Βούλα Πατουλίδου! Μια γυναίκα πρότυπο,που μας αποδεικνύει εδώ και χρόνια πως δεν υπάρχουν διακρίσεις φύλων στον αθλητισμό και στην πολιτική! Είναι η χρυσή ολυμπιονίκης και νυν Αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης. Είχαμε τη τιμή η κυρία Βούλα Πατουλίδου, αυτή η σπουδαία γυναίκα να μιλήσει στο διαδικτυακό περιοδικό μας για τους
αγώνες που έδωσε και δίνει στους στίβους των γηπέδων και της πολιτικής, την σχέση που έχει
με την επιτυχία και την αποτυχία, τα εμπόδια που βρήκε και βρίσκει στο δρόμο της προς την επιτυχία, την σχέση που έχει τώρα με τον αθλητισμό και πολλά άλλα. Είναι λοιπόν με ιδιαίτερη χαρά που το SkalaTimes παρουσιάζει σήμερα μια συνέντευξη με τη κ. Πατουλίδου.
Της Στέλλας Παπά
Kυρία Πατουλίδου μου από το 2006 αφήσατε τους στίβους των σταδίων και αγωνίζεστε
στους στίβους της πολιτικής. Σε ποιον από τους δύο στίβους είναι πιο δύσκολοι οι αγώνες και γιατί;
Σημασία έχει το αποτέλεσμα που θα φέρεις. Είτε μιλάμε για τον αθλητισμό είτε για την πολιτική, σημασία έχει να αφήσεις το δικό σου προσωπικό αποτύπωμα.
Η εμπλοκή σας με τα κοινά και την πολιτική πότε ξεκίνησε;
Ξεκίνησε όταν έφυγα από το γήπεδο. Είμαι παρεμβατικός άνθρωπος. Θέλω να παρεμβαίνω σ’ αυτό που ζω. Να μην το αφήνω στην τύχη του. Πολιτική είναι όλη μας η ζωή. Έχουμε δικαιώματα και υποχρεώσεις. Και για τα δύο θέλει αγώνα και συνέπεια.
Τι χαρακτηριστικά πρέπει να έχει μία γυναίκα για να μπορεί με επιτυχία να εμπλακεί στην πολιτική;
Δεν διαχωρίζω σε φύλα την ενασχόληση με την πολιτική. Μια γυναίκα ή ένας άντρας πρέπει σίγουρα να έχει όρεξη για δουλειά και γερό στομάχι.
Ως η πρώτη γυναίκα χρυσή ολυμπιονίκης στην Ελλάδα, ως μέλος της ολυμπιακής ομάδας σε πέντε Ολυμπιάδες (1988, 1992, 1996,2000, 2004), Ποια θα λέγατε ότι ήταν τα μεγαλύτερα εμπόδια και δυσκολίες που είχατε αντιμετωπίσατε απλά και μόνο επειδή ήσασταν γυναίκα;
Ήταν πολλοί αυτοί που έβλεπαν την γυναίκα αθλήτρια σε δεύτερο ρόλο. Ο μόνος τρόπος για να τους αντιμετωπίσω ήταν να τους αποδείξω πόσο λάθος είχαν. Το απέδειξα με τον καλύτερο τρόπο.
«Για την Ελλάδα ρε γαμώτο». Ποιος Έλληνας μπορεί να ξεχάσει τη νύχτα της 6ης Αυγούστου του 1992 όταν φέρατε στην Ελλάδα το χρυσό μετάλλιο στους τελικούς της Βαρκελώνης στα 100μ; Τριάντα Σχεδόν χρόνια μετά τι σημαίνει αυτή η φράση για σας; Πως νιώθετε που η ατάκα σας τo 1992 «για τηνΕλλάδα ρε..» ακόμα και σήμερα αποτελεί «κινητήριο» δύναμη για πολλούς νέους;
Γιατί βγήκε από την ψυχή μου. Γιατί μίλησε η ψυχή μου. Η ψυχή του κάθε Έλληνα και της κάθε Ελληνίδας; Βγήκε ως προσευχή από μέσα μου.
Ποιο το συναίσθημα κάθε φορά που ανεβαίνατε στο βάθρο της νίκης περιγράφεται;
Περηφάνια. Συγκίνηση. Δικαίωση!
Όταν δεν πετυχαίνατε κάποια νίκη, πως αντιδρούσατε , ήσασταν αυστηρή με τον εαυτό
σας;
Πίσω από κάθε νίκη κρύβεται μία υπόσχεση. Αυτή που δίνω στον εαυτό μου να πράξω τα μέγιστα. Πίσω από κάθε ήττα, η ευκαιρία να διορθώσω τα λάθη μου.
Είχατε πει τότε ότι «παραλίγο να μην μπω μέσα στο αεροπλάνο για εκείνους τους Ολυμπιακούς Αγώνες»….Αλήθεια πιστεύετε στην μοίρα και στο πεπρωμένο;
Εμείς καθορίζουμε την τύχη μας. Η στάση μας απέναντι στη ζωή, στους ανθρώπους και στις προκλήσεις που συναντάμε. Ο τρόπος που θα διαχειριστούμε τις επιλογές μας, οι αποφάσεις που θα πάρουμε, καθορίζουν αυτό που θα ζήσουμε.
Ακόμα και σήμερα να υποθέσω τηρείται κάποια από τα πράγματα ως αθλήτρια ;
(διατροφή , γυμναστική κλπ)
Αθλούμε καθημερινά και προσέχω την διατροφή μου όσο μπορώ. Ενίοτε υποκύπτω σε κάποιους
πειρασμούς.
Όλες αυτές οι αποκαλύψεις για τον χώρο του αθλητισμού σας σοκάρουν;
Η δημοσιότητα που πήρε έδωσε την ευκαιρία να ανοίξουν στόματα. Να βρουν το θάρρος να μιλήσουν γυναίκες που φοβόντουσαν. Ήταν η ευκαιρία να ταρακουνηθούν κάποιοι.
Σκεφτήκατε κάποια στιγμή να αξιοποιήσετε τον βαθμό του υποπλοιάρχου του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού που κατέχετε.
Με κέρδισε η πολιτική.
Μελλοντικά θα αφήνατε την Θεσσαλονίκη για να ζήσετε στο τόπο καταγωγής σας, την Φλώρινα ;
Ζω στη Θεσσαλονίκη. Είμαι Αντιπεριφερειάρχης της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης. Δεν αφήνω στη μέση, το έργο που έχω ξεκινήσει όλα αυτά τα χρόνια στην Περιφέρεια.
Υπάρχει κάποιος από τους νέους αθλητές που να πιστεύτε ότι μπορεί να πετύχει πολλά ;
Έχουμε πολλά λαμπρά παιδιά σε όλα τα αθλήματα. Παιδιά που θα φτάσουν ψηλά και θα κάνουν περήφανη την χώρα μας.
Η Ελλάδα πιστεύεται ότι «σέβεται» τους παλιούς αθλητές της που την έκαναν περήφανη
σ’όλο τον κόσμο;
Ο Έλληνας σέβεται αυτόν που τον έκανε περήφανο.
Ένα αισιόδοξο μήνυμα που θέλετε να περάσετε στον κόσμο.
Τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο. Φτάνει να το θέλεις μ’ όλη σου την ψυχή!