Search
Close this search box.

Παιδική πορνογραφία: ποιους κίνδυνους κρύβει το διαδίκτυο και τι προβλέπει ο νόμος

Της Έλλης Αυξεντίου

Αυξάνονται και στην Κύπρο, οι υποθέσεις και για το φάκελο παιδική πορνογραφία. Ένα από τα πιο ειδεχθή αδικήματα που μπορούν να διαπραχθούν αφού τα θύματα δεν άλλα από τα ίδια τα παιδιά.
Ο παιδόφιλος, εκτελώντας τις σεξουαλικές ορέξεις του, καταστρέφει σε μεγάλο βαθμό τη ζωή ενός παιδιού γι αυτό κι όταν περιστατικά παιδοφιλίας, βλέπουν το φως της δημοσιότητας, η κοινωνία αντιδρά εξαγριωμένη και η τιμωρία που ζητά για το θύτη, θεωρεί ότι πρέπει να είναι ανάλογη με τη ζημιά που έχει προκαλέσει στο παιδί.
Αρκετές φορές οι ίδιοι οι γονείς, εκθέτουν το ίδιος τους το παιδί στον κίνδυνο, με τις αναρτήσεις φωτογραφιών του ανήλικου, στον ανεξέλεγκτο κυβερνοχώρο που λέγεται διαδίκτυο. Η δίωξη του ηλεκτρονικού εγκλήματος, λέει «ΟΧΙ, στις αναρτήσεις φωτογραφιών παιδιών στο διαδίκτυο» αν όμως ανήκετε στην ομάδα των γονέων που συνηθίζουν να μοιράζονται φωτογραφίες των παιδιών τους στο διαδίκτυο, θα πρέπει να το ξανασκεφτείτε.

Πηγές από τη δίωξη του ηλεκτρονικού εγκλήματος, μας επισημαίνουν τους κίνδυνους από τις αναρτήσεις των φωτογραφιών ανηλίκων στο διαδίκτυο.

Μια φωτογραφία εκθέτει οπτικά το παιδί μας στις ορέξεις του κάθε παιδόφιλου που μπορεί να την προσθέσει στη συλλογή του και να τη χρησιμοποιήσει με σκοπό τον εντοπισμό του για διάφορους σκοπούς που όλοι μπορούμε να καταλάβουμε.

Η φωτογραφία των παιδιών μας από τα γενέθλια του η τις γυμναστικές επιδείξεις η από το σχολείο του , η από διαφορά αλλά μέρη αποκαλύπτει σημαντικές πληροφορίες για τη ζωή και τις συνήθειες τους όπου τα εκμεταλλεύονται ανάλογα παιδεραστές αλλά και απαγωγείς εφόσον τα παιδιά είναι γόνοι πλουσίων οικογενειών.

Η έκθεση των παιδιών στα social media τα κάνει εύκολο στόχο για τους επίδοξους κακοποιούς καθόσον υπάρχουν αυτά τα «ονοματοποιημένα» στα δίκτυα με αποτέλεσμα να εντοπίζονται πολύ εύκολα και άμεσα για οποιαδήποτε χρήση.

Επίσης το παιδί εύκολα μπορεί να γίνει θύμα cyberbullying , (Διαδικτυακός Εκφοβισμός ) το οποίο αποτελεί ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα του ψηφιακού μας κόσμου.

Με την έκθεση φωτογραφιών των παιδιών μας , μπορεί εύκολα κάποιος να κλέψει αυτήν και να δημιουργήσει ένα ψεύτικο προφίλ, με τις όποιες δυσάρεστες συνέπειες θα μπορούσε να επιφέρει κάτι τέτοιο.

Μια οικογενειακή φωτογραφία από μια κοινωνική εκδήλωση, σίγουρα δεν είναι πρόβλημα, αλλά είναι σαφές ότι δεν χρειάζεται να προσθέτουμε φωτογραφίες των παιδιών μας όταν είναι ημίγυμνα στη θάλασσα, ή γυμνά στο μπάνιο του σπιτιού μας.

Προσέξτε τις πληροφορίες που δίνετε (όνομα παιδιού, όνομα μαιευτηρίου και σχολείων ή των οδών που κατοικείτε, ηλικίες των παιδιών κ.λπ.)

Μην κάνετε tag τα παιδιά σας σε φωτογραφίες και video.

Στην περίπτωση που το παιδί σας χρησιμοποιεί κάποιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, όπως π.χ. το Facebook, και έχει φωτογραφίες σε αυτό ενημερωθείτε άμεσα από τους ειδικούς και έπειτα μιλήστε μαζί του και εξηγήστε του, όσο πιο αναλυτικά γίνεται, όλους τους κινδύνους που εγκυμονούν όταν το χρησιμοποιεί.

Όπως ενημερώστε το παιδί σας ότι σε έρευνα διαδικτυακή στην Αυστραλία απέδειξε ότι οι παιδόφιλοι εντοπίζουν τα παιδιά που θέλουν να κακοποιήσουν μέσα από το Facebook και από τις φωτογραφίες που αναρτούν.

Παροτρύνετε το παιδί σας να είναι πάρα πολύ επιφυλακτικό με τις ηλεκτρονικές του γνωριμίες γιατί δεν μπορεί ποτέ να είναι σίγουρο για την ταυτότητα των συνομιλητών του. Τονίστε τη σημασία των προσωπικών δεδομένων ώστε να μην δίνει ποτέ τα προσωπικά του στοιχεία (π.χ. το κινητό του τηλέφωνο ή τη διεύθυνση κατοικίας του). Φυσικά, εσείς οι γονείς θα πρέπει να τονίσετε, τα «απαγορευτικά» στο παιδί σας κι ότι δεν θα πρέπει να προγραμματίζει συναντήσεις με άτομα που γνωρίζει μέσω διαδικτύου , δηλαδή, ραντεβού στα τυφλά.

Ο όρος «παιδική πορνογραφία», σημαίνει οποιοδήποτε υλικό το οποίο απεικονίζει ορατά παιδί να εμπλέκεται σε πραγματική ή σε προσομοιωμένη σεξουαλικά σαφή συμπεριφορά ή οποιαδήποτε απεικόνιση των σεξουαλικών οργάνων παιδιού για πρωτίστως σεξουαλικούς σκοπούς.

Το άρθρο 21 προβλέπει τα ακόλουθα αδικήματα :
«Άρθρο 21: Αδικήματα σχετικά με τη συμμετοχή παιδιού σε πορνογραφικές δραστηριότητες
Κάθε μέρος λαμβάνει τα αναγκαία νομοθετικά ή άλλα μέτρα για να διασφαλίσει ότι ποινικοποιείται η ακόλουθη εκ προθέσεως συμπεριφορά:

Παρότρυνση παιδιού για συμμετοχή σε πορνογραφικές δραστηριότητες ή η πρόκληση παιδιού να συμμετάσχει σε τέτοιες δραστηριότητες.

Εξαναγκασμός παιδιού για συμμετοχή σε πορνογραφικές δραστηριότητες ή η λήψη κέρδους από ή η καθ’ οιονδήποτε τρόπο εκμετάλλευση παιδιού για τέτοιους σκοπούς.

Η εν γνώσει παρακολούθηση πορνογραφικών δραστηριοτήτων που εμπλέκουν τη συμμετοχή παιδιών.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, λοιπόν, εφαρμόζοντας τις διεθνείς υποχρεώσεις που ανέλαβε υπογράφοντας τη Συνθήκη του Λανζαρότε, υιοθέτησε τον «περί της Πρόληψης και της Καταπολέμησης της Σεξουαλικής Κακοποίησης, της Σεξουαλικής Εκμετάλλευσης Παιδιών και της Παιδικής Πορνογραφίας Νόμο του 2014 (91(Ι)/2014)». Η προαναφερθείσα νομοθεσία είναι κατ’ ουσίαν ένας κυρωτικός Νόμος της Διεθνούς Σύμβασης του Λανζαρότε, η οποία προβλέπει συγκεκριμένες ποινές ενάντια σε άτομα που εμπλέκονται σε τέτοιες δραστηριότητες.

Στο άρθρο 2 του Νόμου που συνήθως αποτελεί το ερμηνευτικό τμήμα της κάθε νομοθεσίας επεξηγούνται οι όροι και οι έννοιες που συναντώνται στο κείμενο. Οι διατάξεις του άρθρου 2 λοιπόν διασαφηνίζουν το τι είναι παιδική πορνογραφία και ποια άτομα θεωρούνται παιδιά.

Ο Νόμος ορίζει ως παιδί κάθε άτομο κάτω των δεκαοκτώ (18) ετών. Από την άλλη όμως θέτει την ηλικία συναίνεσης στα δεκαεπτά (17). Αυτό σημαίνει ότι άτομο που έχει κλείσει το δέκατο έβδομο έτος της ηλικίας του θεωρείται με βάση τον Νόμο ικανό να δώσει συναίνεση για συμμετοχή του σε σεξουαλικές δραστηριότητες. Παράλληλα, παιδί πέραν των 17 ετών μπορεί -εφόσον συγκατατίθεται- να δώσει συναίνεση κινηματογράφησης σεξουαλικών δραστηριοτήτων στις οποίες εμπλέκεται.

Περαιτέρω, ο Νόμος ορίζει το τι αποτελεί «παιδική πορνογραφία»:
«Παιδική πορνογραφία» είναι:

*κάθε υλικό στο οποίο απεικονίζεται παιδί να επιδίδεται σε πραγματική ή προσομοιωμένη πράξη σεξουαλικού χαρακτήρα
*κάθε απεικόνιση σεξουαλικού χαρακτήρα των γεννητικών οργάνων παιδιού
*κάθε υλικό στο οποίο απεικονίζεται πρόσωπο που εμφανίζεται ως παιδί να επιδίδεται σε πραγματική ή προσομοιωμένη πράξη σεξουαλικού χαρακτήρα ή κάθε απεικόνιση των γεννητικών οργάνων οποιουδήποτε προσώπου εμφανίζεται ως παιδί, ή ρεαλιστικές εικόνες παιδιού στις οποίες απεικονίζεται να επιδίδεται σε πράξη σεξουαλικού χαρακτήρα ή ρεαλιστικές εικόνες των γεννητικών οργάνων παιδιού…

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση το εδάφιο (γ), παιδική πορνογραφία θεωρείται ακόμα και η προσομοίωση σεξουαλικής δραστηριότητας στην οποία ενήλικας εμφανίζεται ως παιδί.

Το κύριο άρθρο του Νόμου που ποινικοποιεί την παιδική πορνογραφία είναι το άρθρο 8. Το άρθρο 8 προβλέπει τα ακόλουθα:

«Παιδική πορνογραφία
-όποιος αποκτά ή έχει στην κατοχή του υλικό παιδικής πορνογραφίας είναι ένοχος κακουργήματος και, σε περίπτωση καταδίκης του, υπόκειται σε ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τα δέκα (10) έτη.
-όποιος εν γνώσει του αποκτά πρόσβαση σε παιδική πορνογραφία μέσω της τεχνολογίας της πληροφορικής και των επικοινωνιών είναι ένοχος κακουργήματος και, σε περίπτωση καταδίκης του, υπόκειται σε ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τα δέκα (10) έτη.
-όποιος διανέμει, διαδίδει ή μεταδίδει υλικό παιδικής πορνογραφίας είναι ένοχος κακουργήματος και, σε περίπτωση καταδίκης του, υπόκειται σε ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τα δεκαπέντε (15) έτη.
-όποιος προσφέρει ή παρέχει ή διαθέτει υλικό παιδικής πορνογραφίας ή παρέχει πληροφορίες ως προς τον τρόπο απόκτησης υλικού παιδικής πορνογραφίας, είναι ένοχος κακουργήματος και, σε περίπτωση καταδίκης του, υπόκειται σε ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τα δεκαπέντε (15) έτη.
-όποιος παράγει υλικό παιδικής πορνογραφίας είναι ένοχος κακουργήματος και, σε περίπτωση καταδίκης του, υπόκειται σε ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τα είκοσι (20) έτη.
Ανεξάρτητα από τις διατάξεις των εδαφίων (1) έως (5), όποιος διαπράττει οποιοδήποτε από τα αδικήματα του παρόντος άρθρου όπου το παιδί το οποίο απεικονίζεται στο υλικό παιδικής πορνογραφίας είναι ηλικίας κάτω των δεκατριών (13) ετών υπόκειται σε ποινή φυλάκισης διά βίου.»

Περιληπτικά λοιπόν, με βάση τον Νόμο απλά και μόνο η κατοχή ή η πρόσβαση σε παιδική πορνογραφία (είτε μέσω ιστοσελίδων είτε άλλως πως) είναι παράνομη. Όχι μόνο είναι παράνομη, αλλά μάλιστα τιμωρείται με πολυετή φυλάκιση που μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 10 χρόνια. Ταυτόχρονα, η διανομή, η μετάδοση, η προσφορά αλλά ακόμα και η παροχή πληροφοριών για απόκτηση πρόσβασης σε παιδική πορνογραφία, επισύρει ποινή φυλάκισης μέχρι και 15 χρόνια. Δικαιολογημένα, η παραγωγή παιδικής πορνογραφίας τιμωρείται ακόμη αυστηρότερα με ποινή φυλάκισης που μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 20 χρόνια.

Η τελευταία διάταξη (δηλαδή το εδάφιο 6) του άρθρου 8 υπερισχύει σε κάθε περίπτωση σε σχέση με τα προηγούμενα εδάφια. Το εδάφιο 6 εφαρμόζεται όταν το παιδί ή τα παιδιά που απεικονίζονται στην πορνογραφία είναι κάτω των 13 ετών. Σε αυτή την περίπτωση η ποινή φυλάκισης που δύναται να επιβληθεί μπορεί να είναι μέχρι και δια βίου/ισόβια. Η επαυξημένη ποινή του εδαφίου 6 αντανακλά τη σοβαρότητα του αδικήματος. Εννοείται πως ένα παιδί κάτω των 13 ουδέποτε είναι σε θέση να δώσει συναίνεση σε οποιαδήποτε σεξουαλική πράξη και άρα ακόμα και η απλή παρακολούθηση βίντεο που περιέχει παιδί τόσο νεαρής ηλικίας είναι αποτρόπαια και επαίσχυντη.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Οι βουλευτές Λάρνακας στέλνουν τις δικές τους Χριστουγεννιάτικες ευχές μέσα από το SkalaTimes, για τη Λάρνακα και όλο το κόσμο!

SkalaTimes Το SkalaTimes ζήτησε από τους Βουλευτές Λάρνακας Πρόδρομο Αλαμπρίτη (ΔΗΣΥ), Ανδρέα Πασιουρτίδη (ΑΚΕΛ), Σωτήρη Ιωάννου (ΕΛΑΜ), Χρίστο Ορφανίδη (ΔΗΚΟ) και Ανδρέα Αποστόλου (ΕΔΕΚ), να

Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι, Κοινοτάρχες, Επαρχίας Λάρνακας στέλνουν τις δικές τους ευχές μέσω του SkalaTimes

Από τους Τρούλλους μέχρι τη Δρομολαξιά, από Δημάρχους, Αντιδημάρχους, μέχρι κοινοτάρχες, το SkalaTimes ζήτησε να μας στείλουν τις δικές τους Χριστουγεννιάτικες ευχές μέσω του SkalaTimes!

Ο Πάτερ Λάζαρος μιλά στο SkalaTimes με αφορμή τα Χριστούγεννα αλλά και τα εγκάινια του εκκλησιαστικού μουσείου στην Παρεκκλησιά

“Να πλησιάσουμε όσο μπορούμε τον Χριστό. Να γιορτάσουμε Χριστούγεννα με τον Χριστό, όχι Χριστούγεννα χωρίς Χριστό. Πέρα από τα μελομακάρονα, τα πάρτι και τα δείπνα,

error: Content is protected !!