση, ήταν φυσική εξέλιξη.

Ποια θεωρείται σήμερα τα μεγαλύτερα προβλήματα της Αμμοχώστου;
Τα προβλήματα της επαρχίας Αμμοχώστου δεν σταματούν ποτέ. Αρχικά το γεγονός ότι η επαρχία είναι ημικατεχώμενη αυτό από μόνο του αποτελεί κύριο και τεράστιο πρόβλημα. Η έλλειψη αστικού κέντρου με ότι αυτό συνεπάγεται αποτελεί κόλλημα για την ευρύτερη ανάπτυξη και εξέλιξή της επαρχίας.
Μιλώντας όμως για το σήμερα αποκλειστικά, εν μέσω μιας πανδημίας, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Επαρχία Αμμοχώστου είναι τεράστια. Η πανδημία έχει καταδείξει την γύμνια τους συστήματος, την υγειονομική, την εκπαιδευτικής αλλά και την κοινωνική.
Από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η πανδημία το Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, χαρακτηρίστηκε από τους κυβερνόντες ως νοσοκομείο αναφοράς. Μέχρι και σήμερα, το Γ.Ν Αμμοχώστου, δυστυχώς, δεν μπορεί να φιλοξενήσει ασθενείς οι οποίοι πάσχουν από κάποια άλλη ασθένεια. Επιπλέον, η ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου έχει πληγεί πολύ περισσότερο από κάθε άλλη επαρχία, αφού όλη η οικονομία της ξεκινώντας από τον πρωτογενή τομέα στηρίζεται στην τουριστική βιομηχανία. Ως ΑΚΕΛ έχουμε επανειλημμένα ζητήσει από την κυβέρνηση να κηρύξει τη επαρχία ως πληγείσα περιοχή. Απαιτούμε όπως εκπονηθούν μελέτες και εξαγγελθούν ξεχωριστά σχέδια για επιπλέον οικονομική στήριξη στον γεωργοκτηνοτροφικό τομέα, στον τομέα εστίασης και στον τουριστικό τομέα. Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία ανταπόκριση από μέρους της κυβέρνησης. Παρόλα αυτά ως βουλευτές ΑΚΕΛ Αμμοχώστου θα συνεχίσουμε άοκνα και με σθένος τον αγώνα μας.

Σε περίπτωση επανεκλογή σας τι είναι αυτο που εχετε θεσει ως στοχο;
Εάν ο κόσμος με τιμήσει με τη ψήφο του αυτό από μόνο του με φέρνει έναντι ευθυνών. Όπως και τόσο χρόνια έτσι και τώρα θα συνεχίσω να παλεύω για τον άνθρωπο. Για μας στο ΑΚΕΛ ο αγώνας είναι συλλογικός, όλοι μαζί θα πρέπει να παλέψουμε για να υλοποιήσουμε τους στόχους που έχουμε θέσει. Το ερώτημα είναι ποιοι είναι αυτοί οι στόχοι. Σίγουρα η δημιουργία μιας ανθρωποκεντρικής κοινωνίας με ίσα δικαιώματα στην υγεία, την παιδεία, στη συνταξιοδότηση, στο κοινωνικό κράτος φαντάζει ιδανική. Αυτή την κοινωνία ονειρευόμαστε ως ΑΚΕΛ, αυτή την κοινωνία επιδιώκουμε ως ΑΚΕΛ. Εξάλλου, η παγκόσμια ιστορία έχει καταδείξει πως όλες οι κοινωνικές επιτυχίες και διεκδικήσεις προέρχονται μέσα από τους αγώνες και την πάλη των Αριστερών κινημάτων. Η διεκδίκηση της 8ωρης εργασίας, το δικαίωμα στην ασφάλιση, το συνταξιοδοτικό πρόγραμμα, οι κατακτήσεις σε μαθητικό και φοιτητικό επίπεδο, τα δικαιώματα στην παιδεία και στην υγεία, είναι όλα κατακτήσεις της Αριστεράς. Αντιλαμβάνεστε πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της Αριστεράς σήμερα, που οι καιροί είναι χαλεποί, που οι πολιτικές της κυβέρνησης Νίκου Ανστασιάδη και ΔΗΣΥ καταστέλλουν όλους τους κοινωνικούς αγώνες. Μόνο με μια δυνατή αριστερά στη βουλή, η οποία θα μπορεί μέσα από την πλειοψηφία των ψήφων να χαράξει πολιτική, ο λαός του τόπου θα βγει νικητής . Άρα, ο ρόλος της Αριστεράς ήταν και θα είναι πάντα βαρυσήμαντος, για την οικοδόμηση του κοινωνικού κράτους, για τη διασφάλιση των ελευθεριών του λαού για την κοινωνική ισονομία και ισοτιμία για δωρεάν υγεία και παιδεία. Οι στόχοι της Αριστεράς και των βουλευτών της είναι καταγεγραμμένοι εδώ και χρόνια, επαναλαμβάνω ο αγώνας δεν είναι ατομικός αλλά συλλογικός.

Ποια τρία ζητήματα θεωρείται ότι είναι προτεραιότητα για την περιοχή Αμμοχώστου;
Όπως έχω προαναφέρει τα προβλήματα της Επαρχίας Αμμοχώστου αρχίζουν από το γεγονός ότι είναι ημικατεχώμενη περιοχή.
Θα αρκεστώ όμως να αναφέρω τρία από τα πολλά ζητήματα που θα πρέπει να τεθούν ψηλά στην ατζέντα των βουλευτών της Επαρχίας για διεκδίκηση και προώθηση ούτως ώστε να αναπτυχθεί η επαρχία όπως της αξίζει.
Καταρχήν, θα πρέπει να βελτίωθεί το οδικό δύκτιο και να γίνουν τέτοιοι σχεδιασμοί από τα αρμόδια τμήματα ούτως ώστε να συνδεθεί το παραλιακό μέτωπο με την ενδοχώρα, γεγονός που θα καταστήσει ευκολότερη την πρόσβαση των τουριστών στην ενδοχώρα με συνεπακόλουθο την ανάπτυξη των γύρω χωρίων πέραν του Παραλιμνίου και την Αγίας Νάπας.
Επιπλέον ένας άλλος οικονομικός πνεύμονας για την περιοχή είναι η ανάπλαση του ποταμού στο Λιοπέτρι. Ένα έργο το οποίο θα προσδώσει ανάπτυξη στην περιοχή και σε συνδυασμό με την δημιουργία της Μαρίας στην Αγία Νάπα, αλλά και τα όσα ανάφερα προηγούμενος θα δώσουν οικονομικές ανάσες στους κατοίκους της περιοχής. Εδώ εθα ήθελα να υπογραμμίσω ότι εμείς στο ΑΚΕΛ όταν λέμε οικονομική ανάσα και ανάπτυξη δεν φωτογραφίζουμε τους λίγους, ούτε προωθούμε παράνομες αναπτύξεις, το αντίθετο, εμείς στο ΑΚΕΛ μετά από πολεοδομικές μελέτες, περιβαλλοντικούς σχεδιασμούς κτλ, προωθούμε μια ανάπτυξη από την οποία θα επωφεληθούν οι πολλοί.
Επίσης, ένα πανεπιστημιακό παράρτημα θα ήταν ένα έργο το οποίο θα βοηθούσε στην ανάπτυξη της περιοχής λαμβανομένου υπόψη του γεγονότος ότι η επαρχία βασίζεται στον τουριστικό τομέα. Ένα πανεπιστημιακό παράρτημα θα έδινε ζωή στην επαρχία και τους χειμερινούς μήνες τους οποίους η περιοχής θεωρείτε νεκρή λόγω εποχικότητας.

Γιατί κάποιος να ψηφίσει υποψήφιους του ΑΚΕΛ για την Αμμοχωστο; Δώστε μας τρεις
Καλούς λόγους.

Αλίμονο αν απουσίαζαν οι εκπρόσωποι της Αμμοχώστου από το κοινοβούλιο. Αυτό θα ήταν τραγικό για το Κυπριακό πρόβλημα, αλλά και για τους κατοίκους της Επαρχίας γενικότερα, οι οποίοι είναι ξεχασμένοι από τη συγκεκριμένη κυβέρνηση. Τα κονδύλια που δαπανούνται για έργα υποδομής στην περιοχή είναι ελάχιστα, αναλογιστείτε να μην υπήρχαν και οι πιέσεις των βουλευτών. Όσον αφορά το Κυπριακό, θα μου πείτε οι αποφάσεις λαμβάνονται ξεκάθαρα από τον εκάστοτε πρόεδρο, αναλογιστείτε όμως να απουσιάζουν οι αντιπρόσωποι της Αμμοχώστου από τα έδρανα της βουλής που στόχος τους είναι να κρατήσουν άσβεστο τον πόθο της επιστροφής. Ως βουλευτές ΑΚΕΛ Αμμοχώστου μετά και τα τελευταία γεγονότα εντείνουμε τις προσπάθειες μας σε 2 κατευθύνσεις. Πρώτον θα πρέπει να συνεχίσουμε να ευαισθητοποιούμε τους πρόσφυγες ως προς τον πόθο τους για λύση και δεύτερο να συνεχίσουμε να ασκούμε πιέσεις προς την Κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη- Δημοκρατικού Συναγερμού για λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

Τέλος ποιο είναι το μήνυμα σας στους ψηφοφόρους της Αμμοχώστου;
Το μήνυμα δεν απευθύνεται μόνο στους ψηφοφόρους της Αμμοχώστου, αλλά σε όλους τους ψηφοφόρους της Αριστεράς και των προοδευτικών δυνάμεων. Η αποχή δεν είναι ψήφος διαμαρτυρίας, ούτε πράξη επαναστατική. Η αποχή είναι ψήφος συνενοχής, είναι το εισιτήριο προς τη κυβέρνηση για να συνεχίζει τον κατασταλτικό της έργο. Στην εποχή της πολιτικής αδιαφορίας και απαξίωσης πρέπει να απαντήσουμε με τη ψήφο μας υπέρ του ταξικού αγώνα, υπέρ τις κοινωνικής διεκδίκηση υπέρ των βασικών ανθρώπινων ελευθεριών και δικαιωμάτων. Μόνο ένα δυνατό ΑΚΕΛ μέσα και έξω στη Βουλή θα μπορεί να σταθεί απέναντι στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της κυβέρνησης Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Συνάντηση Δημάρχου Λάρνακας κ. Ανδρέα Βύρα με Καταστηματάρχες και Κατοίκους για την Ανάπλαση της Πλατείας Ακροπόλεως και Πλατείας Αλκής

Ο Δήμος Λάρνακας ενημερώνει ότι την Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου 2024, διεξήχθη συνάντηση του Δημάρχου Λάρνακας κ. Ανδρέα Βύρα με καταστηματάρχες και κατοίκους της περιοχής στον

Ανακοίνωση ΑΚΕΛ Λάρνακας μετά από συνάντηση στη Στέγη Ηλικιωμένων «Άγιος Γεώργιος»

Αξιοποίηση του κενού χώρου Στέγης που προέκυψε ένεκα της μεταφοράς ασυνόδευτων ανήλικων για φιλοξενία ηλικιωμένων Με αφορμή τα γεγονότα με τους ασυνόδευτους ανήλικους, πραγματοποιήθηκε συνάντηση

Παγκόσμια Ημέρα Καθαρισμού των Ακτών

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Κάθε χρόνο, στις 21 Σεπτεμβρίου, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Καθαρισμού των Ακτών, για να θυμόμαστε πως σαν πολίτες έχουμε χρέος και ευθύνη να κρατάμε τις

Πολιτιστικό Ημερολόγιο Λάρνακας

Κινηματογράφος, street food, συναυλίες και άλλες υπέροχες προτάσεις για τις εξόδους σας στην Λάρνακα. Εσείς που θα πάτε; ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ  Δευτέρα 23/9/2024  Ώρα: 8:30 μ.μ. ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

error: Content is protected !!