Search
Close this search box.

Προτάσεις του ΑΚΕΛ για τις δασικές πυρκαγιές

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΚΕΛ

Οι πρόσφατες πυρκαγιές κατέδειξαν την ανάγκη για τον καθορισμό μιας κεντρικής πολιτικής αντιμετώπισης των πυρκαγιών και άλλων φυσικών καταστροφών, τόσο όσον αφορά στην πρόληψη και στην καταστολή τους, αλλά και κυρίως μια μεθοδολογία αποκατάστασης των καμένων περιοχών.

Τα δάση και οι γεωργικές εκτάσεις αποτελούν ειδικά για την Κύπρο, ανεκτίμητο φυσικό πόρο και οι ιδιαίτερα δυσμενείς επιπτώσεις στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον και στις δραστηριότητες του ορεινού και αγροτικού πληθυσμού, μπορούν να αντιμετωπιστούν σε σημαντικό βαθμό με ενδεδειγμένα διαχειριστικά μέτρα τεχνικής και οικονομικής φύσης που πρέπει να λαμβάνονται στις καμένες περιοχές.

Εκτός από τις άμεσες αποζημιώσεις που οφείλει το κράτος να παρέχει σε όσους έχουν πληγεί από τις καταστροφικές πυρκαγιές το ΑΚΕΛ προτείνει τα εξής:

  1. Ενίσχυση των κρατικών υπηρεσιών με δασοπυροσβέστες, προσωπικό, μηχανήματα, πυροσβεστικά οχήματα, πτητικά μέσα καθώς και αύξηση των εποχιακών πυροσβεστών του Τμήματος Δασών, της πυροσβεστικής και της Υπηρεσίας Θύρας,
  2. Επαναλειτουργία του Δασικού Κολεγίου στην βάση ανασχεδιασμών σύμφωνα με τις ανάγκες του σήμερα και του μέλλοντος,
  3. Ενίσχυση των κοινοτήτων με πυροσβεστικά οχήματα και σωστή εκπαίδευση των υπεύθυνων για τη χρήση τους, καθώς και σύσταση-εκπαίδευση εθελοντικών ομάδων.
  4. Κατασκευή αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων, κυρίως στις περιπτώσεις που απειλούνται δομημένες περιοχές ή ανθρωπογενείς δραστηριότητες. H κατασκευή έργων για την προστασία του εδάφους από τη διάβρωση και την αποφυγή δημιουργίας γεωλισθήσεων, κατολισθήσεων και πλημμυρικών φαινομένων αποτελεί προτεραιότητα.
  5. Η πυρκαγιά επεκτάθηκε εντός των ορίων των φραγμάτων πόσιμου νερού της Γερμασόγειας και της Καλαβασού, κάτι το οποίο μας ανησυχεί καθώς η επίδραση των επιπτώσεων των πυρκαγιών στο νερό έχει ήδη αποδειχθεί καταστροφική σε πολλές των περιπτώσεων για αυτό και πρέπει να ληφθούν μέτρα πρόληψης για απορροές.
  6. Διατήρηση της γονιμότητας του εδάφους (διαχείριση και συγκομιδή καμένου ιστάμενου ξυλώδους κεφαλαίου)
  7. Αναγέννηση φυτικών καλυμμάτων και διατήρηση της πανίδας με την αποκατάσταση – ανόρθωση του οικοσυστήματος όσον αφορά στη βλάστηση και τη γεωργική γη.
  8. Δημιουργία ομάδας εμπειρογνωμόνων – επιστημόνων για τη διαχείριση Περιβαλλοντικών καταστροφών και κρίσεων σε σύνδεση με την Πολιτική Άμυνα.

Τα πιο πάνω συνιστούν καλές πρακτικές για την μεταπυρική διαχείριση σε επίπεδο τοπίου και θα συνεισφέρουν στην μείωση του επακόλουθου κινδύνου πυρκαγιάς. Το κράτος οφείλει να λάβει άμεσα μέτρα ούτως ώστε να μην επαναληφθούν τέτοια γεγονότα.

09/07/2021

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

To κράτος θα δώσει €30 εκατ. στην εταιρεία των Αεροδρομίων Hermes,για τις επιπτώσεις που είχε η εταιρεία από κορωνοίο και πόλεμο στην Ουκρανία… Η Λάρνακα εξακολουθεί να παίρνει μηδέν αντισταθμιστικά μέτρα από το αεροδρόμιο Λάρνακας

To κράτος θα δώσει €30 εκατ. στην εταιρεία των Αεροδρομίων Hermes,για τις επιπτώσεις που είχε η εταιρεία από κορωνοίο και πόλεμο στην Ουκρανία… Η Λάρνακα

error: Content is protected !!