Search
Close this search box.

Μετάβαση στην υγιεινή διατροφή

Του Άντρου Γ. Καραγιάννη
Δήμαρχος Δερύνειας

Τα μέτρα που εφαρμόστηκαν στον κόσμο για περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού έχουν αλλάξει τις καθημερινές συνήθειες αλλά και τον τρόπο ζωής μας. Αρκετοί από εμάς αφιέρωσαν πιο πολύ χρόνο με τα παιδιά και την οικογένεια, αθλούνταν και μαγείρευαν πιο συχνά. Αυτές οι πρακτικές μας έχουν κάνει πιο ευαίσθητους στις ανθρώπινες αξίες αλλά και στην αναγνώριση της σημαντικότητας μικρών αλλά βασικών για την υγεία μας ασχολιών.

Μέσα από την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θέσει τον μεγαλεπίβολο στόχο της κλιματικής ουδετερότητας μέχρι το 2050 και τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στο 55% μέχρι το Για να επιτευχθούν όμως αυτοί οι περιβαλλοντικά σημαντικότατοι στόχοι, θα πρέπει να αλλάξουμε κάποιες παλιές συνήθειες που επιβαρύνουν περαιτέρω το φυσικό περιβάλλον.

Ο πλανήτης είναι ήδη πολύ βεβαρημένος και δύσκολα θα αντέξει τη συνεχιζόμενη κλιματική αλλαγή. Ένας υγιής πλανήτης, χρειάζεται περιβαλλοντικά ευαίσθητους ανθρώπους που να νοιάζονται γι’ αυτά που τρώνε, που σπαταλάνε, που αγοράζουν, ανακυκλώνουν ή πετάνε αυθαίρετα.

Η στροφή σε ένα διαφορετικό τρόπο ζωής, πιο φιλικό προς το περιβάλλον, όπως η μετάβαση στην υγιεινή διατροφή αποτελούν αναπόφευκτες συνήθειες, τις οποίες θα πρέπει να εντάξουμε πλέον στην καθημερινότητα μας.

Η στρατηγική «Από το αγρόκτημα στο πιάτο» αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της Πράσινης Συμφωνίας, η οποία συζητήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών (ΕΕτΠ).

Οι Τοπικές Αρχές αναγνωρίζουν την ανάγκη διατήρησης ενός υγιούς τρόπου ζωής που να
συμπεριλαμβάνει την προμήθεια φρέσκων, ποιοτικών, βιολογικών προϊόντων από τα παραδοσιακά μανάβικα ή τις λαϊκές αγορές. Αυτό φαίνεται και από το τεράστιο ενδιαφέρον που εκδηλώνουν οι κάτοικοι των αστικών περιοχών για τα γεωργικά, κτηνοτροφικά προϊόντα καθώς και τα αλιευτικά είδη, όταν ψωνίζουν από τις λαϊκές αγορές στις αγροτικές περιοχές.

Ως Τοπικές Αρχές γνωρίζουμε από πρώτο χέρι ότι δεν είναι όλοι οι πολίτες ευκατάστατοι για να αγοράζουν καθημερινά βιολογικά προϊόντα.

Πολλοί άνεργοι, άποροι και μέλη ευπαθών ομάδων στηρίζονται από κοινωνικά παντοπωλεία ή αλυσίδες τροφοδοσίας και δεν είναι έτοιμοι να προχωρήσουν στη διατροφική μετάβαση, αφού στην Ε.Ε. 35 εκατομμύρια άτομα δεν μπορούν να αγοράσουν ένα ποιοτικό γεύμα και απευθύνονται στην επισιτική βοήθεια των Τοπικών Αρχών.

Η μετάβαση σε νέες διατροφικές συνήθειες επιβάλλει τη μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων και αύξηση της βιολογικής γεωργίας, ενώ στην κτηνοτροφία θα πρέπει να γίνεται καλύτερη μεταχείριση και μεταφορά των ζώων. Τα ζώα θα πρέπει ως επί το πλείστον να βόσκουν ελεύθερα στα λιβάδια και να τρέφονται με φυσική τροφή, παράγοντας έτσι
καλύτερο γάλα και κρέας.

Η Ε.Ε. είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας και εξαγωγέας γεωργικών προϊόντων διατροφής και η μεγαλύτερη αγορά θαλασσινών στον κόσμο, σύμφωνα με στοιχεία που κατατέθηκαν στην ΕΕτΠ. Η παραγωγή, παρασκευή, μεταποίηση, συσκευασία και η μεταφορά τροφίμων εντός και
εκτός της Ε.Ε. προκαλούν ατμοσφαιρική ρύπανση κάτι που δεν συνάδει με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.

Ο αγροτικός κόσμος αλλά και οι αγροτικές περιοχές χρειάζονται τη στήριξη τόσο των κρατών όσο και της Ε.Ε. Αν θέλουμε να έχουμε μια ομαλή μετάβαση σε ένα πιο υγιεινό τρόπο ζωής θα πρέπει να αρχίσουμε την επιμόρφωση από τη βάση των πολιτών, από τα παιδιά, τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς, τους επαγγελματίες άθλησης και υγείας.

Ο κάθε δημότης έχει δικαίωμα σε ένα υγιεινό πιάτο φαγητού και σε βιώσιμες διατροφικές επιλογές. Είναι, όμως, πασιφανές ότι για να πετύχουμε αυτή την ομαλή μετάβαση και αλλαγή, χρειαζόμαστε ότι για να πετύχουμε αυτή την ομαλή μετάβαση και αλλαγή, χρειαζόμαστε τη συνεργασία των πολιτών. Έτσι ακριβώς, όπως, η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία έχει στο
επίκεντρο της τον άνθρωπο, έτσι και εμείς θα πρέπει να αλλάξουμε τις διατροφικές μας συνήθειες, για να γίνουμε πιο δυνατοί στην αντιμετώπιση μελλοντικών πανδημιών, να θωρακίσουμε την προσωπική μας υγεία και να προστατέψουμε τον πλανήτη.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Πιλοτική Εφαρμογή Προγράμματος Προαιρετικού Ολοήμερου Σχολείου Μέσης Εκπαίδευσης

Η Διεύθυνση Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ), μετά από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, προχωρεί στην πιλοτική εφαρμογή προγράμματος Προαιρετικού Ολοήμερου

error: Content is protected !!