Search
Close this search box.

Μα όλα είναι πολιτική!

Anne Frank

Της Γιώτας Δημητρίου

Όλα είναι πολιτική, η “αθώα” σάτιρα του Λούη στον ΑΛΦΑ, η “αθώα” σάτιρα του Σοφοκλέους στον ΑΝΤ1, το πως παρουσιάζει τις “αθώες” ειδησούλες και τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων ο Τάσος Τρύφωνος, στην κατά τ’ άλλα μουσική πρωινή εκπομπή του.

Πολιτική είναι και τα σεξιστικά και ρατσιστικά σχόλια και το “εμένα δεν με ενδιαφέρει η πολιτική” και το trendy της εποχής “εγώ είμαι απολιτίκ”.

Όλα είναι πολιτική, το αν θα προχωρήσουν σε εκποιήσεις, σε ιδιωτικοποιήσεις, αν θα στηρίξουν ή όχι την δημόσια παιδεία και δημόσια υγεία, αν θα σταθούν οικονομικά δίπλα στις ευπαθείς ομάδες, αν θα στηρίξουν την ισότητα ή την ανισότητα και τόσα άλλα σημαντικά!

Όλα είναι πολιτική.

Το “εν καλά παιδιά” του Αρχιεπίσκοπου για τους ναζιστές πριν λίγα χρόνια, πολιτική ήταν κι αυτό.

Σε μια Κύπρο που παραμένει πολιτικά αγράμματη, που χρησιμοποιεί όρους που δεν γνωρίζει, που “βλέπει το συμφέρον της διαβάζει εφημερίδα και στο στρατό υπηρέτησε για τη μαμά πατρίδα”, σε μια τέτοια Κύπρο, έχουμε την κυβέρνηση που μας αξίζει, τους βουλευτές που μας αξίζουν, (κάποιοι δεν ξέρουν ούτε καν την αλφαβήτα της πολιτικής, μέχρι χθες ήταν ακροδεξιοί φοιτητές στην Αθήνα και σήμερα βουλευτές σοσιαλδημοκρατικού κόμματος στην Κύπρο, κάποιοι άλλοι γνωρίζουν για πολιτική όσα εγώ μυστικά της ΝΑΣΑ, δηλαδή μηδέν, κι όμως τους βάλατε στη βουλή!)

Όλα είναι πολιτική, γι αυτό δεν αντέχω την Κυπριακή σάτιρα πια, λυπάμαι! Στις μετεκλογικές εκπομπές του Λούη και του Σοφοκλέους, που φίλοι με παρότρυναν να δω, δεν γέλασα.
Κανένας απ΄τους δύο δεν συνειδητοποίησε την τραγικότητα της κατάστασης. Όταν αύριο τα μεγάλα αφεντικά τους πετάξουν σαν στυμμένες λεμονόκουπες, (το έχω δει να συμβαίνει και στους σπουδαιότερους δημοσιογράφους του τόπου), τότε ίσως καταλάβουν ότι δεν είναι όλοι οι πολιτικοί το ίδιο, δεν είναι όλες οι πολιτικές το ίδιο, ότι μπροστά στα ακροδεξιά στοιχεία και τους ναζιστές δεν κάνεις ούτε σάτιρα, ούτε σχόλια, ούτε καν τους προβάλλεις στην οθόνη σου, απλά γυρνάς πλάτη.

Όλα είναι πολιτική, γύρω μας.

Και είναι μια πολιτική που επηρεάζει την ζωή μας και τις ζωές των ανθρώπων γύρω μας. Τις ζωές των παιδιών σήμερα και των παιδιών αύριο.

Στην Κύπρο οι περισσότεροι στηρίζουν το σύστημα που είναι έτοιμο να τους κατασπαράξει, αναλφάβητοι και ανίδεοι με παρωπίδες κομματικές και φανατισμούς, δεν μπόρεσαν ποτέ να δουν πως στο μυαλό ήταν πάντα ο στόχος. (Που έλεγε και η Γώγου). Και δεν είχαν ποτέ το νου τους.
Στα χειρότερα ίσως ξυπνήσουν, ίσως και όχι.
Πήραν την μισαλοδοξία, τον σοβινισμό και τον φασισμό του ’74 και τον ανέστησαν, 46 χρόνια μετά. Και στο τακίρ κέφι με στόμφο γράφουν συνθήματα στα ΜΚΔ.


Οι ήρωες του ’74 φωνάζουν : ενός λεπτού σιγή! Ενός λεπτού σκασμό για την ιεροσυλία που τόσο επιπόλαια πράττεται!

Όλα είναι πολιτική και εσύ που δεν ψήφισες, πολιτική πράξη ήταν κι αυτή.

Όλα είναι πολιτική.

Και δεν είναι όλοι το ίδιο και δεν είναι όλες οι πολιτικές το ίδιο και ναι, επηράζουν την ζωή σου και σε αφορούν οι πολιτικοί και οι πολιτικές. Μέχρι να καταλάβεις τι γίνεται, μακριά από τους όποιους φανατισμούς και παρωπίδες, κάποιοι θα αποφασίζουν για σένα, ανάλογα με τη δύναμη που τους έδωσες, είτε με τη ψήφο σου, είτε με την αποχή σου.

Aπό τη ταινία “Schindler’s list”

Όλα είναι πολιτική!

Τα νεοναζιστικά στοιχεία στα έδρανα της βουλής, σου φωνάζουν πως όλα είναι πολιτική, πάντα στο φώναζαν, μα εσύ νόμιζες πως ήταν ένα ακίνδυνο αστείο.
Δεν ήταν αστείο. Μα προπαντών δεν ήταν και δεν είναι ακίνδυνο!

Υ.Γ 1 “Ο άνθρωπος είναι… ζώο πολιτικό: ο Αριστοτέλης υποστηρίζει ότι ο άνθρωπος είναι φύσει πολιτικὸν ζῷον (ζῷον: ζωντανός οργανισμός)”
Υ.Γ 2 Πάλι σύμφωνα με τον Αριστοτέλη: “Είναι είτε φαύλος είτε κάτι καλύτερο από άνθρωπος: ο άνθρωπος ζει εκτός πολιτικής κοινωνίας, είτε γιατί είναι κακός και έχει θέσει τον εαυτό του εκτός κοινωνίας είτε γιατί είναι θεός, δεν έχει δηλ. ανάγκη τους άλλους ανθρώπους”
Υ.Γ Ο άνθρωπος είναι έξυπνο να δρα ανάλογα με το κοινωνικό πλαίσιο στο οποίο υπάρχει, έλεγε ένας Σκωτζέζος καθηγητής μου, στο μάθημα της πολιτικής επιστήμης στο Middlesex. Μέχρι να αποκτήσουμε αναρχία, τα κόμματα είναι η μόνη οδός μιας και οι αποφάσεις για τις ζωές μας και τον τόπο μας παίρνονται από τα κόμματα της χώρας μας εντός της βουλής.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

3η Παγκόσμια Θέση για το Γυμνάσιο Αραδίππου

Tο Τμήμα Ταχυδρομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, έχει

Ανακοίνωση της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή αναφορικά με την πρόωρη εξόφληση στεγαστικών δανείων

Η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή επιθυμεί να ενημερώσει τους καταναλωτές για τις υποχρεώσεις/δικαιώματα που προκύπτουν από την πρόωρη εξόφληση στεγαστικών δανείων. Σημειώνεται ότι καθοριστικό ρόλο διαδραματίζει

Ομιλία της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Αννίτας Δημητρίου στα εγκαίνια της έκθεσης της Βουλής «Κύπρος 1974, η μνήμη είναι η μόνη πατρίδα των ανθρώπων»

Κρατική Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης – ΣΠΕΛ Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024 – 6.30 μ.μ. Σεβαστό Ιερατείο, Εκπρόσωποι κοινοβουλευτικών κομμάτων, Έντιμε Γενικέ Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, Πρώην Πρόεδροι

error: Content is protected !!