Άντρος Γ. Καραγιάννης
Δήμαρχος Δερύνειας
Η Νορβηγία είναι η μεγαλύτερη χώρα στην Ευρώπη στην παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεργάζεται με την σκανδιναβική χώρα μέσω του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου σε κοινωνικούς, οικονομικούς, εμπορικούς, αναπτυξιακούς, περιβαλλοντικούς και σε άλλους τομείς.
Αν και η Νορβηγία δεν είναι μέλος της Ε.Ε., θα μπορούσε να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση για τις χώρες – μέλη της Ε.Ε. στον τομέα της προώθησης της υδροηλεκτρικής ενέργειας. Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν ξεπεράσει σε πωλήσεις τα υβριδικά και τα παραδοσιακά αυτοκίνητα, αφού γύρω στο 50% του συνολικού στόλου των νορβηγικών ιδιωτικών οχημάτων είναι πλέον ηλεκτροκίνητα.
Η Νορβηγία έχει θέσει ως βασικό στόχο την παραγωγή μηδενικών ρύπων μέχρι το 2025, την ίδια στιγμή που η Ε.Ε. στοχεύει στην κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2050. Για να μπορέσει όμως η Κυβέρνηση της μικρής σκανδιναβικής χώρας των 5 εκατομμυρίων κατοίκων περίπου να πετύχει αυτό τον στόχο, προσφέρει κίνητρα στους πολίτες.
Οι Νορβηγοί ιδιοκτήτες ηλεκτροκίνητων οχημάτων απαλλάσσονται από τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας, όπως επίσης και από τους φόρους διοξειδίου του άνθρακα και οξειδίου του αζώτου που επιβάλλονται σε κατόχους οχημάτων που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο και πετρέλαιο. Επιπρόσθετα, μπορούν να περνούν τα διόδια χωρίς πρόσθετη επιβάρυνση, να
χρησιμοποιούν τις ειδικές λωρίδες λεωφορείων για αποφυγή της πυκνής κυκλοφοριακής κίνησης αλλά και να μεταφέρουν δωρεάν τα οχήματα τους με νορβηγικά πλοία.
Σύμφωνα με στοιχεία της εφημερίδας Οικονομική Καθημερινή, το νορβηγικό Κοινοβούλιο αποφάσισε πρόσφατα τη θέσπιση κανονισμού για κυκλοφορία μόνο καινούριων ηλεκτρικών οχημάτων μέχρι το 2025. Αυτή η απόφαση βρίσκει σύμφωνη τη συντριπτική πλειοψηφία των Νορβηγών, οι οποίοι εμπιστεύονται τις περιβαλλοντικές προτάσεις της Κυβέρνησης.
Σε μια άλλη χώρα τώρα, τη μεγαλύτερη οικονομική δύναμη της Ε.Ε., την Γερμανία, σχεδιάζονται εδώ και κάποια χρόνια τρένα με κυψέλες υδρογόνου. Η Γερμανία έχει θέσει ως στόχο την σταδιακή αντικατάσταση όλων των πετρελαιοκίνητων τρένων της γερμανικής εταιρείας σιδηροδρόμων Deutsche Bahn, μέχρι το 2024. Τα 1300 περίπου ολοκαίνουρια τρένα υδρογόνου θα κοστίσουν γύρω στα 5 – 10 εκατομμύρια ευρώ το ένα.
Εμπνευστής αυτής της πρωτοποριακής ιδέας είναι Γαλλική εταιρεία, η οποία σχεδίασε τα γρήγορα τρένα TGV στη Γαλλία. Η κίνηση τους θα επιταχύνεται εξολοκλήρου με υδρογόνο, μπαταρία ή ηλεκτρικό ρεύμα που θα διοχετεύεται από υπερυψωμένα καλώδια και θα αναπτύσσουν ταχύτητα μέχρι 160 χιλιόμετρα ανά ώρα καλύπτοντας μια απόσταση μέχρι 600 χλμ. με προοπτική τα 1000 χλμ. στο μέλλον, χωρίς ανεφοδιασμό.
Η νέα επαναστατική τεχνολογία στις δημόσιες μεταφορές μπορεί να είναι ακριβή, αλλά η συνεχής μόλυνση του περιβάλλοντος μας επιβάλλει να εφαρμόσουμε πιο φιλικές και αθόρυβες λύσεις που θα προστατεύουν τους κατοίκους από την ηχορύπανση.
Ενδεικτική είναι επίσης η χρήση καυσίμων τελευταίας τεχνολογίας στα καινούρια τρένα τα οποία είναι εφοδιασμένα με κυψέλες, οι οποίες παράγουν ηλεκτρισμό σε συνδυασμό υδρογόνου και οξυγόνου, αφήνοντας ως υποπροϊόντα στο περιβάλλον μόνο ατμό και νερό. Τα νέα μέσα μαζικής μεταφοράς εκπέμπουν με αυτό τον τρόπο χαμηλούς ή μηδενικούς ρύπους,
δεν μολύνουν το περιβάλλον και μπορούν να χαρακτηριστούν ως τα ανερχόμενα πράσινα μεταφορικά μέσα.
Όπως στη Νορβηγία έτσι και στη Γερμανία, οι πολίτες έχουν αγκαλιάσει αυτή την πρωτοβουλία των κεντρικών Κυβερνήσεων, έχοντας πάντα ψηλά στη συνείδηση τους την προστασία του περιβάλλοντος και τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής. Τόσο τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, όσο και τα υδροκίνητα τρένα, θα φέρουν ριζικές αλλαγές στον τομέα των σύγχρονων
μεταφορών.
Ευελπιστούμε ότι στο άμεσο μέλλον θα ευαισθητοποιηθούν κι άλλες χώρες, ιδιαίτερα οι πιο ρυπογόνες και θα παραδειγματιστούν από τα πιο πάνω παραδείγματα. Η προστασία του περιβάλλοντος μας αφορά όλους και θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι, αν δεν λάβουμε άμεσα μέτρα για προστασία του πλανήτη, οι ασθένειες και οι πανδημίες θα αυξάνονται
συνεχώς και οι άνθρωποι θα ταλαιπωρούνται με αναπνευστικά και άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας.