Search
Close this search box.

Βασίλης Ελευθερίου: “Πιστεύουμε ο κόσμος θα μας εμπιστευτεί και θα μας τιμήσει με τη ψήφο του”

Ο Βασίλης Ελευθερίου απαντά στις ερωτήσεις του SkalaTimes και εξηγεί γιατί ΑΛΛΑΓΗ ΓΕΝΙΑΣ σε αυτές τις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής.

Γιατί ΑΛΛΑΓΗ ΓΕΝΙΑΣ, τι καινούργιο και τί αναγκαίο θα φέρει  η δική σας παρουσία (του κινήματος σας) μέσα στη βουλή;
Η Αλλαγή Γενιάς δημιουργήθηκε σαν μια ομάδα, ένα κίνημα από άτομα της κοινωνίας των πολιτών. Που αγαπούν τον τόπο τους και θέλουν να τον δουν να ευημερεί. Ξεκινήσαμε σαν ένα πραγματικά ανεξάρτητο κίνημα, με ακριβώς το όνομα Ανεξάρτητοι, που δυστυχώς, το νομικό πλαίσιο το οποίο καλύπτει τον εκλογικό νόμο, μας ανάγκασε σαράντα μέρες πριν τις εκλογές, με γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, να αλλάξουμε όνομα και να εγγράφουμε σαν πολιτικό κόμμα, για να μπορέσουμε να έχουμε ισότιμη αντιμετώπιση στην εκλογική διαδικασία. Οι αρχές και οι θέσεις μας ωστόσο, δεν άλλαξαν ούτε μεταλλάχτηκαν. Συνεχίζουμε να είμαστε ένα ανθρωποκεντρικό κίνημα, ένα κίνημα που δίνει ακριβώς μια διαφορετική προσέγγιση. Που βάζει το συμφέρον του κόσμου, πάνω από το προσωπικό συμφέρον μιας μικρής πολιτικής και οικονομικής ελίτ, που δυστυχώς έχει αφεθεί να κυβερνά στο προσκήνιο αλλά και στο παρασκήνιο. Το πιο σημαντικό, είναι το γεγονός ότι έχουμε πραγματικές αξίες και θέσεις.
Έχουμε από το Μάρτιο αναρτημένες όλες μας τις θέσεις και προσεγγίσεις, για όλα τα θέματα στα οποία σαν Ανεξάρτητοι και σαν ΑΛΛΑΓΗ ΓΕΝΙΑΣ, νιώθουμε πως πρέπει να θεσπιστούν, να νομοθετηθούν, να μεταρρυθμιστούν. Θέσεις και προτάσεις λεπτομερείς και εφαρμόσιμες. Στους πυλώνες της Οικονομίας, της Δικαιοσύνης, της Παιδείας, του Περιβάλλοντος και της Υγείας, σεβόμενες πάντα τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Πόσο σημαντικό είναι να μπουν νέοι ηλικιακά άνθρωποι στη βουλή, αλλά και με νέα μυαλά; Ένας νέος ηλικιακά σημαίνει αυτόματα ότι θα είναι πιο ικανός από ένα πιο ηλικιωμένο;
Είναι πολύ σημαντικό να μπαίνουν νέα άτομα στη Βουλή. Ηλικιακά και μη. Γιατί η πολύχρονη θητεία στη Βουλή ενδεχομένως να δημιουργεί σε πολλές περιπτώσεις συνθήκες φθοράς στις αρχές, τις αξίες και κατ΄ επέκταση στο έργο των βουλευτών. Ο κύριος λόγος είναι η ανάγκη εξάρτησης που δημιουργείται, για σκοπούς εξασφαλισμένης επανεκλογής. Σίγουρα η ανανέωση στη Βουλή, απαιτεί την είσοδο ατόμων με νέες και προοδευτικές ιδέες, ανεξαρτήτως ηλικίας.
Όσον αφορά την ένταξη νέων ηλικιακά ανθρώπων στη Βουλή, ναι, είναι σημαντικό να μπαίνουν νέα άτομα, που ακριβώς να μπορούν να εκπροσωπούν σωστά τη γενιά τους. Που δεν έχουν φθαρεί από το σύστημα. Δυστυχώς όμως, οι κομματικές δομές πολλές φορές «εκτρέφουν» νέους με παλαιοκομματικές νοοτροπίες, ιδεολογίες που είναι αντίθετες με Ευρωπαϊκές ελευθερίες και δικαιώματα. Αυτές οι προσεγγίσεις σίγουρα δεν κατατάσσονται στις νέες ιδέες και στα φρέσκα μυαλά.

Ποια θεωρείτε ως τα σημαντικότερα προβλήματα που έχει να επιλύσει σήμερα ο τόπος μας και ποια ζητήματα θα θέσετε ψηλά στην ατζέντα σας μέσα στο κοινοβούλιο;
Σίγουρα το σημαντικότερο θέμα που έχει ο τόπος μας, είναι το Κυπριακό, καθώς σήμερα διανύουμε ίσως την πιο κρίσιμη καμπή καθώς η προκλητικότητα της Τουρκίας είναι στο Ζενίθ, με προκλητικές κινήσεις στο έδαφος (Αμμόχωστος) και θάλασσα (ΑΟΖ), όπως και στις συνομιλίες καθώς για πρώτη φορά τέθηκε ενώπιων των Υπουργών Εξωτερικών και του ΓΓ του ΟΗΕ, το ζήτημα λύσης δύο κρατών. Οι κινήσεις της διαπραγματευτικής μας ομάδας πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές και πολύ αποτελεσματικές στον εναπομείναντα χρόνο πριν την επόμενη Πενταμερή.
Ωστόσο, το Κυπριακό δεν είναι θέμα το οποίο η Βουλή έχει ενεργό ρόλο, καθώς διαπραγματευτής είναι ο ΠτΔ ο οποίος φέρει και την ευθύνη της πλευράς μας.
Γι’ αυτό και σαν ΑΛΛΑΓΗ ΓΕΝΙΑΣ, στοχεύουμε πολύ ψηλά στην προώθηση κοινοβουλευτικού έργου, για θέματα τα οποία η Βουλή έχει πραγματική ευθύνη νομοθέτησης, ρύθμισης, ελέγχου και προώθησης. Ψηλότερα στην ατζέντα μας, είναι η αντιμετώπιση των φαινομένων διαφθοράς και διαπλοκής, η διαφάνεια και η λογοδοσία. Θέματα τα οποία επηρεάζουν καθολικά όλες τις πτυχές οποιονδήποτε μεταρρυθμίσεων ή νομοθεσιών. Θέλουμε να εφαρμοστεί επιτέλους ένα κράτος δικαίου, με διαφανείς διαδικασίες, διαδικασίες αποτελεσματικών ελέγχων, και προπαντός, λογοδοσίας σε όλα τα επίπεδα της κρατικής μηχανής. Μόνο έτσι θα μπορέσει η οποιαδήποτε αλλαγή να θεμελιωθεί και να αντέξει τη διαφθορά και τη διαπλοκή. Πολύ ψηλά στην ατζέντα μας είναι όλα τα θέματα τα οποία αφορούν την προάσπιση και προστασία όλων των ανθρώπινων δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας των πολιτών.

Έχετε πει “Ήρθαμε για να μείνουμε και όχι για να κάνουμε κάτι πρόσκαιρο…” σε περίπτωση που δεν πετύχετε τα ποσοστά που επιθυμείτε για είσοδο σας στη βουλή, έχετε κάποιο plan B έτσι ώστε να μην είναι κάτι πρόσκαιρο η ΑΛΛΑΓΗ ΓΕΝΙΑΣ;
Πιστεύουμε ο κόσμος θα μας εμπιστευτεί και θα μας τιμήσει με τη ψήφο του τη Κυριακή. Γιατί είμαστε κομμάτι του κόσμου. Ερχόμαστε μέσα από το κόσμο και όχι από δομές διαχρονικού βολέματος.
Εν πάσει περιπτώσει, σε περίπτωση που δεν εξασφαλίσουμε είσοδο στη Βουλή, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια μας σαν κίνημα, σαν ενεργοί πολίτες και σαν άνθρωποι που θέλουν να δουν το τόπο τους να προοδεύει, να ευημερεί, να διασφαλίζει ένα καλύτερο μέλλον για τις επόμενες γενεές. Σίγουρα η παρουσία εντός Βουλής θα ενισχύσει τη φωνή μας, αλλά η φωνή μας είναι δεδομένη και δυνατή εντός ή εκτός Βουλής. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε να φέρουμε την αλλαγή γενιάς, πάντα μέσω της Αλλαγής Γενιάς.

Υπάρχουν κοινές θέσεις στα σοβαρά τουλάχιστον ζητήματα (Κυπριακό, ιδιωτικοποιήσεις, εκποιήσεις, παιδεία, υγεία, κτλ) όλων των υποψηφίων του κινήματος;
Βεβαίως. Η συνεργασία όλων ανεξαιρέτως των υποψηφίων μας, διασφαλίζεται μέσω ενός μνημονίου συναντίληψης που συμφωνήθηκε από τον/την κάθε υποψήφιο/υποψήφια, και βασίζεται σε πέντε κύριους πυλώνες που αφορούν την Οικονομία, τη Δικαιοσύνη, την Παιδεία, το Περιβάλλον και την Υγεία. Όλες μας οι θέσεις είναι αναρτημένες δημόσια, και πλήρως αποδεκτές από όλους και όλες.
Όλοι οι πυλώνες καλύπτονται από τον αδιαπραγμάτευτο σεβασμό προς όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα. Στο θέμα του Κυπριακού, στηρίζουμε την λύση που προνοείται από τα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ, στο πλαίσιο της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα. Με πλήρη κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και φυσικά του Ευρωπαϊκού κεκτημένου. Χωρίς επεμβατικά δικαιώματα, με μόνη εγγύηση την ιδιότητα του μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Έχετε πει σε συνέντευξη σας ότι ανήκετε στην Κεντροαριστερά, με απόψεις και θέσεις κατά βάση προοδευτικές. Αλήθεια, ποια η άποψη σας για το ακροδεξιό ελαμ που φαίνεται να αυξάνει δραματικά τα ποσοστά του σε αυτές τις εκλογές, λίγους μήνες μετά την απόφαση δικαστηρίου στην Ελλάδα ότι το αδελφάκι τους η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση;
Είμαστε ένα προοδευτικό κίνημα, ανθρωποκεντρικό, που δεν επιθυμούμε να μπούμε σε ιδεολογικά καλούπια, όπως δυστυχώς έχουμε την τάση να κάνουμε στην Κύπρο. Λόγω του ανθρωποκεντρικού χαρακτήρα μας, πολλές από τις θέσεις και απόψεις μας ταυτίζονται όντως με το χώρο της κεντροαριστεράς. Αυτό καθ’ ουδένα λόγο δεν μας καλουπώνει καθ’ οποιονδήποτε τρόπο, σε παλαιοκομματικές προσεγγίσεις. Ας μην ξεχνάμε πως αρκετά κόμματα δυστυχώς πολλές φορές παρεκκλίνουν από τις ιδεολογικές τους προσεγγίσεις στο Κοινοβουλευτικό τους έργο, συνεχίζοντας ωστόσο να χαϊδεύουν τα αυτιά των οπαδών τους με πατριωτικές ή ιδεολογικές κορώνες. Η Αλλαγή Γενιάς πιστεύει στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν χωρούν σε ιδεολογικά καλούπια. Σε αυτό, είμαστε απόλυτοι.
Όσον αφορά την ακροδεξιά, είναι κατάντια το να παρατηρούμε απήχηση σε νεαρές ηλικίες. Αυτό δείχνει και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η παιδεία, τα σχολεία, και η νεολαία μας. Το φαινόμενο ακροδεξιών και ψευτοπατριωτικών προσεγγίσεων μίσους, μισαλλοδοξίας και ρατσισμού είναι δυστυχώς παγκόσμιο φαινόμενο. Στην Ελλάδα ευτυχώς, το θέμα εκδικάστηκε και μπήκαν φυλακή τα ψευτοπαλλήκαρα.
Το κυπριακό παράρτημα της χρυσής αυγής, σήμερα αρνείται κάθε σχέση, όταν πριν μερικά χρόνια έλεγαν δημόσια πως είναι η ΧΑ της Κύπρου. Με φωτογραφίες, βίντεο κλπ., που να διασυνδέει και να ταυτίζει τις δύο οργανώσεις. Ελπίζω να σταθεί ο κόσμος στο ύψος του και να επιλέξει με ωριμότητα ποια Κύπρο θέλει. Η λύση για τιμωρία των ακροδεξιών μορφωμάτων, είναι η δημοκρατία. Μέσω της δημοκρατίας λοιπόν, να στείλουμε τα μηνύματα και την απαξίωση.

Τέλος, ποιο το μήνυμα σας στο κόσμο, δύο μόλις ημέρες πριν από τις εκλογές; 
Καλούμε τον κόσμο να πάει να ψηφίσει. Η αποχή, δεν τιμωρεί αλλά πριμοδοτεί το κατεστημένο. Ας αποφασίσουμε ποια Κύπρο θέλουμε. Κατά το τρίτο νόμο του Νεύτωνα, αν θέλουμε να αντιδράσουμε, ας δράσουμε!
 
 

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Συνάντηση Δημάρχου Λάρνακας κ. Ανδρέα Βύρα με Καταστηματάρχες και Κατοίκους για την Ανάπλαση της Πλατείας Ακροπόλεως και Πλατείας Αλκής

Ο Δήμος Λάρνακας ενημερώνει ότι την Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου 2024, διεξήχθη συνάντηση του Δημάρχου Λάρνακας κ. Ανδρέα Βύρα με καταστηματάρχες και κατοίκους της περιοχής στον

Ανακοίνωση ΑΚΕΛ Λάρνακας μετά από συνάντηση στη Στέγη Ηλικιωμένων «Άγιος Γεώργιος»

Αξιοποίηση του κενού χώρου Στέγης που προέκυψε ένεκα της μεταφοράς ασυνόδευτων ανήλικων για φιλοξενία ηλικιωμένων Με αφορμή τα γεγονότα με τους ασυνόδευτους ανήλικους, πραγματοποιήθηκε συνάντηση

Παγκόσμια Ημέρα Καθαρισμού των Ακτών

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Κάθε χρόνο, στις 21 Σεπτεμβρίου, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Καθαρισμού των Ακτών, για να θυμόμαστε πως σαν πολίτες έχουμε χρέος και ευθύνη να κρατάμε τις

Πολιτιστικό Ημερολόγιο Λάρνακας

Κινηματογράφος, street food, συναυλίες και άλλες υπέροχες προτάσεις για τις εξόδους σας στην Λάρνακα. Εσείς που θα πάτε; ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ  Δευτέρα 23/9/2024  Ώρα: 8:30 μ.μ. ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

error: Content is protected !!