Η Κυπριακή Ακαδημία Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών στην 24η Διαδικτυακή Συνεδρία της Ολομέλειας με ημερομηνία 23 Ιουνίου 2021 εξέλεξε ομόφωνα τον Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου, Δρα Γεώργιο Χατζηγεωργίου, ως Τακτικό Μέλος της Τάξης των Θετικών Επιστημών.
Οι θέσεις Τακτικού Μέλους στην Τάξη των Γραμμάτων και των Τεχνών καθώς και στην Τάξη των Ηθικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών κηρύχθηκαν άγονες και θα επαναπροκηρυχθούν.
Γεώργιος Χατζηγεωργίου, Ιατρός Νευρολόγος
Είναι Καθηγητής Νευρολογίας και Αναπληρωτής Κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου. Κατάγεται και ζει στο Παλαιομέτοχο της Επαρχίας Λευκωσίας. Είναι απόφοιτος του Γυμνασίου Κύκκου «Αρρένων». Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών από το οποίο αναγορεύθηκε Διδάκτορας Iατρικής. Ειδικεύθηκε στη Νευρολογία στην Αθήνα και μετεκπαιδεύθηκε σε θέματα Νευρογενετικής και μυϊκών νοσημάτων στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνου και στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης. Εκλέχθηκε διαδοχικά σε όλες τις ακαδημαϊκές βαθμίδες και υπηρέτησε σαν Καθηγητής Νευρολογίας, Διευθυντής της Πανεπιστημιακής Νευρολογικής Κλινικής και Πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Διετέλεσε Διευθυντής της Μονάδας Νευροεπιστημών και του ερευνητικού και διαγνωστικού Εργαστηρίου Νευρογενετικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Είναι ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Ακαδημίας Νευροανοσολογίας και της Ομάδας μελέτης του ρόλου της μεσογειακής διατροφής στα νευροεκφυλιστικά νοσήματα (The Hellenic Longitudinal Investigation of Aging and Diet-HELIAD). Ανέπτυξε πολλαπλές διεθνείς συνεργασίες και συμμετέχει σαν κύριος ερευνητής σε διεθνείς ομάδες μελέτης νευρολογικών νοσημάτων συμπεριλαμβανομένων του Genetic Epidemiology of Parkinson’s Disease consortium (GEO-PD), του International Stroke Thrombolysis Register (SITS-ISTR) και του International Multiple Sclerosis Genetic Consortium (IMSGC). Διετέλεσε αντιπρόεδρος του European Restless Legs Syndrome Study Group (EURLSSG). Το ερευνητικό του έργου εστιάζεται τόσο στην μελέτη της γενετικής βάσης και της γενετικής επιδημιολογίας νευρολογικών νοσημάτων όσο και την μελέτη του προστατευτικού ρόλου της μεσογειακής διατροφής στα νευροεκφυλιστικά νοσήματα. Η αυτόνομη ερευνητική δραστηριότητα αλλά και οι διεθνείς συνεργασίες του κου Χατζηγεωργίου απέδωσαν πέραν των 300 PubMed δημοσιεύσεων. Συμμετείχε σε δημοσιεύσεις σε σημαντικά επιστημονικά περιοδικά συμπεριλαμβανομένων των Science, Cell, Nature Commun, Nature Genetics, JAMA, Lancet, Annals of Neurology και Neurology.