Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΡΙΚ και στον ανταποκριτή Λάρνακας Σταύρος Χατζησάββα ο Δήμαρχος της πόλης μας Ανδρέας Βύρας τόνισε ότι η Λάρνακα δεν θα ανεχθεί να προκαλείται οχληρία στο λιμάνι της πόλης με την φορτοεκφόρτωση λαπιρίτη, προσθέτοντας πως σε περίπτωση που δεν επιλυθεί το πρόβλημα τότε η πόλη «θα αντιδράσει έντονα».
Πρόσθεσε ότι «πριν από δέκα περίπου μέρες αρκετοί δημότες που διαμένουν στην περιοχή του λιμανιού της πόλης, παρατήρησαν ότι στα σπίτια αλλά και στα σκάφη της μαρίνας υπήρχε κόκκινη σκόνη. Ψάχνοντας το θέμα διαπιστώθηκε ότι η σκόνη συνδέεται με το νικέλιο, ένα επιβλαβές υλικό για το οποίο δημιουργήθηκε στη πόλη αναστάτωση και ταραχή, που έπρεπε να διερευνήσουμε».
Είπε «ότι μετά από ορισμένες ενέργειες που έκανε ο Δήμος, χθες πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Ενέργειας συνάντηση με την Υπουργό και εκπροσώπους διαφόρων κυβερνητικών Τμημάτων αλλά και της εταιρείας. Τόσο οι εκπρόσωποι της εταιρείας όσο και τα δύο κυβερνητικά Τμήματα που είναι υπεύθυνα για τις άδειες παραχώρησης τέτοιων εργασιών, δηλαδή το Τμήμα Περιβάλλοντος και το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας, αναφέρθηκε πως αυτή η σκόνη δεν είναι καθαρό νικέλιο, αλλά ένα χώμα που ονομάζεται λαπιρίτης που περιέχει νικέλιο, το οποίο εισάγεται ως χώμα, επεξεργάζεται στη Σκουριώτισσα και στη συνέχεια επανεξάγεται ως νικέλιο».
Σημείωσε πως «εμείς θέλουμε γραπτώς από τα δύο κυβερνητικά Τμήματα, να μας πουν κατά πόσον αυτό το υλικό είναι επικίνδυνο ή όχι για την υγεία των ανθρώπων. Προφορικώς και τα δύο Τμήματα μας ανέφεραν ότι δεν είναι επιβλαβές για την υγεία του ανθρώπου και μας έδωσαν ορισμένα παραδείγματα και στοιχεία τα οποία μελετά το Υγειονομικό Τμήμα του Δήμου Λάρνακας».
Ανέφερε ακόμα ότι «ανάλογα με την έκθεση του Υγειονομικού Τμήματος του Δήμου και την διαβεβαίωση των αρμόδιων κυβερνητικών Τμημάτων, θα δούμε πως χειριζόμαστε το συγκεκριμένο θέμα. Στη χθεσινή συνάντηση στο Υπουργείο Ενέργειας τονίσαμε ξεκάθαρα πως, ακόμα και επικίνδυνο να μην είναι το συγκεκριμένο υλικό, δεν πρόκειται να ανεχτούμε να προκαλείται οποιαδήποτε οχληρία, είτε είναι μια φορά το μήνα ή είναι ανά τακτά χρονικά διαστήματα».
Δεν πρόκειται συνέχισε «να ανεχτούμε να παρουσιάζεται η εικόνα που παρουσιάστηκε στα σπίτια, στα σκάφη της μαρίνας αλλά και γενικά στη συγκεκριμένη περιοχή και στην παραλία των Φοινικούδων. Για μας είναι ξεκάθαρο πως εάν η εταιρεία δεν βρει τρόπο να διαχειρίζονται αυτά τα υλικά με τρόπο που να μην επηρεάζεται η πόλη, θα αντιδράσουμε έντονα ώστε να σταματήσει αυτή η εργασία» είπε και σημείωσε πως «σε περίπτωση που τελικά αποδειχθεί πως ο λαπιρίτης δεν είναι επικίνδυνο υλικό, θα δούμε πως θα προχωρήσει το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρνακας».
Ερωτηθείς κατά πόσον έχουν γίνει ορισμένες μετρήσεις, ο κ. Βύρας απάντησε πως «στη χθεσινή συνάντηση, μας δόθηκε μια σειρά από αποδεικτικά στοιχεία στα οποία περιλαμβάνονται μετρήσεις, εκθέσεις γιατρών εργασίας και εκθέσεις του Τμήματος Περιβάλλοντος και του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας, τα οποία εξετάζουν ήδη οι δύο λειτουργοί του Υγειονομικού Τμήματος του Δήμου. Σήμερα αναμένουμε την έκθεση από τα αρμόδια Τμήματα του Δήμου κατά πόσον δηλαδή αυτές οι εκθέσεις πληρούν τις ανησυχίες μας και ικανοποιούν το αίσθημα ασφάλειας που πρέπει να έχουμε».
Σε άλλη ερώτηση για τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στο Υπουργείο Οικονομικών, όπου συζητήθηκε το θέμα της ενιαίας ανάπτυξης λιμανιού και μαρίνας Λάρνακας, ο Δήμαρχος απάντησε πως «ουσιαστικά έγινε μια παρουσίαση σε όλα τα κυβερνητικά Τμήματα, Υπουργεία και Υπηρεσίες που θα ασχοληθούν με το θέμα και θα εκδώσουν άδειες ή θα δώσουν τις απόψεις τους. Όπως αναφέρθηκε χθες το συγκεκριμένο έργο είναι ίσως η μεγαλύτερη επένδυση που έγινε ποτέ στην Κυπριακή Δημοκρατία».
Σημείωσε ακόμα ότι «το έργο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το λιμάνι και τη μαρίνα και την δημιουργία πανεπιστημίου, νοσοκομείου, ξενοδοχείων και εστιατορίων. Στην παρουσίαση που έγινε χθες διαπιστώθηκε από όλους το μέγεθος της επένδυσης και καθορίστηκαν οι διαδικασίες που πρέπει να γίνουν».
Ως Λάρνακα, συνέχισε ο Δήμαρχος «μας ικανοποίησε το γεγονός ότι η επένδυση προχωρά. Έχουν ήδη προσληφθεί άτομα που ανέλαβαν την υλοποίηση του έργου, γίνονται συνεχώς συναντήσεις στον Δήμο για τις αδειοδοτήσεις και τα σχέδια και αυτό αποδεικνύει πως τον Απρίλιο που θα αναλάβει η εταιρεία τη διαχείριση του λιμανιού και της μαρίνας, θα μπορούν να ξεκινήσουν τα πρώτα έργα».
Σε άλλη ερώτηση ο Ανδρέας Βύρας είπε πως «πρέπει να επιλυθεί το πρόβλημα που παρουσιάστηκε με τη σκόνη στο λιμάνι της Λάρνακας, αφού σε περίπτωση που δεν γίνει κάτι τότε ένας επενδυτής που διατηρεί ξενοδοχεία, εστιατόρια ή καταστήματα στη περιοχή, θα είναι πολύ σκεπτικός και επιφυλακτικός με τις χρήσεις του λιμανιού και του τι θα γίνεται στο λιμάνι. Αυτή είναι ακόμα μια επιβεβαίωση του γιατί έπρεπε να γίνει ενιαία ανάπτυξη λιμανιού – μαρίνας, αφού ο ίδιος ο επενδυτής δεν θα επιθυμεί να παρουσιάζονται τέτοιου είδους φαινόμενα και οχληρίες, που θα επηρεάζουν πρώτα και κύρια τις δικές του αναπτύξεις».
Πηγή είδησης: ΚΥΠΕ