Search
Close this search box.

Δημιουργική Γραφή για παιδιά και ενήλικες στη Λάρνακα, πως ξεκίνησαν όλα….

Της Γιώτας Δημητρίου
(φωτογραφίες: Γιώτα Δημητρίου)

Καλοκαίρι 2014, βρισκόμουν στο Λονδίνο, για λίγους μήνες, για να ολοκληρώσω ένα βιβλίο για την εφημερίδα της Κυπριακής παροικίας του Λονδίνου, “Παροικιακή”, ένα βιβλίο που μου είχε αναθέσει από το 2011 ο Διευθυντής της εφημερίδας, κ. Χαραλάμπους.
Ήταν λοιπόν ένα από εκείνα τα βροχερά Σαββατιάτικα καλοκαιρινά πρωινά του Λονδίνου, η βόλτα μου από το βόρειο Λονδίνο στο κεντρικό διακόπηκε, για ένα σύντομο καφέ και τοστ στην αγαπημένη μου τοσοδούλικη καφετέρια, στο Camden Town.

Κάθησα, όπως πάντα, στο παράθυρο (μιλάμε για μια καφετέρια με 2 τραπεζάκια, 2 θέσεις στο παράθυρο και λίγα τραπεζάκια πίσω στην αυλή). Tόσο τοσοδούλικη!
Ξαφνικά το βλέμμα μου έπεσε στο πίνακα ανακοινώσεων, τότε είδα την σημείωση για “μαθήματα διδασκαλίας δημιουργικής γραφής”. Δεν ήξερα καλά καλά τι ήταν το creative writing, αλλά για να εμπεριέχει το writing και το creative μάλλον κάτι καλό θα είναι, σκέφτηκα.
Ήταν ένα από εκείνα τα λεπτά, που η μοιρά υφαίνει για σένα, χωρίς εσύ να έχεις καταλάβει το παραμικρό.
Σημείωσα το τηλέφωνο.

Μέσα στη νέα βδομάδα ξεκινούσα το σύντομο course για διδασκαλία δημιουργικής γραφής. Σε τι θα ήταν χρήσιμο το course αυτό, σε μια πτυχιούχο εργαζόμενη δημοσιογράφο; Δεν ήξερα, αλλά αν μη τι άλλο θα με βοηθούσε στο δικό μου γράψιμο. Έτσι τα είχα υπολογίσει. Και όπως πάντα, άλλα υπολογίζω εγώ και άλλα η μοίρα.

Ο καιρός πέρασε. Επέστρεψα στη Κύπρο.
Διοργανώναμε με το SkalaTimes μια φιλανθρωπική εκδήλωση στο “Περί Τέχνης”, αρκετός κόσμος είχε έρθει. Θυμάμαι πως εντελώς απερίσκεπτα και χωρίς να το έχω σκεφτεί καθόλου προηγουμένως, ρώτησα την τότε Διευθύντρια του Ιδρύματος Πολιτιστικής Δημιουργίας Λάρνακας, Φωτεινή Καλογήρου, πως θα της φαινόταν η ιδέα διδασκαλίας Δημιουργικής Γραφής στο Ίδρυμα. Προς μεγάλη μου έκπληξη η Φωτεινή το είδε θετικά και κανονίσαμε μια συνάντηση κάποια άλλη στιγμή, για να το συζητήσουμε περαιτέρω.

Λίγο αργότερα, ήταν Γενάρης του 2015, το μάθημα Δημιουργικής Γραφής για ενήλικες και παιδιά ξεκινούσε να διδάσκεται σε εβδομαδιαία βάση, στην πολιτιστική εστία της πόλης μας, στο Ίδρυμα Πολιτιστικής Δημιουργίας Λάρνακας.
Ήμουν τόσο τυχερή, που στο πρώτο τμήμα για ενήλικες είχαμε μια βραβευμένη συγγραφέα παιδικών βιβλίων, μια συγγραφέα best seller βιβλίων αυτοβελτίωσης και άλλες υπέροχες (πραγματικά υπέροχες) προσωπικότητες της πόλης μας.
Το δε τμήμα παιδιών, ήταν ένα τμήμα με τα καλύτερα παιδιά του κόσμου!

Στη συνέχεια, στα χρόνια που ακολούθησαν, αρκετοί ενήλικες και παιδιά πέρασαν από τα εβδομαδιαία τμήματα μας, ή από τα τρίωρα εργαστήρια μας.
Κάποιοι μάλιστα με την ολοκλήρωση των μαθημάτων έκδοσαν και τα δικά τους βιβλία. Με επιτυχία.

Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, λόγω κορωνοϊου, τα μαθήματα μας λαβώθηκαν, όπως και τόσα άλλα σε αυτό το τόπο.

Μα φέτος συνεχίζουμε με την ίδια αγάπη και ενθουσιασμό, συνεχίζουμε τα μαθήματα δημιουργικής γραφής για όσους αγαπούν το γράψιμο, για όσους επιθυμούν να κερδίσουν μέσα από αυτή την τόσο όμορφη διαδικασία του μαθήματος αυτού.
Για παιδιά, έφηβους και ενήλικες.

Η Δημιουργική γραφή έχει πολλά οφέλη στη ψυχολογία και πνεύμα του ανθρώπου, είτε είναι παιδί, είτε ενήλικας.
Σύμφωνα με τους ειδικούς βοηθά στην καλύτερη ψυχική, συναισθηματική και σωματική υγεία, στην ενίσχυση τς φαντασίας (με όλα τα θετικά επακόλουθα), αυξάνει την ενσυναίσθηση και τις επικοινωνιακές δεξιότητες, βοηθά στην διασαφήνιση της σκέψης και “μπορεί ακόμη να συμβάλει στη διατήρηση ή την ανασυγκρότηση μιας θετικής ταυτότητας” για άτομα που ασχολούνται με διαφορετικά είδη τραυμάτων (Medical News Today)”.

Όσον αφορά στα παιδιά, δεν διαπλάθουμε μόνο μικρούς συγγραφείς, αλλά τα μαθήματα δημιουργικής γραφής έχουν ποικίλα ψυχολογικά οφέλη στα παιδιά.
Σύμφωνα με τους ειδικούς “συμβάλλει στη βελτίωση της στάσης των παιδιών απέναντι στη μάθηση, ενισχύει την προσοχή, τη μνήμη και την κατανόηση, βοηθά στην καλλιέργεια της φαντασίας, τα βοηθά να εμπλουτίσουν το λεξιλόγιο τους” και πολλά άλλα.

Αυτό που έχω δει εγώ προσωπικά, είναι πως τα μαθήματα μας λειτουργούν ως αγχολυτικό, βοηθούν να ξεδιπλώνονται οι άνθρωποι, να αυξάνουν την δημιουργικότητα τους, να ξαναθυμούνται τα όνειρα τους και έχω δει να λειτουργεί και ως θεραπευτικό μέσο. Το να έχεις ως άσκηση να γράψεις κάτι που σε έχει συγκλονίσει συναισθηματικά, πως αλλιώς μπορεί να λειτουργήσει, παρά μόνο ως θεραπεία;

Είτε κάποιος θέλει να γίνει συγγραφέας, είτε θέλει να αξιοποιήσει δημιουργικά το χρόνο του και να καλλιεργήσει το ταλέντο του στο γράψιμο, τα μαθήματα δημιουργικής γραφής για παιδιά, έφηβους και ενήλικες στο Ίδρυμα πολιτιστικής δημιουργίας Λάρνακας, είναι μια πολύ καλή πρόταση.

Οι εγγραφές άρχισαν και συνεχίζονται, περισσότερα στο τηλέφωνο του Ιδρύματος Πολιτιστικής Δημιουργίας Λάρνακας: 24001502 ή στο 99843101 για περισσότερες πληροφορίες για το μάθημα.

Βρείτε το μάθημα μας στο Facebook : https://www.facebook.com/dimiourgikigrafilarnaka/?ref=page_internal

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Γιώργος Κουκουμάς: Το μήνυμα της αυριανής εκδήλωσης είναι να υπερασπιστούμε το κράτος δικαίου και το συμφέρον αυτού του λαού που πληρώνει τα σκάνδαλα των εκατομμυρίων και της συγκάλυψης τους

Στις δημοκρατίες κάθε πολίτης έχει δικαίωμα να κρίνει να κατακρίνει και να διαδηλώνει ενάντια σε αποφάσεις της δικαστικής εξουσίας, τους ίδιους τους δικαστές που ασκούν

Γιος Οδυσσέα Μιχαηλίδη: «Ο καθένας ας ζήσει με τις επιλογές του, αν και πιστεύω πραγματικά πως δεν θα μπορέσουν ποτέ να βρουν έστω και τη μισή ησυχία συνείδησης που έχεις»

«Ο καθένας ας ζήσει με τις επιλογές του, αν και πιστεύω πραγματικά πως δεν θα μπορέσουν ποτέ να βρουν έστω και τη μισή ησυχία συνείδησης

Σκέφτεται το 2028 ο Οδυσσέας αλλά δεν θα ιδρύσει κόμμα ή κίνηση – Μελετά σοβαρά το ενδεχόμενο προσφυγής στο ΕΔΑΔ

Τι θα πράξει τελικά ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης; Θα εμπλακεί στην πολιτική; Θα ιδρύσει πολιτική κίνηση ή κόμμα; Θα κατέλθει υποψήφιος με κάποιο κόμμα στις βουλευτικές; Θα

Ομιλία της Επιτρόπου Περιβάλλοντος κας Αντωνίας Θεοδοσίου στην εκδήλωση «Γυναίκα, Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή»

Η τριπλή πλανητική κρίση –κλιματική αλλαγή, απώλεια βιοποικιλότητας και ρύπανση – δεν αποτελεί μόνο περιβαλλοντικό ζήτημα, αλλά μια εξαιρετικά σοβαρή κρίση της ανθρωπότητας, η οποία

error: Content is protected !!