Search
Close this search box.

Μακριά από το φόβο και το πανικό

SkalaTimes Team


Όταν όλοι μιλούν για τα αυξημένα κρούσματα της πανδημίας, όταν τα θέματα συζήτησης περιορίζονται στενά, στα ίδια και ίδια περί υγείας, οικονομίας και γενικότερα για τις επιπτώσεις της πανδημίας και όταν αυτά όλα καλά κρατούν εδώ και ενάμιση χρόνο, τότε οι επιπτώσεις στην ψυχολογία μας είναι ορατές και πιθανές.

Πώς καταφέρνει κανείς να μένει μακριά από το φόβο και τον πανικό, σε μια κοινωνία που έχει περιορίσει τη ζωή της και κινείται επικίνδυνα μόνο γύρω από τη πανδημία;

Να μη διαβάζουμε ειδήσεις; Μα τότε θα είμαστε ανενημέρωτοι για ένα θέμα που αφορά τις ζωές μας.
Να διαβάζουμε τα πάντα για να ενημερωθούμε; Μα τότε θα τρελαθούμε γιατί τα μισά που γράφονται γύρω από τον κορωνοϊο είναι fake news.

Υπάρχει τρόπος να μείνουμε μακριά από το φόβο που με τόση ευκολία μας σερβίρουν από παντού;
Υπάρχει.
H αγάπη, οι καλοί αληθινοί φίλοι με τους οποίους συζητάμε χίλια δυο ενδιαφέροντα πέρα από τη πανδημία, τα καλά βιβλία, η σωστή διατροφή, ένα καλό ποτήρι κρασί, μια βόλτα στη θάλασσα, ωραίες ταινίες, ταινίες με γέλιο, υπέροχα ντοκιμαντέρ (God bless Netflix and for that) ένας καλός καφές με παρέα…..
Και η αγάπη! Α, ναι το ξαναείπαμε.
Η αγάπη, όμως, είναι πάντα το μυστικό!

Πιο κάτω ένα απόσπασμα, για την αγάπη, από το βιβλίο του Ρόμπερτ Νατζέμυ «Η ελευθερία να είσαι ο εαυτός σου», εκδόσεις Ολιστική αρμονία:

Είναι πολύ δύσκολο να προσδιορίσουμε την έννοια της αγάπης, ίσως επειδή η πραγματικότητα της αγάπης προσεγγίζει τις πνευματικές διαστάσεις και είναι πέρα από χρόνο και χώρο και έτσι πέρα από την κατανόηση από τον ανθρώπινο νου.

Η αγάπη, όπως και όλες οι πνευματικές πραγματικότητες, περιγράφεται ευκολότερα με το ότι δεν είναι. Η αγάπη δεν είναι φόβος, πλήγωμα, πόνος, ζήλια, πίκρα, μίσος, ξεχωριστόότητα, λαγνεία, προσκόλληση, επιθετικότητα, εγωκεντρισμός, αδιαφορία, κτητικότητα, καταπίεση -και ο κατάλογος συνεχίζεται.

Η αγάπη δημιουργεί συναισθήματα ενότητας. Νιώθουμε για τους άλλους όπως νιώθουμε για τον εαυτό μας. Νοιαζόμαστε για την ευημερία, ευτυχία, επιτυχία, υγεία και πνευματική ανάπτυξη τους τόσο όσο και για την δική μας.

Να αγαπάς κάποιον σημαίνει να θέλεις να είναι κάποιος ευτυχισμένος ανεξάρτητα από το τι τον κάνει ευτυχισμένο. Η αγάπη γεννά κατανόηση, συμπόνια, συγχώρεση, ευτυχία, ικανοποίηση, γαλήνη, χαρά και επιθυμία για προσφορά με όποιον τρόπο μπορούμε.

Η αγάπη είναι διεύρυνση πέρα από τα όρια του εγώ. Είναι η ικανότητα να ταυτιστούμε με τον άλλο, να παραμερίσουμε προσωπικά συμφέροντα και ανάγκες ώστε να ακούμε πραγματικά και να κατανοούμε τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα του άλλου.

Η αγάπη είναι η δύναμη που επιτυγχάνει ενότητα και αρμονία. Είναι η “κόλλα” του σύμπαντος. Βοηθά άτομα με διαφορετικά εγώ, επιθυμίες, προγραμματισμούς και ανάγκες να υπερβούν όλες αυτές τις δυνητικά απωθητικές δυνάμεις και να ενωθούν.


Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Σκέφτεται το 2028 ο Οδυσσέας αλλά δεν θα ιδρύσει κόμμα ή κίνηση – Μελετά σοβαρά το ενδεχόμενο προσφυγής στο ΕΔΑΔ

Τι θα πράξει τελικά ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης; Θα εμπλακεί στην πολιτική; Θα ιδρύσει πολιτική κίνηση ή κόμμα; Θα κατέλθει υποψήφιος με κάποιο κόμμα στις βουλευτικές; Θα

Ομιλία της Επιτρόπου Περιβάλλοντος κας Αντωνίας Θεοδοσίου στην εκδήλωση «Γυναίκα, Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή»

Η τριπλή πλανητική κρίση –κλιματική αλλαγή, απώλεια βιοποικιλότητας και ρύπανση – δεν αποτελεί μόνο περιβαλλοντικό ζήτημα, αλλά μια εξαιρετικά σοβαρή κρίση της ανθρωπότητας, η οποία

3η Παγκόσμια Θέση για το Γυμνάσιο Αραδίππου

Tο Τμήμα Ταχυδρομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, έχει

error: Content is protected !!