Search
Close this search box.

Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής

Χωρίς μουσική, η ζωή θα ήταν ένα λάθος.
(Φρήντριχ Νίτσε, 1844-1900, Γερμανός φιλόσοφος)

Πραγματικά, χωρίς τη μουσική η ζωή θα ήταν ένα λάθος. Αυτή τη τόσο σημαντική τέχνη γιορτάζουμε κάθε χρόνο στις 21 Ιουνίου.

Η Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής καθιερώθηκε το 1982 με πρωτοβουλία του, τότε, Γάλλου υπουργού πολιτισμού Ζακ Λανγκ (Jack Lang), του Γαλλικού Υπουργείου Πολιτισμού και την αιγίδα του Δήμου του Παρισιού.
Η Γιορτή της Μουσικής, από το 1985, εξαπλώθηκε έξω από τα Γαλλικά σύνορα και η Αθήνα, 1η Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης, με πρωτοβουλία της Μελίνας Μερκούρη, ήταν η πρώτη πόλη στην οποία η Γιορτή πραγματοποιήθηκε εκτός Γαλλίας.
Σήμερα η Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής είναι ένα ευρωπαϊκό γεγονός, που διεξάγεται στις 21 Ιουνίου κάθε χρόνο σε 22 χώρες της Ευρώπης.

Ζητήσαμε από τον Διευθυντή του Ωδείου Ανδρέα Γερολέμου στη Λάρνακα, να μας πει λίγα λόγια για την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής.
Ο κ. Γερολέμου μας είπε: “Τα ωφέλη της μουσικής είναι πάρα πολλά στη ψυχολογία και στην υγεία του ανθρώπου, δεν ξέρω πραγματικά πως θα έμοιαζε η ζωή χωρίς τη μουσική. Για εμένα η μουσική ήταν πάντα αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μου. Στο Ωδείο μας, που υπάρχει από το 1993, δεν υπηρετούμε απλώς την τέχνη της μουσικής, αλλά ζούμε για τη μουσική, γνωρίζουμε τις “μαγικές” ιδιότητες της και θεωρώ πραγματικά πως σήμερα περισσότερο από πότέ άλλοτε μικροί και μεγάλοι χρειαζόμαστε τη μουσική. Σκεφτείτε τις μέρες του κορωνοϊου και της απομόνωσης πως θα ήταν η ζωή μας χωρίς μουσική!
Για τη Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής εύχομαι στους μαθητές και καθηγητές του Ωδείου μας, αλλά και σε όλο το κόσμο, να έχουν πάντα μουσική μέσα στη ζωή τους και μακάρι στο τόπο μας να αντιληφθούμε καλύτερα την αξία της τέχνης της μουσικής.
Θα μου επιτρέψετε να τελειώσω τη δήλωση μου αυτή με κάποια λόγια του Πλάτωνα: «Η μουσική είναι ένας ηθικός κανόνας. Δίνει ψυχή στο σύμπαν, φτερά στη σκέψη, απογειώνει τη φαντασία, χαρίζει χαρά στη λύπη και ζωή στα πάντα».

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής υπενθυμίζουμε τα 6 σημαντικά οφέλη της μουσικής για τα παιδιά:
1.Διεγείρει τον εγκέφαλο: Η μουσική μπορεί να οδηγήσει σε υψηλές ακαδημαϊκές επιτυχίες αφού έχει αποδειχθεί ότι διεγείρει τις περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με το διάβασμα, τα μαθηματικά και τη συναισθηματική ανάπτυξη.
2.Βελτιώνει την μνήμη: Έρευνες έχουν αποδείξει ότι η μουσική βελτιώνει όχι μόνο την ακαδημαϊκή πορεία ενός παιδιού αλλά και τη μνήμη.
3.Κοινωνικότητα: Τα παιδιά που μαθαίνουν να παίζουν κάποιο μουσικό όργανο μαθαίνουν να έχουν υπομονή, να συνεργάζονται και να εκτιμούν, προσόντα που θα τα κάνει πιο κοινωνικά.
4.Αποκτούν αυτοπεποίθηση: Η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου είναι μια διαδικασία που θα δείξει στα παιδιά ότι μπορούν να αναπτύξουν τις ικανότητές τους και να δημιουργήσουν κάτι μόνα τους.
5.Υπομονή: Τα παιδιά θα χρειαστούν αρκετή υπομονή στην ενήλικη ζωή τους για αυτό είναι καλό να μάθουν από νωρίς ότι για να δημιουργήσουν κάτι και να δουν τα αποτελέσματα θα πρέπει να δείξουν υπομονή.
6.Πειθαρχία: Η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου απαιτεί πειθαρχία και συγκέντρωση. Τα παιδιά μαθαίνουν γρήγορα ότι για να έχουν αποτέλεσμα πρέπει να επιμείνουν και να μην τα παρατήσουν.

“Ότι είναι για το σώμα η γυμναστική, είναι για την ψυχή η μουσική” αναφέρει o Πλάτων στην Πολιτεία. Μάθετε τα πάντα γύρω από τα οφέλη της μουσικής! Και τα οφέλη σίγουρα δεν είναι μόνο για τα παιδιά αλλά και για ενήλικες.

Σύμφωνα με αμέτρητες μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί, τμήματα του εγκεφάλου μας μπορούν να ενεργοποιηθούν στο άκουσμα της μουσικής.
Η μουσική συμβάλλει σε καλύτερη ψυχική υγεία.
Η μουσική συμβάλλει στη μείωση του στρες.
Η μουσική βοηθά στην ανάρρωση ασθενών.

H μουσική είναι απαραίτητη για τη ζωή μας! Για τη ψυχολογία μας. Ακόμη και για την υγεία μας!

Happy National Music Day!


Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Πιλοτική Εφαρμογή Προγράμματος Προαιρετικού Ολοήμερου Σχολείου Μέσης Εκπαίδευσης

Η Διεύθυνση Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ), μετά από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, προχωρεί στην πιλοτική εφαρμογή προγράμματος Προαιρετικού Ολοήμερου

error: Content is protected !!